Zobacz pełną wersję : Czyszczenie matrycy, do jakiego maksymalnie f.
Pytanie trochę z ciekawości. Do jakiego maksymalnie f (lub minimalnego) serwis może wyczyścić bardzo brudną matrycę?
Z mojego własnego doświadczenia: nigdy nie udało się serwisowi wyczyścić bardziej matrycy niż f6.3. Tylko za każdym razem gdy oddaję aparat do czyszczenia, to matryca ma już bardzo dużo brudu.
Czy mogę uznać to za standard, czy porozmawiać przy okazji następnego czyszczenia z panem który ją czyści?
Dziwny ten serwis. Ja sam czyściłem matrycę tak że na F16 nie było widać żadnych paprochów. Na wyższych przysłonach nie sprawdzałem bo nigdy ich nie używałem.
Schwefel
21-03-2025, 19:56
Ale przecież F6.3 w dużej części obecnych obiektywów to właśnie otwarta przysłona, więc absurdem by było takie czyszczenie.
Od jakiś F16 jakieś minimalne pyłki można obserwować ale kto pracuje na takich przysłonach?
jurkarol
21-03-2025, 20:06
Jak na f16 nie widać to już nic nie ma. U mnie na f32 jest czysto na aparatach ;) już nie pamiętam który to obiektyw był, nie wiem czy go jeszcze mam hehe
Witam
nigdy nie udało się serwisowi wyczyścić bardziej matrycy niż f6.3.
A może matryca jest dobrze wyczyszczona, tylko gdzieś na szkle jest jakiś mały pyłek?
PozdrawiaM.
Dziękuję wszystkim za uwagi. Przy następnym czyszczeniu poproszę aby dokładniej przyjżeli się matrycy.
To nie pyłki na szkle, czasami podpinam te obiektywy do innego aparatu, którego sporadycznie używam, i nie ma problemu niedoczyszczonej matrycy. Nigdy nie zmasakrowałem tego aparatu brudem, tak jak dzieje się to z aparatem który używam na co dzień.
Serwis też jest dobry, odesłałem do niego kilku znajomych na czyszczenie, i byli zadowoleni, więc może ma na to wpływ jednak ilość brudu. Z ciekawości zrobiłem dziś zdjęcie nieba przy f22, i po naliczeniu 20 plamek, odechciało mi się liczyć. Czas ponownie oddać aparat do czyszczenia.
Z przysłony f7.1 korzystam dosyć często, po podpięciu do obiektywu telekonwertera x2, muszę przymknąć do takiej wartości przysłonę. Obiektyw 2.8, ale przy 5.6 z TC obrazek nie bardzo mi odpowiada.
jurkarol
21-03-2025, 21:55
Sam weź szpatułki i poczysc. Do dokładnego wyczyszczenia matrycy jest jeszcze jakaś masa, którą się przykłada i zbiera wszystko idealnie każdy pyłek, ale nie pamiętam co to było. Ale szpatułką kilka razy i potem dużą gruchą podmuchać do skutku. Mi naprawdę udało się doczyścić do ideału, prawie, bo aż tak dokładnie już nie chciałem sprawdzać ale nawet w rogach nic nie widzę
andystar
22-03-2025, 12:19
Czyszczę sam i przy 32 ani jednego punktu. Dober szpatułki o szerokości matrycy i dobry płyn do szpatułek. Do kontroli LensPen SensorKlear
Taki np. https://www.youtube.com/watch?v=gZ-_6k5RksI
Ja tej lupy używam tylko do kontroli. Czyszczę szpatułką.
Np takimi. https://www.aliexpress.com/p/tesla-landing/index.html?UTABTest=aliabtest112699_10026&src=google&src=google&albch=shopping&acnt=439-079-4345&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&gclsrc=aw.ds&albagn=888888&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=es1005005912058709&ds_e_product_merchant_id=101282238&ds_e_product_country=ES&ds_e_product_language=es&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=22050034252&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMItMaXlbudjAMV7AcGAB3UVz2SEAQYAyAB EgJhzfD_BwE&aff_fcid=eee0d76789964cd0be361dc524edec49-1742638736582-07295-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=eee0d76789964cd0be361dc524edec49-1742638736582-07295-UneMJZVf&terminal_id=b028e43f507d47a282a454c4a3087caf&scenario=c_ppc_item_bridge&productId=1005005912058709&_immersiveMode=true&withMainCard=true&OLP=1103400108_f_group1&o_s_id=1103400108&afSmartRedirect=n
Przy f6.3 pojedynczy pyłek jest widoczny jako spora rozmyta plamka o niewielkim kryciu. Im bardziej domykamy przysłonę, tym robi się mniejsza i ciemniejsza.
