PDA

Zobacz pełną wersję : MonsterAdapter LA-FZ1 -Nikkor F na śrubokręt do bezlusterkowców

cdc
23-02-2025, 11:57
https://pbs.twimg.com/media/GkSBb9ObUAMff0m?format=jpg&name=small

https://pbs.twimg.com/media/GkSBb9vWIAA6qp4?format=jpg&name=small

https://pbs.twimg.com/media/GkSBb9tXEAAIWA4?format=jpg&name=small

\\\ Informacje o nowym produkcie ③ ujawnione na targach CP+2025 //
Przepraszamy za długie oczekiwanie.
Od czasu premiery LA-FE1 otrzymaliśmy wiele próśb o wersję Z... „MonsterAdapter LA-FZ1” w końcu dotarł.

Wczesne obiektywy AF Nikkor bez wbudowanych silników (zgodne z wbudowanymi silnikami AF) można teraz używać z AF
\Wprowadzenie nowych produktów, które zostaną zaprezentowane po raz pierwszy na CP+2025① //
https://x.com/ShotenKobo/status/1892780067950121191?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5 Etweetembed%7Ctwterm%5E1892780067950121191%7Ctwgr% 5E0641c606fdbb4360ae96eb0e2b046e9dedb22a10%7Ctwcon %5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fyamaro.info%2Fwordpress%2Fta g%2FE784A6E782B9E5B7A5E688BF-monsteradapter-la-fz1%2F

MstrG
23-02-2025, 12:07
Fajnie, że pojawił się ten adapter. Szkoda tylko, że Nikon nie zrobił go wcześniej - o ile w ogóle zrobią, bo plotki wcale nie muszą się potwierdzić.

OjTam
23-02-2025, 15:52
Plotki wyszły z Chin, więc jest możliwość, że o ten adapter chodziło, nie Nikona.

Trochę szkoda tej stopki, ale bez niej pewnie ciasno by było.

Ciekawie też ta chropowata część wygląda, szkoda tylko, że to dekor, nie pierścień FN. Może w kolejnej wersji? ;)

paparapa
23-02-2025, 16:23
Czyżby braciszek tego wynalazku?

https://www.ingma.pictures/shop/monsteradapter/objektivadapter/la-fe1/

cdc
23-02-2025, 16:52
Ciekawe jak zakręci 300/2.8 http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afn30028.jpg

zbyk
23-02-2025, 19:25
Ciekawe jak zakręci 300/2.8 http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afn30028.jpg

O rety, zrobiłem sobie dla hecy kilka zdjęć AF 300/2.8, obrazki z niego są magiczne! :)

Ciekawe, czy przez ten adapter nie podniosą się ceny używanych obiektywów

cdc
23-02-2025, 19:29
Ja się właśnie rozglądam za takim.

grissley
23-02-2025, 19:43
O rany - może 180ka dostałaby drugie życie...
Z drugiej strony, adapter pewnie będzie droższy niż ta 180tka :|

cdc
23-02-2025, 19:47
Pewnie ~tyle https://www.monsteradapter.com/products/la-fe2-nikon-f-mount-lenses-to-sony-e-mount-cameras-adapter-with-af-motor-built-in

grissley
23-02-2025, 21:01
No to miałem rację https://allegro.pl/produkt/obiektyw-nikon-f-nikon-nikkor-180mm-1-2-8-bc03546b-50ba-40f6-ad43-c0c5c3877738

OjTam
01-03-2025, 11:51
Adapter będzie dostępny w lecie, cena ok. 400$.
I teraz najważniejsze:
Adapter NIE WSPIERA obiektywów z własnymi silnikami (AF-I/AF-S/AF-P), VR oraz przysłoną elektromagnetyczną.

To, czy i kiedy wsparcie zostanie dodane, zależy od sprzedaży.

cdc
02-03-2025, 18:11
https://jp.pronews.com/special/202503011343581047.html

https://www.youtube.com/watch?v=CTzGW-sSgdI

Schwefel
02-03-2025, 18:39
Adapter będzie dostępny w lecie, cena ok. 400$.
I teraz najważniejsze:
Adapter NIE WSPIERA obiektywów z własnymi silnikami (AF-I/AF-S/AF-P), VR oraz przysłoną elektromagnetyczną.

To, czy i kiedy wsparcie zostanie dodane, zależy od sprzedaży.
Czyli pod wiertarkę. A są w ogóle takie szkła co były pod wiertarkę ale z VR?

cdc
02-03-2025, 18:55
Tylko 80-400/4.5-5.6 D ED VR http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afd80400.jpg

OjTam
02-03-2025, 18:55
Jedno było.

