PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture v.s. JPEG z aparatu

kamil
21-07-2007, 12:25
Niedawno zauwazylem, ze NEFy wywolane w NC bez zadnej ingerencji (z kompletem ustawien z aparatu) roznia sie czasem znaczaco od JPEGow wygenerowanych w korpusie. Roznice sa przede wszystkim zauwazalne w odcieniu skory (NC generuje obrazy lekko zaczerwienione). Ponizej zamieszczam dosc ekstremalny przyklad zmiany kolorow.

1. JPEG crop

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/1962/dsc2977jpgnk2.jpg)

2. NC crop, wywolany Batchem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img243.imageshack.us/img243/4660/dsc2977nccsa3.jpg)

W NEFie sa lekko wyciagniete cienie, rozowy jest zdecydowanie za rozowy, a paski na bluzce zmieniaja calkowicie kolor!

Bede wdzieczny za porady od NEF-masterow.

JK
21-07-2007, 12:51
Problem polega na tym, ze te zdjęcia mają różną jasność (to wyciągane z RAWa jest jaśniejsze), a w konsekwencji muszą się różnić kolory. Porównaj histogramy, to też to zauważysz. Spróbuj te dwa JPEGi doprowadzić do takiej samej jasności, albo potraktować funkcjami AUTO (w NC, w Corelu, czy PSie), to dostaniesz prawie identyczne obrazki.

kamil
21-07-2007, 12:59
Problem polega na tym, ze te zdjęcia mają różną jasność (to wyciągane z RAWa jest jaśniejsze), a w konsekwencji muszą się różnić kolory. Porównaj histogramy, to też to zauważysz. Spróbuj te dwa JPEGi doprowadzić do takiej samej jasności, albo potraktować funkcjami AUTO (w NC, w Corelu, czy PSie), to dostaniesz prawie identyczne obrazki.

Jacku, z calym szacunkiem, ale to nie ma NIC wspolnego z jasnoscia.
Jak wspomnialem, NEF wywolywany byl z kompletem ustwien z JPEGa.
Rozowy kolor i zmiana odcienia paskow na bluzce nie nic wspolnego z roznica w jasnosci (pewnie rzedu 0.1EV).
Chetnie podesle NEFa i dowiem sie, jak uzyskac z niego kolory JPEGa.

stig
21-07-2007, 13:21
Moze ja odpowiem nieco inaczej.
Nie wiem po stwarzasz sobie takie problemy. Roznica w odcieniu skory (przynajmniej porownujac te dwa zdjecia) jest tak minimalna, ze nawet robiac high-endowe obrazki w studio za 1000 zl sztuka -- nie zawracalbym tym sobie glowy. Biorac pod uwage, ze to co nam pokazales, to jakas reporterka -- tym bardziej. Juz szybciej bym sie przyczepil do kompletnego braku ostrosci (ale w tym przypadku zarzuty do siebie lub szkiel).
Jesli odpowiada Ci kolor skory z JPGa -- po co robisz w NEFie?
Przypomne -- NEF nie powstal do tego, zeby obrazki byly takie same jak z JPGa. A tak zaawansowany soft jak Nikon Capture -- tez nie sluzy do tego, zeby renderowac NEFy nie ruszajac zadnego z suwakow.

kamil
21-07-2007, 13:38
Do do zdjecia - tak, reporterka, ISO 1600, f/1.8, rog kadru, 1/25s, ludzie w ruchu. Jak dla mnie, w zaistnialych warunkac nieostrosc akceptowalna.

Jesli chodzi o kolor skory, dysponuje drastyczniejszymi, bardziej ewidentymi przykladami, lecz jesli twierdzicie, ze tak juz ma byc, dam sobie spokoj z przykladami.

A pstrykam w NEFach, aby 'to jedno zdjecie' miec w NEFie. GDybym wiedzial z gory ktore, reszte pstrykal bym w JPEGu :)

JK
21-07-2007, 15:49
Jacku, z calym szacunkiem, ale to nie ma NIC wspolnego z jasnoscia.
Jak wspomnialem, NEF wywolywany byl z kompletem ustwien z JPEGa.
Rozowy kolor i zmiana odcienia paskow na bluzce nie nic wspolnego z roznica w jasnosci (pewnie rzedu 0.1EV).
Chetnie podesle NEFa i dowiem sie, jak uzyskac z niego kolory JPEGa.