Dopiero brak pyłków na f16 można uznać za czystą matrycę. Jeśli przy f16 widać coś nieostrego, nie znajduje się na matrycy.
Przy f6.3 pojedynczy pyłek jest widoczny jako spora rozmyta plamka o niewielkim kryciu. Im bardziej domykamy przysłonę, tym robi się mniejsza i ciemniejsza.
Dopiero brak pyłków na f16 można uznać za czystą matrycę. Jeśli przy f16 widać coś nieostrego, nie znajduje się na matrycy.
Ale przy bardzo brudnych matrycach poświęcasz więcej czasu, płynu i tych szypułek do jej wyczyszczenia? Spotkałeś się kiedyś z matrycą której nie doczyściłeś w obawie o jej mechaniczne uszkodzenie?
Jedna szpatułka w zupełności wystarcza. Matryca jest zakryta filtrem, który jest bardzo twardy. Nie ma obaw jego uszkodzenia szkatułką, o ile nie ma tam piasku. Dlatego zawsze najpierw wydmu****ę matrycę. Gdy widzę, że jest bardzo brudna, pierwsze czyszczenie robię używaną.
jurkarol
24-03-2025, 16:04
Jedną szpatułką 2 razy matryce objechałem ;)
To był stary canon 5d, nie miałem litości dla kurzu. Do skutku. Czyściutko.
Jak sobie radzicie ze smugami po płynie? Mam zestaw z K&F i mam ogromny problem z tym żeby zebrać płyn tak żeby nie pozostawały żadne smugi. Za pierwszym razem zużyłem praktycznie cały zestaw szpatułek za 100 zł, tragedia. Na pewno te sposoby z YT z przejechaniem raz w jedną stronę, odwróceniem i przejechaniem z powrotem nie działają dobrze, trzeba przecierać po kilka razy w kierunku środka aż zbierze się większość, ale nie mam jeszcze dobrej metody żeby to zrobić raz a dobrze. Jak płyn zaschnie to trzeba znowu na mokro i wracamy do punktu wyjścia, a zaschnięty filtr na matrycy też widać na zdjęćiach. A może ten płyn z K&F jest do niczego?
Za dużo płynu. Jak ciągniesz szpatułką po matrycy, to mokry ślad powinien wysychać nie dalej jak połowa jej szerokości. Jeden ruch od brzegu do brzegu.
andystar
24-03-2025, 18:38
Od zawsze używam takiego:
https://allegro.pl/oferta/rotin-plyn-do-czyszczenia-matrycy-matryc-w-aparatach-dslr-made-in-poland-9875634319
Nie zostawia smug.
Szpatułka musi być lekko wilgotna a nie mokra.
Płynem zwilża się szpatułkę a nie leje na matrycę.
jurkarol
24-03-2025, 20:12
W zestawie ze szpatulkami płaskimi są jeszcze takie gąbką zakończone, i tym leciutko jak zostanie smuga można pociągnąć
Jesteście wszyscy niesamowici :) Konkretne porady, podpowiedzi. Bardzo dziękuję :)
Daję dwie kropelki na rogi szpatułki bo wydaje mi się że jak dam jedną na środek, to rogi będą suche i nie ściągną brudu z matrycy FF (a szczególnie w D610 lubiły się pojawić kropki w lewym dolnym rogu). Ale płyn chyba zmienię, bo nie podoba mi się że on w ogóle zostawia ślady, wolałbym czysty alkohol.
Ja nawet daję trzy kropelki. Odczekuję kilka sekund i dopiero czyszczę matrycę.
Ostatnio na aliexpress kupiłem takie coś:
https://vsgotech.com/products/full-frame-sensor-cleaning-kit
Działa, a nie kosztowało dużo.
Ja chciałbym kupić taki gel pen, ale nie znalazłem ani jednego miejsca gdzie sprzedają sprawdzoną wersję a nie chiński odpowiednik... A tanie odpowiedniki podobno mogą jeszcze bardziej zabrudzić sensor.
86856
Najczęstsze, i może te mniej częste błędy przy czyszczeniu matrycy?
