Zobacz pełną wersję : [ Fujifilm ] Fujifilm GFX 100RF
Jak Wam się podoba?
Jeszcze nieoficjalnie, ale zaraz się ma pojawić:
735 gramów, CMOS II GFX 102MP, obiektyw 35 mm (odpowiednik 28 mm w formacie 35 mm), wizjer 5,76 miliona pikseli o powiększeniu 0,84x
86766
86765
86767
86768
86769
86770
Proporcje to takie sobie
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=86766&d=1742455612
ale jaki obiektyw
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2025/03/GFX100RF-15-768x713.jpeg
jurkarol
20-03-2025, 10:27
Fujifilm zawsze ma styl. GFX 50r miał lepsze proporcje ale obiektyw był poza korpusem.
Tenma wszystko, jak dla mnie
A stabilizacja w tym będzie?
cybulski
20-03-2025, 10:57
Podoba, taki większy x100 i ogniskowa lepsza niż w x100. Dla mnie często 23 w x100 (ff 35) jest za wąskie. Ekwiwalent 28 idealnie przy tej matrycy.
jurkarol
20-03-2025, 11:43
Poszukam gfx 100 rf takiego może 5-letniego taniej będzie ;)
Keek ma mieć IBIS. Cena 5500 ojronow. Wbudowany Graufilter (filtr szary po polsku?). Możliwość zmiany długości ogniskowej. Średni format. Must have.
Możliwość zmiany długości ogniskowej.
To nie ma być "elektroniczny zoom"? "Digital teleconverter" ładniej brzmi. Ciężko to nazwać zmianą długości ogniskowej.
Digital teleconverter ma takie opcje:
45 mm (odpowiednik 36 mm)
63 mm (odpowiednik 50 mm)
80 mm (odpowiednik 63 mm)
cybulski
20-03-2025, 12:16
To nie ma być "elektroniczny zoom"? "Digital teleconverter" ładniej brzmi. Ciężko to nazwać zmianą długości ogniskowej.
Digital teleconverter ma takie opcje:
45 mm (odpowiednik 36 mm)
63 mm (odpowiednik 50 mm)
80 mm (odpowiednik 63 mm)
To zapewne takie samo rozwiązanie jak w x100 i Leice Q. Ramka na rawie a jpg od razu przycięty.
To zapewne takie samo rozwiązanie jak w x100 i Leice Q. Ramka na rawie a jpg od razu przycięty.
No pewnie tak. Plus taki, że pewnie w całym wizjerze będzie widać tego cropa.
https://fujifilm-x.b-cdn.net/wp-content/uploads/2025/03/6.2Aspect-ratio-dital-scaled-min.jpg?width=819&height=1024
86778
86779
86780
102MP matryca CMOS
Najnowszy procesor obrazu Fujifilm X-Processor 5
Nagrywanie w 4K/30p z 10-bitowym kolorem 4:2:2 bezpośrednio w aparacie
Zaawansowany algorytm autofokusa (wspominane wcześniej było AI?)
Wizjer elektroniczny w stylu dalmierza
Waga: tylko 735 g
Kompaktowa i przenośna konstrukcja dalmierzowa zapewniająca klasyczną ergonomię aparatu
Nowe pokrętło proporcji obrazu dla szybkiego dostępu do różnych formatów kadrowania
20 trybów symulacji filmu nadających zdjęciom unikalny, analogowy charakter
Wysokiej jakości stałoogniskowy obiektyw 35 mm, z opcją cyfrowego telekonwertera dla większej elastyczności
Wbudowany 4-stopniowy filtr ND umożliwiający pełną kontrolę ekspozycji
X-t5 gfx100rf gfx100s
86781
Specka https://www-fujifilm--x-com.translate.goog/ja-jp/products/cameras/gfx100rf/specifications/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Ivy Mike
20-03-2025, 15:17
A jak z AF, ktoś wie? Posiada taką funkcję? :grin:
Chociaż, przyznam szczerze, że nie wiem jak to konkretnie w GFXach wygląda, nie zgłębiałem tematu, bo raz wziąłem do ręki to podziękowałem. To jest (był) sprzęt dla profesjonalistów albo purystów. Rozmiar robi wrażenie, aż dziwnie się to przykłada do oka.
