Zobacz pełną wersję : Wku.... się na serwis Voigtlandera
W naszym uroczym kraju.
Zamierzam napisać sążnistego maila do "centrali" COSINY (bo chyba oni mają kupione vojtki?)
Jakiego działu firmy szukać?
edytka - na razie poległem w szukaniu kontaktu
Ivy Mike
27-02-2025, 17:53
infoto.pl jest chyba dystrybutorem. A z obiektywem z ciekawości co się dzieje?
krzysztofz24
28-02-2025, 00:37
Moze zamiast pisac saznistego maial do centrali, lepiej powolac sie na konkretne przepisy prawne.
Czasem lepiej powolac sie na rekojmie u sprzedawcy niz gwarancje u producenta...choc przepsy jedno a zycie drugie i kazda sprawa jest indywidualna.
Ale co sie dzieje;-)?
W dużym skrócie.
50mm 1.2
prawa strona ma przesuniętą płaszczyznę ostrości " do aparatu"
Obiektyw wysłany do serwisu w listopadzie (pod koniec)
Ze strony serwisu praktycznie brak kontaktu. To ja dzwoniłem i dowiadywałem sie co i jak
Serwis czekał na to by drugi serwis odzyskał przejściowke nikon-leica
Bardzo długo to trwało
obiektyw odzyskałem w lutym
z enigmatycznym zdaniem "naprawa w serwisie zewnętrznym"
Bez raportu, zdjęć czegokolwiek
Różnic w stosunku do stanu pierwotnego - brak.
Serwis proponuje aby wysłać im jeszcze raz to szkło bo ten serwis zewnętrzny wziął kase za "naprawę"
Chciałem napisać do jakiegos zachodniego oddziału
cz4rnuch
28-02-2025, 09:03
Skoro wybrałeś drogę gwarancji to sprawdź jej warunki. Być może są tam zapisy odnośnie nieudanej naprawy. Ale wygodniej i lepiej korzystać z rękojmi. Po nieudanej naprawie masz wtedy dużo opcji: odstąpienie od umowy i zwrot towaru, wymiana na sprzęt wolny od wady lub obniżenie ceny. W bonusie nie bujasz się z serwisem, bo to spada na barki sklepu.
Oddałem szkło pod koniec gwarancji. Teraz na rękojmię nei ma szans
Przyjmuję że sprawa jest przegrana (w realnych sytuacjach zdjęciowych ta wada ma dużo mniejsze znaczenie.)
Ale chciałbym coś ruszyć w tym bagnie krajowego "nie da się"
Sądziłem, że tego typu wady powstają tylko w trakcie produkcji obiektywu.
A gwarancja to nie przedłuża się o czas naprawy? Może są szanse jeszcze coś powalczyć.
Sądziłem, że tego typu wady powstają tylko w trakcie produkcji obiektywu.
???? A skąd wniosek że było inaczej?
- - - - kolejny post - - - - - -
A gwarancja to nie przedłuża się o czas naprawy? Może są szanse jeszcze coś powalczyć.
No zaproponowali mi żeby jeszcze raz odesłać do nich.
cz4rnuch
28-02-2025, 10:17
To nie jest nic straconego, nawet jeśli skorzystałeś z gwarancji. Raz, że termin gwarancji ulega przedłużeniu (tu jednak są pewne dodatkowe zastrzeżenia, ale raczej nie dotyczy to twojego przypadku, bo zwichrowana soczewka to istotna wada), chyba liczy się od momentu kiedy serwis otrzymał towar, a dwa, że jeśli w gwarancji nie ustalono inaczej (dlatego warto ją przeczytać) to domyślnie na naprawę mają 14 dni. Z tego co piszesz to ten termin został z nawiązką przekroczony. Możesz próbować odzyskać pieniądze lub postarać się o wymianę. O ile w gwarancji nie stoi inaczej.
PS Kolejna sprawa, że jako klient masz prawo skorzystać i z gwarancji i z rękojmi. Byle nie jednocześnie. Tyle, że rękojmia to tylko 2 lata więc jeśli twoja gwarancja jest na 2 lub więcej lat to domyślam się, że już po ptakach. Odnośnie rękojmi ofkors.