W poniższych wypowiedziach, już jeden jest: zbyt duża dawka płynu czyszczącego. Z wypowiedzi TOP67 wynika, że prosta droga do trwałego uszkodzenia matrycy, jest jej czyszczenie gdy jest zabrudzona twardymi cząsteczkami (piasek), bez wcześniejszego jej przedmuchamia gruszką. Jakie jeszcze błędy można popełnić?
Czy można matrycę na przykład zmatowić? Kiedyś udało mi się całkiem dobrze zmatowić lustro w aparacie analogowym, przecierając je czystym spirytusem.
Innym razem, dostałem używany D700, zawiozłem go od razu do serwisu na czyszczenie, i już za chwilę otrzymałem informację, że matryca jest czysta, ale bardzo zniszczona, pokryta jakby mikro kraterami. Być może ktoś dmuchnął zbyt mocnym powietrzem (sprężarką).
andystar
25-03-2025, 17:32
Nad matrycą jest filtr i to filtr można porysować a nie matrycę.
jurkarol
25-03-2025, 19:59
A jak porysujesz filtr no to ostatecznie może się go da wymienić. Ale co się tak boisz, do dzieła.
Mnie niby w dobrym serwisie wyczyścili matrycę i niestety poprawiałem.
Dlatego lubię Canon 6D, jedyny z moich, który ma ultradźwiękowe czyszczenie i nawet dobrze się to spisuje.
Ktoś gdzieś chyba na dawnym forum Fuji się chwalił że dmuchnął na matryce ze sprężarki do pompowania kół...........
Krzysztofh
25-03-2025, 20:10
Do matrycy używam wspomniany wyżej Rotin. Nic lepszego nie ma i oczywiście dobre szpatułki. Ten płyn jest także doskonały do czyszczenia obiektywów, bo kupując jedną buteleczkę masz załatwione czyszczenie na 10 lat, więc nie ma co oszczędzać i szkła i filtry też tym czyścić.
kiniaw26
03-08-2025, 22:07
Dzień dobry,
Czyściłam matrycę kilka razy, całe wnętrze też w miarę możliwości, a wciąż pozostaje plama na zdjęciach. Nie przesunęła się po żadnym czyszczeniu. Przy najbardziej otwartej przysłonie rozmywa się, przy mniejszych ma bardziej ostre krawędzie i małą smugę, krycie jest małe, pod światło na zdjęciu wygląda jakby było wypalenie. Nie na wszystkich zdjęciach natomiast występuje, nawet jeśli używam tego samego obiektywu. Sytuacja powtarza się przy kilku różnych obiektywach. Myślę, że to jakiś pyłek, tylko nie wiem gdzie (czy rzeczywiście dalej na matrycy?) czy gdzieś indziej? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Czym czyściłaś, płynem i szpatułkami?
andystar
04-08-2025, 11:20
Do kontroli czystości matrycy dobrze jest używać takiego zestaw:
https://www.ephotozine.com/article/lenspen-sensorklear-loupe-kit-review-25873
Dzień dobry,
Czyściłam matrycę kilka razy, całe wnętrze też w miarę możliwości, a wciąż pozostaje plama na zdjęciach. Nie przesunęła się po żadnym czyszczeniu. Przy najbardziej otwartej przysłonie rozmywa się, przy mniejszych ma bardziej ostre krawędzie i małą smugę, krycie jest małe, pod światło na zdjęciu wygląda jakby było wypalenie. Nie na wszystkich zdjęciach natomiast występuje, nawet jeśli używam tego samego obiektywu. Sytuacja powtarza się przy kilku różnych obiektywach. Myślę, że to jakiś pyłek, tylko nie wiem gdzie (czy rzeczywiście dalej na matrycy?) czy gdzieś indziej? Byłabym wdzięczna za podpowiedź.
Czym czyściłaś? Jaki aparat - lustrzanka czy bezlusterkowiec?
andystar
04-08-2025, 12:04
Nie ma znaczenia typ aparatu. Matrycę czyści się tak samo.
Nie do końca jest to prawda. Na matrycy lustrzanki często pojawiają się plamy od kropelek oleju z mechanizmu lustra lub migawki. Teoretycznie tego nie powinno być na matrycy bezlusterkowca, szczególnie w aparatach pozbawionych migawki (Z9, Z8 ). Stąd moje pytanie było niejako podwójne, bo w przypadku kropelek oleju czyszczenie matrycy na sucho jest mało skuteczne.