Ale, jest na liście prezentów/marzeń na 40 urodziny. Konkurencję ma w postacie GFXa z wymiennymi obiektywami, albo X-Pro4 z 18 i 35mm.
Bo, teoretycznie, jest to dla mnie aparat idealny.
28mm to jedna z moich ulubionych ogniskowych, a i 50-tkę idzie z tego przepastnego kadru wyciąć.
Bez wizjera optycznego, bez stabilizacji, wymiennej optyki…za około 22 tys. złotych. A mogli zrobić następcę X-pro3 z pełną klatką 35mm i bagnetem M ;) :D
Ivy Mike
20-03-2025, 15:57
Czyżbyś właśnie zaprojektował idealny kolejny aparat Fujifilm? :grin:
Czyżbyś właśnie zaprojektował idealny kolejny aparat Fujifilm? :grin:
Byłby bliski ideału :) Do tego tańszy niż wszystkie leiki ;) Fajnie kombinuje fuji bo miałem X 100s, X-pro1… O co chodzi, że albo matryce crop albo od razu średni format?! Szkoda.
Ivy Mike
20-03-2025, 16:36
A co Cię skłoniło do przejścia na Leikę? Pytałem ostatnio o te aparaty, właśnie jako alternatywę dla GFX i tego, że sporo szkieł (wiadomo których) które mnie interesuję jest pod bagnet M. Dowiedziałem się że są fajne, ale na tym zalety się kończą. A na liście planów foto jest kieeeeeedyś (no dobra, w ciągu paru lat) spróbowanie czegoś, czego jeszcze nie znam - bo póki co pełna klatka w zupełności zaspokaja potrzeby.
jurkarol
20-03-2025, 17:03
Czyli nie ma xtrans, i to jest najlepsze
https://www.youtube.com/watch?v=ZBjNRdzCd1A&ab_channel=PetaPixel
Bez stabilizacji może być trochę ciężko przy takiej matrycy.
X2D mimo, że większe, chyba lepsze. Poza AF oczywiście. :D
A co Cię skłoniło do przejścia na Leikę? Pytałem ostatnio o te aparaty, właśnie jako alternatywę dla GFX i tego, że sporo szkieł (wiadomo których) które mnie interesuję jest pod bagnet M. Dowiedziałem się że są fajne, ale na tym zalety się kończą. A na liście planów foto jest kieeeeeedyś (no dobra, w ciągu paru lat) spróbowanie czegoś, czego jeszcze nie znam - bo póki co pełna klatka w zupełności zaspokaja potrzeby.
Po prostu od dawna lubuję się w aparatach dalmierzowych. Są małe, ich optyka również. Doskonałe mechaniczne. Decydując się na nowy korpus to obecnie jedyny możliwy wybór. Do dziś Niemcy składają je u siebie ręcznie. Chętnie kupiłbym dalmierza innej firmy, tańszy. Ale nie ma (nowych). Posiadam (jeszcze, bo będę sprzedawać) dalmierzowego Voigtlandera Besse R3M. Wybór jest w pełni świadomy zalet i ograniczeń tego typu sprzętu. Do moich zastosowań idealny. Tak samo, jak powrót do fotografowania na filmach.
Ileż można czekać, aż Fuji wypuści coś podobnego? :) Szkoda, że ten GFX 100RF nie ma wizjera optycznego. Tak samo jak zwrócił uwagę Keek brak stabilizacji przy tak potężnej matrycy może być czasem problemem.
