Zobacz pełną wersję : Wordpress - motywy foto
Już kiedyś o to pytałem ale w efekcie nie wybrałem niczego
Mój motyw (który kupiłem) źle działa na telefonach i wygląda na nich źle a na "jabłkach" okropnie.
Wiem że przy wyborze motywu należy kierować się popularnością ale i szybkością odpowiedzi na pytania. Ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.
Jeden z motywów który zakupiłem dla żony i spytałem sie autorów o drobną modyfikację (żeby do posta wchodzić po kliknięciu na zdjęcia jak i tytuł) - ci zażyczyli sobie 100 ojro... (okaząło sie że chyba ukraina)
Rozumiem 10-15 - dobra 50 euro czyli tyle ile motyw...)
no nic
Czy któreś konkretne firmy sa godne polecenia, które nie porzucają motywu po roku czy dwóch ? S skłonne wprowadzac drobne zmiany? (kiedyś takie było "elegant themes"- tak mi się wydaje że to oni byli)
Kojocisko
03-04-2025, 10:52
Marcinie,
Zastanów się nad Avadą. Raczej nic ci nie zmodyfikują na zamówienie.
Ale obstawiam, że 99,9% potrzebnych mechanizmów mozna sobie wyklikać.
I jest to motyw. który od lat jest konsekwentnie rozwijany, posiada miliony użytkowników.
patronat
03-04-2025, 10:54
Takie funkcjonalności możesz sobie robić builderem. Np ściągasz pagelayer, robisz edycję strony i lecisz z wszystkim żeby się podobało. Moim zdaniem, lepiej wybrać darmową prostą stronę ( taką mniej więcej fajną) i ją dostosować niż kupić mega hiper super gotowy projekt, który nawet podczas minimalnych modyfikacji się rozsypuje. Robię sobie powoli "po godzinach" stronę rowerową i wybrałem motyw pierwotnie, którego sprawdziłem tylko na okoliczność prawidłowego i błyskawicznego wyświetlania na wszelkich odbiornikach. Motyw się nazywa popular fx, strona ma adres szwenduro.love . Zainwestowałem w nią na razie ze dwie godziny, nie jest to skomplikowane.
Przejrzę obydwie opcje
Dzięki
Nie umiem znaleźć różnic pomiędzy tymi dwoma platformami :(
jurkarol
04-04-2025, 10:23
Wordpress ma tyle możliwości że głowa pęka - acz z drugiej strony wszystko jest ograniczone w jakimś sensie do tych wersji, ale nie znalazłem szablonu bez wodotrysków, chodziło mi o najprostszy blogowy mechanizm. Po prostu Wordpress oferuje kreatywność zamkniętą w pudełku, jak lalka Barbie. Nic inaczej nie zrobisz po swojemu.
Więc znalazłem darmowe, które można było sobie jakoś dopasować do potrzeb.
Wordpress to zaraza
Może trzeba samemu stronę zrobić ;)
Nie przeginając oczywiście, że kodować od zera w html ale może są jakieś edytory godne polecania? Sam się wprawdzie zatrzymałem na etapie frontpage :) ale chyba przez te wszystkie lata coś lepszego wymyślili.
patronat
04-04-2025, 11:31
Szkoda na to czasu i kasy. Jest wiele platform z fiszkami do robienia stron. Są wordpressy joomle i inne badziewia. A efekt końcowy zawsze taki sam :)
Ja szukałem najprostszego rozwiązania, Wordpress + jakiś plugin do zmiany bloków robi robotę:)
Może trzeba samemu stronę zrobić ;)
Nie przeginając oczywiście, że kodować od zera w html ale może są jakieś edytory godne polecania? Sam się wprawdzie zatrzymałem na etapie frontpage :) ale chyba przez te wszystkie lata coś lepszego wymyślili.
