Zobacz pełną wersję : Nikon Z6III zamiennik akumulatora
Witam wszystkich nikoniarzy.
Czy jest może już dostępny zamiennik akumulatora do Z6III?
Pozdrawiam
Wiem, że działał pomarańczowy Smallrig 4966 EN-EL15c.
Tu masz link do Amazona:
https://www.amazon.pl/SMALLRIG-Akumulator-naladowany-akumulator-pomara%C5%84czowy/dp/B0DGLLTPZ1
86554
Serdeczne dzięki. Nigdzie nie ma oficjalnego info, że działa z Z6III.
Wszyscy się boją odpowiedzialności.
Podobno PATONA już ma zamiennik na AMAZONIE.
Jak zamówię i sprawdzę , dam znać
Pozdrawiam
Andrzej
Serdeczne dzięki. Nigdzie nie ma oficjalnego info, że działa z Z6III.
Jest na oficjalnej stronie:
https://www.smallrig.com/global/smallrig-EN-EL15c-USB-C-Rechargeable-Camera-Battery-4332.html
For Brands: Nikon
For Models: Z 6III,Z f,D7200,D810,D500,D610,Z 5,D850,Z 7,D750,Z 6,Z 7II,Z 6II,Z 8,D780,D810A,D7500
NOTE: The orange EN-EL15c (ID 4966) is an updated version compatible with Nikon Z 6III, whereas the blue EN-EL15c (ID 4332) is not.
Jak widzisz pomarańczowa działa, starsza niebieska nie.
86555
KadryZpodróży
12-03-2025, 21:44
U mnie działa z Z6III powyższy SmallRig.
Michaelius
13-03-2025, 11:38
Amazon mi pokazuje 245 za tego small riga to nie wiem czy to ma sens jak na promocji na akcesoria oryginał ze sklepu nikona mi wyszedł 253
Dzisiaj dostałem z AMAZONA ( wczoraj zamówiony :))))) ) ak. PATONA PLATINIUM-2600.
W pudełeczku kabel USB-c.. Akumulator waży tyle co oryginał Nikona.
OGŁASZAM - DZIAŁA Z Z 6III.
CENA-138 ZŁ !!!
Jak potrzeba wkleję fotkę
Amazon mi pokazuje 245 za tego small riga to nie wiem czy to ma sens jak na promocji na akcesoria oryginał ze sklepu nikona mi wyszedł 253
Po co Amazon, jak w polskich sklepach za 200. Tego smallriga wybiorą tylko ci, którzy potrzebują ładować go przez kabel USB.
- - - - kolejny post - - - - - -
https://amzn.eu/d/75kPJh9
To ten działa z z6-3????
https://amzn.eu/d/i8LKZI2
A ten z USB??
gadas2019
13-03-2025, 22:19
Chyba to ten:
https://amzn.eu/d/83g1BOE
Tyle tylko, że dla każdego serwisu nie jest dzisiaj problemem sprawdzenie z jakiego się korzystało zasilania.
86601
kupowanie korpusu za 10000zł i oszczędzanie 50zł na jakiś podróbach akumulatora...niepojęte....
gadas2019
14-03-2025, 12:32
Nie wszystko musi byc od tego samego producenta. Jesli działa i spełnia swoją rolę to dlaczego nie skorzystać?
Samochody serwisowane poza siecią stacji autoryzowanych tez nie stają sie przez to od razu gorszymi czy szybciej psujacymi.
Krytyka nie jest potrzebna w tej sytuacji, bo nic strasznego sie nie dzieje.
[emoji846]
kupowanie korpusu za 10000zł i oszczędzanie 50zł na jakiś podróbach akumulatora...niepojęte....
Mam takie samo zdanie na ten temat...
Nie wszystko musi byc od tego samego producenta. Jesli działa i spełnia swoją rolę to dlaczego nie skorzystać?
Jak sam napisałeś - "jeśli działa". Samo to że potrzebne było powstanie tego wątku pokazuje dlaczego nie warto kombinować...
Samochody serwisowane poza siecią stacji autoryzowanych tez nie stają sie przez to od razu gorszymi czy szybciej psujacymi.
A co to ma do rzeczy? Serwisowanie - w sensie wymiany oleju i takich tam - to jedna sprawa, użycie nieoryginalnych części to druga.