Co nie zmienia faktu, że adapter ograniczony do jednej grupy obiektywów, to trochę strzał w stopę. Zwłaszcza za taką cenę.

RMC
04-03-2025, 13:46
Super tanio to nie jest (chociaż czy na pewno skoro FTZ kosztuje nowy ~900zł) ale wydaje się warte rozważania. Ja chyba bym zaryzykował i kupił jak będzie. "Odpowiedniki" moich śrubokrętowych szkieł to w Z koszt każdego średnio 8-10k. Nie ma co ukrywać nie planuje nawet tyle na żadne wydawać a tu miałbym od razu komplet wszystkiego co lubię, używam.

OjTam
04-03-2025, 13:55
400$ to jednak "ciut" więcej, niż 900 zeta za FTZ, zwłaszcza doliczając cło i VAT.
Czyli żeby to się opłacało, wypada już mieć kilka szkieł AF w kolekcji.

Jednak większym bólem w de jest fakt, że wersja do Sony tego ograniczenia nie ma.

BambusZMikronezji
04-03-2025, 19:03
A smutna prawda jest taka że znakomita większość tych śrubokrętów nie sprawdzi się w zestawieniu z nowymi puszkami. Nawet magiczna 180 będzie aberować jak szalona. Ale ona przynajmniej jest ostra i ma fajny bokeh. O wielu innych śrubokrętach powiedzieć tego się nie da. Jakby ten adapter był tani to bym sobie go też kupił bo akurat 180 f2.8 leży u mnie w szafie. Bym się pobawił ale zapewne na zabawie by się skończyło.

OjTam
04-03-2025, 19:08
Ciekawe, czy nie będzie jakiegoś dodatkowego "figla" z nie-Nikkorami. :roll:

pki1234
04-03-2025, 19:13
A smutna prawda jest taka że znakomita większość tych śrubokrętów nie sprawdzi się w zestawieniu z nowymi puszkami. Nawet magiczna 180 będzie aberować jak szalona.
z ciekawości...
dlaczego tak uważasz?

OjTam
04-03-2025, 19:25
Hm, jak mi dobrze dzwoni, madebyzosiek ogarniał 180 z D850. Akurat z tym szkłem chyba nie jest tak źle. ;)

zbyk
04-03-2025, 19:46
Jest jeszcze nikkor (i tamron?) AF 300/2.8, które raczej też sobie dadzą radę na nowych korpusach, ponoć micro AF 105/2.8 też nie ustępuje wiele wersji z silnikiem, nie wspominając o 200/4. Po co to wymieniam? Bo nigdy żadnego z nich nie miałem i przy okazji chciałbym poznać Waszą opinię, czy te szkła rzeczywiście są warte grzechu :)

Co do aberracji natomiast, bawiłem się 135/2 DC i tam rzeczywiście bije ona po oczach, natomiast o 180/2.8 słyszałem same pozytywne opinie, trochę sampli obejrzałem i uważam, że nawet na Z7 wygląda on przyzwoicie :)

EDIT:
nie wiem czy to moje zboczenie, ale uważam że 80-200 też ma w sobie analogowe coś, choć jak popatrzyłem ostatnio na parę moich pstrykow tym obiektywem należącym do kolegi, to na 200mm po po rogach jednak widać postęp w nowszych konstrukcjach :). Do niedawna byłbym zdecydowany go kupić, gdybym miał adapter, natomiast po opisywanym w innym wątku doświadczeniu po porównaniu AS-S 50/1.4 vs Sigma 40/1.4, to jakoś nagle "magia analogowego charakteru" osłabła.... I już pewności nie mam

BambusZMikronezji
04-03-2025, 22:12
Z doświadczenia. Używałem 180 na puszce d7200 i okazjonalnie na d600. Fajne szkoło. Super do portretów. Dlatego ciągle je mam. Niestety potężnie aberuje. Nie zawsze ale bardzo często, szczególnie przy dużych kontrastach. Miałem też z tej samej epoki 300 mm f4. Tu niestety było znacznie gorzej z aberacjami i dodatkowo słabo z ostrością. Oba szkła kupiłem w japoni przez ebay. 300 sprzedałem. 180 zostawiłem. Rozmawiałem z ludźmi czytałem na forach zagranicznych i wielu twierdzi że 180 to wyjątkowy przypadek gdzie stare szkło daje radę z nowszym body. Reszta niestety bardzo często nie daje rady. Pewnie każdy przypadek będzie trochę inny i inne będą kryteria co jest ok a co nie. Ja osobiście nie polecam na serio rozważać srubokretowych szkieł do bezlusterkowca no chyba że w ramach ciekawostki albo przyczyn sentymentalnych.

grissley
05-03-2025, 01:14
A tych aberracji to profil nie usunie? Mi np na S5Pro 85/1.8D kosmicznie aberruje, a na puszkach Nikonowych podobno wcale. Nie wiem czy to wina Fujikowej matrycy czy softu Nikona w natywnych puszkach - ale dotychczas zakładałem, że to właśnie jakiś profil te aberracje usuwał.

