PDA

Zobacz pełną wersję : Zakaz fotografowania - jest wzór tabliczki

MstrG
03-04-2025, 23:32
https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2025/432

Rozporządzenie Ministra Obrony Narodowej z dnia 27 marca 2025 r. w sprawie trybu oraz terminów wydawania zezwoleń na fotografowanie, filmowanie lub utrwalanie w inny sposób obrazu lub wizerunku obiektów, osób lub ruchomości, o których mowa w art. 616a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny, wzoru znaku zakazu fotografowania oraz sposobu jego uwidocznienia,
utrwalenia i rozmieszczenia

87187

Art. 616a. [Zakaz fotografowania obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa]
1. Zakazuje się, bez zezwolenia, fotografowania, filmowania lub utrwalania w inny sposób obrazu lub wizerunku:
1) obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów resortu obrony narodowej nieuznanych za obiekty szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów infrastruktury krytycznej, jeżeli zostały oznaczone znakiem graficznym wyrażającym ten zakaz, zwanym dalej "znakiem zakazu fotografowania";
2) osób lub ruchomości znajdujących się w obiektach, o których mowa w pkt 1.
2. Zakazu, o którym mowa w ust. 1, nie stosuje się, jeżeli czynności wymienione w tym przepisie są wykonywane w ramach ochrony obiektów, o których mowa w ust. 1 pkt 1.
3. O oznaczeniu obiektu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, znakiem zakazu fotografowania decyduje organ właściwy w zakresie ochrony tego obiektu, uwzględniając zagrożenia dla bezpieczeństwa obiektu.
4. Obiekty objęte zakazem, o którym mowa w ust. 1, oznacza się znakiem zakazu fotografowania w sposób i w miejscach zapewniających widoczność tych znaków dla osób postronnych. Oznaczenia obiektu dokonuje podmiot władający obiektem.
5. Zezwolenia na fotografowanie, filmowanie lub utrwalanie w inny sposób obrazu obiektów, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wizerunku osób lub ruchomości, o których mowa w ust. 1 pkt 2, udziela organ, o którym mowa w ust. 3, mając na uwadze konieczność zapewnienia bezpieczeństwa obiektu oraz interes bezpieczeństwa i obronności.
6. Minister Obrony Narodowej określi, w drodze rozporządzenia, tryb oraz terminy wydawania zezwoleń, o których mowa w ust. 5, oraz wzór znaku zakazu fotografowania, sposób jego uwidocznienia, utrwalenia i rozmieszczenia w lub na obiektach, o których mowa w ust. 1 pkt 1, mając na uwadze zapewnienie sprawności postępowania oraz jednoznaczności, widoczności i czytelności zakazu w lub na obiekcie.

Art. 683a. [Naruszenie zakazu fotografowania obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa]
1. Kto bez zezwolenia fotografuje, filmuje lub utrwala w inny sposób obraz obiektu, o którym mowa w art. 616a, oznaczonego znakiem zakazu fotografowania, albo wizerunek osoby lub ruchomości znajdującej się w takim obiekcie,
podlega karze aresztu albo grzywny.

2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1 można orzec przepadek przedmiotów pochodzących z tego wykroczenia oraz służących do popełnienia wykroczenia, choćby nie stanowiły własności sprawcy.

jurkarol
03-04-2025, 23:35
Jak ten tekst pobrać? Pdf nie ma linka

Jacek_Z
03-04-2025, 23:52
https://dziennikustaw.gov.pl/D2025000043201.pdf

burton
04-04-2025, 01:29
Najgorszy ten ewentualny przepadek przedmiotów…co za czasy.

