Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 4/2025 - GŁOSOWANIE

crusiek
24-02-2025, 22:51
Dobry wieczór. :)

Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Tym razem mamy 8 prac :)

Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie: DWIE!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem jest: August68

Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (27.02.2025)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginały"

86292

Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1Ms4QmoeU8Ug9JwUemPOS_yabCKNcc8xr/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

86300

2

86299

3

86298

4

86297

5

86296

6

86295

7

86294

8

86293

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

August68 prosimy o wyróżnienie :)

Zapraszam :-)

.

incosgnitos
25-02-2025, 08:29
ene due ryke fake...

incosgnitos
25-02-2025, 17:36
nie wiem co wybrać, ale na szczęście jest kość 8x ;)

crusiek
25-02-2025, 18:03
Po jednej pracy na każdym miejscu na podium oraz dwóch kandydatów na różowego :)

Rafaello666
27-02-2025, 10:46
Dzień Dobry. Chwilę mnie nie było, ale pora wracać. Będę wypatrywał kolejnego rawka... ;)

kipcior
27-02-2025, 10:56
Mnie się trochę zapomniało wziąć udziału :)

crusiek
27-02-2025, 23:10
Podsumowanie :)

1 miejsce na podium zajął kierownik.
2 miejsce zajął paparapa
3 miejsce zajęli Dune oraz pki1234
Autor wyróżnił pracę nr: __

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

# 1 crusiek

86374

#2 paparapa

86375

#3 Dune

86376

#3 pki1234

86377

#Praca wyRÓŻniona - /dev/null

#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo :)

Przyjemnego wieczoru.

OjTam
27-02-2025, 23:31
Kreciownik wygrał? Cziter, gałgan, oszukista, AI shackował ankietę. :mrgreen:

I nikt nie zauważył, że w Kreciej wersji brakuje kawałka LD rogu?

crusiek
27-02-2025, 23:36
Górnego PG również....

OjTam
27-02-2025, 23:40
Też. I tak wygrał, cziter. :mrgreen:

Dex
27-02-2025, 23:46
Kreciownik wygrał? Cziter, gałgan, oszukista, AI shackował ankietę. :mrgreen:

Parafrazując klasyka: Oszukista za niecałe trzysta xD haha :mrgreen:

crusiek
27-02-2025, 23:55
https://media0.giphy.com/media/v1.Y2lkPTc5MGI3NjExbWsweHhyMjJ3Mmh6eW5ycm45bmJla3d wZGV4YW10ejVicHA3c2s2dSZlcD12MV9pbnRlcm5hbF9naWZfY nlfaWQmY3Q9Zw/WjC34Pvw6pgRi/giphy.gif

;);)

OjTam
27-02-2025, 23:57
Cziter, gałgan, oszukista. Ankietę shackował, głosujących przekupił lub zaszantażował. I wygrał, Kret jeden. :mrgreen:

Dex
28-02-2025, 00:00
Nieeeeee, no to to trzeba zgłosić xD

pki1234
28-02-2025, 12:44
:-D :-D :-D
a jak się dorzuci do tego że nie głosował na żadną inną pracę a między pierwszym a drugim miejscem jest tylko jeden głos różnicy to....
....dowody mówią same za siebie ....
.... trzeba powołać komisję forumową i przykładnie osądzić
:-D

incosgnitos
28-02-2025, 12:48
jestem zawiedziony... znowu najgorsze możliwe miejsce :mad:

incosgnitos
28-02-2025, 14:54
:-D :-D :-D
a jak się dorzuci do tego że nie głosował na żadną inną pracę a między pierwszym a drugim miejscem jest tylko jeden głos różnicy to....
....dowody mówią same za siebie ....
.... trzeba powołać komisję forumową i przykładnie osądzić
:-D
Trzeba zmienić regulamin...
za brak oddanego głosu jeden punkt na minus ;)...