BambusZMikronezji
05-03-2025, 08:37
A tych aberracji to profil nie usunie? Mi np na S5Pro 85/1.8D kosmicznie aberruje, a na puszkach Nikonowych podobno wcale. Nie wiem czy to wina Fujikowej matrycy czy softu Nikona w natywnych puszkach - ale dotychczas zakładałem, że to właśnie jakiś profil te aberracje usuwał.

Większość aberracji soft usunie dlatego 180 jest dalej ceniona przez niektórych fotografów. Czasem się jednak nie da tego zrobić bez wpływu na jakość obrazka (są tak wielkie) Z nieostrościami z innych starych szkieł jest już gorzej.

Jeżeli masz zajawkę na śrubokręty i ten adapter to kup sobie 180. Do innych szkieł podchodź bardzo ostrożnie. Ja przetestowałem osobiście poza 180 tylko 300 F4 ED reszta mojej wiedzy pochodzi pochodzi z internetu.
Informacje (o niesprawdzaniu się starych szkieł z epoki analogowej na nowoczesnych lustrzankach) przebijają się w sieci, głównie na różnych forach.

RMC
05-03-2025, 08:46
Są szkła marne, są lepsze. Sporo zależy też co się fotografuje, jaki kto ma próg "akceptacji" wynikowego obrazka. Do przeróżnych cyfrowych aparatów podłączam od wielu lat stare obiektywy i mi efekt wynikowy się podoba. A mówię tu o starociach z M42. Nie sądzę więc by z klasycznymi szkłami Nikona było źle.

grissley
05-03-2025, 11:11
Jeżeli masz zajawkę na śrubokręty i ten adapter to kup sobie 180.Ja 180tkę już mam ;) Tylko cena adaptera (wyższa od ceny szkła) mnie przeraża. Ale poczekam - może jakaś używka, czy coś...

BambusZMikronezji
05-03-2025, 20:03
Ja 180tkę już mam ;) Tylko cena adaptera (wyższa od ceny szkła) mnie przeraża. Ale poczekam - może jakaś używka, czy coś...

No i pięknie. Pochwal się fotkami jak już kupisz sobie ten adapter. Jestem ciekaw jak to się zepnie. Może sam się skuszę jak wynik będzie ciekawy. Jak już pisałem 180 jest w pewnym sensie wyjątkowa i wiem że ty też wiesz że tak jest.

Jacek_Z
06-03-2025, 00:43
CA nie zawsze musi przeszkadzać. Są fotografowie od czasów analoga robiący BW i na cyfrze nadal siedzący w BW.

paparapa
06-03-2025, 09:53
CA nie zawsze musi przeszkadzać. Są fotografowie od czasów analoga robiący BW i na cyfrze nadal siedzący w BW.

Wyjąłem z szafy AF 70-210/4. i AF80-200/2.8 aby przypomnieć sobie jaki dają obrazek z nowymi puszkami.
Aberracja zwłaszcza w tym drugim na palec. Gałęzie na tle nieba fioletowe, niebieskie albo zielone. :)
Rogi miękkie a obrazek mydlany.
Po przymknięciu pierwszy akceptowalny od F4.5, drugi od 5 ale na 24 Mpx.

Co mi się podoba to fajne kolory.
Na gęstszej matrycy to już szkoda się bawić.
I faktycznie jedyne zastosowanie to B&W. Można wydusić z nich czarnobiałe foty w analogowym klimacie.

Tylko pytanie czy warto inwestować taką kasę na ten adapter?
Jak ktoś ma to wyciągnie stare "lustro" albo pomęczy się przez FTZ bez AFu.

ttb
06-03-2025, 15:18
Stare lustro FX można już wyrwać za tauzena, także ten tego:)

BambusZMikronezji
12-03-2025, 21:40
Wyjąłem z szafy AF 70-210/4. i AF80-200/2.8 aby przypomnieć sobie jaki dają obrazek z nowymi puszkami.
Aberracja zwłaszcza w tym drugim na palec. Gałęzie na tle nieba fioletowe, niebieskie albo zielone. :)
Rogi miękkie a obrazek mydlany.
Po przymknięciu pierwszy akceptowalny od F4.5, drugi od 5 ale na 24 Mpx.

