Zobacz pełną wersję : Kazzi - makro 25
Słońce coraz wyżej i mocniej przygrzewa, przyroda budzi się z zimowego snu.
1
86784
Latolistek cytrynek
Z6, 105 S
2
86785
Pszczołą miodna
Z6, 105 S
Portretowa sesja z jaszczurami.
Samce jaszczurki zwinki
3
87432
4
87433
5
87434
Z6, 105 S
Pora odświerzyć wątek
6
88881
Oleica krówka
7
88882
Zgrzytnica zienonawa
8
88883
Łunnica czerwona
9
88885
10
88886
11
88887
12
88888
13
88889
14
88890
Fotki 9-14 przedstawiaja naszego największego chrząszcza - jelonka rogacza. Dorosły osobnik może osiągnąć długość do ok 8 cm, ale jezden z tych, którego miałem
okazję fotografować chyba tyle nie miał. Dla porównania wielkości ostatnia fotka razem z moim palcem wskazującym. Chrząszcz pod ścisłą ochroną, zagrożony wyginięciem
15
88994
Jekonek rogacz
Z6, 105 S stack 46x
16
89038
Jelonkowe żuwaczki
17
89047
Jelonek rogacz
To chyba będzie już ostatnia fota z jelonkowych sesji. Sezon na jelonki już się powoli kończy i w przyszłym roku mam nadzieję na
uchwycenie efektownej walki o samiczkę. Dorosła postać tego największego w naszym kraju chrząszcza żyje ok 6-10 tygodni, a ich
największa aktywność przypada na przełom maja i czerwca. Sądzę, że w tym roku ze względu na zimny maj, trochę się to przesunęło.
Z6, 105 S, stack 40 x
15-17 bardzo ładne zdjęcia. W jaki sposób ten stackowany jelonek był tak długo nieruchomy? A gdzie one żyją w Polsce? W moim rewirze nigdy nie widziałem takiego "robala".
Jelonek rogacz to największy żyjący w naszym kraju chrząszcz. Dorosły samiec może mieć nawet ok 8 cm. długości, ale nawet i te mniejsze robią wrażenie.
Samiczki są znacznie mniejsze i bez tak okazałego poroża. Niestety, w związku z dużą zmiana środowiskową w ostatnich dziesiecioleciach, populacja tych
chrząszczy znacznie się zmniejszyła i są one obecnie pod ścisłą ochroną. W Polsce znane jest może kilkadziesiąt miejsc występowania, a kilkanaście jest
monitorowanych. Te moje modele znalazłem w Przemkowskim Parku Krajobrazowym, gdzie jest zachowany spory kwartał dębowego lasu i nie prowadzi sie tam
leśnej gospodarki, a tworzy się sprzyjające warunki dla życia tego owada.
Ten okaz, którego udało się sfotografować w seriach do póżniejszej sklejki, siedział nieruchomo na zacienionym pniu co pozwoliło mi na zrobienie kilku serii z funkcją
przesuwania płaszczyzny ostrości. Póżniej okazało się, że jedna seria jest do kosza, bo owad zmieniał sobie położenie. Oczywiście, nie zawsze się trafi na sprzyjające
warunki, a w tym przypadku miałem dobre rozproszone światło i spokojnego, być może śpiącego jeszcze osobnika. Żeby go zobaczyć na żywo, trzeba by się
zorientować gdzie w pobliżu jest jakieś miejsce jego występowania i tam się po prostu wybrać w okolicach czerwca. Dorosłe jelonki żyją średnio ok 10-14 tygodni, a największa
aktywność przypada właśnie na czerwiec kiedy maja okres godowy i kiedy samce toczą efektowne walki.
Masz może zdjęcie samiczki? Dziś widziałem jakiegoś dużego robala, pierwsze skojarzenie to jelonek ale nie miał rogów. No i zwiewał po polu co trochę dziwne. Nie znam tak dużych owadów u nas z wyjątkiem jelonków. Zrobiłem nawet jakieś zdjęcie, ale z długiego tele nie wiem czy coś da się rozpoznać.
Generalnie jelonki to okazałe i ciekawe owady, miałem okazję widzieć, ładnie go pokazałeś.
Niepotrzebnie pytałem, owad którego zauważyłem to turkuć podjadek.
18
90671
19
90672
20
90673
Z6 + 105 S
Tak chyba na zakończenie przyrodniczego makro sezonu kilka fot naszej rodzimej modliszki.
Na 20 poza i oświetlenie sprawiają, że modliszka wygląda jak istota z kosmosu. :grin:
21
91076[/CENTER]
Z6, Trioplan 50mm/ f 2,9 stack
22
91077
Z6, 105 S stack