Zobacz pełną wersję : ładne Zdjęcie Analogiem
karpiarz4
21-07-2007, 11:07
Witam, jak mam zrobić ładne zdjęcie analogiem w niedoświetlonej hali sportowej lub kościele. Mój sprzęt jest w podpisie i tylko jego proszę brać pod uwagę. Pozdrawiam
Odpowiednio dobrany materiał światłoczuły, do odpowiednio dobranych ustawień sprzętu, dobranch do odpowiednio dobranego ustawienia lampy błyskowej, dobranego do warunków panujących w takim pomieszczeniu...
A tak na serio... to przeczytaj jakąś książkę o podstawach fotografii ;)
sprocket
21-07-2007, 14:03
Majac taka baterie dobrych jasnych szkielek nie widze problemu, fuji reala 400x a do drugiej puszki fuji 800x i powinno wyjsc "miodzio" :)
Biorac jego (tzn. twoj sprzet) pod uwage, to najprostszym wyjsciem byloby uzycie filmu np. 1600 czy 800 ISO jezeli chodzi ci o wykorzytanie swiatla zastanego.
Jesli zas nie jest to najwazniejsze, to pracuj z lampa na materialach o nizszej czulosci.
Poza tym, zgodze sie z komentarzem o koniecznosci przejrzenia przez ciebie literatury na temat, gdyz wyglada na to, iz masz luki w wiedzy teoretycznej.
eldritch
21-07-2007, 21:02
1xF90x @ 1/60s + N80-200AF... @ F2.8 + SB26 @ -0,7EV in BL mode z lub bez dyfuzora + Elite Color (400)!!! lub ew. Fuji NHG (800) lub Fuji Press (1600) .
hm... a jak tak się nie da - to trzeba pokombinować z lampą.
Che che, SB-26 nie ma BL. To nie SB-(6/8 )00 :)
A tak na poważnie: Ilford Delta 3200 + SB-26 (1/1) + Nikkor 50 1.4. A jak nadal za ciemno, to modlić się w kościele o błyskawice, bo tutaj to nawet Kwanon nie pomoże :D
Nie przesadzacie z tymi czułościami?
800 powinna wystarczyć z 1.4 i lekkim dopaleniem lampą.
To zależy od warunków świetlnych. Miałem okazję robić zdjęcia w takiej knajpie, że z Pan 400@3200 i światłem 1.8 było czasem za ciemno. Ale inna bajka, że uparłem się na zastane
Poza tym nie zapominajmy, że przy przesłonach rzędu 2 i niższych głębia ostrości jest papierowa
eldritch
23-07-2007, 15:48
ku6i Cyt: "Che che, SB-26 nie ma BL. To nie SB-(6/8 )00"
Czy aby na pewno nie ma 3d Ballanced Fill Flash?
Tak a propos "nieodświetlonych" kościołów: w wielu świątyniach montuje się teraz całkiem niezłe oświetlenie dodatkowe. Potrafi wydobyć z mroku najważniejsze części wyposażenia, jak i całe wnętrze. Zwykle pali się je przy ważnych uroczystościach [koszty, niestety, koszty].
Jako historyk sztuki [często fotografujący wnętrza kościołów] proponuję, by zamiast robić zdjęcia "na dziko" lepiej grzecznie popytać proboszcza czy kościelnego, a wówczas zaświeci te dodatkowe lampy i nie będzie problemu z prawidłowym naświetleniem filmu.
Lecz jeżeli w kościele nie ma takich świetlnych bajerów, to prócz filmu 400 lub 800 ISO, proponuję jeszcze statyw i zdalne zwolnienie migawki.
eldritch, ma, ale takowego trybu jak "BL" nie ma
eldritch
24-07-2007, 21:56
a co się włącza po ustawieniu w SB26 przyciskiem Mode znaczku matrycy: [-o-]?
Tryb BL, tylko wtedy sie tak jeszcze nie nazywał. Instrukcja do lampy SB600 i 800 zawiera tabelkę z porównaniem oznaczneń poszczególnych trybów "nowych" i starych lamp.
BL to nic innego jak 3d ballanced fill flash
Che che, SB-26 nie ma BL. To nie SB-(6/8 )00
sb26 nie miałem, "przeskoczyłem" ten model, miałem sb24 a potem sb 28. Jest kompensacja błysku w stosunku do zastanego - czyli coś określane jako BL w SB800.
eldritch
24-07-2007, 22:02
miśka: na ślubie ze statywem? W hali sportowej ze statywem? Po co?
Ślub choć nie jest to to samo co mesz koszykówki/siatkówki - jest jednak fotografowaniem pewnej akcji - ja bym się bał z czasem poniżej 1/60 ew. 1/30 - chyba że do trikowych ujęć. O koszykówce z takimi czasami nie wspomnę! A statyw ewentualnie do tele - to owszem - ale to nie ma nic wspólnego z brakiem światła.
Po za tym., choć ślubów nie robię (może ze 3 razy w życiu), to mam wątpliwości co by ksiądz powiedział na rozkładanie statywu! O kwestii niezliczonej zmiany pozycji fotografującego ślub nie wspomnę.