Co mi się podoba to fajne kolory.
Na gęstszej matrycy to już szkoda się bawić.
I faktycznie jedyne zastosowanie to B&W. Można wydusić z nich czarnobiałe foty w analogowym klimacie.

Tylko pytanie czy warto inwestować taką kasę na ten adapter?
Jak ktoś ma to wyciągnie stare "lustro" albo pomęczy się przez FTZ bez AFu.

No właśnie o tym piszę. Widziałem kiedyś zdjęcia jakiegoś typa zrobione obiektywem otworkowym. Nawet niektórzy się tym zachwycali. Kwestia gustu i podejścia.

BambusZMikronezji
12-03-2025, 23:38
Przegrzebałem swoje archiwum. Niestety, nie mam najgorszych zdjęć (a takie przeważały !!!) bo je pousuwałem. No ale coś znalazłem.
I oto poniżej trzy nie najgorsze (raczej dobre) fotografie wykonane "analogowymi" szkłami:

1 (Ważka) fotografia (już kiedyś ją pokazywałem) zrobiona na 180 mm f2.8 D7200.
Pokazuje co się da wycisnąć z 180mm f2.8 i D7200 (obrobiony i wykadrowany RAW zapisany w JPG)
Zrobienie tego zdjęcia zajęło mi około godziny i ze względu na szybkość szkła to była raczej kwestia szczęścia wsparta statystyką (jechałem seriami z priorytetem spustu migawki)
Fotografia była zrobiona w zacienionym miejscu
Tak 180 jest wyjątkowym analogowym szkłem ale.... to wyjątek i też nie wolny od poważnych wad (patrz fotografia nr 2).

2 (Kaczuchy) fotografia pokazuje raczej przeciętne aberracje na 180mm f2.8 D7200.
(zrzut ekranu z rawa wyświetlonego w LR - bez żadnej obróbki).
To zdjęcie daje się skorygować w LR. Jedna z kaczek jest nawet ostra więc coś z tego da się zrobić.

3 (Wiewiór) fotografia pokazuje raczej małe aberracje na 300 mm F4 D7200
(zrzut ekranu z rawa wyświetlonego w LR - bez żadnej obróbki).
Podobna historia jak w przypadku fotografii nr 2 da się to jeszcze skorygować w LR
Z tym że to zdjęcie jest wykonane w pochmurny dzień i różnice jasności pomiędzy pożegnanymi obszarami nie są ekstremalne. Dlatego to się daje jeszcze korygować.
Niestety z mydleniem walka będzie trudniejsza. Zaznaczam, że to zdjęcie jest raczej ostre w użytej konfiguracji sprzętowej

Generalnie udaje się zrobić zdjęcia na analogowych szkłach i nowoczesnych lustrach bez lub z małymi aberracjami jeżeli znamy dobrze szkło (np 180), mamy trochę szczęścia, czasu i lubimy wyzwania.
Mistrzowie suwaków w LR maja pewną przewagę. Jak się pomęczą to czasem (gdy nie ma aberracji na palec grubej - jak pisał kolega) coś z tego wychodzi (jak na zdjęciu nr 1).

W przypadku monstrualnych aberracji (o których pisał kolega) z fioletem radziłem sobie tak że jeżeli usuwanie aberracji nie usuwało w pełni aberracji to po prostu "usuwałem" ten kolor ze zdjęć suwakiem intensywności fioletu.
Jeżeli aberracja była w bokeh to nawet to jakoś wyglądało... Z zielenią gorzej. Usuwanie zieleni powoduje że fotka wygląda kiepsko.
Pozostaje jeszcze kwestia mydlenia (patrz zdjęcie nr 3), hałaśliwego, powolnego i niedokładnego AF i innych wad tych szkieł.
W rynku wtórnym w EU dość ciężko jest znaleźć obiektyw z tej epoki w dobrym stanie za rozsądne pieniądze. Jeszcze ciężej znaleźć kogoś kto to naprawi.

86574
86575
86576

RMC
13-03-2025, 00:30
Te zdjęcia wybrane to rozumiem na potwierdzenie tezy, że żadne stare obiektywy się do bezluster nie nadają?

Wydaje mi się, że da się znaleźć takie, które pokażą odwrotnie, że fotografie są fajne i nie występują na nich "wady". Ale po co się licytować.

Nikt tu tego adaptera raczej na żywo nie widział, zdjęć za jego pomocą nie robił a już głosy, że to kiszka, drogie i do niczego. Ja tam uważam, że znajdzie się wiele osób, które go kupi i będzie zadowolonych.

