PDA

Zobacz pełną wersję : Z5 - jak przypisać funkcję

Szuwar
20-02-2025, 13:54
Cześć,

Od ponad miesiąca poznajemy się z Z5 i chciałbym rozwiązać sobie 3 problemy.
Przepraszam, jeżeli gdzieś już to było, ale ja nie znalazłem:

1. Czy można ustawić tak, aby po zrobieniu zdjęcia pojawiało się ono AUTOMATYCZNIE na ekranie z tyłu (tak jak było w np. w moim D7100)
Doszedłem tylko do tego, że może pojawić się w wizjerze, ale marnota tego podglądu jest straszna, więc wolałbym na tylnym wyświetlaczu.

2. Czy można przypisać pod AF-ON blokadę pomiaru światła. W lustrach można było wybrać blokadę AF, blokadę pomiaru, albo i to i to razem.

3. To już zabawa, ale czy można przypisać pod Fn1 lub Fn2 wybór filtrów dla Picture MC.

Próbowałem organoleptycznie na body i nie doszedłem do porozumienia :).

Będę wdzięczny za naprowadzenie.

MstrG
20-02-2025, 14:18
Czy można ustawić tak, aby po zrobieniu zdjęcia pojawiało się ono AUTOMATYCZNIE się na ekranie z tyłu.
Doszedłem tylko do tego, że może pojawić się w wizjerze, ale marnota tego podglądu jest straszna, więc wolałbym na tylnym wyświetlaczu.

Jak masz ustawione przełączanie wizjera? Jak będzie "Tylko wizjer" to zdjęcie nie pojawi się na ekranie.

Czy można przypisać pod AF-ON blokadę pomiaru światła. W lustrach można było wybrać blokadę AF, blokadę pomiaru, albo i to i to razem.

Blokada AE/AF?
W menu f2 zobacz.

//edit
Tu masz opcje:
https://onlinemanual.nikonimglib.com/z5/pl/09_menu_guide_05_f02.html

Celeborn
20-02-2025, 16:07
1. Da się

Menu odtwarzania-->Podgląd zdjęć

2. Menu/ f2

3. Da się, też menu f2, ustaw funkcję Picture control

Szuwar
20-02-2025, 17:39
Panowie, czuję się jak gamoń 😁
20 lat z Nikonem, a tu poległem jak żółtodziób.
Generalnie ogromne dzięki.

PS Aha ... I odszczekuje te wszystkie inwektywy w kierunku Nikona 🤣

Celeborn
20-02-2025, 17:46
Mówią na to mgła mózgowa;) bywa. Przyjemnego korzystania. Bardzo dobry aparat swoją drogą;) mój jeden egzemplarz ma 250 tyś nalatane;)

TOP67
21-02-2025, 19:53
1. Czy można ustawić tak, aby po zrobieniu zdjęcia pojawiało się ono AUTOMATYCZNIE na ekranie z tyłu (tak jak było w np. w moim D7100)

Akurat wizjer ma lepszą jakość niż ekran (zwłaszcza z Z6III. Pozwala też na oglądanie zdjęć w ostrym słońcu, a jak ktoś ma wadę wzroku, to nie musi nakładać okularów (za wyjątkiem ekstremalnego astygmatyzmu itp)
Jedna z aktualizacji softu dodałe tryb monitora Wizjer 2. Jest to pełna symulacja lustrzanki. Kadrowanie jest tylko w wizjerze, a podgląd pojawia się na monitorze, jeśli odsunie się aparat od oka (w menu odtwarzania trzeba ustawić podgląd na Włącz, a nie "Włącz tylko monitor"))

Szuwar
21-02-2025, 23:03
3. Da się, też menu f2, ustaw funkcję Picture control

Tak, Picture Control da się podpiąć, to znalazłem. Jednakże bezpośrednio wybór filtra np. Yellow czy Green już nie. Ale to zbytek.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przyjemnego korzystania. Bardzo dobry aparat swoją drogą;)

Tak, jestem bardzo zaskoczony jakością obrazka, jakością wykonania body i tym, jak mimo rozmiarów dobrze leży w dłoni.
AF też sprawny, na moje potrzeby wystarczający. Aku wytrzymuje dłużej niż się naczytałem/spodziewałem.
Jedyne co mi przeszkadza to to, co widzę w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia. Taki bardzo sztuczny obrazek mocno odbiegający od lustrzanki.

Natomiast bardzo szybko przyjąłem to, że nie mam górnego wyświetlacza, choć dotychczas zawsze mocno korzystałem. Da się bez niego żyć.

- - - - kolejny post - - - - - -

Akurat wizjer ma lepszą jakość niż ekran (zwłaszcza z Z6III. Pozwala też na oglądanie zdjęć w ostrym słońcu, a jak ktoś ma wadę wzroku, to nie musi nakładać okularów (za wyjątkiem ekstremalnego astygmatyzmu itp)
Jedna z aktualizacji softu dodałe tryb monitora Wizjer 2. Jest to pełna symulacja lustrzanki. Kadrowanie jest tylko w wizjerze, a podgląd pojawia się na monitorze, jeśli odsunie się aparat od oka (w menu odtwarzania trzeba ustawić podgląd na Włącz, a nie "Włącz tylko monitor"))

Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka. Może i lepszy, ale odruch zerknięcia na tylny ekran jest :).
Puszka przyszła już z tą aktualizacją tylko nie ogarnąłem ustawienia, ale tu na pomoc zawsze można liczyć i już jest po bożemu.