PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zorganizować sobie warsztat ;)

fafniak
05-04-2025, 20:02
Mam dwa komputery stacjnorny i laptop
Na obydwu mam DXO i Ps 6 (ostatni pudełkowy)
Od dłuższego czasu obrabiam na lapku - bo jest wygodniej (choć ma gorszy ekran)
W efekcie foldery ze zdjęciami i obróbkami na obydwu komputerach są różne.
Burdel zrobił sie okropny.
Wiem - moja wina
Trochę ludzi tutaj pisało o serwerze NAS ale mi takie cos jest średnio potrzebne.
Ja bym chciał coś co będzie wpięte do routera i dostępne dla stacjnonarnego i laptopa
Musiało by tam być ze 4 do 8 TB
Jak zorganizować sobie to ?
Czy da radę zrobić to w kosztach do 1500zł ?

jo44
05-04-2025, 21:00
Ostatnimi czasy o takie rzeczy pytam AI, a dokładnie https://www.perplexity.ai/ . Odpowiada szybko. :idea:

TOP67
05-04-2025, 21:43
Trochę ludzi tutaj pisało o serwerze NAS ale mi takie cos jest średnio potrzebne.
Ja bym chciał coś co będzie wpięte do routera i dostępne dla stacjnonarnego i laptopa

I to jest właśnie definicja NAS (Network Attached Storage), w odróżnieniu od DAS (którym w zasadzie jest każdy dysk zewnętrzny).
Zarówno NAS, jak i DAS mogą być bardzo proste i rozbudowane. Oferują różne poziomy zabezpieczania danych oraz dodatkowe funkcje.

Są routery z portem USB, do którego możesz podłączyć DAS. Ale obawiam się wydajności

- - - - kolejny post - - - - - -

Napisz jeszcze jakie masz systemy. Windows czy MacOs

Jednym z rozwiązań jest podłączenie dysku do stacjonarki i udostępnienie go w sieci. Ale wtedy stacjonarka musi być włączona.

Innym rozwiązaniem jest OneDrive, ale masz tam jedynie 1TB. Mi to wystarcza na całe archiwum w DNG. A oryginalne NEF mam na DAS w kilku kopiach.

fafniak
05-04-2025, 21:51
mam wingroze
Może napisze z czym dokłądniej mam problem
Część zdjęć obrabiam na lapku część na stacjnoarnym. Generuję tiffy
DXO zapisuje pliki "korygujące" RAWy
Robi sie koszmarny burdel
Ja bym najchętniej widział coś takiego że te pliki "korygujace" RAWy z dxo i tiffy były w jakims miejscu dostępnym dla obudwu komputerów
Tylko jak to zorganizować żeby nie zrobic sobie kuku

TOP67
05-04-2025, 21:56
Synchronizować przez Onedrive (najtańsze rozwiązanie). Jak się dobrze ustawisz, to za niecałe 50 zł/rok masz 1TB i pełny pakiet Office.
Zaleta - pełna prędkość lokalnego dysku. Dostępność z każdego miejsca na świecie.
Wada - po obróbce, nie można od razu zamykać komputera, trzeba poczekać aż wyśle zmiany do chmury. Dobrze mieć net z dużym uploadem (teraz standardem jest 1000/300)

m_a_g
05-04-2025, 22:54
Czy da radę zrobić to w kosztach do 1500zł ?

Jeżeli masz router w wejściem USB (większość ma) to podłącz sobie dowolny zewnętrzny HDD pod router (tak samo jakbyś wpinał do komputera) i masz pozamiatane.
Tylko jak pisze TOP67, takie coś to właśnie NAS którego niby nie chcesz ;-)
Wspomniana opcja z Onedrive jest moim zdaniem średnia - wszystko się zgadza co do wygody i tak dalej, natomiast Onedrive jest wolny jak nie wiem co. Jak wrzucisz na dysk kilkadziesiąt zdjęć w RAW to może zająć kilka godzin zanim system wyśle to w tle do chmury.
No i OneDrive w sumie to też jest jakaś tam odmiana NAS ;-)

TOP67
05-04-2025, 23:23
Wspomniana opcja z Onedrive jest moim zdaniem średnia - wszystko się zgadza co do wygody i tak dalej, natomiast Onedrive jest wolny jak nie wiem co. Jak wrzucisz na dysk kilkadziesiąt zdjęć w RAW to może zająć kilka godzin zanim system wyśle to w tle do chmury.

Ale na komputerze, z którego wrzucasz, można na nich pracować od razu. Z pełną prędkością lokalnego dysku.

Jeżeli masz router w wejściem USB (większość ma) to podłącz sobie dowolny zewnętrzny HDD pod router (tak samo jakbyś wpinał do komputera) i masz pozamiatane.

Problemem może być protokół. Mój router działa jako ftp.

pysson
06-04-2025, 06:25
Nie jestem informatykiem, więc jeśli coś mieszam to mnie poprawcie.
DAS - direct attached storage: podłączenie po USB, potrzebne udostępnienie przy włączonym komputerze lub przepinanie kabla
NAS - network attached storage: podpięcie na stałe do routera, dostęp z każdego uządzenia w sieci lokalnej.

Wydaje mi się, że w tym przypadku zdecydowanie wygrywa NAS.
1,5 k PLn powinno wystarczyć na proste, dwudyskowe urządzenie i HDD.

fafniak
06-04-2025, 08:49
No niestety mój router nie ma usb.
To jest taki dostarczany razem z kablówką UPC (czyli teraz play)
Czyli jak rozumiem muszę kupić jakiś prosty NAS i podłączyć go do routera
Przy takiej sieci jak mam w domu, praca nie będzie komfortowa bo przesył będzie słaby. Jak zorganizować sobie system wymiany plików (DOP - dxo i zrobionych tiff-ów) między komputerami ?
Bo jak rozumiem alternatywą jest kupienie jakiegoś wypasionego routera i wypasionego NASa + super szybkich dysków HDD wspomaganych SSD i wtedy mogę trzymać pliki na NAS. Ale dla laptopa będzie ograniczenie po Wifi...

cybulski
06-04-2025, 09:06
Z prostym NASem najlepiej zrobić synchronizację katalogów na obu komputerach, bo "prosty NAS" może być po prostu za wolny aby pracować na NASie. Przerabiałem więc piszę z doświadczenia.
Jednak nie każdy system w NAS będzie miał synchronizację dwustronną, lub taką która dobrze działa bez problemu. Tutaj nie wiem jak obecnie wyglądają te tanie NASy (inne niż synology) z opcjami do synchronizacji katalogów.
Synology mam sprawdzony i działa bdb mi od lat zarówno w opcji synchronizacja oraz w pracy z katalogów z NAS (ale tutaj to musi być kesz ssd, bez tego to za wolne będzie do sensowej pracy).