Osobiście mogę podtrzymać swoje zdanie, że chciałbym go kupić choćby z poniższych powodów:
- nie mam wybitnych wymagań co do szkieł, jakości obrazu. Obiektywami jakie mam (i lubię) robiłem zdjęcia na D1, D2X, D50, D700, D600 i na każdym z nich ten sam obiektyw jest dobry (dla mnie). To i na Z5 się nada.
- finanse. Poza pojedyńczymi wyskokami :) magiczną barierą jest dla mnie 2k. Nie kupuję, nie rozważam zakupu szkieł powyżej tej kwoty. Praktycznie więc na Z nie mam żadnego wyboru poza chińskimi stałkami, i z jednym, dwoma szkłami nikona. A jak jeszcze dodam, że mimo wieloletnich prób przekonania się do obiektywów stałoogniskowych nie jestem ich fanem to wybór topnieje jeszcze bardziej.

W tym kontekście zakup takiego adapteru (nawet za te 1600-1700 zł) jest dla mnie korzystny.

BambusZMikronezji
13-03-2025, 00:42
Te zdjęcia wybrane to rozumiem na potwierdzenie tezy, że żadne stare obiektywy się do bezluster nie nadają?

Wydaje mi się, że da się znaleźć takie, które pokażą odwrotnie, że fotografie są fajne i nie występują na nich "wady". Ale po co się licytować.

Nikt tu tego adaptera raczej na żywo nie widział, zdjęć za jego pomocą nie robił a już głosy, że to kiszka, drogie i do niczego. Ja tam uważam, że znajdzie się wiele osób, które go kupi i będzie zadowolonych.

Osobiście mogę podtrzymać swoje zdanie, że chciałbym go kupić choćby z poniższych powodów:
- nie mam wybitnych wymagań co do szkieł, jakości obrazu. Obiektywami jakie mam (i lubię) robiłem zdjęcia na D1, D2X, D50, D700, D600 i na każdym z nich ten sam obiektyw jest dobry (dla mnie). To i na Z5 się nada.
- finanse. Poza pojedyńczymi wyskokami :) magiczną barierą jest dla mnie 2k. Nie kupuję, nie rozważam zakupu szkieł powyżej tej kwoty. Praktycznie więc na Z nie mam żadnego wyboru poza chińskimi stałkami, i z jednym, dwoma szkłami nikona. A jak jeszcze dodam, że mimo wieloletnich prób przekonania się do obiektywów stałoogniskowych nie jestem ich fanem to wybór topnieje jeszcze bardziej.

W tym kontekście zakup takiego adapteru (nawet za te 1600-1700 zł) jest dla mnie korzystny.

Pierwsze zdjęcie ZAPRZECZA tezie że się analogi NIE nadają do nowoczesnych luster (nie bezluster no takich konfiguracji nie używałem). Pozostałe dwa OSTRZEGAJĄ przed konsekwencjami budowania takich zestawów. I sugerują że godząc się z opisanymi problemami obiektywy są warunkowo używalne.

Nigdzie nie napisałem że używanie obiektywów analogowych jest złem ani że jest zbawieniem dla portfela i dostarcza absolutnej jakości .

Przepraszam za zagmatwaną logikę mojej wypowiedzi. Mam nadzieję że ten post coś „dowyjaśnia” i pozwoli uniknąć niepotrzebnej dyskusji.

Fajnie że masz sprecyzowane wymagania i oczekiwania. Ja mam większy problem w tej materii stąd też moje eksperymentowanie z przeróżnymi konfiguracjami sprzętu.

Jacek_Z
13-03-2025, 00:46
Gęstość pikseli na 24 Mpx matrycy APS-C jest znacząco większa (stąd duża CA) niż na 45 Mpx FF, a co dopiero na 24 Mpx FF. W dodatku te zdjęcia to cropy. Na pełnej klatce 24 Mpx można spokojnie używać.

BambusZMikronezji
13-03-2025, 00:48
Zachęcam do zbierania własnych doświadczeń. Dzielę się moimi bo po to mamy to forum. Tylko pierwsze zdjęcie jest Cropem. Masz 100% rację. Używać można ona FF i na APSC jak pokazuje moje zdjęcie ważki.

Żeby było jasne. Nie zniechęcam i nie zachęcam do używania analogowych obiektywów na nowoczesnych puszkach. Ja tylko piszę o swoich doświadczeniach. I liczę na to za jak już sobie kupicie te adaptery to napiszecie jak to wam działa.

grissley
13-03-2025, 01:55
Żeby było jasne. Nie zniechęcam i nie zachęcam do używania analogowych obiektywów na nowoczesnych puszkach. Ja tylko piszę o swoich doświadczeniach. Nie tłumacz się tak - wrzuciłeś przykłady z opisem co i jak i ok.

paparapa
13-03-2025, 09:07

Nie, nie tak. Nadają się, ale w pewnych specyficznych przypadkach i zastosowaniach. Można zrobić fajne zdjęcia, ale często jest to kwestia przypadku czy szczęścia. Skrajnym przykładem są zdjęcia z starych Zeissów.
Nigdy nie masz pewności co zapisze sensor. Do robienia "artystycznych" kadrów w sam raz. Nieprzewidywalność tych szkieł wielu zniechęci. Zniechęci też często waga.