MstrG
04-04-2025, 02:42
Jak ten tekst pobrać? Pdf nie ma linka

Wrzucam w takim razie w formie cytatu:

Warszawa, dnia 3 kwietnia 2025 r.
Poz. 432
RO ZPORZĄDZENIE
MINISTRA OBRONY NARODOWEJ
z dnia 27 marca 2025 r.
w sprawie trybu oraz terminów wydawania zezwoleń na fotografowanie, filmowanie lub utrwalanie w inny sposób
obrazu lub wizerunku obiektów, osób lub ruchomości, o których mowa w art. 616a ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2022 r.
o obronie Ojczyzny, wzoru znaku zakazu fotografowania oraz sposobu jego uwidocznienia, utrwalenia i rozmieszczenia
Na podstawie art. 616a ust. 6 ustawy z dnia 11 marca 2022 r. o obronie Ojczyzny (Dz. U. z 2024 r. poz. 248, z późn.
zm.1)
) zarządza się, co następuje:
§ 1. Rozporządzenie określa:
1) tryb oraz terminy wydawania zezwoleń na fotografowanie, filmowanie lub utrwalanie w inny sposób obrazu lub wize-
runku:
a) obiektów szczególnie ważnych dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów resortu obrony narodowej
nieuznanych za obiekty szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, obiektów infrastruktury
krytycznej, zwanych dalej „obiektami”,
b) osób lub ruchomości znajdujących się w obiektach;
2) wzór znaku zakazu fotografowania, sposób jego uwidocznienia, utrwalenia i rozmieszczenia w lub na obiektach.
§ 2. 1. Zezwolenie wydaje się na wniosek zainteresowanej osoby lub podmiotu, przekazany w formie papierowej lub
w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem osobistym albo podpisem zaufanym.
2. Z wnioskiem o wydanie zezwolenia nie występuje się w przypadku:
1) robienia zdjęć nieruchomości przez przedstawicieli administratora i zarządcy nieruchomości w celu udokumentowania
stanu technicznego;
2) robienia zdjęć pamiątkowych przez przedstawicieli delegacji zagranicznych w związku z podpisaniem szczególnie
ważnych umów;
3) rejestrowania przez telewizję konferencji organu właściwego w zakresie ochrony obiektu lub nagrywania wywiadów;
4) realizacji polityki informacyjnej przez dowódcę jednostki wojskowej;
5) działalności weryfikacyjnej związanej z realizacją przez Rzeczpospolitą Polską zobowiązań wynikających z porozu-
mień międzynarodowych dotyczących kontroli zbrojeń, rozbrojenia, nierozprzestrzeniania broni jądrowej oraz środ-
ków budowania zaufania i bezpieczeństwa;
6) utrwalania przebiegu i wyników oględzin terenu, obiektów, pomieszczeń i urządzeń w ramach kontroli przeprowadza-
nych przez organy dozoru jądrowego w zakresie bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej oraz ochrony
fizycznej materiałów i obiektów jądrowych;
7) przeprowadzania procesów inwestycyjnych, prac remontowych, działań inspekcyjnych, audytowych i kontrolnych lub
działań marketingowych realizowanych lub zlecanych przez organ właściwy w zakresie ochrony obiektu;
8) prac geodezyjnych prowadzonych w celu tworzenia i aktualizacji baz danych dotyczących zobrazowań lotniczych i sa-
telitarnych oraz ortofotomapy i numerycznego modelu terenu zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 17 maja
1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne (Dz. U. z 2024 r. poz. 1151 i 1824);
9) prac geodezyjnych, których wyniki zostaną opracowane i przekazane do państwowego zasobu geodezyjnego i karto-
graficznego zgodnie z art. 19 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. – Prawo geodezyjne i kartograficzne, prowa-
dzonych w ramach prac zleconych przez podmioty zarządzające obiektami;
10) prowadzenia działań ratowniczych przez Państwową Straż Pożarną;
11) obserwowania i rejestrowania obrazu lub dźwięku przy użyciu środków technicznych w celu realizacji zadań ustawo-
wych przez funkcjonariuszy Policji, Straży Granicznej, Służby Ochrony Państwa oraz służby specjalne, o których
mowa w art. 11 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu
(Dz. U. z 2024 r. poz. 812, 1222, 1562, 1684 i 1871 oraz z 2025 r. poz. 179);
12) realizacji czynności procesowych przez organy ścigania, sądy i Prokuraturę, w toku i na potrzeby postępowania kar-
nego, lub czynności wyjaśniających w sprawie o wykroczenie oraz postępowania w sprawie o wykroczenie;
13) realizacji czynności związanych z postępowaniami prowadzonymi przez Państwową Komisję Badania Wypadków
Kolejowych i komisje kolejowe.
3. Wniosek zawiera:
1) imię, nazwisko, adres zamieszkania osoby, adres do korespondencji, rodzaj, serię i numer dokumentu tożsamości, a je-
żeli wnioskodawca jest przedstawicielem podmiotu nazwę, numer REGON lub numer w KRS i adres podmiotu, który
ubiega się o wydanie zezwolenia;
2) przyczynę ubiegania się o wydanie zezwolenia;
3) nazwę i adres obiektu oraz cel planowanych czynności;
4) termin realizacji czynności;
5) podpis wnioskodawcy lub osoby upoważnionej.
4. Zezwolenie zawiera:
1) imię i nazwisko osoby, rodzaj, serię i numer dokumentu tożsamości, a jeżeli osoba jest przedstawicielem podmiotu
nazwę i adres tego podmiotu;
2) nazwę obiektu oraz jego adres;
3) okres ważności zezwolenia;
4) imię i nazwisko osoby towarzyszącej z organu władającego obiektem, w której obecności mogą być realizowane do-
zwolone czynności;
5) oznaczenie organu właściwego w zakresie ochrony danego obiektu, w tym imię i nazwisko osoby pełniącej funkcję
tego organu;
6) inne informacje mające znaczenie dla rozstrzygnięcia.
5. Wydanie zezwolenia następuje w terminie 14 dni od dnia doręczenia wniosku.
6. Zezwolenie przesyła się na adres wskazany we wniosku.
§ 3. 1. Tablice ze znakiem zakazu fotografowania umieszcza się w miejscach widocznych:
1) na ogrodzeniach obiektów w odstępach nie większych niż 300 m, gdy zakaz dotyczy całego terenu, na którym znajdują
się obiekty oraz ruchomości, w szczególności przy bramach wjazdowych oraz wejściach do obiektu, lub
2) bezpośrednio na obiekcie (na elementach konstrukcyjnych), w szczególności od frontu budynku przy wejściu głów-
nym, w liczbie dostosowanej do jego powierzchni lub kubatury, gdy zakaz dotyczy tylko tego obiektu;
3) na ruchomości.
2. Wzór znaku zakazu fotografowania jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Obrony Narodowej: z up. P. Bejda

