Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić poprawność systemu pomiaru ekspozycji
Witam. Mam pytanie odnośnie poprawności naświetlania ekspozycji negatywu, kupiłem dodatkowo Nikon F80D, ale mam problem i po wielu testach, wychodzi mnie, iż winna jest zła korekcja naświetlania, podejrzewam, w/g mnie odchyłka to około +1,5 do +2 EV. Teraz pytanie jak ustalić poprawną korektę naświetlania ? Wykonałem test z filmem FP4+, wywoływacz to Microphen, czas wywołania to 14:05 min/sek temperatura to 19,9 stopnia, zmieniałem korektę expozycji co 0,5EV i po pięć klatek, czyli od 0,0 do 3,0EV na końcu filmu. Ale czy dobrzę rozumuję i dokonuję sprawdzenia ?
Co to znaczy zła korekcja? Zła to jest konieczność stosowania stale korekcji. Czyli ustaliłeś, że potrzeba korekcji +1,5, +2EV ? No to stosuj co ustaliłeś, jeżeli wyniki masz dobre. Może negatyw masz mocno przeterminowany? Może kwestia używania nieodpowiedniego pomiaru? Matrycowy, CW, spot? Testy powinieneś robić naświetlając tablicę z klinem szarym a ekspozycje ustalać celując spotem w szarą karte Kodaka.
Jak już tak dokładnie sie bawisz to co fotografowałeś jako scenę testową (mocne światło i duży kontrast czy rozproszone światło) i jak oceniałeś gęstość negatywu - na oko? Bo densytometrii to raczej nie robisz. Zresztą jak się kierować systemem strefowym i ma się scenę o małym kontraście to można przesunąć ekspozycję.
Negatywy sie naświetla odwrotnie niż cyfrę, lepiej prześwietlić niż niedoświetlić. Oczywiście bez przesady ...
Tak wiem Jacku, zauważyłem na nowo zakupionym F80D, może nie tyle co na negatywie, tylko podczas skanowania, jak musiałem zmieniać ustawienia, np. jasności, zależność jest taka : jak negatyw za jasny to podczas skanu trzeba jasność zwiększyć, jak prześwietlony to jasność zmniejszyć. Chodzi mnie o jakość efektu po zeskanowaniu.
Takie buty. Zapomnij. Oceniaj wizualnie gęstość negatywu, a skany to inna rzecz. Jak widzisz duzo zależy od skanera, ale jeszcze więcej od aplikacji do skanowania (jaki skaner, jaki program). I to tutaj szukaj rozwiązania, a nie korekcje w F90.
To może inaczej, czy istnieje w Polsce serwis naprawy aparatów analogowych Nikon, gdzie mógł bym zadzwonić i zapytać czy sprawdzą poprawność pomiaru światła i wykonają ewentualną korektę.
Może na początek weź dwa aparaty i sprawdź parametry ekspozycji przy ustawieniu na tę samą scenę przez ten sam obiektyw. Jeśli przesunięcie jest stałe to wprowadź stałą korektę i po sprawie...
Chyba najprościej pożyczyć światłomierz z opcją pomiaru światłą odbitego i szarą 18% kartę.
I zobaczyć różnice.
To może inaczej, czy istnieje w Polsce serwis naprawy aparatów analogowych Nikon, gdzie mógł bym zadzwonić i zapytać czy sprawdzą poprawność pomiaru światła i wykonają ewentualną korektę.
Po co ci serwis o sam możesz sprawdzić pomiar światła w minutę. Masz inny aparat? Może być cyfrowy. Ma pomiar spot? To ustaw spot w nim i w F80 i wyceluj aparat w coś szarego. Szara bluza, swetr. Wyniki się różnią?
Po co ci serwis o sam możesz sprawdzić pomiar światła w minutę. Masz inny aparat? Może być cyfrowy. Ma pomiar spot? To ustaw spot w nim i w F80 i wyceluj aparat w coś szarego. Szara bluza, swetr. Wyniki się różnią?
aparaty cyfrowe przekłamują trochę pomiary dla lepszego zachowania świateł. To moja obserwacja na podstawie pomiarów seconic vs cyfra