PDA

Zobacz pełną wersję : Odbicia w szybach

Michaelius
10-04-2025, 10:06
Porobiłem masę zdjęć z różnych wież widokowych/pociągów przez szybę i teraz mam na nich masę odbić.

Czy może powstał jakiś sprytny programik potrafiący je zmniejszyć albo zlikwidować ?

MstrG
10-04-2025, 10:13
O to chodzi?

https://youtu.be/1YJXJTJPHlw?si=72uLbPEnPv-QPxpx

Michaelius
10-04-2025, 10:29
Dokładnie o to - moje nie są aż tak ekstremalne :D

MstrG
10-04-2025, 10:34
Jak już podziałasz to wrzuć tu jakieś przykłady przed i po :)

jurkarol
10-04-2025, 13:10
Filtr polaryzacyjny

MstrG
10-04-2025, 13:30
Filtr polaryzacyjny

Teraz to musztarda po obiedzie ;)

zbyk
11-04-2025, 11:28
Jestem w szoku, a miałem dobry materiał do sprawdzenia tej funkcji. Nie tak dawno temu wywaliłem kupę zdjęć zrobionych z przeszklonej gondoli jadącej na alpejski lodowiec. Nie mogłem podejść do szyby, a użycie polara nic nie pomagało, bo - jak podejrzeam - następowała polaryzacja krzyżowa i na szybach powstwały piękne tęczowe plamy. A że szyba była obła, nie mogłem jej w pełni zniwelować. No i właśnie przez odbicia ludzi wywaliłem foty w kosz. Teraz żałuję :D

MstrG
11-04-2025, 11:32
Jestem w szoku, a miałem dobry materiał do sprawdzenia tej funkcji. Nie tak dawno temu wywaliłem kupę zdjęć zrobionych z przeszklonej gondoli jadącej na alpejski lodowiec. Nie mogłem podejść do szyby, a użycie polara nic nie pomagało, bo - jak podejrzeam - następowała polaryzacja krzyżowa i na szybach powstwały piękne tęczowe plamy. A że szyba była obła, nie mogłem jej w pełni zniwelować. No i właśnie przez odbicia ludzi wywaliłem foty w kosz. Teraz żałuję :D

Widzisz, a wystarczyło zadać tu pytanie. :D
"Powiedz, Jasiu, powiedz, Olu,
Gdzie tak miło, gdzie tak miło, jak na forum.
Bo forum uczy, bawi nas,
Bo na forum miło płynie czas.
..."

esperal
11-04-2025, 11:34
Polaryzator często ratuje tyłek, ale czasami nie da się niestety nic zrobić i refleksy na zdjęciu będą pomimo używania go.

TOP67
11-04-2025, 12:00
ACR to już portafi, a LR wkrótce

https://youtu.be/M7aXyZwbH7I

pki1234
11-04-2025, 12:25
no robi wrażenie...
wygląda na to że filtr polaryzacyjny będzie już niepotrzebny, bo jak rozumiem, ta funkcja wywali wszystkie odbicia a polar wszystkich przecież nie wywali.

Teraz tylko czekać aż taki feature pojawi się w aparatach.
Juz są filtry szare i połówkowe, teraz czas na polaryzacyjne :-)

cz4rnuch
11-04-2025, 12:58
Jedna z fajniejszych funkcji AI, które ostatnio widziałem. Mam takie cuś w telefonie i bardzo dobrze to działa. Pomyśleć ile fotek poszło do kosza przez te odbicia. W sumie to nie były aż takie dobre, ale i tak szkoda :)

burton
11-04-2025, 14:14
Jedna z fajniejszych funkcji AI, które ostatnio widziałem. Mam takie cuś w telefonie i bardzo dobrze to działa. Pomyśleć ile fotek poszło do kosza przez te odbicia. W sumie to nie były aż takie dobre, ale i tak szkoda :)
Podaj nazwę aplikacji na telefon i w jakim systemie.

cz4rnuch
11-04-2025, 15:15
U mnie to domyślna apka oneplusa. Bardzo prosta, w zasadzie automatyczna, nie ma dodatkowego suwaka. Samsung też ma swoją więc podejrzewam, że i inni producenci. Nie wiem jak u appla.