PDA

Zobacz pełną wersję : EXPOzycja Kraków 7-8 marca 2025

Ivy Mike
26-02-2025, 21:27
https://fotoplus.pl/expozycja/

Wybiera się ktoś? Z tego co kojarzę to już kolejna edycja, i po zdjęciach z poprzednich sądząc warto. Jestem tylko ciekaw na ile na takiej imprezie można coś sprzętu przetestować. Niestety, festiwal Fotoformy spędziłem w pracy, a ząbki ostrzyłem.

robcio.m
27-02-2025, 08:26
W latach ubiegłych można było przy stoisku danej firmy testować sprzęt dowoli (więksi gracze mieli swoje ścianki, były zawsze uśmiechnięte modelki, oświetlenie) myślę, że to z edycji na edycję się nie zmieni. Jeśli chcesz sprawdzać sprzęt firm niezależnych dobrze mieć swój aparat bo na pożyczenie body z jednego stoiska i obiektywu z innego raczej nie można liczyć. Ale jak chcesz testować sprzęt dużych graczy (którzy mają na targach aparaty i obiektywy) to możesz nawet nie mieć swojego aparatu a tylko karty pamięci. Dodatkowo sporo prelekcji na różne foto tematy itd.

Na fotoformie nie byle to nie porównam, w Krakowie na ekspozycji bywam rokrocznie od jakiegoś czasu.

Tullusion
04-03-2025, 17:34
Byłem na Expozycji czterokrotnie przed (w Tauron Arenie) i po pandemii. Mogę potwierdzić spostrzeżenia kolegi z poprzedniego postu. Praktycznie każdy wystawiony tam sprzęt można przetestować, przy czym przed wzięciem w ręce droższych produktów możesz zostać poproszony o pozostawienie swoich danych bądź dowodu tożsamości... albo czegoś swojego, na przykład obiektywu. Dlatego warto posiadać przy sobie własny aparat, najlepiej wraz ze szkłem. Karty pamięci będą bardzo przydatne, ale dodam od siebie, że warto mieć również ich czytnik i przejściówkę pozwalającą podłączyć go np. do komórki.

Jacu
04-03-2025, 18:37
Byłem kilka razy w poprzednich latach i potwierdzam co piszą przedmówcy. Niemal każdy sprzęt można przetestować. Ponadto jest wiele wykładów i pokazów, więc każdy może tam znaleźć coś ciekawego. I chyba z roku na rok coraz fajniejsza impreza. Jeżeli ktoś się wybiera na cały dzień to nie musi się martwić o wyżywienie. Przynajmniej w tamtym roku był na górze czynny punkt gastronomiczny,w formie samoobsługowego baru, gdzie można całkiem fajnie zjeść. Niestety w tym roku nie pojadę na Ekspozycję, ponieważ w piątek lecę, prawie na miesiąc do Tajlandii. Ale w następnym roku nie odpuszczę.

Ivy Mike
04-03-2025, 22:32
Dobre wieści, ponieważ nie mam daleko to nie decydowałem się na nocleg w Krakowie, więc żeby pleców nie przemęczać w jeden dzień pojadę z Nikonem, w drugi z Sony, żeby co nieco sobie sprawdzić. Najbardziej to zależy mi na adapterze FE-Z Viltroxa, z wiadomych względów.

ZbyszekS
05-03-2025, 10:19
Pytanie do bardziej doświadczonych: czy wzorem Fotoformy można liczyć na jakieś ciekawe oferty wystawców? Rabaty?

Tullusion
05-03-2025, 11:08
Tak, w zeszłych latach FotoPlus przygotowywał specjalną ofertę targową ważną przez dwa tygodnie lub do końca miesiąca, z której mogli skorzystać nie tylko ludzie bezpośrednio przybywający na Expozycję, ale wszyscy klienci kupujący przez internet. Można też było próbować indywidualnych negocjacji z przedstawicielami konkretnych firm.

Ivy Mike
09-03-2025, 01:45
No i byłem, całe dwa dni - i wszystko potwierdzam. Masa sprzętu do testowania, aczkolwiek często było widać zmęczenie obsługujących stoiska. Zupełnie się nie dziwię, jak usłyszałem kątem ucha parę pytań. Najlepsze było chyba odnośnie fotografii sportowej, do firmy od manualnych obiektywów :wink:
Jeśli chodzi o samych prezentujących - to pewnie jak i w sklepach, raz lepiej, raz gorzej. Były i osoby szanowane w środowisku (np. jakiś fachowiec od Nikona, który przy innym stanowisku pomagał jakiejś osobie z ustawieniem analoga) ale i troszkę nieogarniające rzeczywistości - jak np. pracownik Canona który polecał zwiedzającym G7x - czyli aparat którego od dawna nie widziałem w sklepach, i który był zaskoczony że nie ma go w ofercie FotoPlusa (acz, z tego co doczytałem teoretycznie nadal jest produkowany). Ale, wcale mnie to nie dziwi skoro mieli wystawionego Canona R6...
Oferty specjalne FotoPlus były/są, niektóre naprawdę dobre.
Jeśli chodzi o przedstawicieli firm, to wszyscy odsyłali właśnie do sklepu organizatora imprezy - lub stanowiska z jego pracownikami. Oni jedynie obsługiwali imprezę, ale można było wziąć wizytówkę, żeby później złapać kontakt.
Ja najbardziej się cieszę chyba ze stanowiska infoto gdzie można było sporo Voigtlanderów sprawdzić. No i Sony, masa sprzętu, obok Canona największe stanowisko.
I to co mnie najbardziej zaskoczyło - to tłumy nastolatków, czy może nawet bardziej nastolatek. Część to pokolenie iPhone/Instaxa, ale i sporo osób z aparatami, miałem wrażenie że głównie z epoki lustrzanek Canon/Nikon, czy bezluster Canona.
Nie zabrakło jeszcze oczywiście internetowych specjalistów od fotografii - jak niektórych widziałem i słyszałem to czułem że to komentujący z optyczne.pl :razz:

robcio.m
09-03-2025, 07:52
Na to wydarzenie pierwszego dnia zawsze zjawiały się ekipy ze szkół stąd spora ilość nastolatków.

