Zobacz pełną wersję : Zakup gofrownicy
sokolnik
09-04-2025, 20:54
Cześć
Chodzi za mną gofrownica... Domowa ale taka żeby była dobra. Żeby robiła chrupiące gofry. Najlepiej prostokątne duże.
Jakie macie w domach? Jakie polecacie?
Wiem że ma musi być conajmniej 1300-1500W...
Budżet max 400-450 zł.
Z 5/6 lat temu kupiłem na amazonie Tefal SW852D Snack Collection. Głównie kupiłem pod sandwiche, ale dokupiłem płyty pod gofry i... wychodzą dobre. Nie wiem jak to możliwe przy tak małej mocy (miałem kiedyś mocniejsze gofrownice), ale to jakoś działa.
Nie polegaj jednak tylko na mojej opinii, poszukaj w necie, może ktoś też poleci coś innego od siebie.
sokolnik
09-04-2025, 21:03
Już kilka modeli mam na oku... Opinii pisanych i tych na YT pod filmikami...
Ale wiadomo jak jest, opinie można kupić sobie :)
Ivy Mike
09-04-2025, 21:15
Tylko Dezal. Nic innego, teraz to chyba koło 400zł. Odkąd ją mam moje życie zmieniło się, a na pewno zmieniły się gofry. W końcu w parę minut mam chrupiące i idealnie dopieczone. Postaram się zaraz poszukać modelu.
LeonardZelig
09-04-2025, 21:17
Kup coś z Dezala. Polska firma która się w gofrownicach specjalizuje. Kupiłem takową parę miesięcy temu i pozytywne opinie o niej są uzasadnione.
Od wielu lat używam tego samego Tefala co MstrG z wkładami do gofrów i sandwichy. Z czystym sumieniem mogę polecić
Ivy Mike
09-04-2025, 22:08
Sprawdziłem, 301.5 1300W. Nie robimy gofrów jakoś bardzo często, raz na miesiąc/dwa ale służy niezawodnie już dobrych parę lat.
sokolnik
10-04-2025, 08:16
Sprawdziłem, 301.5 1300W. Nie robimy gofrów jakoś bardzo często, raz na miesiąc/dwa ale służy niezawodnie już dobrych parę lat.I jakie gofry wychodzą? Chrupiące? Jak z budki z goframi? :D
sokolnik
10-04-2025, 20:38
Zamówione. W sb będą gofry [emoji41]
Pracowałem w AGD kilka lat i o Dezalu były dobre opinie. Część pracowników też to pokupowała i byli zadowoleni.
Ivy Mike
10-04-2025, 23:59
Tak, chrupiące. Ale sporo zależy od tego jakie ciasto zrobisz, no i gofry gumowatości nabierają po czasie. W każdym razie elegancko rosną a wcześniej miałem jakąś tanią gofrownicę to z niej takie gumowe placki wychodziły.
sokolnik
11-04-2025, 18:42
Tak, chrupiące. Ale sporo zależy od tego jakie ciasto zrobisz, no i gofry gumowatości nabierają po czasie. W każdym razie elegancko rosną a wcześniej miałem jakąś tanią gofrownicę to z niej takie gumowe placki wychodziły.
polecasz jakiś przepis konkretny?
polecacie jakiś przepis konkretny?
oj chyba nie wysłali i jutro nie dostanę... a szkoda bo dziś i pon urlop by się przydała gofrownica :D
Ivy Mike
11-04-2025, 21:33
Któregoś z termomiksa ostatnio używałem, ale nie pamiętam.
Sprawdzony od znajomej:
1/2kg mąki, 2 jaja, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 kostki masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 szklanki mleka. Masło topię i studzę, potem do wysokiej miski mąka, proszek, żółtka, cukier, mleko i miksowanie. Potem masło i miksowanie. Potem ubita piana i wymieszanie - aczkolwiek piany nie trzeba ubijać i zwykle tego nie robię. Zwykle daje też nieco więcej mleka i czubate łyżeczki proszku, wychodzą bardziej puszyste. Konsystencję/objętość ciasta idzie wypraktykować. Ja leję na środek każdej kratki, zamykam i ładnie się to rozchodzi po całości.
sokolnik
12-04-2025, 16:39
Pierwsze gofry za nami :)
Całkiem spoko wyszły jak na pierwszy przepis (wydrukowałem 2) ale można sprawdzić więcej przepisów póki podnieta jest i się chce kombinować. Jutro inny przepis będzie lekko. Wiadomo większość przepisów kręci się wokół tego samego ale nie ważne.
