PDA

Zobacz pełną wersję : Strony poważnie traktujące o aparatach w telefonach

fafniak
13-03-2025, 09:56
Bardzo często mam tylko telefon przy sobie. W pracy noszenie aparatu foto i kamery ktora wazy sporo to jest naprawdę bezsens.
Tak więc telefon. I wybór telefonu ze względu na zdjęcia/ich jakość.
99% opisuje aparaty dla debili fotograficznych. Nie odnoszą się do wyostrzania , pracy na tych pseudo RAWach itd.
Czy znacie może strony które poważniej traktują te tematy?
Zależy mi na informacjach typu :
- praca w trybie hires
- praca w "RAW"
- poziom wyostrzania (szczególnie krawędzi)

Jeśli chodzi o telefony to moim faworytem jest pixel 8 pro ale wersja 256GB jest stanowczo zbyt droga (i dodam do tego słabą baterię i tragiczne ładowanie)
ONE PLUS 12 - koszmarnie wyostrza obrazek
Xiaomi 14T - tu jest dość ciekawie ale nie znalazłem pełnych rozdzielczości zdjęć

Uwielbiam motorolę ale tam pracuja debile w dziale foto :(

Nie wiem, pewnie nie umiem szukać
Moż ektoś cos podpowie

MstrG
13-03-2025, 10:10
Miałem Pixela 7 Pro, Pixela 8 Pro, obecnie mam 9 Pro XL.
Zdjęcia jak zdjęcia, nic specjalnego. Poziom iPhona czy Samsunga. Nie ma co zakłamywać rzeczywistości, hardwarowo topowe chińczyki są lepsze.

Gdzie szukać rzetelnego info? Teoretycznie aktualnie DXOMARK (https://www.dxomark.com/) zajmuje się fonami. Tylko czy teraz gdziekolwiek takie tabelki są faktycznie rzetelne?
Chris Niccolls z PetaPixel (https://petapixel.com/) (wcześniej był w DXOMARK) czasem wrzuca test fona. Warto poszukać.

Kiedyś chciałem wrzucać ciekawsze telefony (właśnie pod względem fotograficznym) na forum, ale zainteresowanie było praktycznie żadne. Szkoda. W sumie to zacząłem właśnie od Pixela 8 Pro:
Google Pixel 8 Pro (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317090-Google-Pixel-8-Pro)
iPhone 15 Pro i 15 Pro Max (https://forum.nikoniarze.pl/threads/317092-iPhone-15-Pro-i-15-Pro-Max)

//edit
Tutaj test Chrisa 9 Pro:

https://www.youtube.com/watch?v=_yVUtn1Tuoo&ab_channel=PetaPixel

fafniak
13-03-2025, 10:27
Miałem Pixela 7 Pro, Pixela 8 Pro, obecnie mam 9 Pro XL.

Szkoda że nie wiedziałem :(

Tego temtu o pixelu 8 nie zauważyłem

MstrG
13-03-2025, 10:41
Nie traktuj mnie jako wyrocznię, bo ja nie mam większych osobistych porównań telefonów. Z Samsunga zrezygnowałem na rzecz chyba LG G2 (legenda w tamtym czasie jeśli chodzi o zdjęcia telefonem). Później miałem G4 i G6 (ten był już średni). Jak wiele osób miałem Huawei P30 Pro - długo go używałem, ciężko było znaleźć mi jego następcę.
Aktualnym 9 Pro XL nie robię w RAWach, a rozdzielczość mam ustawioną na 12MP, a nie na 50MP. Dlaczego? Bo większość moich zdjęć tym urządzeniem to tylko zwykłe pstryki coś tam dokumentujące.

fafniak
13-03-2025, 10:50
No na tym filmiku o pixel 9 nie ma żadnych informacji interesujących mnie :(
Wiesz... to jest tak. Czasem widzę coś naprawdę fajnego i mam tylko telefon.
Powstaje takie coś (no wiadomo że soft był w uzyciu)
86587
Dla mnie jest tam zbyt wiele ostrosci. Chciałbym mieć bardziej miękki obrazek. Wróciłem tam z aparatem ale chmury już tak sie nie ułożyły
Chciałbym mieć większa rozdzielczość a nie tylko 12mpix skatowane wyostrzaniem szerokiego kąta w telefonie.

A jednocześnie, w przeciwieństwie do znakomitej wiekszości ludzi, pracę mam dość specyficzną i zgubienie czy uszkodzenie telefonu (2 dni temu o mało co nie straciłem telefonu bo podczas zdjęć zaczepiłem tylną kieszenia spodni(i telefonem) o linkę udającą barierkę nad wodą)) jest dość prawdopodobne i znacznie większe niż u ludzi wykonujacych prace "stacjonarne".
I tu włącza sie alarm dla wydatków ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Tu :

https://www.youtube.com/watch?v=Or_AUpsCwYc

Jest informacją o "master mode" (widać że jest sterowanie wyostrzaniem) ale znaleźć dokładniejsze informacje jest mi cięzko (choćby o tym czy w master mode mozna uzyć pełnej rozdzielczości matrycy)