Co by nie było skutecznie zniechęciłeś mnie do pomysłu zakupu Viltrox 16 mm 1,8. :shock:
To nie jest nic straconego, nawet jeśli skorzystałeś z gwarancji. Raz, że termin gwarancji ulega przedłużeniu (tu jednak są pewne dodatkowe zastrzeżenia, ale raczej nie dotyczy to twojego przypadku, bo zwichrowana soczewka to istotna wada), chyba liczy się od momentu kiedy serwis otrzymał towar, a dwa, że jeśli w gwarancji nie ustalono inaczej (dlatego warto ją przeczytać) to domyślnie na naprawę mają 14 dni. Z tego co piszesz to ten termin został z nawiązką przekroczony. Możesz próbować odzyskać pieniądze lub postarać się o wymianę. O ile w gwarancji nie stoi inaczej.
PS Kolejna sprawa, że jako klient masz prawo skorzystać i z gwarancji i z rękojmi. Byle nie jednocześnie. Tyle, że rękojmia to tylko 2 lata więc jeśli twoja gwarancja jest na 2 lub więcej lat to domyślam się, że już po ptakach. Odnośnie rękojmi ofkors.
Będą się tłumaczyć tym że upierałem się żeby justowania dokonać na adapterze voigtlandera a nie jakiejś firmy "krzak" (już uderzyli w te tony, choć to ich człowiek to zaproponował)
Co by nie było skutecznie zniechęciłeś mnie do pomysłu zakupu Viltrox 16 mm 1,8. :shock:
A co ma Viltrox do tego, to inna firma przecież, owszem, też na V się nazwa zaczyna... wiesz problemy z serwisem Fiata nie znaczą że nie warto kupić Forda ;-)
cybulski
28-02-2025, 15:35
Voigtlander Cosina to ci sami co robią dla Zeissa soczewki dla manuali tak kiedyś coś czytałem. Ale nie jest to Viltrox.
Nie chcąc ryzykować kupię Sony FE 16mm f1.8 G.
Ivy Mike
01-03-2025, 02:36
Fajnie, ale to Ty dzwonisz. I pomyliłeś marki na V.
Uważam tylko, że wybór obiektywu systemowego to lepsze i bezpieczniejsze rozwiązanie.
Fajnie, ale to Ty dzwonisz. I pomyliłeś marki na V.. Biorąc pod uwagę, że Maciej Taichman jest wszędzie, :grin:wiem co napisałem.
cybulski
01-03-2025, 10:23
. Biorąc pod uwagę, że Maciej Taichman jest wszędzie, :grin:wiem co napisałem.
Z tym zachwalaniem Voitlanderów to chłop chyba trochę przesadza :)
Ok nie są złe ale no to zabawa w slow foto raczej jako wisienka na torcie to raz a po drugie pokazując kadry zupełnie nie umie pokazać "magii" tych szkieł. Przegadane filmy o niczym a treści na minutę.
. Biorąc pod uwagę, że Maciej Taichman jest wszędzie,
Pierd..... kota za pomocą młota. Zadziwiające lanie wody
Czy jednak możemy wrócić do tematu?
Na wszelki wypadek też nie kupuj Volvo ani Vansów.
infoto.pl jest chyba dystrybutorem. A z obiektywem z ciekawości co się dzieje?
To skarżyłbym się do tej samej firmy :
86396
86397
Na wszelki wypadek też nie kupuj Volvo ani Vansów.
:) :) :)
cz4rnuch
01-03-2025, 11:37
Będą się tłumaczyć tym że upierałem się żeby justowania dokonać na adapterze voigtlandera a nie jakiejś firmy "krzak" (już uderzyli w te tony, choć to ich człowiek to zaproponował)
Wasze negocjacje odnośnie tego na czym co ma być justowane nie nadpisują warunków gwarancji. To jest wiążący dokument i ważne jest co się w niej znajduje. Inna sprawa to taka czy się upierają również przy tym, że naprawa była skuteczna. Bo jest nie była i serwis nie ma co do tego wątpliwości lub tego nie kwestionuje to w takim przypadku również możesz skorzystać ze swoich praw.
Na razie wysłałem im pytanie mailem, jak zamierzają mi zagwarantować że obiektyw nie spędzi kolejnych 2 miesięcy w serwisie.
Tak naprrawdę to ja jestem kompletnym debilem jeśli chodzi o takie sprawy
Panowie, to ja zostałem przez Jurka ostatnio oskarżony, że "prowokuję i zachęcam innych do uczestniczenia w ataku na wybrane przeze mnie osoby". Proszę nie atakować bez mojego zachęcenia.
To skarżyłbym się do tej samej firmy :
To może zaatakuj wyżej:
RINGFOTO GmbH & Co. KG
Benno-Strauß-Straße 39 · 90763 Fürth · Niemcy
Telefon: +49 911 6585-0
Faks: +49 911 6585-123
www.ringfoto.de
[email protected]