PDA

Zobacz pełną wersję : [ Nikkor bagnet F ] Nikkor 70-200 F4, pytanie czysto mechaniczne

KaarooL
26-03-2025, 20:23
Chciałbym poprosić osoby posiadające Nikkor'a 70-200 F4 o wypowiedzenie się odnośnie konstrukcji tego obiektywu.

Zachęcony ciekawymi opiniami, sprawiłem sobie takiego zooma.

Przyszedł kompletny, ładny nie obity. Zoom chodzi płynnie, również z obiektywem w orientacji pionowo w dół.

Zastanawia mnie jednak to, że przedni plastikowy element ma nieco tolerancji i nie siedzi zupełnie sztywno na reszcie obiektywu. Mogę lekko nim poruszyć, w zakresie może 0,5mm, względem reszty tubusu obiektywu.

Mowa o plastiku, do którego przyczepia się tulipan. Jest to przedni element o głębokości ok. 2cm.

Czy to powinno siedzieć sobie luźno? A może trafiłem bubel i nic nie powinno "pływać"?

Z góry dzięki za pomoc.

TOP67
26-03-2025, 20:30
Powinno siedzieć sztywno. W takim 24-70/2.8 jest to częsta usterka, która prowadzi czasami do zatrzymywania silnika.

KaarooL
26-03-2025, 20:44
Tomku, dzięki za konkretny koment.
W takim razie won z tym egzemplarzem.

Wiesz może czy to powstaje wskutek uderzenia, czy raczej zużycia?

bogdi64
26-03-2025, 20:47
Nic nie lata :)

KaarooL
26-03-2025, 20:52
Bogdi, dzięki za sprawdzenie. Odsyłam to cudo w diabły, nawet nie zapinam na aparat bo jeszcze coś wypadnie.

Ciekawi mnie co typ odwalił. Może tak konkretnie zapinał tulipan, że jakieś mocowanie w środku poszło...

Schwefel
27-03-2025, 00:18
Prędzej tulipan wyrobi się niż nim coś zrobisz obiektywowi. U mnie nic nie rusza się. Może ktoś nie dokręcił śrubki po czyszczeniu, nie ma co się nastawiać że od razu po upadku bo to by było widać.

KaarooL
27-03-2025, 14:03
Schwefel

Ludzie robią różne rzeczy, ukręcają śruby itp. Skoro tubus jest z tworzywa i nie nosi śladów upadku to albo ktoś go naprawiał i dziwnie poskładał (jak sugerujesz) albo tak przydusił że coś puściło.
Nie ma co dywagować, szmelc wróci do sprzedawcy, który deklarował stan bdb.
Niby strata czasu ale i lekcja...

KaarooL
14-04-2025, 20:17
Znalazłem ładną sztukę.
Front obiektywu nie lata luzem.

VR3 daje naprawdę imponujące efekty...