PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić poprawność systemu pomiaru ekspozycji

Wlodek
17-03-2025, 10:40
Witam. Mam pytanie odnośnie poprawności naświetlania ekspozycji negatywu, kupiłem dodatkowo Nikon F80D, ale mam problem i po wielu testach, wychodzi mnie, iż winna jest zła korekcja naświetlania, podejrzewam, w/g mnie odchyłka to około +1,5 do +2 EV. Teraz pytanie jak ustalić poprawną korektę naświetlania ? Wykonałem test z filmem FP4+, wywoływacz to Microphen, czas wywołania to 14:05 min/sek temperatura to 19,9 stopnia, zmieniałem korektę expozycji co 0,5EV i po pięć klatek, czyli od 0,0 do 3,0EV na końcu filmu. Ale czy dobrzę rozumuję i dokonuję sprawdzenia ?

Jacek_Z
19-03-2025, 01:02
Co to znaczy zła korekcja? Zła to jest konieczność stosowania stale korekcji. Czyli ustaliłeś, że potrzeba korekcji +1,5, +2EV ? No to stosuj co ustaliłeś, jeżeli wyniki masz dobre. Może negatyw masz mocno przeterminowany? Może kwestia używania nieodpowiedniego pomiaru? Matrycowy, CW, spot? Testy powinieneś robić naświetlając tablicę z klinem szarym a ekspozycje ustalać celując spotem w szarą karte Kodaka.

Jak już tak dokładnie sie bawisz to co fotografowałeś jako scenę testową (mocne światło i duży kontrast czy rozproszone światło) i jak oceniałeś gęstość negatywu - na oko? Bo densytometrii to raczej nie robisz. Zresztą jak się kierować systemem strefowym i ma się scenę o małym kontraście to można przesunąć ekspozycję.
Negatywy sie naświetla odwrotnie niż cyfrę, lepiej prześwietlić niż niedoświetlić. Oczywiście bez przesady ...

Wlodek
19-03-2025, 11:01
Tak wiem Jacku, zauważyłem na nowo zakupionym F80D, może nie tyle co na negatywie, tylko podczas skanowania, jak musiałem zmieniać ustawienia, np. jasności, zależność jest taka : jak negatyw za jasny to podczas skanu trzeba jasność zwiększyć, jak prześwietlony to jasność zmniejszyć. Chodzi mnie o jakość efektu po zeskanowaniu.

Jacek_Z
19-03-2025, 14:03
Takie buty. Zapomnij. Oceniaj wizualnie gęstość negatywu, a skany to inna rzecz. Jak widzisz duzo zależy od skanera, ale jeszcze więcej od aplikacji do skanowania (jaki skaner, jaki program). I to tutaj szukaj rozwiązania, a nie korekcje w F90.

Wlodek
20-03-2025, 08:17
To może inaczej, czy istnieje w Polsce serwis naprawy aparatów analogowych Nikon, gdzie mógł bym zadzwonić i zapytać czy sprawdzą poprawność pomiaru światła i wykonają ewentualną korektę.

tojo
20-03-2025, 10:07
Może na początek weź dwa aparaty i sprawdź parametry ekspozycji przy ustawieniu na tę samą scenę przez ten sam obiektyw. Jeśli przesunięcie jest stałe to wprowadź stałą korektę i po sprawie...

fafniak
20-03-2025, 11:09
Chyba najprościej pożyczyć światłomierz z opcją pomiaru światłą odbitego i szarą 18% kartę.
I zobaczyć różnice.

Jacek_Z
21-03-2025, 00:54
To może inaczej, czy istnieje w Polsce serwis naprawy aparatów analogowych Nikon, gdzie mógł bym zadzwonić i zapytać czy sprawdzą poprawność pomiaru światła i wykonają ewentualną korektę.

Po co ci serwis o sam możesz sprawdzić pomiar światła w minutę. Masz inny aparat? Może być cyfrowy. Ma pomiar spot? To ustaw spot w nim i w F80 i wyceluj aparat w coś szarego. Szara bluza, swetr. Wyniki się różnią?

fafniak
21-03-2025, 08:43
Po co ci serwis o sam możesz sprawdzić pomiar światła w minutę. Masz inny aparat? Może być cyfrowy. Ma pomiar spot? To ustaw spot w nim i w F80 i wyceluj aparat w coś szarego. Szara bluza, swetr. Wyniki się różnią?

aparaty cyfrowe przekłamują trochę pomiary dla lepszego zachowania świateł. To moja obserwacja na podstawie pomiarów seconic vs cyfra

Wlodek
21-03-2025, 11:36
Dzięki za podpowiedzi.