Znak zakazu fotografowania stanowi biała tablica w kształcie kwadratu o boku 60 cm, z czerwoną obwódką o szero-
kości 3,35 cm, z umieszczonym na górze napisem „ZAKAZ” złożonym z liter w czarnym kolorze o wysokości 7,45 cm oraz
z umieszczonym pod nim napisem „FOTOGRAFOWANIA” złożonym z liter w czarnym kolorze o wysokości 3,35 cm,
z umieszczonymi poniżej na środku trzema czarno-białymi rysunkami na białym tle obrazującymi aparat fotograficzny, ka-
merę oraz telefon komórkowy, znajdującymi się w trzech okręgach o średnicy 16 cm, z czerwoną obwódką o szerokości
1,5 cm, przekreślonymi po skosie od lewej górnej części okręgu do prawej dolnej części okręgu czerwoną linią o szerokości
1,5 cm. Pod rysunkami umieszcza się napisy w czterech językach obcych złożone z liter w czarnym kolorze o wysokości
2,24 cm, będące tłumaczeniem napisu „ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA” na język angielski, niemiecki, rosyjski i arabski.

jurkarol
04-04-2025, 08:34
https://dziennikustaw.gov.pl/D2025000043201.pdf
Dzięki, teraz pobral, choć ten sam link niby otwieralem

esperal
04-04-2025, 11:40
To się Audyt Obywatelski ucieszy:smile:

MstrG
04-04-2025, 11:50

O tym samym pomyślałem. Łatwiej teraz będzie o powód do kontroli i legitymowania, wszak mogącego robić zdjęcia i nagrywać video smartfona ma praktycznie teraz każdy.