crusiek
28-02-2025, 15:02
Wogole nie glosowal, bo ma pamiec wiewiorki xD

incosgnitos
02-03-2025, 10:01
No i nikt ze zwycięzców nie chwali się jak to osiągnął ten zwycięski rezultat ? :)... nie chcecie nam dać wskazówek na przyszłość ?!? :evil:

Moje się nie podobało ale i tak Wam powiem, żebyście wiedzieli czego nie robić na przyszłość... hehe:
1. HDR z dwóch, i po całości: Kelwiny 7500, biały i światła lekko w dół, cienie czarny lekko w górę, nasycenie na plus, ciut na plus struktura i przejrzystość
2. usunięcie śmieci
3. niebo - no piękna magenta wyszła (zamierzona), nikt nie docenił baśniowego rezultatu tego tła... wstyd ;) -> chyba wiecie jak to zrobić, nie ma co pisać
4. woda na pierwszym planie - ogólnie rozjaśnienie ;)
5. wybrane kamienie - podniesienie kontrastu, obniżenie czarnego żeby dać lekki efekt 3d i podbicie struktury
6. drobne zabawy z klockami skalnymi

Z tego co widzę, to nie wszyscy robili HDR-a... a niektórzy robili, ale słabo wyszedł... ciekawi mnie na jakim sofcie HDR był robiony ;) u zwycięzcy np. po kamieniach w wodzie widać, że soft sobie nie poradził zbytnio ;)

Dune
02-03-2025, 12:30
Tak na szybko (bo nie ma/warto wgłębiać się w szczegóły) - nie łączyłem dwóch klatek, wykorzystałem tylko tą ciemniejszą, D750 miał chyba najlepszy DR u Nikona w historii (1:1, nie mówię o efekcie po zeskalowaniu do mnniejszej rozdzielczości), po wyciągnięciu cieni nie widziałem niczego niepokojącego; wywołanie w Camera RAW na domyślnych ustawieniach Adobe Krajobraz przyciemnionych przeze mnie nieco, kadrowanie, dodadnie w okolicach horyzontu nieco jasności z maskowaniem gradientem lustrzanym oraz bardzo duża ilość lokalnych modyfilkacji świateł, cieni, kontrastu, nasycenia i ciepła barw itd. przy użyciu warstw (częściowo z użyciem masek luminacji) oraz wtyczki Viveza.

pki1234
04-03-2025, 14:02
...D750 miał chyba najlepszy DR u Nikona w historii ...(

Zgadzam sie w 100%. Wyciąganie z cieni w RAWach z D750 to przyjemność i bułka z masłem.
Nigdy do tej pory nie musiałem odszumiać zdjęć z tego aparatu.

Ja jednak pomyślałem że wykorzystam pierwszy raz funkcję "HDR" w ON1 PhotoRAW i pobawiłem się dwoma zdjęciami.
Nic wielkiego nie robilem oprócz zabawy z kontrastem swiatlami i cieniami. Bardzo delikatnie też zmieniłem kadr.
Zgaduję że w czasie robienia zdjęcia słońce było już dobrze pod horyzontem więc nie ocieplałem kolorków.
Patrząc na zdjęcia innych podoba mi się mocniejsze podkreślenie szczegółów na wodzie. U mnie jakoś one zniknęły i nie wiem w którym momencie obróbki się to stało.
Nawet na pojedyńczym zdjęciu źródłowym są one lepiej widoczne niż na moim.

incosgnitos
04-03-2025, 18:30
na moje oko to HDR był robiony na 5,6,7 -> przynajmniej na tych fotach widać, ze soft sobie nie poradził ;)
Na innych jak był HDR to wyszło lepiej zdecydowanie.

pki1234
04-03-2025, 19:07
na moje oko to HDR był robiony na 5,6,7 -> przynajmniej na tych fotach widać, ze soft sobie nie poradził ;)

też obstawiam że w moim przypadku zanik szczegółów na wodzie to wynik działania HDRa.
Teraz jestem na innym kompie ale może poźniej sprawdzę.
HDRa robiłem pierwszy raz. Wcześniej nigdy nie potrzebowałem - bo mam D750 :-D.