Dzieci zadowolone. Żona chwali mimo ceny gofrownicy wiec chyba nie jest najgorzej he
87368
87369
87370
Ivy Mike
13-04-2025, 01:15
Są takie jak trzeba - czyli chrupki i wyrośnięte :smile: Zrobiłeś smaka i wiem że w przyszłym tygodniu wjeżdżają na obiad. Pamiętaj tylko żeby dbać - ja zgodnie z tym co producent zaleca pędzelkiem z olejem rzepakowym smaruję formę przed pierwszym gofrem, nagrzewam i działa. A potem tylko ręcznikiem papierowym resztki gofrów się zbiera.
sokolnik
13-04-2025, 21:31
Dziś trochę inny przepis, inne wykonanie ciasta... Przesmarowana olejem gofrownica... I jakby lepsze bardziej chrupiące :) do tego kupiona polewa truskawkowa i czekoladowa (wiem trochę chemia ale troszkę nie zaszkodzi)... Bita śmietana Śnieżka do zrobienia w domu, nie z tubki z gazem...
Jutro urlop więc też gofry wlecą dla dzieci a potem przerwa do świąt :)
87399
A po światach czekać tylko na sezon truskawkowy to będą truskawki z goframi :)
A jaki model ostatecznie wybrałeś? Kurna ale narobiliście smaka :-P
sokolnik
15-04-2025, 12:41
A jaki model ostatecznie wybrałeś? Kurna ale narobiliście smaka :-PDEZAL 301.5
Przetestowałem 3 przepisy z paroma zmianami, ogólnie wychodzą wypieczone, chrupiące, smaczne :)
Teraz gofry robię w Wielkanoc [emoji38] 3 dni pod rząd robić gofry wystarczy mi... Odchudzam się (ćwiczę/biegam pilnuje co i i ile jem) ale gofry to gofry ciężko się oprzeć :)
Wczorajsze:
87454
Zakaz powinien być propagowania tematów o niezdrowym odżywianiu ;)
Naoglądałem się, naczytałem i też kupiłem maszynę. Za często jej jednak nie planuję używać to wziąłem z biedronki. Są teraz po 119 zł (w necie można jeszcze taniej wyrwać). MPM BGO-02 1400 W. Po opiniach pisze, że też dają radę.
sokolnik
15-04-2025, 14:25
Koniecznie daj znać czy wychodzą smaczne gofry :)
Koniecznie zdjęcia wrzuć bo to forum fotograficzne :)
sokolnik, TT się nie bardzo lubi z hostingiem, stąd takie jaja przy wyświetlaniu zdjęć.
Było to już parę razy wspominane.
sokolnik
15-04-2025, 20:43
sokolnik, TT się nie bardzo lubi z hostingiem, stąd takie jaja przy wyświetlaniu zdjęć.
Było to już parę razy wspominane.Do tego w Tapatalku wyskakuje że nie jestem zalogowany. Muszę klikać kombinować by się zalogować...
Zostanie to naprawione czy coś innego zamiast Tapatalka lepiej szukać? :/
Dodaje fotę dla testu
87456
Raczej nic nie będzie robione.
Gdzieś wkrótce aktualizacja do vB6, tam jest inny hosting, inne galerie no i skórka mobilna działa (są ankiety nawet widoczne).
Nie o piękno tu chodzi a o smak :)
Zdjęcie nieartystyczne, dokonane w trakcie pieczenia. Pewnie proces można jeszcze ulepszyć ale gofry wyszły za pierwszym razem takie jak trzeba. W przeszłości jak próbowałem robić w urządzeniach bliższych opiekaczom to zawsze wychodziło gumowate coś. A tu szok, chrupiące :) Faktycznie odpowiednia maszyna jednak robi robotę.
87457
Ivy Mike
16-04-2025, 01:03
Bardzo ładne, dobrze wiedzieć że inne maszyna też daje radę. Gofry w święta, czemu nie, byle rodzinę odhaczyć :grin:
sokolnik
16-04-2025, 15:10
Bardzo ładne, dobrze wiedzieć że inne maszyna też daje radę. Gofry w święta, czemu nie, byle rodzinę odhaczyć :grin:Ładne ale chyba powinny być bardziej przypieczone... Bo wydają się niedopieczone jakby... Takie żółte jasne...