Katalogi pod DXo są łatwe do synchronizacji, bo .dopy są w katalogu z rawami. Mordęga to synchro katalogów pod LR.

TOP67
06-04-2025, 10:54
No niestety mój router nie ma usb.
To jest taki dostarczany razem z kablówką UPC (czyli teraz play)
...
Ale dla laptopa będzie ograniczenie po Wifi...

Wymień router na WiFi6. Najprościej, migrując umowę z UPC do Play. Teraz dają takie okrągłe.

Me_how
06-04-2025, 11:01
Wymień router na WiFi6. Najprościej, migrując umowę z UPC do Play. Teraz dają takie okrągłe.

Przy okazji - odradzam wymianę urządzeń z UPC na Play. Jak nie musisz to nie rób tego. To urządzenie to koszmar jeżeli używasz telewizji.

TOP67
06-04-2025, 11:20
Przy okazji - odradzam wymianę urządzeń z UPC na Play. Jak nie musisz to nie rób tego. To urządzenie to koszmar jeżeli używasz telewizji.

Ja akurat zostawiłem router Hirona z UPC. Ale ten nowy box do TV, to faktycznie tragedia. Nie można zaprogramować nagrania dalej niż 7 dni do przodu. Nie wspominając o nagrywaniu serii. Ale stary po prostu wyłączyli.
A podstawowy internet i tak mam z Netii

fafniak
06-04-2025, 11:42
W tym moim routerze jest złacze 2,5Gb
Jaki ew. router dokupić żeby obsłużył NAS ? (taki po usb?)

fafniak
06-04-2025, 12:16
TP-Link Archer BE3600 (3600Mb/s a/b/g/n/ac/ax/be)
Takie coś ?
Ma USB 3.2

TOP67
06-04-2025, 13:26
TP-Link Archer BE3600 (3600Mb/s a/b/g/n/ac/ax/be)
Takie coś ?
Ma USB 3.2

Ale go nie używa https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/tp-linka-archer-be230-recenzja-test-opinia.html#5

W tym moim routerze jest złacze 2,5Gb

Przyda się, jeśli

kupisz NAS z takim łączem
komputer ma odpowiednią kartę
kabel jest odpowiedniej kategorii i położony zgodnie z zasadami (np. brak ostrych zagięć)

fafniak
06-04-2025, 14:55
Czyli zacząć wpierw od takiego zakupu? Ale to się robi wydatek....
https://www.x-kom.pl/p/1117900-dysk-sieciowy-nas-qnap-ts-253e-8g.html

Kiedyś chyba taki oglądałem :
https://allegro.pl/oferta/serwer-plikow-nas-qnap-ts-264-8g-ddr4-8gb-ram-na-2xhdd-ssd-2xssd-m-2-nvme-16095734058

TOP67
06-04-2025, 15:46
Przede wszystkim kupuj na Amazon. Będziesz miał miesiąc na testy

Po drugie zastanów się nad bezpieczeństwem. Dwuzatokowy NAS umożliwia zrobienie RAID 1, czyli dwa identyczne dyski (np. po 8TB) są zapisywane równolegle. W efekcie masz do dyspozycji 8TB. Zabezpiecza Cię to przed uszkodzeniem jednego dysku w NAS. Ale nie jest to backup.
Nie zabezpiecza przed

skasowaniem pliku
nadpisaniem pliku (jakaś zła edycja)
zaszyfrowaniem przez wirusa
kradzieżą, spaleniem itp

Backup musi być zrobiony na osobnym urządzeniu, najlepiej w innej lokalizacji

Mam NAS 4 ˣ 12TB, a i tak pracuję na dysku lokalnym. Na NAS trzymam wszystkie pliki RAW, nawet te nieobrobione (poza ewidentnie nietrafionymi). Robię tam też codzienny backup, co daje mi dostęp do wcześniejszych wersji plików.

Zaproponowane rozwiązanie, mające na celu przyspieszenie pracy, czyli synchronizacja na komputerach, daje namiastkę backupu. W razie całkowitego padnięcia NAS, będziesz miał pliki na komputerze. Dlatego proponuję na początek NAS jednozatokowy. A drugi dysk włożyć do komputera stacjonarnego i tam trzymać kopię plików.

Pamiętaj też, że do NAS nie wolno wkładać najtańszych dysków, bo się zajadą.

Albo taki dwuzatokowy QNAP https://www.amazon.pl/gp/product/B09SPRXN3X/ref=ewc_pr_img_1?smid=A2R2221NX79QZP&psc=1

Ma Ethernet 1Gbps, ale potestować można

pysson
06-04-2025, 16:24
Czyli zacząć wpierw od takiego zakupu?

Najpierw przemyśl sprawę synchonizacji.
Trzymanie TIFFów w kilku miejscach jest kiepskim pomysłem, one ważą 2,5 raza więcej od RAWa.
Możesz natomiast synchronizawać katalog LR.
Importujesz do LR RAWy z dysku sieciowego na dowolnym komputerze, eksportujesz do DXO, TIFFy ladują na dysku sieciowym w innym katologu, a po synchronizacji widzisz obie wersje na każdym komputerze.
Zakładam, że masz LR na dwa stanowiska.

"Prędkość internetu"
Nie bardzo chce mi się wierzyć, że twój obecny modem/router jest jakimś wąskim gardłem.
Prędzej modem WiFI w laptopie, albo miejsce gdzie router stoi.
Dużo można powiedzieć o DXO, ale ich programy demonami prędkości raczej nie są.
Jeśli obróbka paczki RAWów zajmuje 10 minut, to wydłużenie zapisem do 12 tragedii nie zrobi.