Co będzie teraz z kamerkami w samochodach? Czy trzeba będzie je wyłączać podczas przejazdu obok otabliczkowanego obiektu?

normo
04-04-2025, 12:53
trzeba wyłączać kamerki i zamykać oczy ... wszak jest tzw. pamięć fotograficzna ... ;)

jurkarol
04-04-2025, 13:49
Nie zapominajmy o zaklejaniu kamerek smartfonów

sufenta
04-04-2025, 16:41
Po polsku- oczywiście. Po angielsku- ok. Po niemiecku można było sobie darować, bo każdy w de po angielsku... Ale po rosyjsku? Zainteresowani będą mieli albo zdjęcia satelitarne, albo super-spy-cameras. I dlaczego nie po chińsku?

cz4rnuch
04-04-2025, 17:05
...I dlaczego nie po chińsku?Też mają zdjęcia satelitarne i spy-cameras. Także idąc tym samym tropem co w przypadku ruskich, napisy niepotrzebne.

jurkarol
04-04-2025, 19:25
Po polsku- oczywiście. Po angielsku- ok. Po niemiecku można było sobie darować, bo każdy w de po angielsku... Ale po rosyjsku? Zainteresowani będą mieli albo zdjęcia satelitarne, albo super-spy-cameras. I dlaczego nie po chińsku?
A po arabsku dlaczego? I dlaczego brak hebrajskiego i chińskiego? Jakiś target tych odbiorców?. (Nomen omen)

notdot
05-04-2025, 12:08
trzeba wyłączać kamerki i zamykać oczy ... wszak jest tzw. pamięć fotograficzna ... ;)

jak jadę autem z kamerką to mam ją wyłączać obok tych obiektów? :P

MstrG
05-04-2025, 12:17
jak jadę autem z kamerką to mam ją wyłączać obok tych obiektów? :P

To zależy czy grypsujesz czy nie ;)

Zbyszek
05-04-2025, 20:18
To zależy czy grypsujesz czy nie ;)
Ja na ten przykład nie gram, więc nie mam pojęcia czy psuję czy nie. Jak żyć panie .... :roll:

maniak666
05-04-2025, 22:41
sufenta nie szarżowałbym z tym twierdzeniem. Zdarzyło mi się już i w Walldorf w SAP (co mnie zdumiało niezmiernie) na recepcji tłumaczyć Jankesowi i odwrotnie. Podobna sytuacja w BASF w Ludwigshafen. I w wielu innych miejscach byłem świadkiem owej nieznajomości angielskiego. Chyba tylko w Heidelbergu nigdzie nie ma z tym problemów.

MstrG
25-04-2025, 11:44
https://www.youtube.com/watch?v=HNijVJhT044&ab_channel=PrawemNaLewo

pysson
28-04-2025, 07:20
Artykuł w Rzepie.