A chrupiące są? Jak w środku ciasto wygląda, upieczone?
Z jakiego korzystałeś przepisu?
Tyle pytań mało odpowiedzi :) moje gofry będą w sb he trzena oszczędzać kalorie przed świętami he
Michaelius
16-04-2025, 16:27
Otwarcie tego wątku było dużym błędem - teraz też za mną gofrownica chodzi :D
sokolnik
16-04-2025, 17:02
Otwarcie tego wątku było dużym błędem - teraz też za mną gofrownica chodzi :D[emoji38] Lubie lekko prowokować [emoji38] ale ze smakiem ha
Ładne ale chyba powinny być bardziej przypieczone... Bo wydają się niedopieczone jakby... Takie żółte jasne...
A chrupiące są? Jak w środku ciasto wygląda, upieczone?
Z jakiego korzystałeś przepisu?
Tyle pytań mało odpowiedzi :) moje gofry będą w sb he trzena oszczędzać kalorie przed świętami he
Dla mnie wyszły ok. Były chrupiące ale oczywiście jeszcze można poeksperymentować z temperaturą i czasem. Nie chciałem ich zjarać przy pierwszym pieczeniu :)
Co do przepisu to wziąłem ze strony - Ania gotuje :) Nie jestem wytrwanym kucharzem ale co spróbuję robić wg jej receptur to mi wychodzi i jest dobre :)
Ivy Mike
17-04-2025, 00:48
Otwarcie tego wątku było dużym błędem - teraz też za mną gofrownica chodzi :D
Świąteczne gofry postaram się sfotografować :lol: Nigdy zdjęć jedzenia nie robię, no może parę mam w swojej karierze, ale to fatalne fotki dla znajomych żeby im polecić jakieś danie w chińskim barze, ale trzeba to zmienić!
sokolnik
19-04-2025, 19:24
No i dobre gofry wyszły, rodzince smakowały, wszystkie zjedzone szybko [emoji38] teściowa w szoku jak usłyszała cenę gofrownicy :D
To dzisiaj ja robię gofry :)
Z jakich przepisów korzystacie?
Mój pierwszy zdobyty przepis (podobno od pracownika gofiarni ;) ), spisany jeszcze miałem na kartce:
Bierzemy 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli.
Żółtka w innym naczyniu miksujemy z ½ szklanki cukru, dodajemy ½ szklanki oleju oraz 1¾ szklanki wody (niektórzy używają gazowanej, a niektórzy wodę zastępują mlekiem lub wariacją woda + mleko). Miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i całość miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i też miksujemy, choć podobno powinno się połączyć to ręcznie.
Ilość ciasta wystarcza u mnie na jedno użycie w rodzinie 2+2.
Miałem jeszcze fajny przepis z mniejszą ilością oleju. Może znajdę.
sokolnik
04-05-2025, 12:30
To dzisiaj ja robię gofry :)
Z jakich przepisów korzystacie?
Mój pierwszy zdobyty przepis (podobno od pracownika gofiarni ;) ), spisany jeszcze miałem na kartce:
Bierzemy 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli.
Żółtka w innym naczyniu miksujemy z ½ szklanki cukru, dodajemy ½ szklanki oleju oraz 1¾ szklanki wody (niektórzy używają gazowanej, a niektórzy wodę zastępują mlekiem lub wariacją woda + mleko). Miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i całość miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i też miksujemy, choć podobno powinno się połączyć to ręcznie.
Ilość ciasta wystarcza u mnie na jedno użycie w rodzinie 2+2.
Miałem jeszcze fajny przepis z mniejszą ilością oleju. Może znajdę.Ostatnio robiłem gofry 1 mają ale zbytnio nie chciały chrupać... Bo jeszcze kombinuje z przepisami i wtedy dałem najmniej oleju jak do tej pory. Dziś też chcę zrobić gofry z większą ilością oleju.
Jajka oddzielam. Dodaje białka ubite na koniec.
3 jajka to już max u mnie.
Wody nie dodaje.