Używanie w samochodzie na gwarancji nieoryginalnych części zwyczajnie powoduje jej utratę. Dla mnie to jednak byłby "drobny" problem....
gadas2019
14-03-2025, 14:02
Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania.
Tylko jest jeden problem. Zamiennik oferuje większą funkcjonalność niż oryginał. Jeśli ta funkcja jest kluczowa, to dla mnie jest to pojętne. (Ładowanie Aku z powerbanku)
gadas2019
14-03-2025, 14:49
[emoji106][emoji120]
Gorzej, jak N się nagle odwidzi i zrobi pa pa akumulatorkom.
Choć SmallRigi powinny jakoś działać, skoro część ich szpeju można normalnie w sklepie Nikona kupić. Oprócz akumulatorków, niestety.
Tylko jest jeden problem. Zamiennik oferuje większą funkcjonalność niż oryginał. Jeśli ta funkcja jest kluczowa, to dla mnie jest to pojętne. (Ładowanie Aku z powerbanku)
Oryginału nie naładujesz z powerbanku? Ja ładuję bez problemu. Dowolna przenośna ładowarka z wejściem USB-C załatwia sprawę. Albo jak mi się nie chce to bezpośrednio powerbank do aparatu...
Smallriga naładujesz bezpośrednio, przez wbudowany weń port USB-C. I pewnie to ttb miał na myśli.
Schwefel
14-03-2025, 15:28
Gorzej, jak N się nagle odwidzi i zrobi pa pa akumulatorkom.
Choć SmallRigi powinny jakoś działać, skoro część ich szpeju można normalnie w sklepie Nikona kupić. Oprócz akumulatorków, niestety.
Wystarczy nie aktualizować softu i nie odwidzi. Z resztą niedługo będzie tak jak w elektronice samochodowej gdzie łebski elektronik/informatyk wyprogramuje "ekologię", euroniańki i zaprogramuje ukryte opcje.
Wystarczy, że wyjdzie wsparcie obiektywu, który akurat był kupiony, czy dodatkowe funkcje, jak kompatybilność z NIC. A pod przykrywką uwalone akumulatory.
Pewnie nie tylko ja wolałbym pełne wsparcie szkła (jak ostatnio było z PZ28-135/4 na Z6III/Z8/Z9) i kichać wtedy na zamienniki.
Ewentualnie ma się ustawiony autoupdate z NIC. I pozamiatane.
Wind Mill
14-03-2025, 15:40
... Dowolna przenośna ładowarka z wejściem USB-C załatwia sprawę....
Trzymając się logiki - tylko oryginalna ładowarka Nikona. ;) Są takie z wejściem USB-C?
kupowanie korpusu za 10000zł i oszczędzanie 50zł na jakiś podróbach ładowarek...niepojęte.... :mrgreen:
gadas2019
14-03-2025, 15:41
[emoji106][emoji120]
grissley
14-03-2025, 16:21
kupowanie korpusu za 10000zł i oszczędzanie 50zł na jakiś podróbach akumulatora...niepojęte....Kierując się tym podejściem kupując aparat wziąłem też dodatkowy akumulator i teraz pluję sobie w brodę - bo opcja ładowania smallriga bez pośrednictwa ładowarki to jednak jest fantastyczny bajer. No ale już trudno
Z resztą niedługo będzie tak jak w elektronice samochodowej gdzie łebski elektronik/informatyk wyprogramuje "ekologię", euroniańki i zaprogramuje ukryte opcje.Wydaje mi się, że już do D70 był dostępny jakiś ruski soft z dodatkowymi ficzerami? Czy coś mi się miesza? Ale od tamtego czasu nic więcej w tym typie nie kojarzę.
Trzymając się logiki - tylko oryginalna ładowarka Nikona. ;) Są takie z wejściem USB-C?
kupowanie korpusu za 10000zł i oszczędzanie 50zł na jakiś podróbach ładowarek...niepojęte.... :mrgreen:
Oj, kolego, własnego systemu nie znasz :-P Oczywiście że są. Używam odkąd kupiłem pierwsze bezlustro Nikona. Fabryczna ładowarka która przyszła w pudełku z aparatem.
Więc ten teges, sarkazm cokolwiek nieudany...