cz4rnuch
13-03-2025, 11:43
...Jest informacją o "master mode" (widać że jest sterowanie wyostrzaniem) ale znaleźć dokładniejsze informacje jest mi cięzko (choćby o tym czy w master mode mozna uzyć pełnej rozdzielczości matrycy)Mam 1+ 13 i wyostrzanie w master mode jest tylko w jpg, co jest raczej oczywiste, ale ty piszesz, że chciałbyś raw i jednocześnie narzekasz, że w wielu aparatach wyostrzanie jest zbyt mocne. No tak zazwyczaj jest niemal u wszystkich producentów. Używaj raw to będziesz miał maksymalną kontrolę nad procesami, które w jpg są mniej lub bardziej zautomatyzowane. A co do stronek to raczej nie znajdziesz takich na kształt tych, które zajmują się stricte aparatami i sprzętem foto. A to z tej prostej przyczyny, że po to ludzie zazwyczaj kupują smartfony by się nie bawić w te wszystkie wygibasy. Ludzie, którzy dostarczają tego typu treści też o tym wiedzą dlatego ich recenzje smartfonów wyglądają inaczej. Możesz oczywiście znaleźć dość wyczerpujące recenzje, ale będą one traktować o smartfonach bardziej przekrojowo. Jest też jeszcze jedna rzecz, która mocno różni smartfony od aparatów. Te drugie mają wgrane oprogramowanie, którego nie możesz zmienić a smarfotfony mają dostęp do wielu aplikacji niezależnych deweloperów, które często oferują więcej niż apki od producenta sprzętu. Ja do wideo z fona nie korzystam z apki producenta, bo jest taka se, wolę inną. Także "tryb master" to możesz mieć w innej apce o ile twój telefon ją obsługuje.
I tak przy okazji 1+ 12 to jest taki średniaczek, moim zdaniem. Szukasz topu to tak jak napisał mstrg chińczyki i to takie bardziej od xiaomi, huawei czy vivo, z dużymi 1 calowymi matrycami głównymi, a jeśli również do video to dochodzą nowe iphony czy poprawione, nowe samsungi, ale w foto nie jest to już taki top jak jeszcze kilka lat temu.

PS Ja osobiście tak średnio ufam dxomark, a przynajmniej nie we wszystkich kwestiach. Miałem ze 2 smartfony, które na testach z tego serwisu wypadały bardzo dobrze, ale ja tego po prostu nie widziałem na fotkach. Nie przekreślam jednak tej strony, bo w sumie chyba nie ma na rynku niczego co lepiej systematyzuje testy aparatów. Mimo, że wyniki jak dla mnie często są trochę konkurencyjne (pardonsik: kontrowersyjne). Drugi minus tego typu stronek to taki, że do aparatów często wychodzą aktualizacje, które poprawiają jakość do tego stopnia, że czasami te testy przestają być aktualne i wyniki są wypaczone.

Chris Niccolls z PetaPixel (https://petapixel.com/) (wcześniej był w DXOMARK)...Chyba jednak nie działał on w dxomark. Wcześniej robił na kanałach yt dpreview a jeszcze wcześniej w camera store tv.

MstrG
13-03-2025, 12:19
Ja znowu mam uraz do telefonów Xiaomi. Moje dzieci mają, bo teoretycznie te telefony miały dobry stosunek ceny do wyposażenia. No ja nie jestem w stanie tych telefonów używać, sama nakładka mnie irytowała jak miałem coś zrobić - może to jeszcze być kwestia przyzwyczajenia. Szwagra 12T Pro w jedną noc tak spuchł, że ekran odszedł od reszty korpusu :)
Pixel mnie zachwycił płynnością działania, haptyką, wsparciem. Tak, nie ma snapdragona i nie można pozachwycać się wynikami w testach syntetycznych. Nie ma też najlepszej baterii i najszybszego ładowania.

Chyba jednak nie działał on w dxomark. Wcześniej robił na kanałach yt dpreview a jeszcze wcześniej w camera store tv.

No pewnie. Miałem napisać dpreview, ale w międzyczasie uzupełniałem tekst o link do dxomark i widocznie mózg się zasugerował ;) My bad :)

Ja osobiście tak średnio ufam dxomark, a przynajmniej nie we wszystkich kwestiach. Miałem ze 2 smartfony, które na testach z tego serwisu wypadały bardzo dobrze, ale ja tego po prostu nie widziałem na fotkach. Nie przekreślam jednak tej strony, bo w sumie chyba nie ma na rynku niczego co lepiej systematyzuje testy aparatów. Mimo, że wyniki jak dla mnie często są trochę konkurencyjne. Drugi minus tego typu stronek to taki, że do aparatów często wychodzą aktualizacje, które poprawiają jakość do tego stopnia, że czasami te testy przestają być aktualne i wyniki są wypaczone.

To tak samo jak ja. Nie można traktować tamtejszych punkcików jako wyrocznię.