https://www.rp.pl/rzecz-o-prawie/art42179731-mikolaj-malecki-zakaz-fotografowania-czasami-nie-wiaze

notdot
20-05-2025, 10:37
Tak sobie poczytałem opinie w necie, widziałem filmiki jak gość w okolicach Westerplatte chciał coś filmować i pytał o zgodę i dostał odmowę, a przy okazji pojawił się patrol co go obserwował czy przypadkiem nie robi zdjęć
No i kurde żarty żartami ale czy to już jest absurd czy jeszcze nie. No bo jak sobie będę turystą, mam bezlustro z zoomem, to czy będę uważany za profesjonalnego fotografa? Czy jeśli bym chciał zrobić sobie zdjęcia jakiś statków w pocie czy stoczni, to mam się obawiać że mnie zwinie patrol? W miastach też mam wypatrywać tabliczek że tu nie wolno? Jak podejdę pod pałac prezydencki to nie wolno zrobić zdjęcia rzeźby co tam jest czy budynku, tak samo urzędy czy ministerstwa? A górki spoterskie przy lotniskach to rozumiem zakazać? Tak samo jak leciałem ostatnio na wakacje to po lotnisku rozumiem zdjęć też mam nie robić, nawet przez brudną szybę z tarasu widokowego? Bo na przykład lotnisko Kraków-Balice jest częściowo wojskowe, to rozumiem zakaz będzie?

wikary
20-05-2025, 17:51

Coś czuję, że będzie dążył do wyroku sądu że zakaz fotografowania jest niekonstytucyjny(?)

MstrG
20-05-2025, 18:07
Stop Cham Warszawa: ZAWIADOMILIŚMY POLICJĘ O NIELEGALNEJ FOTOGRAFII
https://www.facebook.com/StopChamWarszawa/posts/pfbid037Ycikj5dtTNT9skKk1sxeq1yq7eBwCFzo6mCRRYgouD CEeWnvRn99zvnpNK8spBrl
https://www.reddit.com/r/Polska/comments/1k5w1lq/aktywi%C5%9Bci_z_grupy_stop_cham_warszawa_rozpocz% C4%99li/

esperal
20-05-2025, 18:07
Na razie ten absurdalny zakaz wygląda bardziej jak zakaz publikacji a nie fotografowania, bo czy ja stojący i celujący w zakazany obiekt już łamię prawo? Z boku może wyglądać na to, że tak, ale ja jednak tylko trzymam telefon czy tam aparat i nie robię zdjęć. Innymi słowy, nie mogę być oskarżony o strzelanie do ludzi, tylko z tego powodu że mam pistolet. W tym właśnie kierunku będzie dążył audytor. Przepis naprawdę godny państwa z dykty i kartonu.

Schwefel
20-05-2025, 23:51
No bo jak sobie będę turystą, mam bezlustro z zoomem, to czy będę uważany za profesjonalnego fotografa?
A co to zmienia czy jesteś profesjonalny czy nie? Zakaz obowiązuje wszystkich. Nawet jakbyś komórką robił to i tak konsekwencje są takie same.

notdot
22-05-2025, 11:28
A co to zmienia czy jesteś profesjonalny czy nie? Zakaz obowiązuje wszystkich. Nawet jakbyś komórką robił to i tak konsekwencje są takie same.

tak, jasne, ale jako turysta zawsze się możesz wytłumaczyć, że eeee mam tu mały aparat, robię zdjęcia rodzinie na tle pomników czy coś, a jak masz większy aparat to możesz się tak łatwo nie wytłumaczyć
ale racja, przepis jest przepis i dotyczy każdego

markB
22-05-2025, 12:35
Wydaje mi się, że ci którzy robią zdjęcia w celach szpiegowskich raczej nie biegają z wielkimi aparatami.

burton
22-05-2025, 14:35
Jak by im chodziło o szpiegów to ten idiotycznoarchaiczny przepis by nie wszedł. Kurtyna.

burton
11-06-2025, 15:45
Za gazetą Rzeczypospolita: "Znikną absurdalne zakazy fotografowania urzędów czy na lotniskach. Po zmianie przepisów nie będzie można wykonywać zdjęć tylko obiektów wojskowych i służb specjalnych. Za złamanie zakazu nie będzie już groziła kara aresztu. Jednoznacznie uregulowano też kwestię rejestracji obrazu za pomocą samochodowych wideorejestratorów." Głos rozsądku zwyciężył!