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1670104-REG/nikon_27218_mh_33_battery_charger.html/?ap=y&ap=y&smp=y&smp=y&store=420&lsft=BI%3A514&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI3bDe-_WJjAMV115HAR3jITvDEAQYASABEgLGqPD_BwE
The Nikon MH-33 Battery Charger supports a single EN-EL18d, EN-EL18c, or EN-EL18b battery. It features a USB Type-C interface and requires a USB Type-C cable and standard USB wall plug charger, both sold separately. Charging status is confirmed via LED indicator lights.
[emoji106][emoji120]
To teraz jeszcze zastanów się komu i za jakie głupoty dajesz kciuk w górę....
gadas2019
14-03-2025, 18:03
Wyhamuj kolego. Nie jestes najmadrzejszy na swiecie. Ego skieruj do robienia zdjec a nie na forum [emoji846].
A co do ladowarek to czy jest oryginalna ladowarka z wejsciem usb c dla en-el15?
Tak. MH-34 (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/mirrorless/battery-charger-mh-34-VEA02602).
gadas2019
14-03-2025, 18:11
No to super. Dziękuję kolego.
Problem rozwiązany. Ego niektórych zaspokojone. Można się w spokoju rozejść [emoji846]
Już kończę, bo tego mi pewnie Ego niektorych nie daruje i zaraz przeczytam o sobie same najgorsze rzeczy. [emoji6]
Spokojnego wieczoru! [emoji112]
Wind Mill
14-03-2025, 18:12
Oj, kolego, własnego systemu nie znasz :-P Oczywiście że są. ...
Nie muszę - w moich trzech ładowarkach Nikona nie ma tego gniazda.
A pisałeś o dowolnej ładowarce - nie, nie może być dowolna, musi być oryginalna, zgodnie z prezentowaną logiką. ;)
cz4rnuch
14-03-2025, 18:37
Kiedyś kupiłem podrabiane krówki od babci na rynku i słowo daję, lepsze niż opatowskie :)
Chciałem tylko zapytać o zamiennik akumulatora....UPS....zrobiła się jak zwykle niepotrzebna wymiana zdań.
Po co???
Zamiennik-138 , oryginał 180...to nie jest 50 zł.
PATONA-2600/ NIKON 2250.
Moja decyzja. Od 20 lat pracuje na zamiennikach. Tylko niech mi nikt nie pisze że tylko ma oryginały......Nie uwierzę.
Proszę , szanujmy się na tym FORUM.
Każdy ma inne zdanie i ok.
Pozdrawiam
oryginał-280....mój błąd...to nie jest 50 zł
kostek-brasil
14-03-2025, 22:01
Z resztą niedługo będzie tak jak w elektronice samochodowej gdzie łebski elektronik/informatyk wyprogramuje "ekologię", euroniańki i zaprogramuje ukryte opcje.
Korzystałem z tego już. Co prawda nie w Nikonie. W Canonie 600D dostępna była przydatna nakładka zwana "magiczną latarenką". Pewno sporo użytkowników Canona, także innych modeli ją pamięta lub nadal z niej korzysta (Magic Lantern). Dostępna do niektórych lustrzanek Canona. Także "podrasowany" Panasonic GH2 wnosił/odblokowywał sporo dodatkowych, ciekawych opcji, zwłaszcza w kwestii filmowania, jak np. podwyższony bitrate. ;)
Od 20 lat pracuje na zamiennikach. Tylko niech mi nikt nie pisze że tylko ma oryginały......Nie uwierzę.
Od 20 lat fotografuję a więc od tamtego czasu posiadam sprzęt fotograficzny.
Na początku też używałem zamienników (różnych firm w różnych systemach) ale sprawdzały się średnio.
Od ponad 10 lat kupuję tylko oryginały. Masz prawo nie wierzyć ale to faktu nie zmienia.
Zbyszek.
Pewnie masz rację i to szanuję. Zamiennik to nie to samo pewnie.OK
Jak napisałeś, sprawdzały się średnio.
Rozmawiajmy, wymieniajmy poglądy....ale szanujmy innych którzy może maja mniejsza wiedzę, dopiero co wchodzą w fotografie.
Jak czytam niektóre posty...SZOK.......
Zaczynałem od SMIENY, 15 lat mam w ciemni fotograficznej-jestem fotografem starej daty, ale naprawdę szanujmy innych.
Pozdrawiam
Kiedyś kupiłem podrabiane krówki od babci na rynku i słowo daję, lepsze niż opatowskie :)
Najlepsze krówki są z Dobrego Miasta. :evil:
Zbyszek.
