PDA

Zobacz pełną wersję : Trudne warunki a Zf lub Z6II

Kwinto
25-03-2025, 17:25
Dobry den,

Przeglądam fora i artykuły. I pytania mi się takowe zrodziły:

Do fotografii sportowej/tańca w trudnych warunkach oświetleniowych ze szkłami typu N28-70/2.8 lub 70-200/2.8 z FTZ jak sobie poradzą Zf (używany) lub Z6II (może uda się nówkę wyrwać)?
Jak z ergonomią w ich przypadku?

Obecnie używam D610 i planowałem pozostać przy "lustrach" (biorę pod uwagę używane D780/850/4/4s) ale bezlusterkowce coraz bardziej rzucają się w oczy:)
W trudnych warunkach tanecznych wspieram się lampą ale często zaburza klimat imprezy. Druga opcja to S35/1.4...i tu w miarę coś się udaje ale czasem trochę iso brakuje. No i zestaw ten nie należy do najszybszych.

KadryZpodróży
25-03-2025, 19:22
Moim zdaniem, jeśli ergonomia ZF to nie problem, to wybrałbym ZF. Nowsze body z dużo lepszym autofokusem.

Ivy Mike
25-03-2025, 20:53
Nawet z dołożonym gripem będzie według mnie ciężko tak wygodnie korzystać z Zf jak z D610. To jest zupełnie inna ergonomia niż w przypadku innych bezlusterkowców.
Z Z6II z przyjemnością chodziłem sobie z 50mm 1.8S, a Zf - ma urok, jako coś innego, ale aż się prosi o lekką stałkę.
Musisz się przymierzyć, ale przy zoomach 2.8 raczej celowałbym w klasyczne body z dużym gripem.
Jeśli chodzi o samo działanie już Z6 II był dla mnie za szybki :D

mathu
26-03-2025, 13:46
Może poczekaj na premierę Z5 II w przyszłym tygodniu, powinien mieć AF z ZF jednocześnie kosztując mniej. Sam ZF nie nadaje się do pracy na eventach, jest jak cegła, a jak dołożysz grip to robi się jeszcze cięższy. ZF w sklepach jest zwykle wystawiony z 40/2 albo czymś podobnym, sprawdzałem z 24-120 i absolutnie nie da się tego trzymać. Ergonomia Z6 to przy nim bajka.

Schwefel
27-03-2025, 00:05
Obecnie używam D610 i planowałem pozostać przy "lustrach" (biorę pod uwagę używane D780/850/4/4s)
To pozostań, tym bardziej, że masz szła pod lustro. D780 a nawet D750 da radę, ewentualnie D4S jak chcesz tyle dźwigać.

Kwinto
28-03-2025, 12:26
Dziękuje za opinię. Proces decyzyjny trwa. Czytam i czuję, że głupieję coraz bardziej.
Obecnie opcje które biorę pod uwagę:
- NZF
- N6II
- D780

Wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne.

Zastanawia mnie czemu tak niewiele jest udostępnionych zdjęć NZF z fotografii sportowej. Czyżby nikt faktycznie nie używał tego sprzętu do dynamicznych scen? Czyżby problemowa ergonomia tak bardzo wykluczała NZF z użytku np na meczach?

Próbował ktoś może podpinać Nikora 180 2.8 do N6II lub NZF? - to akurat bardziej do portretów i statycznych eventów.

MstrG
28-03-2025, 12:35
Dziękuje za opinię. Proces decyzyjny trwa. Czytam i czuję, że głupieję coraz bardziej.
Obecnie opcje które biorę pod uwagę:
- NZF
- N6II
- D780

Wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne.

Zastanawia mnie czemu tak niewiele jest udostępnionych zdjęć NZF z fotografii sportowej. Czyżby nikt faktycznie nie używał tego sprzętu do dynamicznych scen? Czyżby problemowa ergonomia tak bardzo wykluczała NZF z użytku np na meczach?

Próbował ktoś może podpinać Nikora 180 2.8 do N6II lub NZF? - to akurat bardziej do portretów i statycznych eventów.

Zf spokojnie sobie poradzi na boisku. Myślę jednak, że target tego body jest zupełnie inny, stąd mało zdjęć sportowych. Są do tego zwyczajnie lepsze narzędzia, mam na myśli głównie uchwyt przy pracy z tele.
Poczekaj może na Z5II, zaraz ma się pojawić. Jeśli to faktycznie będzie baby Z6III to powinno być body dla Ciebie.

markB
28-03-2025, 12:45
Jeśli nie planujesz zakupu lekkich stałek, to Z5II + FTZ + 28-70/2,8 lub 70-200/2.8 będzie źle wyważonym zestawem.

Kwinto
31-03-2025, 11:04
Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Już wiem, że NZf uwielbiam...mimo, że go nie mam i mieć w najbliższym czasie nie będę. Dylemat ten uświadomił mi jakie aparaty lubię, jakie mam wymagania i jak bardzo istotna jest dla mnie ergonomia. Miałem okazję porównać ZNf z N6_2 i N6_3. W efekcie wiem, że komfort trzymania, poczucie bezpiecznego uchwytu w dynamicznych i trudnych warunkach oraz wygoda obsługi są bardzo istotne. Mam nadal Zenita i gdy robiłem nim pierwsze zdjęcia ponad 30 lat temu (był to jeden z moich pierwszych aparatów) gripa nie doświadczyłem. Jednak teraz po latach wiem, że bez niego życie jest mniej komfortowe;) NZf z pewnością jest świetnym aparatem i z ma grupę do której jest skierowany acz to nie ja. Do tego daje do myślenia, że w większości opinii jest to super...ale drugie body. Może kiedyś jako takie sobie nabędę bo z pewnością ma multum zalet i uroku. Jednak obecnie jak dal mnie nie jest dedykowane. Idę szukać w dobrej cenie N6_3:). Dziękuję.