Wszedłem teraz na ranking dxomark. Nie spodziewałem się, że Pixel 9 Pro XL będzie na 2 miejscu. Nierzetelne czy to może ja nie doceniam swojego telefonu ;)

86588

cz4rnuch
13-03-2025, 12:21
...ale znaleźć dokładniejsze informacje jest mi cięzko (choćby o tym czy w master mode mozna uzyć pełnej rozdzielczości matrycy)Zacytowałem wcześniej, ale nie odpowiedziałem. Nie, ani w 13 ani w 12 w master mode, szczególnie w RAW to boli, nie ma dostępnej pełnej rozdzielczości. Trzeba do tego użyć innego trybu "wysoka rozdzielczość".

fafniak
13-03-2025, 12:24
Mam 1+ 13 i wyostrzanie w master mode jest tylko w jpg, co jest raczej oczywiste, ale ty piszesz, że chciałbyś raw i jednocześnie narzekasz, że w wielu aparatach wyostrzanie jest zbyt mocne. No tak zazwyczaj jest niemal u wszystkich producentów. Używaj raw to będziesz miał maksymalną kontrolę nad procesami, które w jpg są mniej lub bardziej zautomatyzowane.
Moment bo chyba nie rozumiem
RAWy w większości aparatów są niestety z 12mpixeli (chwalebnym wyjatkiem sa pixele)
osobnym trybem jest high res - który pracuje na jpg ale w pełnej rozdzielczości matrycy i tu oczekiwałbym opcji sterowania wyostrzaniem
i opcja zwykła jpg 12mpix zrobione z tych dużych matryc

cz4rnuch
13-03-2025, 12:30
...Wszedłem teraz na ranking dxomark. Nie spodziewałem się, że Pixel 9 Pro XL będzie na 2 miejscu. Nierzetelne czy to może ja nie doceniam swojego telefonu? ;)Szybko przyzwyczajamy się do tego co mamy i nam powszednieje. Pixele przecież złe nie są. W ślepych testach MKBHD co roku zajmują czołowe miejsca. A w tym rankingu od dxo po prostu brakuje kilku aparatów z końcówki zeszłego i początku tego roku. I tak po prawdzie to jest to duża baza, ale nie jest kompletna. W tym ranku nie ma np. One Plus 12 o który pyta fafniak. Wiem, bo kiedyś go szukałem i wtedy się zdziwiłem, że jest tam sporo braków. Nie mówię, że akurat 12 by zrobiła rewolucję w tym ranku :)

fafniak
13-03-2025, 12:36
Zacytowałem wcześniej, ale nie odpowiedziałem. Nie, ani w 13 ani w 12 w master mode, szczególnie w RAW to boli, nie ma dostępnej pełnej rozdzielczości. Trzeba do tego użyć innego trybu "wysoka rozdzielczość".

OK. A czy w tym trybie nie ma sterowania poziomem wyostrzania? Ew. jak bardzo jest wyostrzany ten obrazek ?

kipcior
13-03-2025, 12:44
A nie jest tak, że wszystko zależy od aplikacji? Bebechy są oczywiście ważne, acz z grubsza są wszędzie podobne. Ale na tym samym poziomie wielkości matrycy to soft robi robotę. Albo nie robi.

Jest coś lepszego niż gcam? Mam jakiś port starej wersji pod mój telefon i to jest niebo, a ziemia w porównaniu do apki producenta telefonu.

fafniak
13-03-2025, 12:54
A nie jest tak, że wszystko zależy od aplikacji? Bebechy są oczywiście ważne, acz z grubsza są wszędzie podobne. Ale na tym samym poziomie wielkości matrycy to soft robi robotę. Albo nie robi.

Jest coś lepszego niż gcam? Mam jakiś port starej wersji pod mój telefon i to jest niebo, a ziemia w porównaniu do apki producenta telefonu.
uhhh to ma być dobry soft ???

MstrG
13-03-2025, 12:57
Szybko przyzwyczajamy się do tego co mamy i nam powszednieje. Pixele przecież złe nie są. W ślepych testach MKBHD co roku zajmują czołowe miejsca.

Pewnie tak, ale ja mam wrażenie, że co nie zrobię telefonem (nieważne jakim) to po otworzeniu tego na monitorze wyglądam chyba tak:
86589

Może za mało poświęcam uwagi na zrobienie tego zdjęcia, bo oczekuję, że mądry telefon sam to ogarnie? Trzymając aparat z dużym obiektywem podświadomie może bardziej się staram, a telefonem z racji mniejszej wygody i braku przyjemności (moje subiektywne zdanie) robię bardziej niechlujnie?
Tzn domyślam się, że jestem też skrzywiony plikami choćby z Z9, ale też czasem patrzę na jakieś zdjęcia w necie z telefonu i nie wygląda to źle. Chyba, że są one tak mocno przemielone.
Tak czy siak postanowiłem sobie, że od teraz będę się bardziej przykładać do zdjęć zrobionych telefonem. Drugie miejsce w rankingu zobowiązuje ;)

patronat
13-03-2025, 13:01
Ja sobie sciagnałem właśnie aplikację Leica Lux. Sztos. Nie miałem okazji się mocno pobawić jeszcze, ale wstępnie nieźle się zapowiada. Niestety większość fajnych funkcji płatna. 399 na rok. Ale zawsze można na 2 tyg. triala odpalić. Jako ciekawostkę polecam.

MstrG
13-03-2025, 13:08
Skoro Leica została wspomniana - obiło mi się o uszy, że Xiaomi 15 Ultra nie dość, że ma poczwórny zestaw kamer z obiektywami Leica Summilux i 1-calowy czujnik Sony, to jeszcze Leica opracowała jakiś swój profil kolorystyczny.

samek
13-03-2025, 13:29
[QUOTE=MstrG;4330008]Pewnie tak, ale ja mam wrażenie, że co nie zrobię telefonem (nieważne jakim) to po otworzeniu tego na monitorze wyglądam chyba tak:
86589

To zdecydowanie może wyglądać lepiej. Ale i bez złudzeń. To nie zastąpi Z9 z rozsądnym szkłem. Oczywiście kwestia zastosowania. Jeśli ktoś chce oglądać foty na wyświetlaczu fona lub zrobić mały wydruk, to może fon wystarczyć.
Pod ręką mam tylko to.