Pewnie masz rację i to szanuję. Zamiennik to nie to samo pewnie.OK
Jak napisałeś, sprawdzały się średnio.
Moja konkluzja z używania różnych akumulatorów jest taka: zamienniki są tańsze ale zwyczajnie szkoda na nie pieniędzy. Chyba że nie mamy pieniędzy na oryginały to jest to jakiś kompromis.
Rozmawiajmy, wymieniajmy poglądy....ale szanujmy innych którzy może maja mniejsza wiedzę, dopiero co wchodzą w fotografie.
Jak czytam niektóre posty...SZOK.......
Zaczynałem od SMIENY, 15 lat mam w ciemni fotograficznej-jestem fotografem starej daty, ale naprawdę szanujmy innych.
Pozdrawiam
Takie dziś czasy mamy że większość ludzi widzi tylko czubek swojego nosa. ;) Ale jakoś z tym trzeba żyć.
Bez docinków proszę.
Używamy w szkole zamienników, chyba z 3 firm. Wszystkie działają. Ładujemy w zewnętrznych ładowarkach.
Na forum Canona jest temat o zamiennikach, tam bywają problemy po aktualizacjach. U nas właściwie niemal cicho o tym by zamiennik nie działał. Najwyżej ładowanie w body nie działa, bo trzeba mieć nowsze akku. Nawet nowsze Nikona ;) bo stare EN-EL 15 nie dadzą się ładować w body.
Schwefel
14-03-2025, 23:44
Chciałem tylko zapytać o zamiennik akumulatora....UPS....zrobiła się jak zwykle niepotrzebna wymiana zdań.
Po co???
Zamiennik-138 , oryginał 180...to nie jest 50 zł.
PATONA-2600/ NIKON 2250.
Moja decyzja. Od 20 lat pracuje na zamiennikach. Tylko niech mi nikt nie pisze że tylko ma oryginały......Nie uwierzę.
Proszę , szanujmy się na tym FORUM.
Każdy ma inne zdanie i ok.
Pozdrawiam
Nie przejmuj się zdaniem gościa, który siedzi za oceanem i jest oderwany od rzeczywistości w Polsce. Ja Patonę w wersji C testuję na prądożernych Sigmach już 2 rok i jest na równi z oryginałem. Oryginał w wersji bez C raz zawiesił mi lustro, także 1:0 dla Patony. Natomiast USB-C na grzyba mi potrzebne, bo do lustra nie potrzebuję wiadra akumulatorów.
Korzystałem z tego już. Co prawda nie w Nikonie. W Canonie 600D dostępna była przydatna nakładka zwana "magiczną latarenką". Pewno sporo użytkowników Canona, także innych modeli ją pamięta lub nadal z niej korzysta (Magic Lantern). Dostępna do niektórych lustrzanek Canona. Także "podrasowany" Panasonic GH2 wnosił/odblokowywał sporo dodatkowych, ciekawych opcji, zwłaszcza w kwestii filmowania, jak np. podwyższony bitrate. ;)
Ja bardziej mówię o przyszłości gdy producenci z chęci zysku będą proponować np subskrypcję na szybszy AF czy tam śledzenie kota albo będą po kolei wycinać obiektywy i akcesoria zewnętrznych firm jak i własne tylko już "za stare".
cz4rnuch
14-03-2025, 23:54
Najlepsze krówki są z Dobrego Miasta. :evil:
Oczywiście. Urodziłem się ze 20km od Dobrego i dobrze :) znam ten smak więc ciężko mi się nie zgodzić z tym co piszesz. Ale gdybyś spróbował tych od starszej pani :)
grissley
15-03-2025, 00:12
Po co???Bo nikt nie potrafi odpuścić. Np - autor wpisu #28 użył słowa "ego" trzykrotnie, a potem zgrywa niewiniątko machające gałązką oliwną. Także tego.
gadas2019
15-03-2025, 00:24
Jak juz Kolego ironizujesz to sprawdz dokladnie wpis do którego sie odnosisz. [emoji3]
Pisząc nieprawdziwe dane tworzysz manipulację.
Ja niczego zlego nie zrobilem i tylko śmiałem podzielić sie opinią inną niż kto inny. Tym narazilem się na krytykę.
I próbując zwrocic na to uwagę ponownie jestem napietnowany.
