Zobacz pełną wersję : Odbicia w szybach
Michaelius
10-04-2025, 10:06
Porobiłem masę zdjęć z różnych wież widokowych/pociągów przez szybę i teraz mam na nich masę odbić.
Czy może powstał jakiś sprytny programik potrafiący je zmniejszyć albo zlikwidować ?
O to chodzi?
https://youtu.be/1YJXJTJPHlw?si=72uLbPEnPv-QPxpx
Michaelius
10-04-2025, 10:29
Dokładnie o to - moje nie są aż tak ekstremalne :D
Jak już podziałasz to wrzuć tu jakieś przykłady przed i po :)
jurkarol
10-04-2025, 13:10
Filtr polaryzacyjny
Filtr polaryzacyjny
Teraz to musztarda po obiedzie ;)
Jestem w szoku, a miałem dobry materiał do sprawdzenia tej funkcji. Nie tak dawno temu wywaliłem kupę zdjęć zrobionych z przeszklonej gondoli jadącej na alpejski lodowiec. Nie mogłem podejść do szyby, a użycie polara nic nie pomagało, bo - jak podejrzeam - następowała polaryzacja krzyżowa i na szybach powstwały piękne tęczowe plamy. A że szyba była obła, nie mogłem jej w pełni zniwelować. No i właśnie przez odbicia ludzi wywaliłem foty w kosz. Teraz żałuję :D
Jestem w szoku, a miałem dobry materiał do sprawdzenia tej funkcji. Nie tak dawno temu wywaliłem kupę zdjęć zrobionych z przeszklonej gondoli jadącej na alpejski lodowiec. Nie mogłem podejść do szyby, a użycie polara nic nie pomagało, bo - jak podejrzeam - następowała polaryzacja krzyżowa i na szybach powstwały piękne tęczowe plamy. A że szyba była obła, nie mogłem jej w pełni zniwelować. No i właśnie przez odbicia ludzi wywaliłem foty w kosz. Teraz żałuję :D
Widzisz, a wystarczyło zadać tu pytanie. :D
"Powiedz, Jasiu, powiedz, Olu,
Gdzie tak miło, gdzie tak miło, jak na forum.
Bo forum uczy, bawi nas,
Bo na forum miło płynie czas.
..."
Polaryzator często ratuje tyłek, ale czasami nie da się niestety nic zrobić i refleksy na zdjęciu będą pomimo używania go.
ACR to już portafi, a LR wkrótce
https://youtu.be/M7aXyZwbH7I
no robi wrażenie...
wygląda na to że filtr polaryzacyjny będzie już niepotrzebny, bo jak rozumiem, ta funkcja wywali wszystkie odbicia a polar wszystkich przecież nie wywali.
Teraz tylko czekać aż taki feature pojawi się w aparatach.
Juz są filtry szare i połówkowe, teraz czas na polaryzacyjne :-)
cz4rnuch
11-04-2025, 12:58
Jedna z fajniejszych funkcji AI, które ostatnio widziałem. Mam takie cuś w telefonie i bardzo dobrze to działa. Pomyśleć ile fotek poszło do kosza przez te odbicia. W sumie to nie były aż takie dobre, ale i tak szkoda :)
Jedna z fajniejszych funkcji AI, które ostatnio widziałem. Mam takie cuś w telefonie i bardzo dobrze to działa. Pomyśleć ile fotek poszło do kosza przez te odbicia. W sumie to nie były aż takie dobre, ale i tak szkoda :)
Podaj nazwę aplikacji na telefon i w jakim systemie.
cz4rnuch
11-04-2025, 15:15
U mnie to domyślna apka oneplusa. Bardzo prosta, w zasadzie automatyczna, nie ma dodatkowego suwaka. Samsung też ma swoją więc podejrzewam, że i inni producenci. Nie wiem jak u appla.