A z RAWa "cienie wyciągałeś"? Przecież sam o tym napisałeś. Jeśli wyciągałeś w NC cienie, to wyciagałeś też tę bluzeczkę. Wystarczy porównać histogramy i wszystko jest jasne. Ale jak wiesz lepiej, to po co pytasz?

Czornyj
21-07-2007, 15:52
Jest tak jak mówi JK - wyciąganie cieni zmienia nieco kolorystykę zdjęcia i na tym polega cały dowcip.

kamil
21-07-2007, 18:06
A z RAWa "cienie wyciągałeś"? Przecież sam o tym napisałeś. Jeśli wyciągałeś w NC cienie, to wyciagałeś też tę bluzeczkę. Wystarczy porównać histogramy i wszystko jest jasne. Ale jak wiesz lepiej, to po co pytasz?

Jejku, pisze po raz trzeci, drukowanymi literami: :)
NEF wywolany BEZ ZADNEJ INGERENCJI.
Nic nie wyciagane z zadnych cieni.

Roznica w interpretacji kolorow jest dla mnie szokujaca. Dla Was nie?

JK
21-07-2007, 20:16
.... W NEFie sa lekko wyciagniete cienie, rozowy jest zdecydowanie za rozowy, a paski na bluzce zmieniaja calkowicie kolor! ....
Czyli mam rozumieć, że nie wiesz co piszesz?

MzMarcin
21-07-2007, 21:47
Czyli mam rozumieć, że nie wiesz co piszesz?
He JK z całym szacunkiem, ale to ty źle interpretujesz w tym przypadku co czytasz...
Kolega napisał "wyciągniete" w stosunku do samego batchera nikon capture...

JK
21-07-2007, 22:13
Dobrze czytam. Jeśli są "wyciągnięte" (nie ważne jak i przez kogo), to kolory muszą być zmienione - nie ma bata. Może warto przeanalizować wszystkie parametry tego batcha, albo zrobić to wszystko ręcznie, wyłączając w NC wszystkie funkcje poza "Advanced RAW" i "White Balance" oraz odszumianie w puszce.

roofman
22-07-2007, 08:45
A mnie nurtuje co innego.... Czemu pierwsze zdjęcie jest w kratkę? Przez pończochę było robione czy jak...?
Widać to bardzo na skórze "modelki"... Jakaś obróbka szczególna że tak dziwacznie wyszło?

JK
22-07-2007, 09:47
Zapewne znów wyjdzie, że się nie znam, ale właśnie tak wyglada kompresja obrazu w trybie JPEG Basic. Niektórzy i tak nie widzą różnicy, wiec twoje spostrzeżnie jest chyba mało istotne. :wink: Specjalistą od JPEG Basic jest milo_ja, zapytaj co on na to. :lol:

kamil
22-07-2007, 10:15
Podsumowujac, bardzo mnie zdziwil fakt innej interpretacji kolorow oraz krzywej tonalnej w NC w stosunku do obrazu z korpusu. Szkoda, gdyz czesto wolalbym efekt otrzymany z aparatu, a to niestety tylko JPEG Basic.

Macro
22-07-2007, 11:12
kamil - a spróbuj zrobić tak jak napisał JK - wyłącz wszystkie funkcje etc.
Albo spróbuj zejść w dół z cieniami żeby otrzymać efekt podobny do JPG i zobaczyć jak się wtedy kolory zachowają.

MirekM
22-07-2007, 17:08
Może walnę jak kulą w płot bo nie znam NX'a , ale czy nie będą tu w tym przypadku grać różnice w przestrzeniach barwnych na styku aparat/program ?

milo_ja
22-07-2007, 17:52
Zapewne znów wyjdzie, że się nie znam, ale właśnie tak wyglada kompresja obrazu w trybie JPEG Basic. Niektórzy i tak nie widzą różnicy, wiec twoje spostrzeżnie jest chyba mało istotne. :wink: Specjalistą od JPEG Basic jest milo_ja, zapytaj co on na to. :lol:

Opimal Quality JPEG Basic tak dla ścisłości. To wbrew pozorom różnica spora różnica. Jakość zbliżona do Normal, a wielkość do Basic (jeśli scena pozwala na to). A co do różnic w wywołaniu to ... po jakiego bawić się w NEFy a potem wywoływać wszystko z automatu. Nie lepiej sobie w puszce dobrze poustawiać?