Zobacz pełną wersję : Nikon Capture v.s. JPEG z aparatu
Niedawno zauwazylem, ze NEFy wywolane w NC bez zadnej ingerencji (z kompletem ustawien z aparatu) roznia sie czasem znaczaco od JPEGow wygenerowanych w korpusie. Roznice sa przede wszystkim zauwazalne w odcieniu skory (NC generuje obrazy lekko zaczerwienione). Ponizej zamieszczam dosc ekstremalny przyklad zmiany kolorow.
1. JPEG crop
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/1962/dsc2977jpgnk2.jpg)
2. NC crop, wywolany Batchem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img243.imageshack.us/img243/4660/dsc2977nccsa3.jpg)
W NEFie sa lekko wyciagniete cienie, rozowy jest zdecydowanie za rozowy, a paski na bluzce zmieniaja calkowicie kolor!
Bede wdzieczny za porady od NEF-masterow.
Problem polega na tym, ze te zdjęcia mają różną jasność (to wyciągane z RAWa jest jaśniejsze), a w konsekwencji muszą się różnić kolory. Porównaj histogramy, to też to zauważysz. Spróbuj te dwa JPEGi doprowadzić do takiej samej jasności, albo potraktować funkcjami AUTO (w NC, w Corelu, czy PSie), to dostaniesz prawie identyczne obrazki.
Problem polega na tym, ze te zdjęcia mają różną jasność (to wyciągane z RAWa jest jaśniejsze), a w konsekwencji muszą się różnić kolory. Porównaj histogramy, to też to zauważysz. Spróbuj te dwa JPEGi doprowadzić do takiej samej jasności, albo potraktować funkcjami AUTO (w NC, w Corelu, czy PSie), to dostaniesz prawie identyczne obrazki.
Jacku, z calym szacunkiem, ale to nie ma NIC wspolnego z jasnoscia.
Jak wspomnialem, NEF wywolywany byl z kompletem ustwien z JPEGa.
Rozowy kolor i zmiana odcienia paskow na bluzce nie nic wspolnego z roznica w jasnosci (pewnie rzedu 0.1EV).
Chetnie podesle NEFa i dowiem sie, jak uzyskac z niego kolory JPEGa.
Moze ja odpowiem nieco inaczej.
Nie wiem po stwarzasz sobie takie problemy. Roznica w odcieniu skory (przynajmniej porownujac te dwa zdjecia) jest tak minimalna, ze nawet robiac high-endowe obrazki w studio za 1000 zl sztuka -- nie zawracalbym tym sobie glowy. Biorac pod uwage, ze to co nam pokazales, to jakas reporterka -- tym bardziej. Juz szybciej bym sie przyczepil do kompletnego braku ostrosci (ale w tym przypadku zarzuty do siebie lub szkiel).
Jesli odpowiada Ci kolor skory z JPGa -- po co robisz w NEFie?
Przypomne -- NEF nie powstal do tego, zeby obrazki byly takie same jak z JPGa. A tak zaawansowany soft jak Nikon Capture -- tez nie sluzy do tego, zeby renderowac NEFy nie ruszajac zadnego z suwakow.
Do do zdjecia - tak, reporterka, ISO 1600, f/1.8, rog kadru, 1/25s, ludzie w ruchu. Jak dla mnie, w zaistnialych warunkac nieostrosc akceptowalna.
Jesli chodzi o kolor skory, dysponuje drastyczniejszymi, bardziej ewidentymi przykladami, lecz jesli twierdzicie, ze tak juz ma byc, dam sobie spokoj z przykladami.
A pstrykam w NEFach, aby 'to jedno zdjecie' miec w NEFie. GDybym wiedzial z gory ktore, reszte pstrykal bym w JPEGu :)
Jacku, z calym szacunkiem, ale to nie ma NIC wspolnego z jasnoscia.
Jak wspomnialem, NEF wywolywany byl z kompletem ustwien z JPEGa.
Rozowy kolor i zmiana odcienia paskow na bluzce nie nic wspolnego z roznica w jasnosci (pewnie rzedu 0.1EV).