Kombinowałem z roztopiony masłem ale też słabo chciały się upiec. Także polszklqnki oleju raczej trzeba a nie 1/3... Albo mniej...
A tak to jeszcze mleko podgrzewam trochę.
Proszku do pieczenia daje pół łyżeczki i tak wyrasta gofer ładnie.
sokolnik
05-05-2025, 14:18
To były najlepsze gofry, najbardziej chrupiące :) zoie trochę za mocno, pewnie za długo je trzymałem w gofrownicy
Ale dobre :)
widać że upieczony i chrupki :D
87788
krzysztofz24
05-05-2025, 19:30
Ale że banany:grin:?
Moje wszelkie eksperymenty z bananami (oprócz jedzenia na żywca, na surowo ze skórki), skutkują tym że nie dają się przelknac, takie słodkie.
sokolnik
05-05-2025, 19:41
Ale że banany:grin:?
Moje wszelkie eksperymenty z bananami (oprócz jedzenia na żywca, na surowo ze skórki), skutkują tym że nie dają się przelknac, takie słodkie.
dobre może być :D
Czekam na truskawki i borówki :D
Ja przed weekendem w Lydlu kupiłem borówki właśnie do gofrów.
Sandwiche czasem robię z nutellą i bananem :)
krzysztofz24
05-05-2025, 22:44
Jak ja dodalem banany do ciasta w plsterkach, to upieczone zrobily sie tak slodkie, ze naprawde nie dal orady przelknac:-). moze na gofrze sa tylko lekko "zarumienione/podsmazone";-)
Kurde, kiedys obok mnie, za dziecka, przystanek tramwajowy drogi, byly bar mleczny a obok okienko z goframi.
Ale to byla profeska, prl-owskie maszyny, kombajny od gofrow i Panie w bialych fartuchach i czepkach je serwujace. Ja zawsze bralem z powidlami.
Tam sie nikt nie bawil w jakies przepsiy wyszukane tylko chochla z gara jak do grochowki dla wojska lały:-).
I gofry byly najlepsze.
Na pewno lepsze nzi te co mozna teraz kupic z budy nad morzem czy na Gubałówce.
Ofc ten punkt juz nie istnieje, choc pewien czas fukcjonowal w latach 90-tych jeszcze.
sokolnik
09-05-2025, 12:45
Ok ogarnąłem już fajny przepis na chrupiące gofry, takie fajnie zarumienione, grube, fajnie wyrośnięte itp... Dobre... Ale no właśnie ale...
Są one lekkie i jakby wydmuszki, proszku do pieczenia daje malutko nawet nie pół łyżeczki w przepisie jest cała łyżeczka...
Wasze gofry też takie wychodzą jakby lekkie i pustawe???
Zastanawiam się jak można sprawić by były bardziej mięsiste... :) ?
krzysztofz24
09-05-2025, 14:53
Chyba albo chrupkosc i puszystosc albo miesistosc:-)
sokolnik
09-05-2025, 16:33
Chyba albo chrupkosc i puszystosc albo miesistosc:-)
nie udzielaj się ! to wątek dla posiadaczy Gofrownic :P
ja chcę więcej gofra w gofrze !
krzysztofz24
10-05-2025, 03:11
nie udzielaj się ! to wątek dla posiadaczy Gofrownic :P
ja chcę więcej gofra w gofrze !
Zjadlem w zyciu tyle gofrow, ze to ty sie nie udzielaj:-)
P.S
I mam profesjonalny opiekacz, w ktorym czesto robie zapiekanki:razz:
Synku..daj spokoj:-D:mrgreen:
sokolnik
11-05-2025, 15:50
No cóż bardzo dobre [emoji38]
87931
87932
87933
Że też Wam się chce proste sprawy tak roztrząsać :)
Gofry już ze 3-4 razy w międzyczasie były robione. Ale nie wydziwiam. Jak mi wyszły ok wg. przepisu (to co pisałem - Ania Gotuje) to tak robiłem, nie szukając kolejnych. Ewentualnie nad czym się zastanawiam to chyba muszę zmniejszyć % ilość składników bo z tej receptury wychodzi ich około 10 szt. Nie ma komu przeżreć w domu i wszyscy liczą finalnie na mnie. A, że jestem z tego pokolenia, że żal wyrzucić nie kończy się to dobrze dla mojej wagi :) :)