Synology (https://www.amazon.pl/Server-Synology-Disk-Station-DS223/dp/B0BT17XFBK?crid=2CRJ7MUK6WT9&dib=eyJ2IjoiMSJ9.8y9ZB89VV_D4AKNxGhQJV4KrE2CrVwUYW 0z2ZpX2m_psqETXCoMpGfKrXqsK__dIoX9xDRIUNWKlOa1HNVG DDXcrlg4hqplwrlEutrW0Y2ezq-0SX_C_V-L1gUQuIjOB8oGkx3jFzRE1iF1zX3OCPVV83yAnY0bqQ4KTldos j62JNG94HlIDjrqq8AmltNzIEou6fvPDzsFxpb_Plhn-DtdjTsQ1PX06sD35JqIKY8S3b1baUV1Zd5z67JbxkgsMDHv5AB 4s34wPcGHGfLVcbMFtMFnxBkr-kduEReaNMBM.Iy_Bk7hKw9-kYU-XeLqRY-LYdBUP8euCYMZLZkDLpfg&dib_tag=se&keywords=synology+nas&qid=1743946822&sprefix=synol%2Caps%2C64&sr=8-3) WD (https://www.amazon.pl/WD-Diskless-Network-Attached-Storage/dp/B01BIGST2U?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=3TXC6QDLTVNEJ&dib=eyJ2IjoiMSJ9.flTtly8DFYmmIkjzWxJS40ZJWW8PgjjrU ezio8BW5DRztbl9HF1MQY0m42NTFuiYnRInsInEQS7ibjuKxmZ O3M_rd-8KmsRZaA62Q8biDx4aJP8N-KFMgaLPSv2GwVTjQor7HwUSrSfPFnP9cW5mesSuosyxLpZTyh8 NVWiUcTRqbunWVGXunyZV27pzxdtBpn5H2ZV6mwz6n-tM1E_OYsqTLAI1zD-Oz2MwcD8Rem8fWJBSb7W4DGmorotdnzJ3fhG2ByV6c_DcNs6yf GYeWLo98EFkTbnYoFl5uS8mxD0.0Om9Ko-cUBAE4EjfTh0SzObzAdyV90XAH0qyTq9eXE8&dib_tag=se&keywords=wd%2Bmy%2Bcloud&qid=1743946790&sprefix)

przepraszam, ale nie doczytałem, że masz PS 6

fafniak
06-04-2025, 18:28
LR używam tylko do plików ze starego pentaxa. Bo DXO tego nie obsługuje.
DXO wolne raczej nie jest
Backup mam na 3 osobnych dyskach
Do NASa chce zakupić seagate ironwolf - kwestia wyboru pojemnosci

fafniak
06-04-2025, 19:23
Czy w takim NAS tkwi oprogramowanie które będzie kontrolowało zmiany na lokalnym folderze( na komputerze stacjonarnym i laptopie) ze zdjęciami i zrobi update na NAS?

TOP67
06-04-2025, 20:15
Jakim cudem? Musiałbyś mieć te dyski udostępnione.
To na komputerze trzeba zainstalować oprogramowanie do synchronizacji. Może to być firmowe oprogramowanie, współpracujące z urządzeniem lub dowolne inne synchronizujące po prostu dwa dyski.
Sprawdź jednak najpierw pracę bezpośrednio na plikach NAS. Wczytanie 50MB przez Ethernet 1Gbit to jakieś pół sekundy. Jeśli obrabiasz zdjęcia pojedynczo, to pomijalna strata czasu. Zresztą dyski HDD nie są wiele szybsze od Ethernetu, więc to nie jest wielka bariera.

fafniak
06-04-2025, 20:34
To mnie nie nastraja optymistycznie :D
https://youtu.be/SLY8xA3du58?si=m0o7GKFV2jtLwV2N

TOP67
06-04-2025, 21:08
O kablach pisałem, router masz już 2,5Gbps. Nie pchaj się w 10Gbps, bo tego nie wykorzystasz przy RAID 1. Nawet jak zrobisz RAID 0, to z dwóch HDD odczytasz max 400MB/s i to tylko na początku talerzy. Jeśli włożysz cache SSD, to zyskasz głównie na prędkości zapisu i odczytu ostatnio zapisanych danych.

Sprawdziłeś, jakie masz karty sieciowe w komputerze i notebooku?

Zrób próbę i udostępnij dysk z komputera, a na notebooku zapisz na nim duży plik. Możesz też po prostu na nim popracować w DXO i PS. Może zamiast kupować NAS, po prostu nie będziesz wyłączał stacjonarki?

fafniak
06-04-2025, 21:41
w stacjonarce mam :
Realtek® L8200A Gigabit Ethernet
wiec chyba niezbyt szybko jak na dzisiejsze czasy
w lapku mam wifi ale nie wiem jakie

ja z tych sieciowych spraw jestem pipa grochowa

Laptop RZ616 wifi 6E 160Mhz

TOP67
06-04-2025, 21:44
Zatem nie ma się co porywać nawet na 2,5Gb, chyba że planujesz wymianę kompa lub dołożenie karty.

Aby przetestować WiFi, możesz użyć speedtest.net, o ile masz szybki internet. Jeśli na stacjonarce uzyskasz lepszy wynik niż na notebooku, to ograniczeniem jest właśnie on. Jeśli wyniki będą podobne, to ograniczeniem jest internet. Zrób wtedy test z udostępnionym dyskiem.

fafniak
06-04-2025, 21:45
Jak speed test (internetu) przy dowloadzie utrzymuje 880-930 Mb/s (po wifi) to wewnętrzna komunikacja chyba będzie całkiem ok ?

TOP67
06-04-2025, 21:47
Laptop RZ616 wifi 6E 160Mhz

To jest szybsza niż karta w stacjonarce. O ile router też jest WiFi6

Jak speed test (internetu) przy dowloadzie utrzymuje 880-930 Mb/s (po wifi) to wewnętrzna komunikacja chyba będzie całkiem ok ?

Tak. Możesz nawet zainwestować w NAS 2,5Gb. Zwłaszcza, że częściej pracujesz na notebooku.

fafniak
06-04-2025, 21:51
Czy przy NAS jest duża różnica pomiędzy 5400 a 7200rpm ?

Stacjonarkę sprawdziłem ma transfery troszkę lepsze niż wifi

TOP67
06-04-2025, 22:07
Czy przy NAS jest duża różnica pomiędzy 5400 a 7200rpm ?

Ważny jest transfer, który jest jednak pochodną rpm.
Przy 1Gbps uzyskasz max 120MB/s, co oferuje każdy dysk
Przy 2,5Gbps uzyskasz do 300MB/s, czego nie oferuje żaden dysk HDD.

fafniak
06-04-2025, 22:19
Ale będzie jeszcze SSD jako kesz ?
Czy ja coś źle rozumiem ? (tzn. przy zapisie to ma chyba wieksze znaczenie ? lub przy pracy na tych samych plikach?)

5400 są zwykle cichsze

TOP67
06-04-2025, 22:26
Dokładnie tak. Jeśli wybierzesz model z gniazdami M.2 i portem 2,5Gb

Przy zapisywaniu będziesz miał pełną prędkość łącza, aż do czasu zapchania cache w cache (czyli kostki SLT w dysku SSD). Jeśli zmieścisz cię w cache, to teraz NAS będzie robił dwie rzeczy. Przypisze dane z SLT do TLD oraz na dysk HDD. Po tej operacji znowu można zapisywać z pełną prędkością.
Przy odczycie NAS najpierw sprawdza czy żądane dane są jeszcze na SSD. Jeśli nie, to odczytuje je z HDD.

