Zobacz pełną wersję : Lightroom (nowy) - katalogi przy imporcie zdjęć
Pewnie proste i mógłbym sam na to wpaść ale jakoś sił i czasu jeszcze nie znalazłem :)
W starych LR (5.7 itp.) jak importuję zdjęcia to mam listę katalogów. Mogę sobie później na liście wyszukać stare importy i do nich wrócić. W tym najnowszym (abonamentowym) jak wrzucam zdjęcia to mam wrażenie, że to wszystko idzie w jedno miejsce. Faktycznie tak jest czy to tylko moja niewiedza? Trzeba jakieś katalogi sobie samemu zrobić, później coś przenieść. A może jeszcze jakoś inaczej.
Opłacam go a w sumie niewiele używałem stąd ciężko mi go jakoś ogarnąć :) Chciałem jednak w weekend zrobić więcej zdjęć i spróbować obróbki właśnie nim.
Mówisz o katalogach lrcat czy folderach w bibliotece?
No właśnie sam do końca nie wiem :) :) Miałem po prostu wrażenie, że jak robię kolejny import zdjęć to pokazuje mi je później wszystkie łącznie z poprzednimi (w tym takim pulpicie startowym). Przy samej edycji chyba pokazuje tylko ostatnio zaimportowane.
Sorry, jeśli pytania są mało precyzyjne ale naprawdę tą nową wersję włączyłem dopiero parę razy i jakoś nie mogę się w niej odnaleźć.
No właśnie sam do końca nie wiem :) :) Miałem po prostu wrażenie, że jak robię kolejny import zdjęć to pokazuje mi je później wszystkie łącznie z poprzednimi (w tym takim pulpicie startowym). Przy samej edycji chyba pokazuje tylko ostatnio zaimportowane.
Sorry, jeśli pytania są mało precyzyjne ale naprawdę tą nową wersję włączyłem dopiero parę razy i jakoś nie mogę się w niej odnaleźć.
A jak masz posortowane na dysku te zdjęcia? Nowy import robisz z tego samego folderu w którym są stare zdjęcia? Jak tak to LR wrzuci Ci nowe zdjęcia u siebie też do tego samego folderu.
Jeśli jednak masz w różnych folderach to może w Bibliotece po lewej stronie masz w dziale "Katalog" kliknięte "Wszystkie zdjęcia". Niżej masz "Foldery", rozwiń to menu i będziesz miał wybór dysków oraz importowanych folderów.
Nie, z karty pamięci zawsze kopiuję do osobnego katalogu (każdy z inną nazwą). I z danego katalogu importowałem do LR.
Dzięki za podpowiedzi obadam co piszesz jak zasiądę do programu :)
Katalog w LR to taki zbiór zaimportowanych folderów. Możesz przełączać się pomiędzy katalogami i w różnych katalogach mieć różne zaimportowane foldery :) Wszystko ogarniesz w Bibliotece.
Nie, z karty pamięci zawsze kopiuję do osobnego katalogu (każdy z inną nazwą). I z danego katalogu importowałem do LR.
Podstawowe pytanie. LR czy LRC. Odpowiednikiem starego LR jest LRC
Dla jasności, warto trzymać się nomenklatury:
katalog - miejsce w którym LRC trzyma informacje o zdjęciach, w tym historię obróbki
folder - miejsce, w którym znajdują się pliki RAW
W LRC po kliknięciu w Import, wskazujesz folder zawierający pliki. U góry zaznaczasz:
Dodaj - dodaje do katalogu tylko informacje o lokalizacji pliku
Kopiuj - j.w. + kopiuje pliki do domyślnego folderu
Przenieś - j.w. ale usuwa oryginalne pliki
Kopiuj jako DNG - jak Kopiuj, ale zamienia pliki na DNG
Tuż poniżej masz do wyboru
Wszystkie zdjęcia - pokazuje wszystkie zdjęcia w folderze, ale te już zaimportowane są wyszarzone
Nowe zdjęcia - pokazuje tylko nowe zdjęcia
LR domyślnie przechowuje zdjęcia w chmurze i faktycznie ładuje je do jednego worka. Organizuje się je w Kolekcje
...
LR domyślnie przechowuje zdjęcia w chmurze i faktycznie ładuje je do jednego worka. Organizuje się je w Kolekcje
Umknęła mi gdzieś ta odpowiedź :) dokładnie, chodzi mi właśnie o "nowego" Adobe Lightrooma, który ładuje mi wszystkie zdjęcia w jedno miejsce. Poczytam o tych kolekcjach bo czuję, że lada moment będę miał tragedię jak to wszystko tak w kupie będzie siedzieć :)
Nie wiem czy te wszystkie wersje LR tak się różnią od siebie czy opisy (jak co robić) wyświetlane w wyszukiwarkach jakieś lewe :) No chyba, ze to ja. W każdym razie udało mi się ogarnąć temat - porobiłem w LR katalogi i po zaznaczeniu tych zdjęć, które chcę mogę je do nich wysłać. Jak na moje potrzeby jest teraz ok.