W każdym razie polecam nie słuchać takich doradców, którzy lakonicznie stwierdzają "że są fajne". Warto zrobić kilka klatek i osobiście poznać zalety ręcznego ustawiania ostrości w dalmierzu. Ja lubię i dla mnie to zaleta.
https://www.jpckemang.com/assets/img/products/Lens_XCD_38mm_f2_5_web_5.jpg
:arrow: https://www.bhphotovideo.com/c/compare/FUJIFILM_GFX100RF+Digital+Camera+Silver_vs_Hasselb lad_X2D+100C+Medium+Format+Mirrorless+Camera_vs_Ha sselblad_XCD+38mm+f_2.5+V+Lens_vs_Hasselblad_XCD+2 8mm+f_4+P+Lens/BHitems/1884991-REG_1725356-REG_1725355-REG_1780427-REG
Dlaczego nie dali IBIS? Domyślam się, że to nie jest ogniskowa, która wymaga mocnego skracania czasów, ale przy 100MP to jednak może być przydatne. Nie rozumiem tej oszczędności. Pewnie wyjdzie GFX 100RF II, który będzie mieć IBIS ;)
jurkarol
20-03-2025, 21:11
Ze stabilizacją musiałby być chyba ciut grubszy, może zbyt duży na to co sobie założyli.
Zawsze można go porównywać z czymś lepszym droższym, z Hasselbladem, albo lustrzanką ale nie o to chodzi.
Bo to ma być fujifilm.
45 mm (odpowiednik 36 mm) daje 62MP
63 mm (odpowiednik 50 mm) daje 31MP
80 mm (odpowiednik 63 mm) daje 20MP
cybulski
20-03-2025, 22:00
Dlaczego nie dali IBIS? Domyślam się, że to nie jest ogniskowa, która wymaga mocnego skracania czasów, ale przy 100MP to jednak może być przydatne. Nie rozumiem tej oszczędności. Pewnie wyjdzie GFX 100RF II, który będzie mieć IBIS ;)
Może chcieli zachować minimalną grubość, tak samo jak f4, jaśniej byłby za duży.
- - - - kolejny post - - - - - -
Z drugiej strony, czytałem że taki canonowy naleśnik ef 40/2.8 pokrywa ten średni format ale z przelotką robi się już większy rozmiar. Z naleśnikami takimi wiadomo jak jest, niby ostry w centrum ale ma wady, no i też przy tej matrycy to pewnie było wyzwanie aby optycznie było ostro na całym kadrze.
jurkarol
20-03-2025, 23:00
W przyszłych wersjach pokrętło do zmiany proporcji obrazu chyba będzie zamienione na coś innego bardziej przydatnego. trochę niezbyt potrzebny gadżet i tyle proporcji. W dodatku wyciągnięty na wierzch, jakby proporcje się zmieniało co kadr, A może pełni funkcję zoom?
cybulski
20-03-2025, 23:17
Kółko zmiany formatów jest ok. Takie kółko (na obiektywie) jest np w leice D i Lumixach lx100. Czasem się przydaje aczkolwiek 4:3 jest dobrym formatem.
cz4rnuch
20-03-2025, 23:40
Trochę komicznie z przodu to wygląda. Proporcje nieco zachwiane, x100 dużo bardziej sexy. No, ale "średni format" i funkcja "różnych ogniskowych" będą napędzać sprzedaż. A tak na serio to zabrakło kilku rzeczy i to mógłby być legendarny sprzęt. Daliby hybrydowy wizjer, stabilizację i nieco jaśniejszy obiektyw (wiem, że to by pewnie z 10 tysi dodatkowo kosztowało) albo chociaż 2 z 3 i byłoby cmokanie i lubieżne spojrzenia innosystemowców. Bez tego to raczej sprzęt dla hadkorowych wielbicieli systemu.
Ivy Mike
21-03-2025, 00:15
Po prostu od dawna lubuję się w aparatach dalmierzowych. Są małe, ich optyka również. Doskonałe mechaniczne. Decydując się na nowy korpus to obecnie jedyny możliwy wybór. Do dziś Niemcy składają je u siebie ręcznie. Chętnie kupiłbym dalmierza innej firmy, tańszy. Ale nie ma (nowych). Posiadam (jeszcze, bo będę sprzedawać) dalmierzowego Voigtlandera Besse R3M. Wybór jest w pełni świadomy zalet i ograniczeń tego typu sprzętu. Do moich zastosowań idealny. Tak samo, jak powrót do fotografowania na filmach.
