PDA

Zobacz pełną wersję : Małżeństwo Nikona z teleskopem Newtona

mwojtynek1980
06-03-2025, 10:26
Cześć. Posiadam 3 lustrzanki Nikona D3100, D3200 i D5600. Chciałbym, którąś wykorzystać do amatorskiej astrofotografii. Posiadam Teleskop Newtonowski Dobson 8 i chciałbym z nim połaczyć którąś lustrzankę. Kupiłem pierścień T ring oraz soczewkę Barlowa z gwintem pod ten pierścień. Wszystko ok, ale soczewka powiększa 2x i cały księżyc nie mieści mi się w kadr. Po wykręceniu soczewki barlowa, aparat nie jest w stanie złapać mi ostrości bez względu na regulacje długości na teleskopie. Czy wiecie może jaki adapter, przejściówkę zastosować aby z powodzeniem lustrzanke Nikona wykorzystać w ten sposób? Chyba że jest jakieś ustawienie w aparacie o którym nie wiem.

mpzabik
09-03-2025, 20:05
Spróbuj zapytać na jednym z fur astronomicznych: astropolis.pl forumastronomiczne.pl astromaniak.pl

mwojtynek1980
10-03-2025, 10:48
OK, dzięki za namiar

pki1234
10-03-2025, 13:28
Cześć. Posiadam 3 lustrzanki Nikona D3100, D3200 i D5600. Chciałbym, którąś wykorzystać do amatorskiej astrofotografii. Posiadam Teleskop Newtonowski Dobson 8 i chciałbym z nim połaczyć którąś lustrzankę. Kupiłem pierścień T ring oraz soczewkę Barlowa z gwintem pod ten pierścień. Wszystko ok, ale soczewka powiększa 2x i cały księżyc nie mieści mi się w kadr. Po wykręceniu soczewki barlowa, aparat nie jest w stanie złapać mi ostrości bez względu na regulacje długości na teleskopie. Czy wiecie może jaki adapter, przejściówkę zastosować aby z powodzeniem lustrzanke Nikona wykorzystać w ten sposób? Chyba że jest jakieś ustawienie w aparacie o którym nie wiem.

Kolega ci juz poradzil gdzie szukac pomocy. Na tych forach znajdziesz ludzi ktorzy w razie koniecznosci dorobia ci odpowiedni adapter.

Jedna uwaga ode mnie do przemyslenia.
Wszysto o czym piszesz jest kwestią odleglosci w jakiej montujesz aparat w wyciagu.
Kiedy krecisz wyciagiem powinieneć widzieć czy nieostry obraz się poprawia czy pogarsza. Na tej podstawie dojdziesz do tego czy w krańcowych położeniach wyciągu brakuje ci dystansu czy masz go za dużo.

I będziesz wiedzial czy musisz coś przyciąć czy dorobić dystans.
Ja bym poszedł dalej - jeśli dojdziesz do wniosku że brakuje ci dystansu, wysuń aparat delikatnie w wyciągu (nie całkowicie :-) ) i zobacz czy daasz radę złapać ostrość. Na tej podstawie będziesz wiedział ile mniej wiecej brakuje Ci tego dystansu.

Tak to już jest że astrofotografia to "złączkologia", ale to wszystko jest bardzo proste jak się podejdzie metodycznie ;-)