Zobacz pełną wersję : Sigma 16-300 mm f/3.5-6.7 DC OS Contemporary
Dostępność od 17 kwietnia 2025
Mocowania: L-mount, Sony E, Fujifilm X i Canon RF
20 elementów w 14 grupach, w tym 1 soczewka FLD, 4 soczewki SLD i 4 elementy asferyczne
stabilizacja na poziomie 6 EV przy szerokim kącie oraz 4.5 EV przy ogniskowej 300 mm
cena 700$
86272
86273
86274
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/obiektywy/38450-sigma-c-16-300-mm-f-3-5-6-7-dc-os-rekordowy-zakres-w-uniwersalnym-zoomie
https://www.youtube.com/watch?v=8oO_-O2rSjE&ab_channel=SIGMA
Zdjęcia optycznych, na X-T5:
https://www.optyczne.pl/20825-news-Sigma_16-300_mm_f_3.5-6.7_DC_OS_Contemporary_–_zdjęcia_przykładowe.h tml
Słabo wyszło, tylko pytanie, czy wina Sigmy, czy metody optycznych...
Kto testuje takie szkło na X-T5, to bez sensu jest. Ja tam z T18-300 na na 26mpx w X-H2S jestem zadowolony do tego do czego tego szkła potrzebuję. Myślę że z Sigmą będzie podobnie.
Kto testuje takie szkło na X-T5, to bez sensu jest.
Sigma? Znaczy Sigma go tak pokazała. Fakt, trochę dziwne.
W praktyce obiektyw dobrze uzupełniał użyczony przez firmę Sigma korpus Fujifilm X-T5.
oraz
40-megapikselowy sensor aparatu Fujifilm X-T5 jest dość wymagający dla optyki. Skoro więc przedstawiciele Sigmy postanowili takie właśnie korpusy udostępnić testującym, to ewidentnie muszą być pewni swojego nowego dzieła.
Optyczni polecieli do Tokio, tam była prezentacja.
Czyli pewnie relacja z CP+ będzie. ;)
paparapa
24-02-2025, 21:17
Ojjojjoj... Słabiutko to szkło ogarnęli.
Oj panowie z sigmy muszą się posunąć na ławeczce i zrobić trochę miejsca młodszemu koledze Witkowi... :mrgreen:
Tylko że Vitek nie umi w zoomy. :(
I co teraz?
Warto zauważyć, że jest to kolejny po 10-18/2.8 i 18-50/2.8 zoom DX Sigmy pod Canona RF. Niestety pod Zetki ich nie ma. Wstydź się Nikonie. Nie ma chyba też 23/1.4.
paparapa
24-02-2025, 22:18
Tylko że Vitek nie umi w zoomy. :(
I co teraz?
Żeby się nie okazało, że jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki nagle się naumią.
Oczywiście jak już siądą na ławeczce obok sigmy. :mrgreen:
Mam wrażenie że oni doskonale wiedzą jak to się robi, tylko palą głupa.
Nomen omen nie wiem po co aż taka presja T i S na tego typu superzoomy - nie wiem jak wy, ale ja bym w ciemno brał 16-200 chociażby, ale o lepszej jakości optycznej. Albo stałym świetle f4.
Właśnie wróciłem z tygodniowych wakacji z T18-300, zrobiłem niecałe 2000 zdjęć rodzinno / wycieczkowo / krajobrazowych ogniskowej powyżej 200mm nie użyłem ani razu.
Nomen omen nie wiem po co aż taka presja T i S na tego typu superzoomy - nie wiem jak wy, ale ja bym w ciemno brał 16-200 chociażby, ale o lepszej jakości optycznej. Albo stałym świetle f4.
Właśnie wróciłem z tygodniowych wakacji z T18-300, zrobiłem niecałe 2000 zdjęć rodzinno / wycieczkowo / krajobrazowych ogniskowej powyżej 200mm nie użyłem ani razu.
Część kupujących pewnie myśli, że im więcej tym lepiej, bo może akurat będzie wiewiórka lub ptaszek na gałęzi w parku.
Schwefel
25-02-2025, 01:21
Warto zauważyć, że jest to kolejny po 10-18/2.8 i 18-50/2.8 zoom DX Sigmy pod Canona RF. Niestety pod Zetki ich nie ma. Wstydź się Nikonie. Nie ma chyba też 23/1.4.
Oba bez stabilizacji co w przypadku DXa Nikona mija się z celem, bo to co zyskasz na świetle to stracisz na braku stabilizacji w body albo obiektywie. Ale tego spacerzooma to szkoda, bo na matrycy 20mpix miałby okazję zrobić robotę za 16-50 i 50-250.
Z drugiej strony to fakt, że Nikon jest olewany przez zewnętrznych producentów szkieł a sam nie potrafi wyprodukować ciekawych konstrukcji.
Albo chociaż 18-200 mniejsze i lżejsze :-)
https://www.youtube.com/watch?v=0y3RA9QnXIE&ab_channel=PetaPixel
Czekam na recenzję od Dustin Abbott, podoba mi się że Dustin zawsze ma taki sam proces dla każdego obiektywu więc można sobie łatwo porównać i samemu wyciągnąć wnioski.
Szczególnie interesuje mnie porównanie z T18-300.
Nikony Z DX są mniej popularne niż aparaty aps-c z mocowaniami: Sony E, Fujifilm X i Canon RF
-stąd też Nikon może być olewany przez zewnętrznych producentów szkieł.
Szkoda że Panas nie zrobi S5II aps-c -mocowanie L-mount.