Zobacz pełną wersję : Jak usunąc hasło w dokumencie Word?
Stworzyłem sobie dość dawno dokument oparty na szablonach do wypełniania. Niestety w tekście mam starą datę 2024 r. Chciałbym ją poprawić ale szablon jest chroniony hasłem. Zapomniałem jak brzmi hasło. Czy jest jakaś szansa aby ten dokument otworzyć do edycji?
Przejdź do pozycji Informacje o > plików > Chroń dokument, > szyfruj przy użyciu hasła. Wyczyść hasło w polu Hasło , a następnie kliknij przycisk OK.
Niestety nie pomaga. Dalej wyskakuje wprowadź haslo
Przejdź do pozycji Informacje o > plików > Chroń dokument, > szyfruj przy użyciu hasła. Wyczyść hasło w polu Hasło , a następnie kliknij przycisk OK.
Tak?? To po co hasła skoro można je w taki sposób obejść?
Wind Mill
25-02-2025, 12:59
Z niegdysiejszych rozkmin w tyrlandii na temat zahasłowanego weksela, pamiętam iż pliki Ofiś są de facto spakowanym archiwum; może nawet wystarczy zmienić rozszerzenie pliku na .rar czy .zip i rozpakować do folderu.
W dalszej kolejności, w odpowiednim pliku jest łatwa możliwość edycji (także hasła) - to chyba jakieś .xml było.
Trza by pogooglać tym tropem.
Zobacz czy uda się otworzyć dokument w WordPad. Czasami to pomaga, ale i tak trzeba będzie tekst przenieść do nowego szablonu.
Tutaj jest więcej: https://www.winfr.org/docs/password-recovery/forgot-word-document-password.html
Zapomniałem jak brzmi hasło.
Podaję hasło: okoń.
jurkarol
25-02-2025, 23:22
Tak się hasło usuwa jak się hasło już zna i się je chce zdjąć.
Przecież tak to każdy by sobie otworzył bez hasła
Jestem przekonany że skasowanie pliku usunie również hasło w nim zapisane :mrgreen:
cz4rnuch
25-02-2025, 23:32
Skoro wszyscy dają złote rady to i ja podkarmię temat. Na pytanie czy jest jakaś szansa aby ten zaszyfrowany dokument otworzyć do edycji odpowiadam: oczywiście. Wystarczy sobie przypomnieć hasło.
A czaty ai podpowiadają, że są nawet apki, które próbują łamać takie hasła. Mnie to akurat nie pomoże, ale ponoć istotna jest wersja oprogramowania z której wygenerowałeś zaszyfrowany dokument.
Podaję hasło: okoń.
:D:D:D
Przypomniało mi się jak kiedyś pracowałem na projekcie w banku i w tymże to banku zwolnił się administrator kluczowego systemu ORACLE'owego.
Tylko on znał hasło administracyjne i oczywiście bank zapomniał go o to hasło zapytać.
Co tu robić? Przyszedł dostawca a bank nie zna hasła?
Mój kolega zażartował sobie mówiąc - na pewno hasło jest "dupa8".
Jakiś szeregowy pracownik banku sprawdził i ..... zadziałało.
:-D
To były czasy. Teraz już by takie coś nie przeszło.
Skoro wszyscy dają złote rady to i ja podkarmię temat. Na pytanie czy jest jakaś szansa aby ten zaszyfrowany dokument otworzyć do edycji odpowiadam: oczywiście. Wystarczy sobie przypomnieć hasło.
A czaty ai podpowiadają, że są nawet apki, które próbują łamać takie hasła. Mnie to akurat nie pomoże, ale ponoć istotna jest wersja oprogramowania z której wygenerowałeś zaszyfrowany dokument.
Nie okoń ? Taka ryba
https://youtu.be/ajJ51DXIHgI?si=YVL1AzbTWIrGlgdP
Stworzyłem sobie dość dawno dokument oparty na szablonach do wypełniania. Niestety w tekście mam starą datę 2024 r. Chciałbym ją poprawić ale szablon jest chroniony hasłem. Zapomniałem jak brzmi hasło. Czy jest jakaś szansa aby ten dokument otworzyć do edycji?
googlałeś?
Kiedyś czytałem że zahasłowanie office'owego dokumentu nie jest żadnym zabezpieczeniem bo bardzo łatwo to hasło można obejść.
jest sporo stronek na których są albo apki do ściągnięcia albo onlinowe serwisy ściągające te hasła.
Nie namawiam do używania ich bo mi to śmierdzi z daleka jakimiś trojanami.
Pytanie jak bardzo ci zalezy i czy chcesz ten dokument wysłać do jakiegoś serwisu online...
https://www.youtube.com/watch?v=I3Il0N_D3RI