PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Rotterdam po nocy

akustyk
26-02-2025, 09:21
ciekaw jestem preferencji, bo sam nie moge zdecydowac :) 1/10 sekundy czy 2,5 minuty?

1
86345

2
86346

Wind Mill
26-02-2025, 11:16
Jedno i drugie, ale też żadne. Czemu też? IMHO ten refleks na pylonie prosi się o mocny punkt.

paparapa
26-02-2025, 11:36
Wydawało mi się że jesteś pogromcą "kisielu" w wodzie...
Może złe zapamiętałem.
Mz druga fotka sprawia wrażenie "martwej". Nieciekawe niebo plus woda bez życia przegrywa z pierwszą wersją.

Kojocisko
26-02-2025, 12:28
Ja też na 1/10. Dokładnie jak napisał paparapa,

poste
26-02-2025, 12:51
Jak sądzę i tak zrobisz po swojemu, nie bardzo przejmując się opiniami ;) Ale skoro pytasz, to jak dla mnie drugie zdjęcie ma większy potencjał do zrobienia obrazka, który na dłużej przyciągnie oko. Jakaś ciekawa konwersja b&w z niekonwencjalnymi odcieniami, może panorama... oczywiście każdy zrobiłby to po swojemu. Ja widzę pewien potencjał, natomiast na pierwszym zdjęciu ten potencjał jak dla mnie jest mniejszy.

paparapa
26-02-2025, 13:02
Jak sądzę i tak zrobisz po swojemu, nie bardzo przejmując się opiniami ;) Ale skoro pytasz, to jak dla mnie drugie zdjęcie ma większy potencjał do zrobienia obrazka, który na dłużej przyciągnie oko. Jakaś ciekawa konwersja b&w z niekonwencjalnymi odcieniami, może panorama... oczywiście każdy zrobiłby to po swojemu. Ja widzę pewien potencjał, natomiast na pierwszym zdjęciu ten potencjał jak dla mnie jest mniejszy.

Gdybyśmy rozmawiali o potencjale to nawet bym na to przystał. Ale tu mowa o konkretach. :)

cz4rnuch
26-02-2025, 13:04
...Mz druga fotka sprawia wrażenie "martwej".To pewnie dlatego, że na zdjęciu mamy sportretowaną materię nieożywioną :) Akurat pod tym względem obie wersje jakoś mocno od siebie nie odbiegają. Natomiast to co dla mnie robi różnicę to druga wersja jest bardziej graficzna co akurat w tym przypadku, moim zdaniem, lepiej zagrało. Pierwsze zdjęcie pozbawione tej maniery, bo akurat generalnie nie lubię memłania, wypada przy drugim bardziej jak, nie chcę żeby to źle zabrzmiało, niezbyt wyróżniający się pstryk.

kipcior
26-02-2025, 13:13
Jak dla mnie druga wersja zdecydowanie. Dlatego, że jest inna i nie cyknie się tego komórką ;)

cz4rnuch
26-02-2025, 13:36
J...i nie cyknie się tego komórką ;)Na chwilę obecną myślę, że nawet komórką można już powalczyć z takim tematem.

akustyk
26-02-2025, 14:19
Jedno i drugie, ale też żadne. Czemu też? IMHO ten refleks na pylonie prosi się o mocny punkt.
cos w tym jest. ja mam generalnie czesto problem z kadrowaniem Rotterdamu po nocy, bo balans kompozycji mocno zalezy od tego jak wyjda odbicia w wodzie. poza tym, ze niektore obiekty sa lub nie podswietlone. co przy dlugich ekspozycjach o wschodzie/zachodzie slonca jest ciezkim procesem (bo wszystko sie zmienia a czas ucieka)

co do tej mocnopunktowosci nie jestem o tyle przekonany, ze jedna bardzo jasna plama jest (wydaje mi sie?) rownowazona lancuszkiem mniejszych plamek na prawo. chyba...

pomysle...