Uważasz że jak podepnie się takie szkło do Monstera to nagle magicznie szkło ożyje i zacznie robić lepsze zdjęcia niż z FTZ? No chyba nie. :)
I chyba nie ma co pisać, że nie mieli a dyskutują.

Chociaż tu prawie wszystko na tym polega... :mrgreen:

RMC
13-03-2025, 09:36
Z tym się częściowo zgodzę :) Pewnych rzeczy stare szkła "nie umieją", jakaś część zdjęć może nie wyjść albo wyjść marnie. Ja z tego sobie zdaję sprawę, akceptuję. Ale odebrałem, że dyskusja wskazuje, że nie da się używać "staroci" w 100% a to nieprawda.

Nie oczekuję, że adapter cokolwiek w nich poprawi ale po prostu umożliwi z nich komfortowe korzystanie. Nie ukrywajmy lepiej mieć autofus niż udawać, że manualne ostrzeniei jest świetnie w każdej sytuacji.

zbyk
13-03-2025, 10:09
Uważasz że jak podepnie się takie szkło do Monstera to nagle magicznie szkło ożyje i zacznie robić lepsze zdjęcia niż z FTZ? No chyba nie. :)

jeśli to się przełoży na trafione zdjęcia, to owszem, będzie to trochę jak wskrzeszenie, co do reszty oczywiście pełna zgoda. Pozostaje tylko czekać na wprowadzenie na rynek i testy

paparapa
13-03-2025, 13:18
Z tym się częściowo zgodzę :) Pewnych rzeczy stare szkła "nie umieją", jakaś część zdjęć może nie wyjść albo wyjść marnie. Ja z tego sobie zdaję sprawę, akceptuję. Ale odebrałem, że dyskusja wskazuje, że nie da się używać "staroci" w 100% a to nieprawda.

Nie oczekuję, że adapter cokolwiek w nich poprawi ale po prostu umożliwi z nich komfortowe korzystanie. Nie ukrywajmy lepiej mieć autofus niż udawać, że manualne ostrzeniei jest świetnie w każdej sytuacji.

Ja akurat biorąc stary obiektyw mam frajdę z ręcznego ostrzenia. Nie oczekuję od takich zdjęć nadzwyczajnej ostrości. Oczekuję pewnej plastyki i umieszczenia stref ostrości i nieostrości w odpowiednich dla mnie miejscach. Traktuję to trochę jak robienie
zdjęć makro na MF, AF często nie jest w stanie ustawić ostrości tam gdzie bym chciał. Zwłaszcza przy dłuższych obiektywach.

jeśli to się przełoży na trafione zdjęcia, to owszem, będzie to trochę jak wskrzeszenie, co do reszty oczywiście pełna zgoda. Pozostaje tylko czekać na wprowadzenie na rynek i testy

Ja nie widzę problemu z trafieniem ostrości w MF pracując z bezlustrami.
Oczywiście fotografując spokojnie i z rozwagą a nie na łapu capu. . :)

zbyk
13-03-2025, 14:05
Ja nie widzę problemu z trafieniem ostrości w MF pracując z bezlustrami.
Oczywiście fotografując spokojnie i z rozwagą a nie na łapu capu. . :)

W pełni to rozumiem, ja jednak uprawią fotografię bylejaką i w większości przypadków jako dodatek do innych czynności lub tematów dzieciatych, gdzie manualne ostrzenie jest po prostu irytujące. Jak się wyrwę na samotny spacer i nikt/nic mnie nie goni, to fakt, że celebracja manualnej zabawy bywa satysfakcjonująca

cdc
15-03-2025, 22:09
Z nowszymi Nikkorami AF-S jest ten problem, że padają im silniki AF
a takie do zoomów f/2.8 lub stałoogniskowych tele kosztują od 250$ (do niektórych modeli już są niedostępne)
plus wymiana.

Taki adapter jest też w pewnym sensie bezpieczniejszą alternatywą dla padających AF-S'ów.

grissley
24-09-2025, 19:40
Są gdzieś jakieś testy tego adaptera?

