PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Camera Raw wyrzuca błąd "photoshop does not recognize this type of file" (PC)

m_a_g
30-03-2025, 19:58
Od około 6 tygodni zauważyłem u siebie następujący problem: przy otwieraniu katalogu ze zdjęciami (RAWy) w Adobe Camera Raw, to dość często komputer wyrzuca mi następujący błąd:
87033

Dotyczy to katalogów w których jest większa (kilkadziesiąt / kilkaset) zdjęć, i bywa że komunikat wyświetla się kilka razy na katalog, dla różnych plików, niezależnie od producenta aparatu.
Kiedy początkowo zauważyłem ten problem po raz pierwszy, byłem akurat na Dominikanie, pracowałem na laptopie (PC), i niespecjalnie się tym przejmowałem, myślałem że kilka plików na karcie pamięci padło z powodu awarii karty lub czytnika.
Dopiero po powrocie do domu okazało się że problem występuje nie tylko na nowych zdjęciach, ale i tych starszych, przechowywanych na NAS.

Nie, nie jestem idiotą, wiem co ten komunikat oznacza, problem w tym, że.... zdjęcia się otwierają bez problemu.
Na przykładzie poniżej, zdjęcie które niby nie jest obsługiwane i był komunikat o tym, po zamknięciu komunikatu otwiera się jakby nigdy nic w Camera Raw / Photoshop.

87034

Pomijam już fakt że wszystkie zdjęcia są robione aparatami oficjalnie wspieranymi przez Adobe, i że jest to coś nowego - to znaczy problem występuje nawet na starych zdjęciach sprzed kilku lat, uprzednio otwieranymi w ACR / PS bez żadnego problemu.

Przez kilka dni myślałem że to jakiś problem u mnie z NAS'em (bo pliki do obróbki na PC otwieram z NAS), ale po sprawdzeniu wszystkiego okazuje się że jednak nie, pliki nie są uszkodzone.
Na wszelki wypadek testowałem otwieranie RAW'ów z lokalnego dysku na PC - ten sam problem, komunikat wyświetla się przy tych samych plikach / katalogach tak jak to miało miejsce kiedy otwierałem z NAS.

Co jest interesujące, komunikat o błędzie wyświetla się tylko w przypadku otwierania całego katalogu ze zdjęciami.
Jeżeli ręcznie wybiorę tylko ten plik o którym ACR wyrzuca komunikat że nie jest obsługiwany, i otworzę wyłączenie ten plik - zero problemu, otwiera się normalnie.
No i jak pokazałem wyżej, nawet z komunikatem o błędzie, zdjęcia i tak się otwierają normalnie, nawet te o których PS pisze że nie są obsługiwane.

Kolejna ciekawostka - na Mac problem nie występuje wcale. Otwieram całe katalogi z NAS (te same co na PC) i wszystko otwiera się bez zająknięcia.
Na wszelki wypadek sprawdziłem jak zachowują się kopie zapasowe z dysków zewnętrznych - jest tak samo, czyli na PC przy otwieraniu katalogu z RAW'ami pojawia się komunikat o nieobsługiwanym formacie zdjęć, ale zdjęcia i tak się w ACR otwierają, natomiast na Mac'u wszystko otwiera się normalnie bez żadnego komunikatu.
Zarówno na Mac jak i na PC najnowsza wersja pakietu Adobe po wszelkich aktualizacjach.

Czyli, podsumowując, dwie sprawy:
1. Wydaje się że nie mam problemu z uszkodzonymi plikami i utratą danych (nie ukrywam że przez ostatnie 24h trochę stresu z tego powodu miałem).
2. Dochodzę do wniosku że jest to jakiś problem z ACR na PC, bez związku z moimi zdjęciami czy sposobem ich przechowywania. W każdej sytuacji wszystkie zdjęcia bez problemu się otwierają, z tym że PC czasami wyrzuca komunikat o błędzie (ale i tak zdjęcie otwiera), natomiast na Mac'u wszystko działa poprawnie, zdjęcia się otwierają, i nie ma żadnych komunikatów.

Czy ktoś z Was zauważył podobne objawy?