Wszystkie plamki na matrycy muszą być widoczne jeżeli poświeci się na nią latarką pod różnymi kątami. Nie ma opcji żeby coś było na zdjęciach i nie było widoczne na matrycy w ostrym świetle pod kątem. Więc proponuję zacząć od dokładnego obejrzenia sensora w taki sposób.
kiniaw26
05-08-2025, 20:08
Matrycę czyściłam płynem i szpatułkami.
kiniaw26
05-08-2025, 20:57
[QUOTE=kiniaw26;4340126]Matrycę czyściłam płynem i szpatułkami.
Aparat lustrzanka, d7200, przed czyszczeniem przedmuchałam gruszką, nie używałam sprężonego powietrza.
Po pierwsze to nie zawsze da się za pierwszym czy nawet drugim razem wyczyścić idealnie. Powtarzałaś kilka razy czyszczenie?
Druga rzecz, miałem dawno temu taki przypadek. Dałem do czyszczenia matrycy mojego d80 (akurat ten model niczym nie "chlapał", więc długo było czysto). Serwisant oddając aparat powiedział, że jeden paproch wbił się pod osłonę matrycy. Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe, ale gość tak stwierdził. Ja tego paprocha nie widziałem, więc sprawy nie zgłębiałem. W każdym razie na matrycy jest kilka filtrów, czy brud może dostać się pomiędzy w nielicznych przypadkach trudno mi powiedzieć. Sugeruję taką możliwość, bo zakładam że starannie czyściłaś sensor, choć mimo wszystko stawiałbym na jakiś przyschnięte zabrudzenie.
andystar
06-08-2025, 09:53
Demontowałem ponad 200 filtrów na matrycach NIKON (przerabiałem na IR). Nie ma szans by coś dostało się pod filtr (hotmirror).
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie z tą plamą.
Demontowałem ponad 200 filtrów na matrycach NIKON (przerabiałem na IR). Nie ma szans by coś dostało się pod filtr (hotmirror).
Pewnie jest jak piszesz a tamten serwisant tylko naopowiadał co mu się wydawało.
kiniaw26
11-08-2025, 00:00
Pokaż jakieś przykładowe zdjęcie z tą plamą.
89695
89696
To nie jest brudna matryca, plamka byłaby ciemna. To wygląda jak wypalony filtr. Zbyt rozmyte jak na laser. Bardziej słońce i teleobiektyw
patronat
11-08-2025, 09:34
Albo chemia po czyszczeniu, odchodzi w prawy górny róg rozmycie. Może faktycznie roztarty olej?
Wind Mill
11-08-2025, 12:25
Ja się nie znam, ale gdyby to miała być plama, to na pokazanych zdjęciach byłoby ciemniej nie jaśniej?
Kol. Top67 ma prawdopodobnie rację. W związku z tym pojawiają się pytania:
- czy fotografowałaś w ostatnim czasie teleobiektywem pod słońce?
- czy robiłaś zdjęcia na koncertach/imprezach?
jurkarol
11-08-2025, 14:43
To nie laser, to jakby zamglenie filtra, stopienie od może słońca
W lustrzance to trzeba się postarać, żeby słonce uszkodziło sensor. Oprócz plamy widać jakby flarę, jasną smugę/poświatę idącą do góry lekko w prawo.
Nie znam się aż tak na technikaliach i nie spotkałem się u siebie z czymś takim. Na szybko sprawdziłem w necie, że przyczyną takiej plamy może być:
odbiciem lub dyfrakcją światła od uszkodzenia na filtrze przed matrycą (np. rysa, zadrapanie, zmatowienie lub drobny odprysk w filtrze OLPF/filtrze IR-cut). Taka nierówność działa jak mikrosoczewka lub pryzmat, powodując powstanie rozmytego białego „duszkowego” kształtu w obrazie.
jurkarol
11-08-2025, 16:36
Matrycę czyściłam płynem i szpatułkami.
A masz ten aparat od nowości czy od kogoś kupiłaś i dopiero zauważyłaś że jest plama?
Czy się pojawiła w trakcie użytkowania
kiniaw26
29-08-2025, 23:17
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.
Odpowiadając jeszcze na pytania. Matryca była kilka razy czyszczona. Aparat mam od nowości. Za chwilę będzie chyba 10 lat.
Początkowo sądziłam, że to brudek z łąki, gdyż zdarzyło mi się wejść w trawy z okropnym pyłkiem. I mniej więcej od tamtej pory zauważyłam problem.
I jestem pewna, że fotografowałam w którymś momencie pod słońce teleobiektywem :(
Dziękuję i pozdrawiam.