RMC
24-09-2025, 23:37
O właśnie ostatnio dumałem jak się on nazywał i czy już jest :)

Coś niewiele w necie o nim ale na aliexpress widzę, że niby można kupić za ~1250zł

https://pl.aliexpress.com/item/1005009552490930.html?spm=a2g0o.tesla.0.0.4e8feS8u eS8uEV&afTraceInfo=1005009552490930__pc__c_ppc_item_bridg e_pc_main__U3C4e7z__1758749278956&gatewayAdapt=glo2pol

grissley
25-09-2025, 01:12
O proszę, jak Waść dobrze szukasz. Ja znajdywałem tylko o 4 stówy droższe...

RMC
25-09-2025, 09:00
Zaryzykujesz kupić? ;) Taniej, brzmi lepiej ale ja takich droższych rzeczy z chin się boję (straciłem kiedyś kasę) więc niestety pozostaje poczekać aż pojawią się u nas. Ale mam dużą ochotę na ten adapter i też mnie ciekawi.

grissley
25-09-2025, 10:50
Zaryzykujesz kupić? ;)
Właśnie z sobą walczę. To w zasadzie tylko dla 180tki (może ew jeszcze 85 1.8D?), noo aaale...

EDYTA
Ale dzisiaj już mi się na niego wyższa cena pokazuje. O te 4 stówy właśnie...

lukasz_kk
25-09-2025, 11:49
Niejaki odzio, mając w pamięci jego narzekania na Nikona, że jak to nie ma jeszcze FTZ ze śrubokrętem, już na pewno sobie tego Monstera kupił. Ale, że chłop jest zbanowany to się nie dowiemy o wrażeniach z użytkowania xD

Jacek_Z
25-09-2025, 14:04
Odzio nie jest zbanowany. Pod jego nickiem masz opis Gaduła. Natomiast forum sobie chyba odpuścił, od roku się nie logował (może czyta bez logowania). Być może jest na innym koncie, nie wiem.

Przy cenie tego adaptera to naprawdę trzeba mieć co podpinania kilka ciekawych śrubokrętów. Aktualnie na bagnet Z jest już sporo stosunkowo taniej optyki. Taki adapter by miał sens w roku 2020, ale dzisiaj to już chyba nie bardzo.

lukasz_kk
26-09-2025, 09:50
Może już nie jest zbanowany, ale na pewno był :)

Jacek_Z
26-09-2025, 12:35
Chyba nawet dwa razy. Nie jestem pewien, bo system .. nie rejestruje banów. Kartki wpisuje do profilu, banów nie. Bez sensu bo przecież to najwyższa kara.

mathu
17-10-2025, 17:12
https://www.youtube.com/watch?v=DcYWY7hkCm8

RMC
28-10-2025, 09:43
W dalszym ciągu niewiele widzę info o sprawowaniu się tego adaptera. Skusił się już ktoś? :)

Widzę je dostępne na aliexpress, e-bay za około 1700 zł. Szkoda, że jeszcze nie na żadnych bardziej cywilizowanych platformach. Widać trzeba poczekać.

Wpadła mi w oko taka strona:
https://www.ingma.pictures/en/shop/monsteradapter-en/lens-adapter/monsteradapter-la-fz1/

Tam jest załączony PDF z listą kompatybilnych obiektywów:

https://www.ingma.pictures/wp-content/uploads/MonsterAdapter_Supportet_Lens_List-LA-FZ1.pdf

Dla mnie wygląda to ok. W sam raz 80-200 F2,8 na którym mi najbardziej zależy działa :)

cdc
28-10-2025, 10:20
Warto wydać 1700 żeby mieć AF w Nikkor AF 80-200/2.8 ED?

RMC
28-10-2025, 10:21

Gdybym chciał sobie kupić analogiczne szkło do Z - 70-200 F2,8 to bym musiał wydac 10000 zł. To chyba w kieszeni mi trochę zostanie?

cdc
28-10-2025, 10:39
Do FTZ podchodzą AF-S
lub
Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM
Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 (Model A025)

https://photographylife.com/nikon-ftz-adapter-lens-compatibility

RMC
28-10-2025, 10:45
Z jednej strony ok - jest alternatywa gdyby ktoś był zafiksowany tylko na takie jedno szkło. Podane przez Ciebie obiektywy kosztują w sumie tyle co taki adapter.

Z drugiej - mam w domu jeszcze inne stare szkła do F. Może być, że one też działają z tym adapterem albo zadziałają po kolejnej aktualizacji. Wg mnie ten MonsterAdapter jest to ciekawa opcja jeśli chce się użyć posiadanych szkieł i na Z.

cdc
28-10-2025, 11:27
sprzedane https://www.ebay.pl/sch/i.html?_nkw=AF-S%0970-200+2.8&_sacat=3323&_from=R40&_sop=2&LH_ItemCondition=3000&LH_Sold=1&rt=nc

RMC
28-10-2025, 11:45
Ale wczytałeś się w te oferty? ;) Tanie bo wszystkie z defektami (te z początku listy poniżej 1k). Wiem, że na e-bayu jest taniej niż na naszym allegro ale aż takich cudów nie ma.

cdc
28-10-2025, 12:00
A kto pisze o najtańszych?