Wydawało mi się że jesteś pogromcą "kisielu" w wodzie...
Może złe zapamiętałem.
jestem, nie jestem. czasem robie jesli wydaje mi sie, ze ma racje bytu i ruch wody jest ku temu. sa tematy w ktorych to dziala, nawet w tym wietrznym kraju

przy czym z tej dwojki moj automatyczny odruch mowi - 1/10. bo to ma wiecej zycia i chwilowosci fotograficznej. dopiero po chwili zaczynam rozwazac, ze z tym kisielem calosci robi sie duzo bardziej graficzna i to tez ma zalety

czy one przeslaniaja wady to jeszcze nie wiem. dlatego taki watek a nie inny, potrzebuje zewnetrznych par oczu ;)

Ja też na 1/10. Dokładnie jak napisał paparapa,
dziekuje

konwersja kisielu do B&W, jeszcze z modnym podcieciem do sredniego formatu i pie* winietka...

robie takie rzeczy, owszem. ale po cichu w domu, pod kordla, i nie pokazuje publicznie ;) za duzo tego juz bylo, jest i niestety nadal bedzie w internetach :D

ale prawda, to ma racje bytu. chociaz dla mnie moze jednak kolor. efekt kropli zoltego swiatla w morzu osaczajacego granatu IMHO zatraci sie po desaturacji

Gdybyśmy rozmawiali o potencjale to nawet bym na to przystał. Ale tu mowa o konkretach. :)
howgh!

To pewnie dlatego, że na zdjęciu mamy sportretowaną materię nieożywioną :) Akurat pod tym względem obie wersje jakoś mocno od siebie nie odbiegają. Natomiast to co dla mnie robi różnicę to druga wersja jest bardziej graficzna co akurat w tym przypadku, moim zdaniem, lepiej zagrało. Pierwsze zdjęcie pozbawione tej maniery, bo akurat generalnie nie lubię memłania, wypada przy drugim bardziej jak, nie chcę żeby to źle zabrzmiało, niezbyt wyróżniający się pstryk.
prawda, swieta prawda, i gowno prawda ;) w sensie: nie odbieram ci bynajmniej racji, ale takie rozumowanie dosc szybko sprowadza cala fotografie widoczkowa/natury bez (dobrze widocznej) obrobki do kategorii pstryk, a juz zwlaszcza jesli sa to ogniskowe w okolicach smarkfonowych. to sie nawet pokrywa z masowokulturowa percepcja co jest sztuka a co nia nie jest (i jaka wartosc ma "widoczek", ktory wyglada jakby go mozna bylo zrobic bez tony dedykowanych szpejow) tylko... czy to jest sluszne spojrzenie? a tym bardziej jedyne sluszne? ;)

Jak dla mnie druga wersja zdecydowanie. Dlatego, że jest inna i nie cyknie się tego komórką ;)
q.e.d.

Na chwilę obecną myślę, że nawet komórką można już powalczyć z takim tematem.
na chwile obecna to takie cos mozna AI wygenerowac.

nie trzeba nawet zadnej "fotografii" robic. w znaczeniu takiej fajnej definicji: "Every other artist begins with a blank canvas, a piece of paper the photographer begins with the finished product." (Edward Steinchen).