86590

MstrG
13-03-2025, 13:52
To zdecydowanie może wyglądać lepiej. Ale i bez złudzeń. To nie zastąpi Z9 z rozsądnym szkłem. Oczywiście kwestia zastosowania. Jeśli ktoś chce oglądać foty na wyświetlaczu fona lub zrobić mały wydruk, to może fon wystarczyć.
Pod ręką mam tylko to.

Nie no, to nie jest zdjęcie z Pixela, tylko dziewczynka o imieniu Chloe, znana głównie z memów :) pokazuje tylko jaką JA mam minę po otwarciu pliku na komputerze ;)

To, że Pixel może zrobić jakieś tam zdjęcie to wiem, poniżej mój Rademenes, zrobione jeszcze 8 Pro:

86592

cz4rnuch
13-03-2025, 14:03
OK. A czy w tym trybie nie ma sterowania poziomem wyostrzania? Ew. jak bardzo jest wyostrzany ten obrazek ?W trybie wysoka rozdzielczość za dużo nie poustawiasz. Ale nie jest to jakoś przesadnie wyostrzone moim zdaniem. Z tym, że ja cały czas piszę o 13, nie wiem jak jest w 12. I ogólnie nie widzę potrzeby strzelania fotek w 50Mpx na komórce. W komie są małe soczewki, nie liczyłbym na to, że potrafią one obsłużyć 50Mpx lub więcej. Tego często nie potrafią nawet prawilne obiektywy do lustrzanek lub bezluster. Zrobiłem sobie jakiś czas temu teścik robiąc focię komórka w RAW, którą podostrzyłem i podbiłem rozdzielczość do 50Mpx a następnie w LR porównałem ilość detalu z jpg zrobionym w dużej rozdzielczości. Moja konkluzja jest taka, że z małego RAWA da się wyciągnąć odrobinę więcej ostrości niż z HiResa, ale hires przy okazji jest mniej zaszumiony. Żeby osiągnąć podobny efekt z RAWA musiałbym dalej obrazek odszumiać. Dla mnie to nie ma sensu, jpg w zupełności wystarczy i się nie narobię.

samek
13-03-2025, 14:04
...dziewczynka o imieniu Chloe, znana głównie z memów :) pokazuje tylko jaką JA mam minę po otwarciu pliku na komputerze ;)

Kto to Chloe, to nie wiem - teraz już tak - po prostu wyraziłem się źle :)
Wydaje mi się, że nie musisz, aż tak wyglądać oglądając fotę z fona. Oczywiście zależy na jakim monitorze i w jakim powiększeniu.
Generalizując - fony (nie wszystkie) potrafią robić bardzo przyjemne foty. Mnie potrafią zaskoczyć. Ot technologia.
Kwestia potrzeb i zastosowania.

cz4rnuch
13-03-2025, 14:15
Skoro Leica została wspomniana - obiło mi się o uszy, że Xiaomi 15 Ultra nie dość, że ma poczwórny zestaw kamer z obiektywami Leica Summilux i 1-calowy czujnik Sony, to jeszcze Leica opracowała jakiś swój profil kolorystyczny.Hehe, no tak. Klient płaci to klient wymaga. U mnie własne profile kolorystyczne dodaje Haselek. Magia, albo bardziej marketing moim zdaniem. Przy okazji akurat 15 ultra mimo, że świeżaczek to przez dxo przetestowana i trochę do topu brakuje. Ale jak się człek wczyta w minusy to są to głównie jakieś bugi w sofcie. Dziecięce choroby. Błędy naprawią, albo i nie, bo to w końcu xiaomi :), wynik zostanie. Dlatego uważam, że tak do końca nie ma sensu polegać na tych cyferkach.

fafniak
13-03-2025, 14:34
Chyba wezmę tego oneplus 12 i jak okaże się że to nie jest to to zwrócę. Nie znoszę takiego postępowania ale trochę nie mam wyjścia

MstrG
13-03-2025, 14:43
Dla mnie to nie ma sensu, jpg w zupełności wystarczy i się nie narobię.

W przypadku telefonu właśnie tak samo podchodzę. O 12MP pisałem już wcześniej, tak samo używam.

Generalizując - fony (nie wszystkie) potrafią robić bardzo przyjemne foty. Mnie potrafią zaskoczyć. Ot technologia.
Kwestia potrzeb i zastosowania.

Zdecydowanie tak.

Hehe, no tak. Klient płaci to klient wymaga. U mnie własne profile kolorystyczne dodaje Haselek. Magia, albo bardziej marketing moim zdaniem..

Nie dziwię się, że na wyjazdy nie zabierasz już klamota A7III, skoro Haselka masz w kieszeni.
W d&$@ch się poprzewracało ;)

Przy okazji akurat 15 ultra mimo, że świeżaczek to przez dxo przetestowana i trochę do topu brakuje. Ale jak się człek wczyta w minusy to są to głównie jakieś bugi w sofcie. Dziecięce choroby. Błędy naprawią, albo i nie, bo to w końcu xiaomi :), wynik zostanie. Dlatego uważam, że tak do końca nie ma sensu polegać na tych cyferkach.

