Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : NX2 vs d810 - kilka pytan

locos
31-03-2025, 22:24
Cześć ,
Spróbuję tutaj, może jest na sali z nami jakiś magik od reverse engineering :)
O co chodzi - ano o to, ze nikon capure nx 2 nie otwiera plików z d810 (tak, wiem ze jest RAW2NEF,ale ten z kolei tworzy konwersje plików do formatu nieskompresowanego, co mi się nie podoba; tak wiem ze jest NX Studio, ale ten do mnie nie przemawia i nie działają na nim NIK Efex)
zacząłem kombinować i jest tak:

87076

Co zrobiłem - odpaliłem Exiftool i zmieniłemw exifie tag: camera model na D800 - plik sie odpala w NX2 bez zająknięcia, da się edytować, ale jest problem z poprawnym odczytaniem kolorów w postaci zafarbuj jak powyżej.
Robiąc dalszy research za ten zafarb ponoć odpowiedzialna jest niepoprawna wartosc w tagu: black level, ale w przypadku d810 to nie działa ( black level tag skopiowany z nefa po konwersji raw2nef)

Bardzo irytuje mnie ten korporacyjny zamordyzm, skoro nx2 po zmianie jednego taga odpala pliki od strzała, to znaczy ze nie było za wiele roboty, żeby dołożyć obsługę rawow z d810 do nx2...

Sprawdziłem jeszcze czy cos w CFA pattern się zmieniło, ale wychodzi ze zarówno d800/d810 maja ten sam CFA --> RGGB mimo iż :
wartości WB RGGB dla d800 i d810 różnią się kolejnością zapisu:
[MakerNotes] WB RGGB Levels d810
[MakerNotes] WB GRBG Levels d800

ktoś ma jeszcze jakieś pomysły gdzie może tkwić przyczyna takiego zafarbu ?

Wind Mill
01-04-2025, 02:46
Nie o to pytasz, ale nie próbowałeś używać obu programów?
NX Studio (Capture NX-D) do podstaw: WB, ekspozycja, profile szkieł, prostowanie perspektywy.
Z niego otwierasz zewnętrzny program (Capture NX 2) - co w tle zapisuje tiffa, na którym robisz ciąg dalszy obróbki.

locos
20-04-2025, 14:11
temat można zamknąć - podałem rozwiązanie problemu w tym poscie (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319892-Otwieranie-nefow-z-D810-za-pomoca-Capture-NX2-instrukcja)

Nie o to pytasz, ale nie próbowałeś używać obu programów?
NX Studio (Capture NX-D) do podstaw: WB, ekspozycja, profile szkieł, prostowanie perspektywy.
Z niego otwierasz zewnętrzny program (Capture NX 2) - co w tle zapisuje tiffa, na którym robisz ciąg dalszy obróbki.

ten sposób działa, ale wymaga dwóch aplikacji i konwersji do tiffa, co dalej zamula mój sprzęt i jest niewygodne. ale dzięki za poradę.