Za ok. 2000 są dużo młodsze i ze stabilizacją.

AF 80-200/2.8 ED: Nov 1987 - Sep 1992
AF 80-200/2.8 D ED: Sep 1992 - 1997
AF 80-200/2.8 D ED New: 1996 - 2006
AF-S 80-200/2.8 D IF-ED: Dec 1998 - 2003
AF-S 70-200/2.8 G IF-ED VR: Feb 2003 - Jul 2009
AF-S 70-200/2.8 G IF-ED VR II: Jul 2009 - 2016

http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html#70-xxPro

RMC
28-10-2025, 12:10
No dobrze są. I kosztują już "normalnie" (jak wszystko co lepsze). Rozumiem, że wg Ciebie lepiej by było kupić taki obiektyw + FTZ? I tak samo zrobić ze wszystkimi innymi szkłami (jakie kto ma).

Ja tam dalej podtrzymuję swoją wersję, że poczekam na ten adapter i pobawię się z tym co posiadam.

cdc
28-10-2025, 12:20
I tak samo zrobić ze wszystkimi innymi szkłami (jakie kto ma).

Dla mnie wygląda to ok. W sam raz 80-200 F2,8 na którym mi najbardziej zależy działa :)

-Mowa była o jednym, a nie wszystkich innych.

grissley
28-10-2025, 12:20
Ja zamówiłem ten adapter za 1300 i po miesiącu mi majfrendy anulowały.
Teraz zamówiłem za ok. 1000 (247€) - zobaczymy, czy dojdzie.

U mnie śmigałby ze 180/2.8 i 85/1.8D

cdc
28-10-2025, 12:21
I tak samo zrobić ze wszystkimi innymi szkłami (jakie kto ma).

-Mowa była o jednym konkretnym, a nie wszystkich innych.

RMC
28-10-2025, 12:31
-Mowa była o jednym konkretnym, a nie wszystkich innych.

To coś chyba się nie zrozumieliśmy. Owszem mi najbardziej zależy na używaniu 80-200 na Z ale to nie znaczy, że adapter kupuję pod niego i nie myślę korzystać z innych szkieł jakie mam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja zamówiłem ten adapter za 1300 i po miesiącu mi majfrendy anulowały.
Teraz zamówiłem za ok. 1000 (247€) - zobaczymy, czy dojdzie.

U mnie śmigałby ze 180/2.8 i 85/1.8D

Liczę, że się pochwalisz jak to działa :)
Ja niestety zrażony jestem do zakupów droższych rzeczy od chińczyków (realnie nie ma się gwarancji - jak kiedyś odesłałem zakupiony zegarek to już nie zobaczyłem ani jego ani zwrotu kasy) więc niestety wolę poczekać aż będą go wystawiać sprzedawcy z naszego kraju. Nawet kosztem dopłacenia trochę.

grissley
18-11-2025, 01:31
Liczę, że się pochwalisz jak to działa :)

Chyba nic z tego nie wyjdzie. Miało dojść do 7go, a jeszcze nawet nie wysłany.

RMC
18-11-2025, 09:10
Kurcze, niefartownie. Ale może jeszcze nadzieja jest :)

OjTam
04-05-2026, 12:52
MonsterAdapter wypuścił eksperymentalny soft (https://www.dropbox.com/scl/fi/0fo07ld9zxomf03cfhtbn/MonsterAdapterLA-FZ1v1.2_R-UW.zip?e=2&fbclid=IwY2xjawRk8KNleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFuUG9mS DdzNXFrMDB3R0Vvc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg 5MgABHjCBEFuQP2uR_GV1gg4TB07nnb_ZV5rW6tAqKIB-XAmPJpaUAL2VvXH9538N_aem_QK4WR49TRBi6wR2-W9pvjQ&rlkey=ovil2ylycf0ue9jtjxvx23ocq) do LA-FZ1, dodający obsługę AF w obiektywach Nikonos RS (https://camera-wiki.org/wiki/Nikonos_RS).

grissley
04-05-2026, 13:57
Ciekawe, czy się prędkość poprawi. Jak na razie (przynajmniej z 85/1.8D i 180/2.8D) to prędkość AF raczej taka na ujęcia statyczne. Dla cierpliwego fotografa...