cz4rnuch
26-02-2025, 15:30
...prawda, swieta prawda, i gowno prawda ;) w sensie: nie odbieram ci bynajmniej racji, ale takie rozumowanie dosc szybko sprowadza cala fotografie widoczkowa/natury bez (dobrze widocznej) obrobki do kategorii pstryk, a juz zwlaszcza jesli sa to ogniskowe w okolicach smarkfonowych. to sie nawet pokrywa z masowokulturowa percepcja co jest sztuka a co nia nie jest (i jaka wartosc ma "widoczek", ktory wyglada jakby go mozna bylo zrobic bez tony dedykowanych szpejow) tylko... czy to jest sluszne spojrzenie? a tym bardziej jedyne sluszne? ;).A gdzie ja tu twierdzę, że to jedyne słuszne spojrzenie? Pytałeś o preferencje, byłem jedynym z tych, którym bardziej spodobała się wersja 2, ale rozumiem, że innym wersja pierwsza bardziej podchodzi. Ja tu w ogóle nie generalizuję, jeśli już to odwrotnie, bo zaznaczyłem, i to się pokrywa z tym co ogólnie tu piszę na forum, że obróbka w mojej ocenie ingerująca mocno w zdjęcia typu krajobraz lub w szczególności w wodę będącą w ruchu mnie delikatnie razi. Ale nie zawsze i tak jest w przypadku twojego zdjęcia. Nawet chciałem to bardziej zaakcentować, ale uznałem, że nie ma potrzeby. Zastanawiałem się czy tego też bardziej nie uzasadnić w sensie napisać, że dla mnie mocniejsza obróbka bardziej odrealniła to zdjęcie. W połączeniu z mgłą, i jednym mniej oczywistym źródłem światła nadała temu zdjęciu klimat senny, na granicy światów, coś co mi odpowiada. Jest to spójne i dla mnie to gra, nawet jeśli nie miałeś takich intencji. W przeciwieństwie do zdjęcia pierwszego, gdzie bez większych ingerencji niby ten sam kadr, ale dla mnie jest nieciekawy i jest o niczym (ostro, przepraszam, ale tylko z powodu tego, że nie znalazłem lepszego określenia).

...na chwile obecna to takie cos mozna AI wygenerowac...No można. Stoi to jakoś w opozycji do tego co napisałem? Po prostu stwierdziłem fakt, że technicznie już jest to możliwe. Sprawdziłem nawet, żeby nie wyjść na głupka, czy w mojej komórce mogę przekroczyć czas naświetlania 30 sekund. No i mogę, mogę naświetlanie zakończyć w dowolnym momencie. Chociaż tak po prawdzie to doszedłem tylko do 2 minut, dłużej nie sprawdzałem więc może dalej natrafiłbym na jakieś przeszkody. A nawet jeśli kogoś komórka nie ma trybu dedykowanego do długiego naświetlania to przynajmniej część modeli jest kompatybilna z apkami niezależnych deweloperów, które to umożliwiają. To tylko tyle, a czy ktoś potrafi zrobić użytek z tego narzędzia tak jak ty to zrobiłeś oraz czy lustrzanka lub bezlustro robotę ułatwiają to już kwestia oddzielna.

poste
26-02-2025, 17:54
(...)

konwersja kisielu do B&W, jeszcze z modnym podcieciem do sredniego formatu i pie* winietka...

robie takie rzeczy, owszem. ale po cichu w domu, pod kordla, i nie pokazuje publicznie ;) za duzo tego juz bylo, jest i niestety nadal bedzie w internetach :D

(...).

Czyli miałem rację, niepotrzebnie się odzywałem ;)

Jak sądzę i tak zrobisz po swojemu, nie bardzo przejmując się opiniami ;) Ale skoro pytasz....

Mała uwaga, dyskusja jest dość letnia, więc wulgaryzmy jak dla mnie nie mają tu żadnego uzasadnienia.

A to sorry, źle odebrałem te zdjęcia. Wydawało mi się że są przed obróbką ze względu na autora, kadrowanie, format, kolory i krzywe budynki. Widać nadinterpretowałem o co kolega pyta.

Dune
26-02-2025, 19:55
Rozmyta woda dobrze dla mnie koresponuje z zamglonymi szczytami budynków, natomiast światła i cienie na wodzie bardziej odpowiadają mi na zdjęciu nr 1. Z kolei na wersji nr 2 światło na pylonie jest przygaszone i nie odciąga uwagi od centrum kompozycji.

akustyk
27-02-2025, 09:42
Pytałeś o preferencje, (...)

OK. ogarniam twoja perspektywe, dzieki ze ci sie chcialo pare slow napisac!