Michaelius
07-07-2025, 15:39
Zakaz ma objąć wszystkie przejścia graniczne :lol:

https://x.com/SlawomirMentzen/status/1942191356211831042

burton
08-07-2025, 20:39
Absurd goni absurd... Od urodzenia mieszkam w pasie przygranicznym ale takich cyrków nie było od dawna. Z przerwą na covid :D

bogdi64
08-07-2025, 21:21
Zakaz ma objąć wszystkie przejścia graniczne :lol:

https://x.com/SlawomirMentzen/status/1942191356211831042

po tym co się dzieje, jestem na tak

Jurek Ż
10-07-2025, 10:13
po tym co się dzieje, jestem na tak Tyle, że to co się obecnie dzieje jest przez tych co są na tak.

zbyk
10-07-2025, 10:32
ale przecież te przepisy miały nas chronić przed szpiegostwem ze strony ruskich :D kto by się mógł spodziewać, że władza będzie ich nadużywać do tuszowania swojej niekompetencji?

Jurek Ż
10-07-2025, 10:45
Zakaz umiłowania ojczyzny i utożsamiania się z wszystkim, co Polskie.

MstrG
10-07-2025, 10:48
Wiem, że to może być ciężkie, ale proszę o powstrzymanie się od komentarzy przez kogo to i dlaczego. Można wyrazić oczywiście swoją aprobatę lub niechęć wobec tego przepisu czy uznania przejścia granicznego za infrastrukturę krytyczną. Niech się to jednak nie zmieni w przepychankę polityczną.

zbyk
10-07-2025, 10:58
to może naprostuję mój wpis, że to nie jest krytyka władzy jako obecnej, ale ogólnie. Gardzę jednako wszystkimi partiami ;)

Jurek Ż
10-07-2025, 11:07
Mam kilka fotek z tzw parady wolności. Są bardzo drastyczne i nie bardzo wiem gdzie je wrzucić. Może czas utworzyć jakiś wątek dla tych o mocnych nerwach.

Jacek_Z
12-07-2025, 11:02
Mam kilka fotek z tzw parady wolności. Są bardzo drastyczne i nie bardzo wiem gdzie je wrzucić. Może czas utworzyć jakiś wątek dla tych o mocnych nerwach.
Jest dział reportaż. Zaapeluj by nie schodzić na politykę ani nie obrażać uczestników parady.
Mam nadzieję, że da sie utrzymać kulturę w wątku.
Zresztą możesz napisać, że moderator informuje, że wątek zostanie zamknięty o ile nie będzie trzymany pewien poziom w wypowiedziach.

Dariusz Breś
21-08-2025, 23:05
był zakaz foto, nie ma zakazu, od 12 sierpnia 2025

Co się zmieniło?
Od 17 kwietnia 2025 roku obowiązywał zakaz fotografowania szerokiego zakresu obiektów infrastruktury krytycznej: lotnisk, portów, dworców, mostów itp., a także obiektów wojskowych i administracyjnych. Za złamanie przepisów groziły m.in. grzywny, areszt i konfiskata sprzętu.
Od 12 sierpnia 2025 roku zakaz został ograniczony - nadal obowiązuje, ale już tylko w odniesieniu do obiektów wojskowych i służb specjalnych.
Fotografowanie obiektów takich jak statki, samoloty i pociągi są teraz dozwolone
jeśli nie znajdują się przy obiektach wojskowych lub służb specjalnych.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp...

Ivy Mike
22-08-2025, 00:53
Coś nie bangla, ale bardzo dobra wiadomość.

Brak aktu o podanym adresie.

zbyk
22-08-2025, 11:45
wspaniale, dobrze, że rządzący płacą za takie kretynizmy z własnyej kieszeni. A nie... czekaj...

markB
22-08-2025, 12:47
Coś nie bangla, ale bardzo dobra wiadomość.

Poprawiony artykuł 616a jest tutaj: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/obrona-ojczyzny-19220069/art-616-a