Carlos_lo
06-04-2025, 22:33
Synchronizować przez Onedrive (najtańsze rozwiązanie). Jak się dobrze ustawisz, to za niecałe 50 zł/rok masz 1TB i pełny pakiet Office.
Jak to sie ustawic? ;)
Robie te rzeczy biznesowe, i firma placi, ale nie mam pojecia o prywatnych.
Dziekuje

TOP67
06-04-2025, 22:52
Jak to sie ustawic? ;)
Robie te rzeczy biznesowe, i firma placi, ale nie mam pojecia o prywatnych.
Dziekuje

Znaleźć 5 chętnych.

Kupujesz Microsoft 365 Family. Masz tam do wykorzystania 6 kont po 1TB. Możesz je dzielić z dowolnymi osobami, pomimo nazwy Family. Obecnie cena pakietu to 360 zł, więc wychodzi 60zł/os.
Jeśli nie masz tylu znajomych, to kupujesz Microsoft 365 personal za 200 zł.

Na jednym profilu w komputerze możesz używać jednego onedrive osobistego i kilku służbowych. Można jednak agregować konta tworząc skróty do swojego onedrive.

cybulski
07-04-2025, 06:16
Dokładnie tak. Jeśli wybierzesz model z gniazdami M.2 i portem 2,5Gb

Przy zapisywaniu będziesz miał pełną prędkość łącza, aż do czasu zapchania cache w cache (czyli kostki SLT w dysku SSD). Jeśli zmieścisz cię w cache, to teraz NAS będzie robił dwie rzeczy. Przypisze dane z SLT do TLD oraz na dysk HDD. Po tej operacji znowu można zapisywać z pełną prędkością.
Przy odczycie NAS najpierw sprawdza czy żądane dane są jeszcze na SSD. Jeśli nie, to odczytuje je z HDD.

Tak. Przez kilka ostatnich lat miałem ssd kesz 2x512, zmieniłem na 2x2TB i działa szybciej, bo zajetoac kesza mam na poziomie 700GB teraz jakoś.
Druga sprawa jeśli kesz się zapełni i zwolni, to można zrobić reset i od nowa włączyć kesz.

Z dobrym NASem to jest ból tylko raz gdy musimy wydać pieniądze, potem na lata spokój. Aktualnie używam iron Wolfy Pro 5x12TB w raid6 (a dokładnie shr2) , jest szybko z keszem. Do bacupu tego NASa mam wolniejszego starego NASa, bez keszu ssd, z jednostką roszerzajacą, co w sumie daje tam 7 HDD 4TB (dwie macierze shr czyli raid5) . Na ten moment starcza.

Tej konfiguracji używam zarówno w trybie pracy z głównego NASa na mini jak i do synchronizacji innych katalogów między kilkoma komputerami z win i mini. Na każdym urządzeniu sumarycznie mam dostęp do tych samych katalogów, niezależnie na którym pracuje, również w lokalizacjach innych niż w domu/pracy. W robocie jest większa jednostka NAS, stary XS2015 ciągle po 10 latach daje spoko radę (tam to większy zespół z tego korzysta, ten model ma gniazda sieciowe 2x10gbe w loadbalansie plus taki switch z dwoma gniazdami, na userow po 1gbs, dzięki temu nie ma lagów zupełnie) Na nim kesz ssd zrobiłem na 2 kieszeniach HDD wkładając ssd, system umożliwia konfig keszu w takim rozwiązaniu, bo wtedy nie było jeszcze osobnych gniazd na nvme do keszu).

Obecnie warto brać NASy które mają osobne dodatkowe gniazda nvme na kesz ale np min. 4 zatokowe bez nvme też można skonfigurować 2xhdd i 2xssd pod kesz.

cybulski
07-04-2025, 07:01
Jeszcze taka uwaga, do pracy z NAS lepiej mieć dyski hdd 7200 obr.
Dyski 5400 do typowego tylko backupu, są wolniejsze.

"Biorąc pod uwagę dwa identycznie zaprojektowane dyski twarde o tej samej gęstości powierzchniowej, dysk 7200 RPM dostarczy dane o około 33% szybciej niż dysk 5400 RPM . W związku z tym specyfikacja ta jest ważna przy ocenie oczekiwanej wydajności dysku twardego lub przy porównywaniu różnych modeli dysków twardych."

Więc jeśli NAS słuzy nam tylko do synchronizacji katalogów na komputerach i nie będziemy na nim pracować, to 5400 powinno starczyć.
Jeśli planujemy pracować na NASie to jednak 7200 + kesz ssd/nvme. Różnica jest odczuwalna.

pysson
07-04-2025, 17:09
Jesz mała uwaga o organizacji plików.
Istnieje od wieków programik o nazwie Total Commander (kiedyś chyba nazywał się Windows Commander)
Posiada opcję hurtowej zmiany nazw plików i robi to błyskawicznie.
W efekcie zaniast "DSC_1234.nef" masz "20250407_wyspa skarbow_001.nef"
Pierwszy człon to data, drugi miejsce, impreza, cokolwieksobie wymyślisz i numer kolejny.
DXO zachowuje oryginalną, zmieniona nazwę i dokłada swoją koncówkę.

fafniak
07-04-2025, 18:17
Takie cuś znalazłem?
Jakieś minusy ?
https://proline.pl/serwer-plikow-qnap-ts-262-4g-2-bay-rozbudowany-do-8gb-p8124873

pysson
07-04-2025, 18:41
tak na wszelki wypadek: :)
lista kompatybilnych dysków (https://www.qnap.com/en/compatibility/?model=597&category=1&filter[type]=1)

TOP67
07-04-2025, 18:45
Takie cuś znalazłem?
Jakieś minusy ?
https://proline.pl/serwer-plikow-qnap-ts-262-4g-2-bay-rozbudowany-do-8gb-p8124873

To jest to co było na tym filmie. Bardzo dobry sprzęt, tylko sporo do niego dopłacisz.
Zdecydowałeś się na pracę bezpośrednio z NAS? Bo tylko wtedy potrzebujesz wkładać tam SSD.
Przy zakładanej pojemności, chyba prościej od razu pójść w NAS SSD. Tańsza obudowa i włożyć tam dyski SSD 2,5". 4TB kupisz po 800 zł

fafniak
07-04-2025, 18:52
Wydaje mi się że przy moim bałaganiarstwie nie ma dobrego rozwiazania.
ALE jeżeli będę miał możliwość pracy na NAS + możliwość zrobienia tam punktu wymiany plików z obróbki - to będzie to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.
To co byś proponował ?

