PDA

Zobacz pełną wersję : filtr polaryzacyjny na ostre słońce

pablokrak
20-07-2007, 22:48
Wybieramy sie w niedługim czasie do Egiptu , gdzie jak wiadomo zawsze w dzień mocno operują promyczki słoneczne.Jaki użyć filtr polaryzacyjny do zdjęć w takich warunkach? Poszukuje filtra na kit-owy obiektyw D80 , NIKKOR 18-70mm

wlopis
21-07-2007, 10:40
polecam filtr polaryzacyjny kołowy dwugwintowy Marumi DHG, 8-mio powłokowy, koszt 258 zł dla N18-70
http://www.raysfoto.pl/

Guancho
21-07-2007, 10:48
Kup marumi jakieś z powłokami... tam jest dużo kurzu, to nie będziesz miał problemów z czyszczeniem cholerstwa... a to często uciążliwa sprawa.

agawytka
24-07-2007, 12:05
witam, a ja sie wlasnie wybieram do Turcji... I mam podobne pytanko jaki polar (ale wolalabym ciut tanszy - narazie brak funduszy) do Nikkora 18-55. Pzdr.

mikkay
24-07-2007, 15:15
agawytka - polecam Hoyę. Np fioletową, trochę ponad 100zł. Pamiętaj, że będzie kręcić mordką na N 18-55.

ALF
28-07-2007, 02:27
najtańszy rozsądny filtr to Marumi w wersji MC, a sporo lepszy w wersji WPC
te fioletowe i zielone hoye będą ci pięknie blikowały, a polaryzacja będzie minimalna...

Leszek_P
30-07-2007, 12:24
Rozumiem, że jeśli jest informacja w opisie Marumi WPC: slim - dwugwintowy
to znaczy że zakłada się na niego oryginalny dekielek Nikona?

A co polecicie jako ochrona UV - 67 mm - za rozsądne pieniądze

gALL
30-07-2007, 13:15
Ocronna UV za rozsadne pieniadze jest standardowo dawana z kazdym szklem i nazywa sie DEKIELEK.

sokrates
30-07-2007, 13:47
hmmm może mnie skarcicie ale polara używa się do podnoszenia kontrastów więc w ostrym słońcu - duże kontrasty to on raczej nie pomoże. Więc może raczej neutralny szary filterek/szara połówka?
Oczywiście nie wykluczam polara, bo bardzo się przydaje do widoczków, wyciagania detali z chmur i podkreslania niebieskości nieba.

pebees
30-07-2007, 13:49
hmmm może mnie skarcicie ale polara używa się do podnoszenia kontrastów

Nie, jeśli już to do zmniejszania kontrastów :)

Leszek_P
30-07-2007, 14:08
Ocronna UV za rozsadne pieniadze jest standardowo dawana z kazdym szklem i nazywa sie DEKIELEK.

Świetnie !
Z dekielkiem bedą najlepsze fotografie...

ALF
31-07-2007, 19:59
hmmm może mnie skarcicie ale polara używa się do podnoszenia kontrastów więc w ostrym słońcu - duże kontrasty to on raczej nie pomoże. Więc może raczej neutralny szary filterek/szara połówka?
Oczywiście nie wykluczam polara, bo bardzo się przydaje do widoczków, wyciagania detali z chmur i podkreslania niebieskości nieba.

polar spełnia również funkcję filtra ND, więc raczej jednak do zmniejszania kontrastów, ale w określonych warunkach ten kontrast podniesie...

UV, tak jak polar - Marumi WPC :)

ALF
31-07-2007, 20:03

przez moje ręce przeszło pewnie grubo ponad setka obiektywów...te chronione dekielkiem od tych chronionych UVką można było odróżnić gołym okiem - zwłaszcza po przedniej soczewce :D

JK
31-07-2007, 20:23
polar spełnia również funkcję filtra ND, więc raczej jednak do zmniejszania kontrastów, ......

A od kiedy to w cyfrze filtr ND zmniejsza kontrasty? Cyfra to nie analog. Trzeba niestety o tym pamiętać.