Chetnie podesle NEFa i dowiem sie, jak uzyskac z niego kolory JPEGa.
A z RAWa "cienie wyciągałeś"? Przecież sam o tym napisałeś. Jeśli wyciągałeś w NC cienie, to wyciagałeś też tę bluzeczkę. Wystarczy porównać histogramy i wszystko jest jasne. Ale jak wiesz lepiej, to po co pytasz?
Jest tak jak mówi JK - wyciąganie cieni zmienia nieco kolorystykę zdjęcia i na tym polega cały dowcip.
A z RAWa "cienie wyciągałeś"? Przecież sam o tym napisałeś. Jeśli wyciągałeś w NC cienie, to wyciagałeś też tę bluzeczkę. Wystarczy porównać histogramy i wszystko jest jasne. Ale jak wiesz lepiej, to po co pytasz?
Jejku, pisze po raz trzeci, drukowanymi literami: :)
NEF wywolany BEZ ZADNEJ INGERENCJI.
Nic nie wyciagane z zadnych cieni.
Roznica w interpretacji kolorow jest dla mnie szokujaca. Dla Was nie?
.... W NEFie sa lekko wyciagniete cienie, rozowy jest zdecydowanie za rozowy, a paski na bluzce zmieniaja calkowicie kolor! ....
Czyli mam rozumieć, że nie wiesz co piszesz?
MzMarcin
21-07-2007, 21:47
Czyli mam rozumieć, że nie wiesz co piszesz?
He JK z całym szacunkiem, ale to ty źle interpretujesz w tym przypadku co czytasz...
Kolega napisał "wyciągniete" w stosunku do samego batchera nikon capture...
Dobrze czytam. Jeśli są "wyciągnięte" (nie ważne jak i przez kogo), to kolory muszą być zmienione - nie ma bata. Może warto przeanalizować wszystkie parametry tego batcha, albo zrobić to wszystko ręcznie, wyłączając w NC wszystkie funkcje poza "Advanced RAW" i "White Balance" oraz odszumianie w puszce.
A mnie nurtuje co innego.... Czemu pierwsze zdjęcie jest w kratkę? Przez pończochę było robione czy jak...?
Widać to bardzo na skórze "modelki"... Jakaś obróbka szczególna że tak dziwacznie wyszło?
Zapewne znów wyjdzie, że się nie znam, ale właśnie tak wyglada kompresja obrazu w trybie JPEG Basic. Niektórzy i tak nie widzą różnicy, wiec twoje spostrzeżnie jest chyba mało istotne. :wink: Specjalistą od JPEG Basic jest milo_ja, zapytaj co on na to. :lol:
Podsumowujac, bardzo mnie zdziwil fakt innej interpretacji kolorow oraz krzywej tonalnej w NC w stosunku do obrazu z korpusu. Szkoda, gdyz czesto wolalbym efekt otrzymany z aparatu, a to niestety tylko JPEG Basic.
kamil - a spróbuj zrobić tak jak napisał JK - wyłącz wszystkie funkcje etc.
Albo spróbuj zejść w dół z cieniami żeby otrzymać efekt podobny do JPG i zobaczyć jak się wtedy kolory zachowają.
Może walnę jak kulą w płot bo nie znam NX'a , ale czy nie będą tu w tym przypadku grać różnice w przestrzeniach barwnych na styku aparat/program ?
Zapewne znów wyjdzie, że się nie znam, ale właśnie tak wyglada kompresja obrazu w trybie JPEG Basic. Niektórzy i tak nie widzą różnicy, wiec twoje spostrzeżnie jest chyba mało istotne. :wink: Specjalistą od JPEG Basic jest milo_ja, zapytaj co on na to. :lol:
Opimal Quality JPEG Basic tak dla ścisłości. To wbrew pozorom różnica spora różnica. Jakość zbliżona do Normal, a wielkość do Basic (jeśli scena pozwala na to). A co do różnic w wywołaniu to ... po jakiego bawić się w NEFy a potem wywoływać wszystko z automatu. Nie lepiej sobie w puszce dobrze poustawiać?