TOP67
07-04-2025, 18:58
W takim razie ten QNAP TS-262-4 w Proline ma bardzo dobrą cenę.

fafniak
07-04-2025, 19:03
Ale pisałeś (tak zrozumiałem) żeby olać HDD + SSD i tylko oprzeć się na SSD ?
(bo jak szukam nasów gdzie są ramki na 2,5 cala to jakieś koszmarne ceny mi wyskakują)

cybulski
07-04-2025, 19:03
Jeśli ten to brałbym z 8GB ramu a nie 4.
Qnapow nie znam, one na papierze lepiej wyglądają niż synology. W praktyce trzeba poczytać na forach jak jest, bo jakis czas temu czytałem że ich system jest bardziej ociezaly niż ten w Synology. Lepiej poczytać i upewnić się ze jest ok, niż potem biedzic się że wolny.

TOP67
07-04-2025, 19:11
Przecież można włożyć dyski 2,5" w kieszeni 3,5".

Jest coś takiego jak QTIER. Działa to podobnie do cache, ale oferuje sumę pojemności.
Wkładasz dwa duże HDD np. 2x8TB i dwa mniejsze SSD np. 2x2TB (w tym modelu na M.2). W sumie masz 10TB, a już sam NAS dba o to, żeby często używane dane były na SSD. Na co dzień, będziesz w praktyce pracował na SSD.

W przypadku cache na analogicznych dyskach, będziesz miał tylko 8TB. Dane z cache jest równolegle zapisywane na HDD.

https://youtu.be/PQ8SREF0Q7M

cybulski
07-04-2025, 19:14
A synchro robi się w Qsync https://www.qnap.com/pl-pl/software/qsync jeśli katalogi mają być synchronizowaną między pecetami, jeśli praca tylko na pecetach.

Michu
07-04-2025, 20:01
Może trochę obok, bowiem to jak dotąd jest tylko zapowiedź, ale wygląda dosyć ciekawie: https://www.bee-link.com/blogs/all/beelink-launches-new-me-series-storage-devices-first-product

fafniak
09-04-2025, 09:54
Zamówiłem sobie tego qnap 262
Zajrzałem do szafki z dyskami.
Mam w szafce leżącego luzem ironwolfa 4tb i Toshibę 3tb. Przy założeniu że to nie musi pracować 24h to można jakoś te 2 dyski zestawić razem? Ma to w ogóle sens. Problem ze to są 2 różne dyski znam, wiem że to jest opcja średnio sensowną od strony tworzenia RAID. Ale biorąc pod uwagę że te dyski i tak leżą... Może ten tryb JBOD? Żeby zobaczyć jak z tym się pracuje?

Czy v lepiej dokupić ironwolfa 4tb?

Czy może wrzucić tam ta Toshibę i pomęczyc różnymi ustawieniami?

RMC
09-04-2025, 10:13
Wcinając się trochę w temat (bo mnie zaciekawił :)) a co byście polecili by zrobić jak najłatwiej, najtaniej dysk sieciowy widoczny dla wszystkich komputerów w domu?

Nie potrzebuję zaawansowanych opcji - żadnych synchronizacji, backupów itp. Po prostu wgrywam sobie z jednego komputera dane na dysk sieciowy i odpalając drugi mogę je skopiować na niego :)

Było gdzieś tam wspomniane np o routerze wifi z hdd. W sumie od jakiegoś czasu planuje wymienić swój to może byłby to impuls ku temu. Są jakieś godne polecenia, do których dysk się montuje na stałe?

Migło mi takie coś na allegro. Ale tu dysk by musiał wisieć podłaczony kabelkiem do usb?

https://allegro.pl/oferta/asrock-g10-ac2600-ruter-gigabit-ethernet-czarny-17033725874?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_akcesoria_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335850&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIjsCBtL7KjAMV01KRBR31kQAXEAQYBCAB EgI8LPD_BwE

Ewentualnie może lepiej jakieś urządzenie? Są jakieś takie różne media boxy itp. W domu mi się "wala" też starutki Apple A1283 :) Może z niego da się coś ulepić?

TOP67
09-04-2025, 10:38
Wcinając się trochę w temat (bo mnie zaciekawił :)) a co byście polecili by zrobić jak najłatwiej, najtaniej dysk sieciowy widoczny dla wszystkich komputerów w domu?

Ewentualnie może lepiej jakieś urządzenie? Są jakieś takie różne media boxy itp. W domu mi się "wala" też starutki Apple A1283 :) Może z niego da się coś ulepić?

Najtaniej jest przerobić stary PC. Pooglądaj sobie na YT tego kolesia https://www.youtube.com/@c01e514v

Zamówiłem sobie tego qnap 262
Zajrzałem do szafki z dyskami.
Mam w szafce leżącego luzem ironwolfa 4tb i Toshibę 3tb. Przy założeniu że to nie musi pracować 24h to można jakoś te 2 dyski zestawić razem? Ma to w ogóle sens. Problem ze to są 2 różne dyski znam, wiem że to jest opcja średnio sensowną od strony tworzenia RAID. Ale biorąc pod uwagę że te dyski i tak leżą... Może ten tryb JBOD? Żeby zobaczyć jak z tym się pracuje?

Czy v lepiej dokupić ironwolfa 4tb?

Czy może wrzucić tam ta Toshibę i pomęczyc różnymi ustawieniami?

Jak zrobisz RAID1, to uzyskasz 3TB miejsca i prędkość wolniejszego z tych dysków. JBOD da Ci 7GB, ale bez redundancji. Na początek włóż tylko 4GB i coś SSD.

fafniak
11-04-2025, 08:25
Ten 4tb ironwolf ma raczej niezbyt duży przebieg
87355
Na allegro znalazłem identyczne dyski, podobno leżaki magazynowe( choć takie informacje... Nie wiem czy w to wierzyć)

cybulski
11-04-2025, 08:39
Ten 4tb ironwolf ma raczej niezbyt duży przebieg
87355
Na allegro znalazłem identyczne dyski, podobno leżaki magazynowe( choć takie informacje... Nie wiem czy w to wierzyć)

Kupiłbym drugi taki, nieważne czy leżak czy "refurbished" i postawił macierz raid1 + kesz na dwóch nvme, bo masz tam taką opcję. I zobaczyć czy wydajność jest wystarczająca czy nie.

fafniak
11-04-2025, 20:32
ja prdl... ja to mam farta
wpierw okazało sie że tego qnapa 262 nie ma
ale wpłaciłem na niego kasę
musiałem w efekcie dopłacić do 264
ok...
dzisiaj okazało się ze tego ironwolfa nie ma - wycofali ofertę
dokupię nowszą wersję st 4000NV006 - ona ma co prawda 5400 rpm ale 256mb keszu...
dramatu raczej nie będzie :)
podoba mi sie to
Ale to jest tak nowe i inne...
głupol jestem w tym koszmarny

edytka:
wsadziłem tam na razie p300 toshiba - tak żeby zobczyć z czym to sie je ;)

cybulski
12-04-2025, 07:29
Tak Czterordzeniowy zdecydowanie lepiej. Taki NASik to jednak parę procesów robi w tle, 2 rdzeniowe po prostu się zapychają gdy jest jakaś operacja większa do wykonania. Moim zdaniem zawsze lepiej dopłacić do 4 rdzeni i 8gb ramu.

