Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 7/2025 - GŁOSOWANIE

crusiek
08-04-2025, 21:56
Dobry wieczór. :)

Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy ponownie 9 prac :)

Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie: DWIE!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem jest: crusiek

Termin głosowania zakończy się za 3 dni - piątek (11.04.2025)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginał"

87284

Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1avUOSF1D1POZsoG1bae6kv_usPnPfFcj/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

87293

2

87292

3

87291

4

87290

5

87289

6

87288

7

87287

8

87286

9

87285

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Zapraszam :-)

.

Dex
10-04-2025, 08:45
Co tak malutko głosów? Głosujemy głosujemy :]

Dex
10-04-2025, 13:31
Ekstra, 5 wpadło, dziękuję :] a Nornique dalej nie zaciekł :-P

crusiek
10-04-2025, 14:29
Szczelny futrzak xD

crusiek
11-04-2025, 22:09
Dogrywka (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319868-Zabawa-w-RAWki-7-2025-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) rozstrzygnie kto wygrał :)

crusiek
12-04-2025, 23:41
Cześć :)

Podsumowanie po dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319868-Zabawa-w-RAWki-7-2025-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) :)

1 miejsce na podium zajął Jacu
2 miejsce zajął incosgnitos
3 miejsce zajęli paparapa oraz pysson

Autor wyróżnił pracę nr 8.

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

# 1 Jacu

87378

# 2 incosgnitos

87379

# 3 paparapa

87380

# 3 pysson

87381

#Praca wyRÓŻniona - pysson

87381

Cześć,

Udana wersja zdjęcia z czasów covidowych :)

Pozdrawiam
crusiek

#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)

Jacu, jeśli byłbyś tak miły, to prosimy o RAWka do nowej zabawy :)

Przyjemnej nocy życzę :)

Jacu
12-04-2025, 23:55
Ooo... Cieszę się bardzo :D, pierwszy raz wygrałem w tej zabawie. I bardzo dziękuję za oddane głosy. Oczywiście zaraz wygrzebię RAW-ka z mojego archiwum i prześlę :D

incosgnitos
13-04-2025, 19:47
Dzięki moi drodzy za głosy ;)
Jacu gdzie fair-play w dogrywce trzeba głosować na przeciwnika :evil:
Nie wiem czemu, ale nie lubię cukierkowego nieba, dlatego mnie się bardziej spodobały prace paparapa i August68 !
Ale... zauważyłem pewną zależność! im więcej kombinuję... znaczy im więcej czasu poświęcam edycji tym gorszy rezultat ;) dlatego tym razem zrobiłem tak:
- trochę kontrast na + jasność na -
- HDR -> wszystko na plus światła, cienie, biały i czarny
- struktura na +
i trochę zabawy w BW

aaa... następnym razem chyba puszczę auto-level to wtedy na pewno pierwszy plejs będzie :-P:evil:

pki1234
13-04-2025, 22:36
Ja mam podobne doświadczenia jak incosgnitos - im więcej czasu spędzam nad zdjęciem tym bardziej odpycham głosujących od mojej wizji :-D

tym razem pomyślałem sobie że ktoś na pewno zrobi B&W wiec ja będę oryginalny i spróbuje zrobić wersję typu "pencil sketch" i to jeszcze zżółkniętą.
No więc pojechałem jakimś tutorialem dla "pencil sketch" dla mojego oprogramowania ON1. Technika jest bardzo podobna dla każego innego oprogramowania i moża sobie na youtubie zobaczyć.
Rezultat podstawowy mi się średnio podobał więc zacząłem mieszać kontrastami i poziomami na wynikowej fotce.
Potem dołożyłem żółtawy filtr z maską w kształcie winiety żeby brzeg fotki wyszedł pożółkły.
Wyostrzenie też było ale w tym przypadku chyba średnio potrzebne.
fajna zabawa, dziękuję za głosy i gratuluję zwycięzcom.

August68
13-04-2025, 23:04
Gratulacje dla zwycięzców i dla uczestników, dziękuję za głosy.
JA tym razem starałem się przede wszystkim wyprostować ile się da, ale żeby nie przegiąć i też nie za mocno powyciągąć co się da z cienia.
Zastanawiałem się nad usunięciem ludzi , ale to mnie jednak przerosło.
Jak teraz patrzę, to mogłem trochę mniej "pogasić" światła, bo wyszło trochę za blado.

Jacu
13-04-2025, 23:23
Dzięki moi drodzy za głosy ;)
Jacu gdzie fair-play w dogrywce trzeba głosować na przeciwnika :evil:

aaa... następnym razem chyba puszczę auto-level to wtedy na pewno pierwszy plejs będzie :-P:evil:

incosgnitos . Sorry, faktycznie nie głosowałem na Ciebie, nie jest to wynikiem braku fair play, a bardziej braku wiedzy. Od niedawna biorę udział w tej zabawie i szczerze mówiąc nie wiedziałem czy mam głosować czy nie.
Nawet wczoraj wieczorem wysyłając RAWka do nowej zabawy intensywnie szukałem po regulaminie, czy wysyłając mogę brać udział w zabawie (Tak). Ale masz plusa ode mnie . Traktuj to bardziej jako zabawę, na luzie.
W moim przypadku mojej obróbki, to pierwszą i podstawową sprawą było wyprostowanie walących się budynków i odpowiednie kadrowanie, aby jak najmniej kadru uciąć, zachowując proporcje. Do tego maska na niebo, aby nieco przyciemnić. Trochę było zabawy z poziomami, aby wyciągnąć nieco szczegóły w cieniu. Troszkę dodałem nasycenia malowań elewacji (seledyn) i złotego, który ładnie kontrastuje z barwą nieba. To chyba tyle o ile pamiętam.
Co do nieba - de gustibus non est disputandum

pysson
14-04-2025, 08:34
Bardzo dziekuję za głosy i wyróżnienie.
Obróbkę zacząłem w LR: aberacje, prostowanie, ekspozycja.
W Topazie usuwałem elementy "zbędne".
Kobitkę w małej czarnej pod latarnią zostawiłem. :)

Miałem problem z dachem w prawym górnym rogu.
Usunięcie rusztowania i lamp przekraczało moje umiejętności, najpierw zdjęcie przyciąłem, ale zabrakło nieba nad teatrem. Zaklajstrowałem to najlepiej jak mogłem i poszła druga wersja.

incosgnitos
14-04-2025, 10:13
Jacu W regulaminie nie ma, że trzeba głosować ;). Sorki, za evilem zapomniałem wstawić xD ;). Uwierz mi, ja tą zabawę traktuję na totalnym luzie jeśli chodzi o miejsca i głosowanie ;) ale jeśli chodzi o nabieranie umiejętności w obróbce to już nie... zależy mi na tym, aby się poprawiać ;)

crusiek
17-04-2025, 22:37
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319887-Zabawa-w-RAWki-8-2025) :)