Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Nikon D71000 jaki wybrać?
Hej,
przymierzam się do zakupu jakiegoś obiektywu z jasną przysłoną, który będzie pasował do D7100 (byle nie za drogi - 2-3 tysie max :wink: )
Nie za bardzo wiem, jaki wybrać czy z Nikona czy Sigmy - zależy mi co by ładnie ostrość łapał, bo mam ten podstawowy (18-105mm f/3.5) do Nikona i gubi ją strasznie....
Słyszałam, że Sigma ma ładne kolorki, może ktoś z was posiada i mógłby podzielić się opinią ?
Jasnego obiektywu potrzebuje w ciemniejsze miejsca (portrety na wydarzeniach typu: ślub, przyjęcia, noworodkowe, koncerty w sali gdzie światła mniej, zdjęcia produktowe, zorze polarne)
I też nie wiem czy lepsza stałka - szeroki kąt czy z lekkim zoomem ?
Za wszelkie porady będę wdzięczna. :wink:
Obawiam się, że to nie obiektyw gubi ostrość. A im jaśniejszy, tym trudniej.
To, jakiej potrzebujesz ogniskowej, raczej powinno wyjść od Ciebie. Przejrzyj swoje zdjęcia i sprawdź najczęściej używane wartości.
Jak nie wiesz, to potrzebujesz zooma. Tu masz do wyboru Sigmę 17-50/2.8 OS HSM lub Nikkora 17-55/2.8. Albo z nowszych konstrukcji, Nikkora 16-80/2.8-4.0.
Natomiast stałek jest zatrzęsienie i trudno wróżyć z fusów.
Dziękuję za informację. Co do aktualnego obiektywu (18-105) to robiąc zdjęcia ma problem czasem coby wyostrzyć i też nie ukrywam jest to dość irytujące. Myślałam, że to wina obiektywu.
Na wydarzeniach czy portretach zdecydowanie fajnie jak ten zoom jest ;)
Odnośnie stałek to jakie byś polecił ? :)
Nikkor AF-S 50/1.8G - nada się do portretów, noworodków i produktowych.
Do ciasnych portretów i produktowych, lepsza byłaby dłuższa ogniskowa. Z kolei na przyjęciach, to coś z zakresu 20-24 mm.
Właśnie przeglądam sobie forum, gdzie porównują różne obiektywy: ten, o którym wspomniałeś Nikkor AF-S 50/1.8G oraz Sigmy: 17-50mm-f2.8 EX DC OS HSM oraz 18-35mm f/1.8 DC HSM ART. I dobrze mi się wydaje, że Sigma robi ostrzejsze fotki - zaś kolory ma mniej nasycone?
Nikkory mają lepsze kolory ale z ostrością tak sobie.
Miałeś może któryś z tych obiektywów ?
Sigma 18-35 jest prawdopodobnie ostrzejsza. Ale to wielka krowa bardzo małym zakresie.
Miałem Sigmę 17-50/2.8, ale szybko się jej pozbyłem. Nie pasowało mi to, że pierścień ostrości kręci się przy pracy AF. Kilka razy na siłę nim pokręciłem, co może doprowadzić do uszkodzeń. Wolałem Nikkora 16-80.
Nikkora 50/1.8 mam do dzisiaj i nie można go porównywać do żadnego z tych zoomów. 17-50 nie ma tej jasności, a 18-35 ogniskowej.
Piszesz o ślubach, przyjęciach itp. Jeśli myślisz o zarobkowym fotografowaniu, to zacznij od zmiany aparatu. D7100 to najgorsze body z serii. Za cenę Sigmy 18-35 kupisz D600/610 a nawet D750, które z dowolnym obiektywem będą dużo lepsze.
zmianę body też rozważam ale to w późniejszym czasie bo planuję iść w pełną klatkę - bezlusterkowca i tu też będę miała dylemat jaki wybrać ale to na razie daleki temat. Szybciej będzie mi dokupić jakiś obiektyw jaśniejszy ewentualnie inne lepsze body, jak mówisz. A pełną klatkę można dostać tez w lustrach ? Tyle jest tych modeli, że już sama nie wiem co byłoby dobre. Sprawdzałam body D750 to trochę lepsze jest od mojego D7100. Czym różni się matryca FX od DX?
FX to właśnie pełna klatka. Różnica między D750 a D7100 jest kolosalna. To nie tylko dużo lepszy obrazek (mniejsze szumy, mniejsza GO), ale też dużo lepszy AF i ogólnie możliwości.
Jeśli chcesz iść w FX, to nie kupuj obiektywów DX (Sigma 17-50 czy 18-35). Za to Nikkor AF-S 50/1.8G jest właśnie pełnoklatkowy.