Robiłem laaata temu. Nie wiem czy jest sens bawić się w to
- - - - kolejny post - - - - - -
Takie funkcjonalności możesz sobie robić builderem. Np ściągasz pagelayer, robisz edycję strony i lecisz z wszystkim żeby się podobało. Moim zdaniem, lepiej wybrać darmową prostą stronę ( taką mniej więcej fajną) i ją dostosować niż kupić mega hiper super gotowy projekt, który nawet podczas minimalnych modyfikacji się rozsypuje. Robię sobie powoli "po godzinach" stronę rowerową i wybrałem motyw pierwotnie, którego sprawdziłem tylko na okoliczność prawidłowego i błyskawicznego wyświetlania na wszelkich odbiornikach. Motyw się nazywa popular fx, strona ma adres szwenduro.love . Zainwestowałem w nią na razie ze dwie godziny, nie jest to skomplikowane.
piszesz o tym ?
https://popularfx.com/
Właśnie uzmysłowiłem sobie że będę potrzebował zmiany dwóch stron taty i mojej.
Czyli szukać muszę planu rocznego a nie zakupu pojedynczego motywu?
Znalazłem jeszcze coś takiego :
https://www.hostinger.com/tutorials/best-free-wordpress-themes?utm_campaign=Generic-Tutorials-DSA|NT:Se|LO:PL-EN&utm_medium=ppc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwqcO_BhDaARIsACz62vNSrFZJZ_wPMAGNlYHe TsFoPmjTZKpxlKrzhmdfK0rKE5iGx-Ii-U8aAhDaEALw_wcB#19_Perfect_Portfolio
i:
https://demo.outtheboxthemes.com/#namaha
ładnie i szybko na telefonie pracuje.
Nie mogę znaleźć informacji czy wersja na czarnym tle jest możliwa
Jest możliwa. W wersji premium możesz dowolnie zmieniać kolory, w tym tło.
Chatgpt sugeruje żeby tym się zainteresować ze wzgledu na responsywność, koszty i firmę która stoi za tym motywem. Podobno duza firma.
(ktoś coś? - bo poznałem już błędy chatgpt w innych sprawach.)
https://www.kadencewp.com/
To wspaniale Ci doradził. To nie jest motyw tylko kreator stron na bazie wordpressa.
Wspomniał o tym
Ale przy 2 stronach może okazac sie to lepszym rozwiązaniem
patronat
07-04-2025, 08:32
Znalazłem jeszcze coś takiego :
https://www.hostinger.com/tutorials/best-free-wordpress-themes?utm_campaign=Generic-Tutorials-DSA|NT:Se|LO:PL-EN&utm_medium=ppc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwqcO_BhDaARIsACz62vNSrFZJZ_wPMAGNlYHe TsFoPmjTZKpxlKrzhmdfK0rKE5iGx-Ii-U8aAhDaEALw_wcB#19_Perfect_Portfolio
i:
https://demo.outtheboxthemes.com/#namaha
ładnie i szybko na telefonie pracuje.
Nie mogę znaleźć informacji czy wersja na czarnym tle jest możliwa
ta druga jest oparta o Elementor - czyli znów plugin do wordpressa do budowy stron. Elementor jest spoko, ale wg mnie jest bardziej skomplikowany niż Pagelayer.
Moja rada - odpal sobie na wordpressie w ramach motywu pierwszy lepszy darmowy, wejdź w jakąkolwiek stronę i zrób edycję. Uzyskasz dokładnie to co w tych płatnych "gotowcach". Serio to jest to samo. Tylko ktoś już wstępnie "narysował" wygląd. I z reguły robił to jakimś pluginem-builderem.
Ze strony którą wkleiłeś, można dojść do całkowicie innych rozwiązań. Moja strona robiona na Elementorze w 2020 roku: profifoto.pl Zaznaczam, że w zasadzie nieaktywna, trzymam z sentymentu i dl ajednego klienta, ale też już coraz rzadziej...