paparapa
12-04-2025, 10:56
ja prdl... ja to mam farta
wpierw okazało sie że tego qnapa 262 nie ma
ale wpłaciłem na niego kasę
musiałem w efekcie dopłacić do 264
ok...
dzisiaj okazało się ze tego ironwolfa nie ma - wycofali ofertę
dokupię nowszą wersję st 4000NV006 - ona ma co prawda 5400 rpm ale 256mb keszu...
dramatu raczej nie będzie :)
podoba mi sie to
Ale to jest tak nowe i inne...
głupol jestem w tym koszmarny

edytka:
wsadziłem tam na razie p300 toshiba - tak żeby zobczyć z czym to sie je ;)

Może miałeś szczęście że go wycofali.
Jakiś czas temu pojawiła się w sprzedaży seria dysków, które były "wyzerowane"
przez producenta.
Oczywiście trafiły do handlu jako nowe. Można je było kupić np w MM.

Wydaje mi się, że miałem "szczęście" nabyć dyski z tej serii. Zakupione dwie dwunastki Ironwolf padły.
Jedna po niecałym roku druga po 18 miesiącach.
Jeśli to nie były dyski z tej "lewej" serii, to tym gorzej dla producenta.

Życzę wytrwałości i cierpliwości na nowych "lądach".

fafniak
12-04-2025, 14:03
Może miałeś szczęście że go wycofali.
Jakiś czas temu pojawiła się w sprzedaży seria dysków, które były "wyzerowane"
przez producenta.
Oczywiście trafiły do handlu jako nowe. Można je było kupić np w MM.

.
Też sobie tak to tłumaczę :)
Mnogość opcji w NAS jest dla mnie przytłaczająca.
Za to kompletnie nie mogę znaleźć opcji usypiania dysków po jakims czasie bezczynnosci.

fafniak
16-04-2025, 22:12
Czy ktoś tutaj siedzi w QNAP ?
Chyba poległem w ustawianiu Qtier.
Moż ektoś pomoze, bo producent twierdzi że qtier można dodać w dowolnym momencie, ale ja chyba coś źle robię

cybulski
17-04-2025, 07:01
Siedzę na synology. Qnapa znam tylko z tego co poczytałem m.in o tym qtier. Jest to rozwiązanie niestandardowe qnapa chyba.

Mój wniosek jest taki że nie wchodziłbym w to, zrobiłbym standardowo raid1 na 2 dyskach hdd i do tego cache ssd na dwóch dyskach ssd to read-write.

Z tego co zrozumiałem :
- przy qtier pad jednego nvme rozwala całą macierz (hdd-nvme) i dane mogą iść w pizdu ... (teoretycznie nie powinno tak być ale ktoś tak napisał na forum qnapa)
- założenie qtier, powoduje że nie można tego dowolnie potem zmienić, trzeba zrobić reinstalkę systemu od nowa.
Dla mnie to ma więcej jednak wad niż zalet. Synology nie ma tego rozwiązania ala qtier, w sumie nie dziwię się, nie jest to coś na czym możnaby polegać w sytuacjach awaryjnych.

Zainstaluj standardowo macierz hdd + ssd cache. Jak już dobrze ogarniesz system QNAP to wtedy po jakimś czasie możesz kombinować, będziesz miał wiedzę praktyczną i zobaczysz jakie są Twoje potrzeby.
Jednak nadal uważam że lepiej potem podmienić dyski (najpier jeden potem drugi, macierz sama się przebuduje, tak jest w synology więc tu pewnie podobnie) niż łączyć storage hdd z ssd (chyba takie jest założenie qtier)

Na początkowym etapie gdy nie znasz systemu, jest to moim zdaniem proszenie się wyłącznie o problemy i szukanie odpowiedzi po forach. Po co ?

sabur
17-04-2025, 07:14
Nie wchodząc w szczegóły, bardzo dobrze zrobiłeś kupując NASa.

Miałem podobnie: 2 komputery, ogromny bałagan, duble danych itp.
Od czasu zakupu ds220+, czyli nas tylko na 2 dyski, problem się skończył. Dane poukładane, dostępne po wifi w mieszkaniu, jeżeli potrzeba wyższej prędkości, ostatnio kupiłem kartę 2.5Gbps do NASa i do lapka, dzięki temu mam transfery po 180-250MB/s co dla mnie jest w pełni wystarczające do głównego zastosowania, czyli miejsca przechowywania zdjęć.

Jedyny minus to kupiłem za małe dyski. 2 lata temu myślałem, że 4TB będzie ok, obecnie rozglądam się za 12TB ;)

cybulski
17-04-2025, 07:29
m_a_g ma chyba qnapa, może coś podpowie jak najlepiej zacząć i jak w praktyce jest z tym qtier, jeśli tego używa w takiej konfiguracji.

m_a_g
19-04-2025, 21:27
m_a_g ma chyba qnapa, może coś podpowie jak najlepiej zacząć i jak w praktyce jest z tym qtier, jeśli tego używa w takiej konfiguracji.

Mam i chętnie pomogę o ile tylko będę umiał, tylko proszę mi przypomnieć za kilka dni bo aktualnie jestem poza domem.

fafniak
01-05-2025, 10:00
Szczególnie do tych którzy mają QNAPq
Jak mogę sobie zorganizować sposób pracy by na laptopie i stacjonarnym móc uruchamić soft który porówn pliki z danych folderów i przegra na NASa te które są nowsze a w przypadku gdyby starszy plik był większy, zadał pytanie czy ma uaktualnić?

Chatgpt proponuje zainstalowanie tego + wpisanie reguł
https://freefilesync.org/

waldek
01-05-2025, 11:13
To jest fajny program do synchronizacji plików na różnych nośnikach.
Czy można zadać pytanie?
Nie wiem ale działa szybko.

fafniak
02-05-2025, 18:15
faktycznie jest szybki
Powoli sie z nim zapoznaję

Mam i chętnie pomogę o ile tylko będę umiał, tylko proszę mi przypomnieć za kilka dni bo aktualnie jestem poza domem.