Ileż można czekać, aż Fuji wypuści coś podobnego? :) Szkoda, że ten GFX 100RF nie ma wizjera optycznego. Tak samo jak zwrócił uwagę @Keek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=26843) brak stabilizacji przy tak potężnej matrycy może być czasem problemem.
W każdym razie polecam nie słuchać takich doradców, którzy lakonicznie stwierdzają "że są fajne". Warto zrobić kilka klatek i osobiście poznać zalety ręcznego ustawiania ostrości w dalmierzu. Ja lubię i dla mnie to zaleta.
Dzięki. Nie mam żadnego doświadczenia z dalmierzami, pewnie gdzieś będzie okazja tego dotknąć i spróbować.
jurkarol
21-03-2025, 10:41
Zoom jest z przodu.
No tak, to jeszcze czyni dodatkowe zamieszanie
cybulski
21-03-2025, 10:56
Moim zdaniem, ergonomię bardzo dobrze zaprojektowali. W minimalistycznym wyglądzie, na wierzchu jest to co potrzeba, nie burząc przy okazji designu. Design na tip top.
jurkarol
21-03-2025, 11:35
To fujik o jakim marzyłem
Dizajn fajny, parametry obiektywu bez sensu.
Te kropowanie i elektroniczny zoom to są jakieś ficzery dla nierozwojów. Podobnie jak w X2D. Po kiego wała mi to zoomowanie i kropowanie skoro mogę sobie to zrobić poźniej na kompie. To byłoby ********e, gdyby po wyborze kadru i "ogniskowej" aparat wypluwał odpowiednio przyciętego i mniej ważącego RAWa. Ale to chyba w następnym dziesięcioleciu dopiero.
jurkarol
29-03-2025, 00:08
Te kropowanie i elektroniczny zoom to są jakieś ficzery dla nierozwojów. Podobnie jak w X2D. Po kiego wała mi to zoomowanie i kropowanie skoro mogę sobie to zrobić poźniej na kompie. To byłoby ********e, gdyby po wyborze kadru i "ogniskowej" aparat wypluwał odpowiednio przyciętego i mniej ważącego RAWa. Ale to chyba w następnym dziesięcioleciu dopiero.
Zgoda. Pamięc oprogramowania i rolkę zmiany by można przeznaczyć na ważniejsze funkcje
cybulski
29-03-2025, 07:35
Tak, przycięty mniejszy raw byłby lepszy.
Będzie elegancki sprzęt dla hipsterów oraz dla zaawansowanych pasjonatów. Ciekawe ilu gości będzie tym walczyło w kategorii street photo...
Typowy hipster nie potrzebuje stabilizowanej matrycy, bo sprzęt i tak głównie wisi na klacie.
Ciekawe ilu gości będzie tym walczyło w kategorii street photo...
Typowy hipster nie potrzebuje stabilizowanej matrycy, bo sprzęt i tak głównie wisi na klacie.
Nie żebym był jakimś fascynatem czy specjalistą od street foto, bo w zasadzie go nie lubię, ale od połowy zeszłego roku zdarza mi się od czasu do czasu kliknąć coś na ulicy 100mpx-lowym aparatem. Hipsterem też jednak nie jestem, sprzętu na klacie nie noszę - może jednak nie powinienem się wypowiadać? :D
cybulski
29-03-2025, 20:10
Dizajn fajny, parametry obiektywu bez sensu.
Patrząc na podobną półkę cenową, obiektyw w Leice Q3 ma więcej jednak sensu. f4 to nie jest wartość, która budzi emocje. W słabym świetle lepiej mieć jednak te 2.3 EV jaśniejsze szkło.
cybulski
29-03-2025, 20:52
Edit: zdałem sobie sprawę że szkło Leici jest jaśniejsze jednak o 2.5EV
https://www.dpreview.com/reviews/fujifilm-gfx100rf-review