Zobacz pełną wersję : Ustawienia AF- pytanie do fotografujących przyrodę
falistyeternit
13-04-2025, 18:54
Jak w temacie, pytanie do bardziej doświadczonych w systemie: jakie ustawienia AF wybrać, żeby zmniejszyć szanse na wycelowanie w gałęzie zamiast w ptaka (albo innego stwora w gęstym otoczeniu)?
Do tej pory (tj. w poprzednim aparacie) problem ustawień ograniczał się do AF włączony i wyłączony, a nastawiało się centralnym punktem i przekadrowywało. Na pewno fabryczne ustawienie "auto-wszystko" daje bardzo losowe efekty.
Na razie mam centralny punkt i tę opcję z 3d.
Puszka Zf (ale chyba opcje w Z są podobne?)
Na razie mam centralny punkt i tę opcję z 3d.
Puszka Zf (ale chyba opcje w Z są podobne?)
Dlaczego nie korzystasz z opcji wykrywania zwierząt i dużego pola AF? AF-C oczywiście.
Wgraj najnowszy firmware (2.0), tam dodano opcję wykrywania ptaków. I zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=ijdCkmYK9S8&t=164s
BambusZMikronezji
17-04-2025, 21:23
AF-C 3D z wykrywaniem ptaków, włączona stabilizacja obiektywu w trybie sport. Reakcja na blokadę ujęcia AF ustawiona na 2. Ruch obiektu zmienny. Priorytet w trybie AF-C: Spust migawki. Tryb aparatu M z auto iso.
Nie ma żadnej gwarancji że ci AF rozpozna ptaka między gałęziami. Można założyć że zależy to od wielkości ptaka, ilości światła i gęstości gałęzi.
Czasem pomaga ręczna korekta pierścieniem ostrości. Żeby AF złapał co ma złapać.
Takie mam ustawienia na podstawie swoich i cudzych doświadczeń. Nie twierdzę że są optymalne. Ale działają
Sprzęt Z8 i 180-600. ZF ma chyba podobny system AF.
falistyeternit
17-04-2025, 23:55
Oc, sprawdzę jeszcze resztę nastaw.
Ustawiłem szerokie pole, AF-C, detekcja ptaków. Działa. Nie spodziewałem się tego po autofokusie.
Dziękuję.
Schwefel
18-04-2025, 01:44
Akurat z trybem 3D w Nikonie nigdy nie było mi po drodze. Generalnie sprawdzał się przy ptakach na niebie. Z resztą producent sam ostrzega przed używaniem tego trybu w tych sytuacjach:
Uwaga: śledzenie 3D i śledzenie obiektu
Aparat może nie być w stanie śledzić obiektów, które:
mają podobny kolor, jasność lub wzór do tła,
widoczna zmiana rozmiaru, koloru lub jasności,
są za duże lub za małe,
za jasne lub za ciemne,
poruszać się szybko, lub
są zasłonięte przez inne obiekty lub nie znajdują się w kadrze.
Używam AF-C, pole małe albo średnie, detekcja obiektu, a jak AF nie daje rady w trawach/gałęziach to pod Fn1 mam podpięty środkowy punkt AF i nim "pomagam" detekcji obiektu.