Spokojnie. Zawsze można zdjąć trochę punków w innym miejscu. Na optycznych punktacje były podobne :) tu za menu, tu za brak lampy, tu za balans bieli i aparat z lepszą matrycą okazywał się gorszy, bo nikt przecież nie patrzy na składowe, tylko wynik ogólny :)

kipcior
13-03-2025, 15:03
uhhh to ma być dobry soft ???

No toż pytam czy jest jakiś lepszy automat, bo nie znam?

fafniak
13-03-2025, 15:11
No toż pytam czy jest jakiś lepszy automat, bo nie znam?

Nie mam pojęcia. Ja widzę po prostu ograniczenia tego softu

kipcior
13-03-2025, 15:59
Każdy soft ma jakieś ograniczenia, ale obrazek z tego wygląda mi lepiej niż z innych. No i mam jakąś tam możliwość regulacji poziomu czy to wyostrzenia czy odszumiania.

fafniak
13-03-2025, 16:29
Ale to chyba w wersji płatnej. Bo ściągnąłem i nic takiego nie widziałem

cz4rnuch
13-03-2025, 16:31
Gcam ma tyle modów, że ciężko się w tym połapać.

kipcior
13-03-2025, 17:03
fafniak Pomodzone, poszukaj tutaj pod swój telefon.
https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/

fafniak
13-03-2025, 23:13
fafniak Pomodzone, poszukaj tutaj pod swój telefon.
https://www.celsoazevedo.com/files/android/google-camera/

Ło matko z curkom... ;)
Teraz jasne. Tu o czymś innym pisałeś ale nazwy podobne.
Nie wiem czy dam radę to ogarnąć. Może jak wrócę z delegacji :)

grissley
14-03-2025, 16:39
A ktoś używał vivo? Zeszłoroczny X100 Ultra podobno rozjeżdżał jakością wszystko inne, a za miesiąc ma wyjść X200 Ultra. Obecny już na rynku X200 Pro też same pochwały zbiera. Chodzi mi te nowe Ultra po głowie - jakby w realu faktycznie był tak dobry jak legenda głosi, to może bym się szarpnął w wakacje...

fafniak
15-03-2025, 09:26
. U mnie własne profile kolorystyczne dodaje Haselek.
Podpowiedz mi proszę, jak wyłączyć w aparacie ten podgląd który jest zbyt jaskrawy, nasycony i kontrastowy? Bo zdjęcia finalne wychodzą dużo bardziej naturalne niż pokazuje to aparat. Nawet w trybie pro.
Jeżeli tego nie da sie wyłączyć to ten sprzęt jest idiotycznie oprogramowany.

cz4rnuch
15-03-2025, 10:03
Chyba musisz coś dopowiedzieć, bo nie wiem o czym piszesz? Cytujesz mój fragment w którym piszę o profilach Haselka, które po prostu można wybrać obok innych dostępnych. Coś jak presety nikona w picture control. Opcje wyświetlacza, jeśli dobrze rozumiem o czym piszesz, to osobna kwestia. Te zmienia się w ustawieniach ekranu. Ale tak czy inaczej nie będą one wyglądały tak samo jak później na skalibrowanym monitorze, blaszaku czy lapku. Wyświetlacze smarftonów, tak mi się wydaje, nie są kalibrowane specjalnie pod zdjęcia, ale raczej pod gusta, treści multimedialne czy co tam sobie producentowi wyjdzie z badań. U mnie zupełnie nie mogę polegać na kolorach wyświetlanych na komórce, bo ja mam powłączane ochrony oczu, tryby snu itd więc barwy są zbyt ciepłe. To co myślę, że możesz ustawić to po prostu w ustawieniach ekranu zmienić sposób wyświetlania barw na bardziej neutralny, pro lub samemu ręcznie poustawiać, zmniejszyć jasność ekranu, zmniejszyć ostrość, bo też widzę taką opcję, powyłączać hdry. Czy to pomoże to nie wiem. I nie wiem o jakim modelu smartfona piszesz więc tym bardziej nie pomogę. Tak czy inaczej w moim aparacie sony obrazek wyświetlany w wizjerze też jest za bardzo kontrastowy, a kolory przekłamane. Dodatkowo na tylnym lcd wygląda to jeszcze inaczej. Na tym forum też był temat o przekłamanych kolorach na lcd w Nikonach. Nie wiem czy po prostu nie za wiele się wymaga od tych ekraników. Dla mnie one służą po prostu do kadrowania i oceny ostrości.

fafniak
15-03-2025, 10:18
Faktycznie napisałem niejasno.
Chodzi o to że włączając aparat i patrząc na to co aparat wyświetla widzę mocno nasycone barwy , kontrast itp. po zrobieniu zdjęcia jeżeli włączę podgląd tego zdjęcia (już zrobionego) z poziomu aplikacji aparat, widzę zdjęcie takie jak było na podglądzie w czasie robienia. Jak zajrzę jednak do biblioteki zdjęć to fota jest znacznie bardziej naturalna niż to co prezentuje aplikacja "aparat".
Włączyłem ekran na profil d65, restartowałem ale to nic nie dało. Aplikacja aparat wyświetla zdjęcia w sposób taki że jest to nienaturalne. Taki "vivid" obrazek

fafniak
15-03-2025, 10:49
edytka:

I nie wiem o jakim modelu smartfona piszesz więc tym bardziej nie pomogę.