Forum jak sie okazuje wbrew idei nie jest dla wszystkich. [emoji17]
Pierwszy raz mam PATONĘ i w wersji lustra, pewnie wszystko chodzi......Na bezlusterku Z6III już nie wszystkie działają. Sprawdziełem..... Za nowy aparat, ale za chwile będzie wszystko działać.
I o to mi chodziło, chciałem sie podzielić tylko informacjami które działaja na Z6III, bo jak popatrzycie nie ma zamienników które działają z tym aparatem....Na razie.
Widzę że na forum jest dużo niepotrzebnych emocji, a brak konkretów.
PYTAM-PO CO ???
...Na bezlusterku Z6III już nie wszystkie działają. Sprawdziełem.....
No to napisz, które nie działają. Co to znaczy, że nie działają? Nie dają się naładować przez USB, czy naładowane w zewnętrznej ładowarce nie działają wcale? Ta informacje się przyda.
grissley
15-03-2025, 03:40
Jak juz Kolego ironizujesz to sprawdz dokladnie wpis do którego sie odnosisz. Sprawdziłem. Chodzi o wpis #28.
Jeden forumowicz wrzucił prawdę objawioną nie wiadomo po co, następny się z tym zgodził i napisał coś nieco mniej dyplomatycznie niżby mógł (chociaż bez przesady, nie jesteśmy na herbatce u królowej angielskiej), dwóch kolejnych tego go nie lubi więc pojechali jeszcze grubiej, autor wątku trochę pohamletyzował, ale najwięcej jadu do gara wrzuciło tylko dwóch forumowiczów - w tym właśnie autor #28 (i #26 i #42). Taka moja analiza ;)
A na pytanie autora padła konkretna odpowiedź i to od razu, a potem jeszcze parę wyjaśnień i informacji przydatnych dla potomnych. Czyli forum swoją rolę spełniło ;)
gadas2019
15-03-2025, 09:26
Bedac precyzyjnym we wpisie #28 slowo ego zostalo uzyta 2 razy a nie 3 razy. [emoji6]
Stąd moja uwaga.
gadas2019
15-03-2025, 09:33
No to napisz, które nie działają. Co to znaczy, że nie działają? Nie dają się naładować przez USB, czy naładowane w zewnętrznej ładowarce nie działają wcale? Ta informacje się przyda.Ja mam oryginalne aku Nikona do z6iii (en-el15c), mam oryginalne aku do Nikona d500 (en-el15b), mam patonę j.w. i testowalem (od kolegi) small rig pomaranczowy. Wszystkie działają bez zarzutu i w zasadzie bez wyraźnej różnicy w wydajności. Zaletą patony i smallrig jest oczywiscie mozliwosc ladowania przez usb (no i cena). Jeden przedmiot (ladowarka) mniej do noszenia w plecaku.
Na D500 korzystam (od ponad 4 lat) dodatkowo z newell i również jest bez zarzutu.
aparat nie widzi zamienników NEWELL, uzywałem pod D7100. Oryginały wszystkie działają.....Na zamiennikach jest czarna dziura:)
Dlatego szukałem jakiegoś zamiennika. PATONA zamówiona jeszcze jedna.
gadas2019
15-03-2025, 11:59
Smallrig pomarańczowy i wspomniana wyzej patona działają na bank na z6iii. Newell nie dziala.
Tak to czytam i czytam, jako ten oderwany od rzeczywistości gość zza oceanu (szkoda żę nikt nie wspomniał z której strony oceanu bo swój czas dzielę na obydwie, hehe) i proponuję zobaczyć ostatnie kilka wpisów, tak na spokojnie.
Chodzi mi o kolegów którzy dzielą się informacjami na temat tego jaki kolor / producent zamiennika działa w jakim body. W jednym działa taki, w innym owaki, i tak dalej, i tak dalej.
To wszystko przydatne informacje, ale czy warto tak kombinować? Mam trzy aparaty w systemie Z. Na pewno nie jestem sam. Jak tu używać zamienników kiedy taki zamiennik potrafi działać w jednym aparacie a inny go może nie widzieć?
Zabieram gdzieś dwa aparaty + zapasową baterię, która zadziała w aparacie A a nie zadziała w aparacie B? Oryginał zadziała w obydwu....
PS. Ja również, tak jak Zbyszek, używam tylko i wyłącznie oryginałów. Od ponad 20 lat.