Czy ty masz sposób na to żeby robic tam backup przyrostowy?
Bo albo czegoś nie ogarniam albo oni inaczej do tego podchodzą.

notdot
03-05-2025, 09:49
Chatgpt proponuje zainstalowanie tego + wpisanie reguł
https://freefilesync.org/używam od dawna (ostatnio tylko do robienia archiwum na dyskach zewnętrznych), bardzo fajny program,

fafniak
03-05-2025, 10:09
używam od dawna (ostatnio tylko do robienia archiwum na dyskach zewnętrznych), bardzo fajny program,

To jak uzywasz :)
Może będziesz znał odpowiedź na mój problem/pytanie.
Sa dwa komputery A i B
Na każdym mozna zainstalowac ten program
Na każdym wybiorę katalog wraz z podkatalogami.
NAS jest dyskiem poprzez który będzie odbywała sie synchronizacja lustrzana (dla laptopa będą to tylko niektóre katalogi)
Czy da sie zrobić tak żeby w razie konfliktu nadawać inną nazwę ale zostawic w tym samym katalogu docelowym?
Z opisu teoretycznie tak powinno to wyglądać. Jest też moduł Real timesync - to chyba trzeba zrobić przy jego pomocy ?

cybulski
03-05-2025, 10:22
A Qsync nie spełnia oczekiwań? https://www.qnap.com/en/software/qsync

Gdybyś miał synology to bym Ci pomógł to ogarnąć a na Qnapie to nie wiem jakie to ma opcje. Zresztą piszą, że faktycznie qnapa trudniej ogarnąć od zera, synology jest łatwiej.

Wg mnie czy to qnap czy synology, oprogramowanie do tego jest w systemie NASa, nie trzeba szukać niczego z zewnątrz, na tym między innymi jest zaleta takiego serwera, ustawiasz i działa automatem z końcówkami klienckimi. No ale trzeba się w to wgryzc i zrobić na początek wstępny porządek na katalogu bazowym na NAS, który potem będzie synchronizowany dwustronnie na każdym kompie i serwerze.

cybulski
03-05-2025, 10:54
Backupowanie (przyrostowe, tu też nie wiem jakie są opcje w QNAP, w synology są z definicji przyrostowe) robi się wtedy tylko np tego katalogu z NAS, nie ma konieczności backupowania z końcówek klienta.
Na backupy całych końcówek klienta jest inne oprogramowanie. Jednak sposób jest zależny od typu plików na NAS, np typowe migawki czy przyrosty są proste z btrfs (QNAP zapewne w zfs lub coś podobnego a czy w ext4 jest możliwość to nie wiem migawek, przyrosotwo powinno być ) ale to inny temat niż synchronizacja. W mojej opinii dobrze rozwiązana synchronizacja (na raidzie na nas ) nie wymaga dla bezpieczeństwa dodatkowego bakupu, synchronizacja sama w sobie powinna mieć wersjonowanie (tak ma synology wiec domyślam się że qnap też to powinien mieć).

m_a_g
03-05-2025, 11:33
faktycznie jest szybki
Powoli sie z nim zapoznaję

Czy ty masz sposób na to żeby robic tam backup przyrostowy?
Bo albo czegoś nie ogarniam albo oni inaczej do tego podchodzą.

Wydaje mi się że Qsync ogarnia wszystko i jeszcze więcej, chociaż nie używam tego oprogramowania w tym celu, bo pracuję bezpośrednio na NAS a nie na plikach lokalnych.
Natomiast backup mam przez NAS bezpośrednio do chmury.

W mojej opinii dobrze rozwiązana synchronizacja (na raidzie na nas ) nie wymaga dla bezpieczeństwa dodatkowego bakupu, synchronizacja sama w sobie powinna mieć wersjonowanie (tak ma synology wiec domyślam się że qnap też to powinien mieć).

I tak i nie. Zgadzam się że dla samego bezpieczeństwa rozumianego przez awarię sprzętu, to backup macierzy RAID ma sens kosmetyczny. Natomiast ja i tak robię backup całego NAS do chmury nie dlatego że boję się awarii, tylko w celu ochrony przed złośliwym oprogramowaniem które może zaszyfrować wszystko na NAS i żądać okupu czy też wyrządzić inne szkody.
Raz mieliśmy taką sytuację w firmie i uratował nas właśnie zewnętrzny backup lokalnego serwera NAS.

notdot
04-05-2025, 17:06
To jak uzywasz :)
Może będziesz znał odpowiedź na mój problem/pytanie.
Sa dwa komputery A i B
Na każdym mozna zainstalowac ten program
Na każdym wybiorę katalog wraz z podkatalogami.
NAS jest dyskiem poprzez który będzie odbywała sie synchronizacja lustrzana (dla laptopa będą to tylko niektóre katalogi)
Czy da sie zrobić tak żeby w razie konfliktu nadawać inną nazwę ale zostawic w tym samym katalogu docelowym?
Z opisu teoretycznie tak powinno to wyglądać. Jest też moduł Real timesync - to chyba trzeba zrobić przy jego pomocy ?

jesteś pewny że ten program tak może? bo ja nie wiem czy tak to powinno działać, zresztą ja tego używam do robienia archiwum, czyli ma z kompa przenieść na dysk zewnętrzny, a nie zostawiać coś bez przenoszenia, bo wtedy to się mija z celem
poza tym jak masz NAS to tam programy powinny ogarniać kopiowanie plików, na bieżąco a nie wtedy jak uruchomisz programik, co ma swoje zalety i tak powinien działać nas, jako kopia zapasowa na bieżąco, a zewnętrzny dysk i programik freefilesync jest raczej do archiwizowania (tak to są dwie różne sprawy, archiwum a kopia zapasowa - według mnie)

I tak i nie. Zgadzam się że dla samego bezpieczeństwa rozumianego przez awarię sprzętu, to backup macierzy RAID ma sens kosmetyczny. Natomiast ja i tak robię backup całego NAS do chmury nie dlatego że boję się awarii, tylko w celu ochrony przed złośliwym oprogramowaniem które może zaszyfrować wszystko na NAS i żądać okupu czy też wyrządzić inne szkody.
Raz mieliśmy taką sytuację w firmie i uratował nas właśnie zewnętrzny backup lokalnego serwera NAS.
o, właśnie, też robię archiwum tylko nie do chmury a na dyski zewnętrzne, raz na tydzień, bo albo wirusy albo przypadkowo ktoś coś usunął, itp, tak samo po skończonym temacie, wyrzucam pliki robocze, niepotrzebne itp, prace zapisuje, przenoszę do folderów z archiwum i kopiuję na dyski, a na laptopie, pc i nas mam mniej plików, mniej zamieszania, itp

cybulski
04-05-2025, 19:32
Początki z NAS mogą być trudne jeśli do tej pory pracowaliśmy z plikami inaczej, jednak należy to układać tak aby NAS był centralnym punktem synchronizacji przez Qsync a na pecetach tylko qsync clients. To naprawdę załatwia długoterminowo problem.