Napisałeś że masz oneplus 13 i myślałem że jak zacytuję wypowiedź o profilach hasselka to będzie to zrozumiałe...
Wziąłem oneplus 12 i nie mogę z nim dojść do ładu. Aplikacja aparat wyświetla zupełnie inaczej zdjęcia niż aplikacja "zdjęcia" (firmowa oneplus o ile się domyślam) i zdjęcia google. Te dwie aplikacje wyświetlają zdjęcia bardzo podobnie.
Resztę dokładniej mas zapisaną powyżej

cz4rnuch
15-03-2025, 10:50
Mnie nie dziwi, że zdjęcie w galerii wygląda inaczej niż w trakcie symulacji podglądu. Jestem ciekaw czy uda Ci się coś z tym zrobić, ale mam w tej chwili w domu 4 smarki różnych firm: zenfone, iphone, samsung i oneplus i na każdym mam groch z kapustą jeśli chodzi o wyświetlanie kolorów. Nie jestem pewny, ale nawet na tej samej komórce otwierając zdjęcie np. w apce producenta a później w galerii od google dostaję inaczej "wyświetloną" fotkę. Jakiś czas temu chyba nawet czytałem artykuł o tym jak samsung z automatu poprawia fotki w galerii. Dodatkowo różne moduły aparatów w smarkfonie, a teraz wsadzają ich nawet 4 sztuki, często od innych producentów, mogą produkować trochę inne fotki przez co jeszcze trudniej o spójne barwy. Możesz z tym walczyć, ale jeśli wymagasz pro efektów od smartfonów tak jakbyś korzystał z pro aparatu z dedykowaną optyką to raczej polegniesz :) Trzeba do tego podejść trochę bardziej na luzie.

fafniak
15-03-2025, 11:21
No nie...
Nie przeczytałes chyba dokładnie
APARAT wyświetla zdjęcia znacznie bardziej nasycone i kontrastowe niż to co potem dostaję. Dostaję takie które są znacznie bliżej naturalnego widzenia ("oczami") ale tym samym sa ciemniejsze. Tak więc wprowadzanie potencjalnej korekty ekspozycji to jest jakaś pieprzona loteria. Pod tym względem motorola jest po prostu fantastyczna.. Przynajmniej w trybie normalnym i hires wyświetla to co dostaję finalnie.

To jest zdjęcie wyświetlane przez aplikację aparat
86632
A to przez aplikację galeria/zdjęcia
86633

Wiadomo że telefon tutaj trochę wyrównał różnice ale na żywo jest to bardzo widoczne

To jest jedno, to samo zdjęcie

Ja pierd.... doszedłem o co chodzi
Ci idioci postanowili że jeżeli jasność ekranu jest na automacie to aplikacja "aparat" dostaje priorytet i jest wyświetlana na znacznie wiekszej jasności.
Natomiast aplikacje galeria, zdjęcia google wyświetlają się ze znacznie zmniejszoną jasnością... ja pierd.... nosz kur...
W trybie manualnej jasności ekranu zdjęcia są praktycznie identyczne. Chore rozwiązanie

cz4rnuch
15-03-2025, 11:27
No nie...
Nie przeczytałes chyba dokładnie

Przeczytałem to co było napisane zanim zacząłem odpowiadać :) Potem dopisałeś, że pisząc aparat masz na myśli galerię z poziomu apki APARATu. No, ale o tym też wspominałem, że różne apki mogą różnie wyświetlać fotki. Mam podobnie u innych producentów. Tak sobie myślę, że "niedomyślna" apka może nie czytać jakichś ustawień zaszytych w pliku. A jak ten sam plik wrzucisz na kompa i otworzysz w jakiejś znanej tobie przeglądarce to jak to wygląda?

PS Sprawdziłem u siebie na telu w dwóch przeglądarkach ten sam plik i nie widzę różnic.

Pawel92
15-03-2025, 12:23
Warto też rzucić okiem na iphony w wersjach Pro lub Max. Pixeli nie jest może tyle ile u konkurencji, ale odwzorowanie kolorów jpg jest OK. Wadą jest cena i pewna zamkniętość iOS. Dla lubiących są też rawy. Wideo (4K) jest, jak na telefon, odlotowe.

Jacek_Z
15-03-2025, 16:05
Z tego co czytałem to na fotografowanie przyjazne w obsłudze, tzn takie do jakiego są przyzwyczajeni fotografowie (pokazuje wiele parametrów robionego zdjęcia) stawia Sony. I dlatego ich smartfony nie sa popularne ;)
(optyka - Zeiss ;) )
W podsumowaniu autor filmu mówi, że smartfony są OK dla osób fotografującymi bezlustrami Sony.
Model sprzed 2 lat, Xperia 1 IV

https://youtu.be/PKifRGmGN2k?t=605
o fotografowaniu mowa jest w wielu miejscach filmu, kogo interesuje niech popatrzy.

Tu nowszy model Xperia 1 V popatrzcie od 11:45 :) Facet jest przestraszony, ale nas by to cieszyło. Masz tu mowe o Video

https://youtu.be/o4wrKAfCFDA?t=702

Wydaje mi się, że są RAWy z 50 Mpx we flagowcach Samsunga, oczywiście zmieniając tryb (Expert RAW, chyba).
Kilka lat temu JP zafascynował się możliwościami S22 a potem kolejnymi flagowcami Samsunga. Mówił o śmierci aparatów co automatycznie doprowadziło do kłótni. Ale można czytać tylko jego posty z wątku
https://www.canon-board.info/threads/118129-Przydatno%C5%9B%C4%87-Samsunga-S22-vs-aparat-foto-rozwa%C5%BCania-JP
tam mówi o możliwościach.