ALF
31-07-2007, 21:15
zasady optyczne się nie zmieniły :) niezależnie jak to jest rejestrowane :D

JK
31-07-2007, 21:30
Jacku, chwila oddechu. Charakterystyka filtra ND jest liniowa, charakterystyka matrycy też jest liniowa, zmiany czasu naświetlania też mają charakterystykę liniową. Wniosek jest prosty. W cyfrze, filtr ND powoduje tylko wydłużenie czasu naświetlania i nic więcej. W analogu było trochę inaczej, bo charakterystyka materiału światłoczułego nie była liniowa, tylko była zbliżona do logarytmicznej. W konsekwencji, poprzez zmiany ilości światła (czas, przysłona, ale również filtry ND) można było nieco "przesuwać" (prześwietlać lub niedoświetlać) rejestrowany obraz wzdłuż logarytmicznej charakterystyki filmu, co skutkowało pozornym zmniejszeniem lub zwiększaniem kontrastów rejestrowanej sceny. Ale ze względu na to, że matryca ma charakterystykę liniową, całą tę teorię w odniesieniu do cyfry, można między bajki włożyć.

ALF
31-07-2007, 21:48
teoria może i słuszna, ale w praktyce filtry ND działają podobnie...latem prawie ich nie zdejmuję, a jeśli, to tylko aby założyć inny...ale trafiło mi się, że filtra nie miałem na szkle, a żonka miała i różnica była widoczna aż nadto...

JK
01-08-2007, 00:06
Taaa.

grafik
27-08-2007, 13:24
Jesli można podepnę się do tematu. Jaki filtr wg Was byłby najlepszy do Nikkora 18-70 mm ( często muszę robić ślubne zdjęcia plenerowe w ostrym słońcu , a niebo wychodzi bardzo blade lub prawie białe. Proszę o pomoc.

ALF
27-08-2007, 18:44
najbardziej...popularny na forum połówkowy szarak...pewnie system cokina i hitech 0,9

Cezary
27-08-2007, 21:06
"ślubne zdjęcia plenerowe w ostrym słońcu" - ta jazda na maksa, jeżeli już muszę robić kiedy ostro świeci, to nie ruszam się focić osoby w plenerze bez przynajniej jednej blendy i czy jakiś tam płaszczyzn odbijających. Do tego potrzeby jest pomocnik albo dwóch, którzy z płaszczyznami niczym z wachlarzami ganiają obok młodej pary. (oczywiście w reporterce odpada). Nigdy nie używałem szarej połówki w takich okolicznościach (na naukę nigdy za późno), ale tak rozmyślam jaki efekt byłby w sytuacji gdy szara część filtra odcinałaby się od jego części neutralnej na wysokości pasa panny młodej ubranej w idealnie białą suknię. Teoretycznie sprawa jest niby prosta ale mimot to przypuszczam, że w przypadku focenia na analogu laborant klął by jak szewc, w przypadku cyfry bez ostraj ingerencji PS by się nie obyło. To tylko takie przemyślenia, ale idąc dalej, gdyby ta panna młoda stała jeszcze na tle jakiś kolorowych krzaków? Może się skusze na użycie tej szarej połówki, ale nie wiem czy nie warto byłoby np. poeksperymentować z polarem i zestawem chociażby dwóch lamp, w tym np. minimum jednej wyzwalanej zdalnie

ALF
27-08-2007, 22:06
filtr z miękkim przejściem w ręku wprawionego fotografa zadziała niezauważalnie dla oglądającego zdjęcia, ale nim posłużył bym się raczej do przyciemnienia nieba w plenerze, a nie do likwidacji kontrastów wśród młodych :)

grafik
27-08-2007, 22:58
Czy przyciemniając niebo szarą połówką nie przyciemnią się jeszcze bardziej twarze młodych?

Cezary
27-08-2007, 23:06
Oj Alfie, uważam, że na kontrasty wśród młodych, to żaden filtr nie pomoże, żadne blendy, lampy i całe to ustrojstwo. :)

A tak poważnie, to wiem, że np. system Cokin umożliwia pracę filtra w ramce i regulowanie miejsc przejścia, do tego są różne rodzaje filtrów jeżeli chodzi o nazwijmy to "łagodność" przechodzenia do szarości

ALF
28-08-2007, 01:45
Czy przyciemniając niebo szarą połówką nie przyciemnią się jeszcze bardziej twarze młodych?

przecież to Ty regulujesz wysokość położenia filtra :)

grafik
28-08-2007, 08:55
Dzięki Alf.
Mógłbyś mi jeszcze napisać jak to się robi. Fotografuję śluby od 5 lat, ale nigdy nie miałam styczności z żadnym filtrem.
Dziś przyjdzie zamówienie na filtr polaryzacyjny kołowy.

ALF
28-08-2007, 15:18
wejdź na moją stronę i ściągnij sobie poradnik dotyczący cokina...pozostałe też :)