Jedynie co należy zrobić na początku i zajmie to trochę czasu to uporządkowanie dotychczasowego bałaganu w synchronizowanym centralnie katalogu współdzielonym. Zresztą może być ich wiele, na rawy, na robocze, docelowe zedytowane, zależnie od potrzeb. Początkowa praca jest raz, potem przez lata jest wygoda. Tak to należy zrobić. Mówię to z doświadczenia, przechodziłem przez ten proces tak gdzies w 2015 :D można skorzystać z doświadczenia albo też odkrywać koło na nowo metodą prób i błędów.

Dla mnie wybór NASow na centralne repozytoria plików było rozwiązaniem które rozwiązało wszystkie dotychczasowe problemy, czy to jak działać na kilku końcówkach, jak zlikwidować zewnętrze dyski w szufladach, jak uporządkować całe archiwum które mam cyfrowo od 2004, jak rozwiązywać backupy, czy chocny jak mieć dostęp z telefonu do zdjęć z dowolnego roku. Z tą różnicą że ja mam to na Synology ale Qnap też ma narzędzia do wszystkiego obecnie. Może i mniej dopracowane jak piszą czy też bardziej zagmatwane, ale działają bez problemu.

Przez te lata ani razu nie żałowałem ze postawiłem na "prostszy" system Synology. Ani razu nie miałem żadnych wlamów mimo że były ataki brute force. Praktycznie można to tak ustawić ten dostęp zdalny że nawet mając dane logowania, bo ktoś np zdobędzie, nie zrobimy tego z innych miejsc niż wskazane przez nas. Oczywiście jeśli nie potrzebujemy to nie musimy wystawiać dostępności NASa z zewnątrz poza siecią lokalną. I na początku jeśli nie jesteśmy tym biegli, lepiej nie wystawiac na zewnątrz, a szczególnie qnapy które miały problemy z dziurami w bezpieczeństwie. System qnap mimo że niby ma więcej opcji konfiguracji to niestety chyba niezbyt przykładał wagę do likwidowana dziur.

fafniak
04-05-2025, 21:52
jesteś pewny że ten program tak może? bo ja nie wiem czy tak to powinno działać, zresztą ja tego używam do robienia archiwum, czyli ma z kompa przenieść na dysk zewnętrzny, a nie zostawiać coś bez przenoszenia, bo wtedy to się mija z celem

Akurat w tym przypadku chodzi o "DOPy" (DXO photolab) czyli odpowiednik xml. Na dwóch kompóterach mam różne wersje obrabiania, różne presety dla silverefex color efex itp. Chciałem sobie ułatwić przenoszenie tych danych
żeby na obydwu kompach mieć te wersje. Z tego co czytałem da sie to w tym programie tak zorganizować.

Wydaje mi się że Qsync ogarnia wszystko i jeszcze więcej, chociaż nie używam tego oprogramowania w tym celu, bo pracuję bezpośrednio na NAS a nie na plikach lokalnych.
.
Użyłem hybrid backup. Coś chyba jkednak źle zrobiłem, wybrałem

TOP67
04-05-2025, 22:26
Jeśli te pliki już istnieją, to są osobnymi bytami. Jeśli będziesz je ręcznie kopiował do tego samego folderu, to pojawi się do wyboru: nadpisz, zmień nazwę.
Funkcja, o którą pytasz działa na pliku umieszczonym już na serwerze. Jeśli otworzysz go równocześnie na dwóch komputerach i zapiszesz z różnymi zmianami, to powinny powstać dwie instancje. Onedrive dodaje do nazwy numer seryjny komputera.

Nie wiem natomiast jak na to zareaguje DXO. ACR zignoruje xml o nazwie innej niż RAW. LR potrafi zrobić kopie wirtualne z różnymi edycjami, ale nie zapisze ich do xml, a jedynie w swoim katalogu.

cybulski
04-05-2025, 23:05
Akurat w tym przypadku chodzi o "DOPy" (DXO photolab) czyli odpowiednik xml. Na dwóch kompóterach mam różne wersje obrabiania, różne presety dla silverefex color efex itp. Chciałem sobie ułatwić przenoszenie tych danych
żeby na obydwu kompach mieć te wersje. Z tego co czytałem da sie to w tym programie tak zorganizować.

Użyłem hybrid backup. Coś chyba jkednak źle zrobiłem, wybrałem

Qsync, wyraźnie pisaliśmy.

notdot
05-05-2025, 12:21

aaa no to wolę polegać na programie z NASa
mam synology i działa świetnie, skanuje który plik się zmienił i od razu go zgrywa z dysku, więc obrabiam w pracy na pc, jak w domu potrzebuję odpalić laptopa, to po chwili (zależnie jak działa sieć) mam pliki zgrane, potem tylko w LR klikam żeby zaktualizował dane

cybulski
05-05-2025, 13:15
Teoretycznie można też synchronizować zapewne katalogi bazowe LR ale to trzeba by sprawdzić czy coś się nie posypie, z DXO jest prosto. LR po prostu nie znam.

fafniak
06-05-2025, 14:31
Widzę, że Qsync nie ma rozbudowanego filtra zachowań :(
Nie ma porównania wielkosci pliku , ma tylko daty :(

TOP67
06-05-2025, 15:37
A próbowałeś pracować prosto z NAS? Przy sieci 2,5Gb jest to szybsze niż lokalny HDD.

fafniak
06-05-2025, 17:38
Tak. Ale na razie muszę dobrnąć do tego że wszędzie mam to samo. W tym *******niku który sobie zafundowałem, na 100% coś stracę(jakieś wersje plików)

fafniak
07-05-2025, 20:46

Powiedz mi co mam zrobić żeby qsync nie zaczynał działać jak tylko zaczynam działać w DXO.. bo to strasznie spowalnia

cybulski
08-05-2025, 10:37
Powiedz mi co mam zrobić żeby qsync nie zaczynał działać jak tylko zaczynam działać w DXO.. bo to strasznie spowalnia

Miałem ten sam problem kiedyś gdy w ten sposób miałem ustawione z synchronizacją na Windows. Na Windows nawet praca z NASa nie była tak komfortowa na dxo jak obecnie na macu z NASa. Na Macu z NASa po kablu jest po prostu normalnie czy to lokalnie czy z NAS.
Mnie Windows po prostu wkurzał ani dxo ani LR nie pracowały jak należy. A nie chciało mi się ciągle inwestować w apgrejd sprzętu pc. I to nie jest tak że Mac ma same zalety, oj nie, lecz od momentu zmiany mam komfort do zdjęć.