KadryZpodróży
15-03-2025, 16:07
Kiedyś miałem Xperia i po wykonaniu kilku zdjęć pojawiał się komunikat o przegraniu aparatu :grin: Mam nadzieję, że te obecne już z tym nie mają problemu.

fafniak
27-03-2025, 21:44
Miałem przez 3 może 4 dni oneplus 12 - niestety fotograficznie nie sprawdził się.
Oprócz tego za duzy i za cięzki

Ostatecznie wylądowałem z pixel 8 pro
Tragicznie wolne ładowanie, ale opowieści o drenażu baterii w ciągu dnia ??? U mnei to nei występuje
Fotograficznie jestem jak na razie bardzo ale to bardzo zadowolony

MstrG
27-03-2025, 22:25
Ostatecznie wylądowałem z pixel 8 pro
Tragicznie wolne ładowanie, ale opowieści o drenażu baterii w ciągu dnia ??? U mnei to nei występuje
Fotograficznie jestem jak na razie bardzo ale to bardzo zadowolony

Jaką masz ładowarkę? Tylko z oryginalną osiąga max ładowania, czyli chyba 30W po kablu. Jak nie zastosujesz oryginalnej będzie wolniej. Ja mam oryginalną 45W do Pixel 9 Pro XL, jest też słabsza 30W (chyba starsza). Podobno jeszcze dobrze działają ładowarki z FPS Power Delivery, ale nie sprawdzałem. Włączyłeś sobie ładowanie adaptacyjne? Fajna sprawa.
U siebie drenażu baterii też nie zaobserwowałem. Ja jestem wręcz mega zaskoczony. Najczęściej większość dnia jestem w zasięgu Wi-Fi, a podobno 5G bardziej drenuje Exynosa. Podczas spokojnego dnia (akurat taki był dzisiaj) przy mało intensywnym używaniu (kilka telefonów, czasem jakieś wiadomości tekstowe na różnych platformach) mam obecnie 73%, SOT 1h40min. Oczywiście rzadko mam aż tak spokojny dzień.

86918

fafniak
27-03-2025, 22:50
Ładowarkę mam PD 100W (jakiś anthrax czy coś w tym stylu)
Kabel 100W
Wyświetla się szybkie ładowanie ale w porównaniu do motoroli 68W to jest przepaść :D
Natomiast mam wreszcie obrazek z niezbyt mocnym wyostrzaniem i według mnie 50mpix robi robotę :)

grissley
28-03-2025, 02:11
Ja mam na swoim chińczyku ładowanie 67W i już byłoby mi trudno wrócić na wolniejsze. Raczej 80-100 będę chciał w kolejnym...

cz4rnuch
28-03-2025, 08:16
Miałem przez 3 może 4 dni oneplus 12 - niestety fotograficznie nie sprawdził się...Odradzałem ci ten model od samego początku, nie posłuchałeś :) W sumie się nie dziwię, bo mało kto mnie traktuje poważnie. A już na pewno nie moja kobieta :) Z resztą sam też o tym wiedziałeś, napisałeś to już w pierwszym poście. Ludzie się napalają na tę 12, bo krążą o niej legendy jaka to wspaniałość w kategorii cena/jakość, i jest to oczywiście prawda, bo to świetny telefon, ale przy okazji takich cenowych okazji zawsze jest jakiś haczyk. W tym modelu po prostu aparaty zadu nie urywają. Nie są jakieś tragiczne, i pewnie odpowiednim softem można nad nimi zapanować, ale do topu jednak brakuje. Z resztą podobnie jest w 13, który mam. Tu aparaty są poprawione, ale nadal trochę odstają od tego co prezentuje konkurencja z topu.

A co do baterii to jak to mówią, widziały gały co brały. Amerykanie i Koreańczycy bardzo zachowawczo podchodzą do tych kwestii co nie jest żadną tajemnicą, o tym przecież informują w specyfikacji. Nowe technologie kosztują i na razie tylko chińskie firmy w to zainwestowały. Za jakiś czas pewnie przyjdzie to do appla i samsunga, zwłaszcza, że obie firmy zapowiedziały już wersje "air" więc odchudzone obudowy pewnie będą potrzebowały nowych ogniw krzemowo-węglowych, inaczej ucierpią na tym czasy pracy na baterii a tu i tak nie jest jakoś kolorowo. Tzn. jeszcze rok temu jeden pełny dzień to dla mnie był wynik zupełnie akceptowalny, teraz minimum 2 dni na baterii w widełkach 20-80 procent to nowy benchmark. A tel ładuję dosłownie kilkanaście minut. Dla mnie bateria to jest jakiś fetysz i po prostu nienawidzę sprzętów, które wiszą wiecznie na kablu. To samo mam z zegarkiem sportowym. Żadne watche od apla, samsunga itp. mnie nie przekonają, choćby cuda na kiju robiły, jeśli to nie wytrzyma chociaż 2 tygodni na jednym ładowaniu.

fafniak
28-03-2025, 09:46
To nie o to chodzi czy ja ciebie biorę na poważnie czy nie. To kwestia świadomości tego jak wszyscy różnie oceniamy wartość, jakość ird.