Sam zazwyczaj bywam pierwszego dnia - wtedy obsługa jest mniej zmęczona.

Targi są dla wszystkich można spotkać różnych ludzi, eksperci nawet Ci samozwańczy czasami dodają kolorytu ;-)

Promocje zawsze jakieś tam organizator przygotowuje - w tym roku również są (natomiast cudów nie ma jak ktoś liczy na ceny względem sugerowanych przez pół to będzie zawiedziony - z szybkiego rzutu okiem na kilka obiektywów Nikona jest cena wydaje się ok, Sigma moim zdaniem niezłe ceny na niektóre szkła z serii i, Panasonic w sprzedaży zestawy aparat plus nawet 2-3 obiektywy - tu cena wydaje mi się być spoko ale nie znam się jakoś szczególnie na sprzęcie tej firmy, nie śledzę cen drobiazgowo)

Nie wiem jak w sobotę, w piątek pytałem - adaptera Viltrox E-Z ni widu ni słychu.

Masa ścianek (ze światłem) do robienia zdjęć, modele i modele które co fajne na takich imprezach pozują wszystkim.

Z nowości można było się przymierzyć do Nikkor 35 f1.2s, Sigma 300-600 f4 (z obserwacji bardzo duże zainteresowanie), aparat Sigma BF, Sony 400-800 (też kolejka chętnych by się przymierzyć), nowy Panasonic S1rII (tu zainteresowanie chyba mniejsze, chociaż sprzęt robi solidne wrażenie, sample jeszcze przejrzę), słyszałem też, że Eizo miało z sobą nowe monitory, na stoisku OM system można było się pobawić OM-3, Sony miało z sobą też 16 f1.8.

Jeśli chodzi o zostawianie czegoś swojego czy dokumentu (spotkałem się z tym raz kilka lat temu, jak targi były w Tauron Arenie, nie w Expo - można było w jednej z firm pożyczyć obiektyw i wyjść z nim z terenu targów - do parku stąd takiej praktyki używano) na obecnej edycji nikt mnie o nic takiego nie pytał ale też nie oferował że można wyjść ze sprzętem z hali Expo.

Nikon w mojej skromnej opinii mocne stoisko w tym roku, mieli niemal komplet obiektywów z sobą (od małych tanich, poprzez budzących dyskusje f1.4, profesjonalne f1.2, na długich szkłach do fotografii przyrody kończąc) dodatkowo oczywiście można było się przymierzyć do oferty body i tu z obserwacji wydaje się, że szczyt zainteresowania nikonem Z F trochę mamy za nami, bawiąc się różnymi obiektywami słyszałem, iż raczej współuczestnicy pytali o z6 III. Była też inspirowana Japonia przestrzeń do wykonywania zdjęć z modelka oraz setup z kamerą i nowym obiektywem filmowym.

Na stoiskach Fuji nie byłem zabrakło czasu i siły. Pentax miał swoją nowość analogową.

Instaxy oczywiście w ruchu można było sobie zrobić fotkę pamiątkę :-)

burton
09-03-2025, 22:45
Ivy Mike czy voigtländer miał nowego ultrona 90mm f/2 ?

Tullusion
10-03-2025, 15:32
Piszę raz jeszcze na temat tegorocznej Expozycji, ale tym razem z prośbą: czy udało Wam się zapisać bądź znacie profile w social mediach modelek i modela (przy stoisku Panasonica), którzy pozowali podczas targów? Chciałbym uczciwie oznaczyć wszystkich w opisach pod zdjęciami, ale niestety nie udało mi się zdobyć namiarów od kilku osób, zwłaszcza w piątek, gdy panował ogólnie większy rozgardiasz. Byłbym bardzo wdzięczny. Oczywiście jeżeli byłoby to złamaniem etykiety modelingowej bądź w inny sposób godziłoby w reguły obowiązujące w tej branży, to odpuszczę.

Ivy Mike
10-03-2025, 21:03
Na to wydarzenie pierwszego dnia zawsze zjawiały się ekipy ze szkół stąd spora ilość nastolatków.

Tak, też o tym pomyślałem, chociaż i w sobotę było sporo młodszych osób.
Co do obsługi - pełna zgoda, było widać i w piątek po południu, ale już w ogóle w sobotę że mają dość :D

Szczyt zainteresowanie Nikonem Z f był przy stoisku Voigtlandera, byłem w szoku jak sporo osób mnie o niego pytało (ale też najwięcej czasu spędziłem właśnie tam).
burton nie wiem, nie pytałem o ten obiektyw. Ale nie mieli nowego 28mm, a sporo osób o niego pytało.

- - - - kolejny post - - - - - -

No i niestety, nie było wspomnianego adapteru Viltroxa E-Z a liczyłem na niego bardzo. Nawet zabrałem szkiełko Sony, bo i pomiędzy stoiskami było trudno coś pożyczyć. Byłem świadkiem sytuacji jak ktoś na stoisku Sony gwizdnął akumulator...

Ivy Mike
28-01-2026, 00:21
Jest już termin kolejnej edycji
93225