Jacu
04-03-2025, 20:28
Tak, moja 5-tka była robiona jako HDR w lightroomie. Też bardzo rzadko robię jakieś HDRy. Może faktycznie, gdybym nieco mocniej uwydatnił fale, morze, horyzont, zbliżyłbym się nieco do zwycięskiej pracy nr 7 , bo kolorystyka nieco podobna.

paparapa
04-03-2025, 21:19
Tak na szybko (bo nie ma/warto wgłębiać się w szczegóły) - nie łączyłem dwóch klatek, wykorzystałem tylko tą ciemniejszą, D750 miał chyba najlepszy DR u Nikona w historii (1:1, nie mówię o efekcie po zeskalowaniu do mnniejszej rozdzielczości), po wyciągnięciu cieni nie widziałem niczego niepokojącego; wywołanie w Camera RAW na domyślnych ustawieniach Adobe Krajobraz przyciemnionych przeze mnie nieco, kadrowanie, dodadnie w okolicach horyzontu nieco jasności z maskowaniem gradientem lustrzanym oraz bardzo duża ilość lokalnych modyfilkacji świateł, cieni, kontrastu, nasycenia i ciepła barw itd. przy użyciu warstw (częściowo z użyciem masek luminacji) oraz wtyczki Viveza.

D 750 nie miała najlepszego DR. Różnice są minimalne ale jednak. Ta puszka za to miała świetną tonalność.
Szumy są zawsze. A czy się ujawnią w nieładny sposób to zależy często od sposobu obróbki. Jak się "przyciśnie" mocniej to wylezą jak karaluchy spod podłogi. :)

też obstawiam że w moim przypadku zanik szczegółów na wodzie to wynik działania HDRa.
Teraz jestem na innym kompie ale może poźniej sprawdzę.
HDRa robiłem pierwszy raz. Wcześniej nigdy nie potrzebowałem - bo mam D750 :-D.

Tiaaaa, powiadasz że program zniszczył ci szczegóły na zdjęciu....
A ty gdzie byłeś jak to robił? :)

pki1234
04-03-2025, 21:35
Tiaaaa, powiadasz że program zniszczył ci szczegóły na zdjęciu....
A ty gdzie byłeś jak to robił? :)

jak to gdzie?
siedziałem z piwkiem z boku i patrzAłem jak AI mi zrobi obróbkę... :-)

(....a ja chciałem napisać że najbardziej mi się podoba woda na Twoim zdjęciu, a Ty mnie demaskujesz w taki sposób ;-) )

crusiek
04-03-2025, 21:35
Otóż to.
Spróbujemy ruszyć jutro z nowa zabawa, może zdążę jeszcze opisać swoją obróbkę, chociaż nie wysiliłem sie zbytnio, co w sumie widać.

paparapa
04-03-2025, 22:28
jak to gdzie?
siedziałem z piwkiem z boku i patrzAłem jak AI mi zrobi obróbkę... :-)

(....a ja chciałem napisać że najbardziej mi się podoba woda na Twoim zdjęciu, a Ty mnie demaskujesz w taki sposób ;-) )

I wsadziła cię na lewe sanki. Nie ufaj kobietom. :)
Nie wiem czy chciałeś tak napisać czy się ze mną teraz droczysz. :razz:

Otóż to.
Spróbujemy ruszyć jutro z nowa zabawa, może zdążę jeszcze opisać swoją obróbkę, chociaż nie wysiliłem sie zbytnio, co w sumie widać.

A dostałeś już RAWka? :mrgreen:

Dex
05-03-2025, 12:38
A dostałeś już RAWka? :mrgreen:

Może trzeba zwycięzcy przypomnieć? :mrgreen:

crusiek
05-03-2025, 12:42
Dobry plan, to wyślę mu maila xD

crusiek
06-03-2025, 00:49
Zapraszam do nowej zabawy (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319702-Zabawa-w-RAWki-5-2025).