MstrG
28-03-2025, 10:09
- Panie doktorze, nikt nie traktuje mnie poważnie.
- Żartuje Pan! ;)

Dla mnie bateria to jest jakiś fetysz i po prostu nienawidzę sprzętów, które wiszą wiecznie na kablu. To samo mam z zegarkiem sportowym. Żadne watche od apla, samsunga itp. mnie nie przekonają, choćby cuda na kiju robiły, jeśli to nie wytrzyma chociaż 2 tygodni na jednym ładowaniu.

Dla mnie akurat telefon może się ładować podczas snu. Byle w czasie dnia go nie doładowywać. Zegarek jednak trzymający dzień lub dwa (nawet z szybkim ładowaniem) również dla mnie jest nie do przyjęcia.

cz4rnuch
28-03-2025, 10:34
Fafniak, żartowałem :):):) Ale jasne dla mnie było od samego początku, sam o tym przecież napisałeś, że to nie będzie wybór dla ciebie. Poza tym, nawet wśród fanów tej marki, chyba ani razu nie widziałem by ktoś twierdził, że to jest sprzęt dla fotomaniaka. A przecież dla ciebie to właśnie aparat z tego co zrozumiałem jest priorytetem.

...Dla mnie akurat telefon może się ładować podczas snu. Byle w czasie dnia go nie doładowywać...Ok, ale jak ktoś nie lubi wymieniać smarta co 2 lata to jednak z tego 1 pełnego dnia po 2-3 latach robi się już niepełny :) Dodatkowo w cyklu, że tak to nazwę, mieszanym, dom-praca, praca-dom, gdzie mamy dostęp do wifi, to nie jest problem by bateria nawet tych przeciętnych pod tym względem telefonów do wieczora dociągnęła, ale jak już gdzieś wyjeżdżam, to wtedy od rana do nocy jadę na gsm a to jest mocno drenujące dla baterii. Wtedy takie niby jednodniowe telefony zazwyczaj kapitulują. To są oczywiście moje preferencje. I oczywiście miałem telefony, które były dość słabe i jakoś z nimi jeździłem, wiec to nie jest tak, że się nie da żyć bez dobrej baterii. Ale jednak, skoro już człowiekowi ręka przyrosła do tej komórki to odświeżająco na psychę działa to, że dodatkowo koma nie przyrosła do ładowarki.

MstrG
28-03-2025, 11:06
Ok, ale jak ktoś nie lubi wymieniać smarta co 2 lata to jednak z tego 1 pełnego dnia po 2-3 latach robi się już niepełny :) Dodatkowo w cyklu, że tak to nazwę, mieszanym, dom-praca, praca-dom, gdzie mamy dostęp do wifi, to nie jest problem by bateria nawet tych przeciętnych pod tym względem telefonów do wieczora dociągnęła, ale jak już gdzieś wyjeżdżam, to wtedy od rana do nocy jadę na gsm a to jest mocno drenujące dla baterii. Wtedy takie niby jednodniowe telefony zazwyczaj kapitulują. To są oczywiście moje preferencje. I oczywiście miałem telefony, które były dość słabe i jakoś z nimi jeździłem, wiec to nie jest tak, że się nie da żyć bez dobrej baterii. Ale jednak, skoro już człowiekowi ręka przyrosła do tej komórki to odświeżająco na psychę działa to, że dodatkowo koma nie przyrosła do ładowarki.

Chyba błędnie założyłem, że piszesz o ładowaniu (tak, wiem jakie były pierwsze słowa drugiej części postu #46), bo fafniak na baterię na razie nie narzeka, tylko na wolne ładowanie. Jak trzyma bateria w Pixelu pokazałem w tym temacie, nie jest to jeden dzień z którego po kilku latach robi się już niepełny dzień ;)
Jeśli komuś zależy na dłuższej pracy to warto wyłączyć 5G, BT i always on display.

Nie jestem żadnym obrońcą Pixeli. To jest bardzo poprawny telefon, mego płynnie działający, z rewelacyjną haptyką, wieloletnim wsparciem (w tym jako najczęściej pierwsze dostają nowe wersje Andka) oraz aplikacjami googla. Zdaję sobie sprawę, że topowe chińczyki mają dużo lepszy hardware. Jednak jakoś nie mogę się przemóc (a sam miałem P30 Pro, z którego byłem bardzo zadowolony) po takich artykułach:
https://innpoland.pl/187831,protesty-w-chinach-telefony-huawei-same-usuwaja-filmy-z-manifestacji
https://www.gsmmaniak.pl/1362158/huawei-oskarzone-o-automatycznie-usuwa-filmy-z-protestow-w-chinach-bez-wiedzy-uzytkownikow/
https://www.dobreprogramy.pl/huawei-odpiera-zarzuty-wyciekly-dokumenty-laczace-firme-z-systemami-opresji,6716126345825120a

Ja wiem, że część tego nie jest potwierdzona, część dementuje sam Huawei. Generalnie nie wiadomo ile jest w tym prawdy, a ile działań USA na szkodę Huawei i ZTE, teraz chyba do tej listy dołączył TP-Link. Wiem również, że dobry wujek robi pewnie to samo, ale już chyba lepiej być inwigilowanym tylko przez niego, niż przez obu ;)