To nie jest tak że mam coś przeciwko zamiennikom, ale używając oryginałów w zasadzie mam tylko te baterie które przyszły z aparatami plus może 1-2 sztuki które kupiłem do gripów albo kiedy coś po latach padło, również oryginały.
aparat nie widzi zamienników NEWELL, uzywałem pod D7100. Oryginały wszystkie działają.....Na zamiennikach jest czarna dziura:)
Dlatego szukałem jakiegoś zamiennika. PATONA zamówiona jeszcze jedna.
Mam Newell u USB-C kupione do Z6II. Działają bez zarzutu. Ale nie działają z Z6III, przy czym należy zauważyć, że Newell na swojej stronie nie twierdzi inaczej.
PS: kupuję zamienniki, bo są jak tanie wino: tanie i dobre. Nigdy nie miałem z nimi problemu, a możliwość bezpośredniego ładowania ładowarką od telefonu jest nieoceniona (dla mnie).
Mam Newell u USB-C kupione do Z6II. Działają bez zarzutu. Ale nie działają z Z6III, przy czym należy zauważyć, że Newell na swojej stronie nie twierdzi inaczej.
Jasne, Newell nie twierdzi inaczej. Ale spójrz na to z drugiej strony - kupujesz zamiennik baterii Nikon EN-EL15c. Bateria ta jest używana z Z6/7/8 niezależnie od wersji.
Dla mnie logicznym jest, że skoro kupuję zamiennik modelu Nikon EN-EL15c, to powinien działać wszędzie tam gdzie oryginał. A tak nie jest z tego co piszesz.
Dla mnie to się po prostu nie opłaca, bo wynika z tego że ktoś kto miał Z6II i kilka zamienników po zakupie Z6III (przykładowo) musi je wyrzucić i kupić nowe.
KadryZpodróży
15-03-2025, 15:05
Ja celowo kupiłem zamiennik ten pomarańczowy SmalRig ze względu na możliwość ładowania przez port usb-c. Nie widzę w tym nic dziwnego aby kupować zamiennik i to celowo, mimo iż cena zbliżona do oryginału.
Czy moglibyśmy się umówić że każdy robi jak chce i ponosi tego konsekwencje - finansowe lub sprzętowe?
Bo inaczej nie skończycie tej jałowej dyskusji do wielkanocy.
Taa, te SR to jeden z tych przypadków, w których mała firma robi coś lepiej, niż duże korpo, które za dany produkt odpowiada.
Aż szkoda, że N ich na swojej stronie nie sprzedaje. :D
Może EN-EL15D wypuszczą, z portem? Choć jak stopek ARCA w tele nie ogarnęli...
Większym problemem będzie, jak N się nagle odwidzi wsparcie SR i albo uwalą aktualizacjami, albo nie będą działać w kolejnych generacjach puszek.
PS. Z tego co słyszałem, SR wymieniał niebieskie EL15C kupione na kilka m-cy (3-6?) przed premierą Z6III. Tylko nie wiem, czy wymieniali na pomarańczowe, czy aktualizowali je tak, żeby działały.
Czy moglibyśmy się umówić że każdy robi jak chce i ponosi tego konsekwencje - finansowe lub sprzętowe?
Bo inaczej nie skończycie tej jałowej dyskusji do wielkanocy.
Ta dyskusja zamiennik vs oryginał wraca mniej-więcej 2x w roku, jak w kalendarzu, więc... ¯\_(ツ)_/¯
cz4rnuch
15-03-2025, 15:44
Ta dyskusja zamiennik vs oryginał wraca mniej-więcej 2x w roku, jak w kalendarzu, więc... ¯\_(ツ)_/¯
Jak nic trza wypatrywać bocianów wracających z Afryki. To już ten czas.
Przylot bocianów opóźniony. Na przeszkodzie stanęły intensywne opady mokrego szasju... pardon, śniegu.
Kończę wątek w sprawie zamiennika do Z6III, chyba to urośnie do wysłania rakiety w kosmos.....razem z bocianami, AFRYKĄ i jakimiś bzdurami.
Chyba żyjemy w innym wymiarze czasowym.
KONIEC TEMATU
To zamknę.
Fakt, te wątki powstają co jakiś czas i wyglądają tak samo. Mam na myśli utarczki pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami zamienników.