Zobacz pełną wersję : Wybór systemu
Lukasz580
17-02-2025, 09:50
Temat zapewne jak dziesiątki innych, no ale liczę na jakieś porady ;)
Siedziałem trochę w fuji - X-T2 i 10-24 to była dla mnie bajka. Najbardziej mi podchodził ten analogowy look. Rozmyślam ponownie nad kupnem XH2, albo X-T5, ale z drugiej strony już posiadam małą szklarnie Nikkor AIS 35 1.4 20 3.5 50 1.4 więc może pójść jednak w pełnoklatkowego nikona Z5, albo Z6? Generalnie starczyło, by mi tylko na samo body, a natywne szkiełka bym kupował z czasem. Interesuje mnie przede wszystkim krajobraz i na tym bym się głównie skupiał.
Mając stare szkła i chcąc podpiąć je do bezlustra i tak musisz kupić przejściówki.
Nie jesteś ograniczony do marki nikon. To może być canon,nikon, sony. Dobierz sobie raczej aparat który rozwiązaniami będzie ci pasował
Siedziałem trochę w fuji - X-T2 i 10-24 to była dla mnie bajka. Najbardziej mi podchodził ten analogowy look. Rozmyślam ponownie nad kupnem XH2, albo X-T5, ale z drugiej strony już posiadam małą szklarnie Nikkor AIS 35 1.4 20 3.5 50 1.4 więc może pójść jednak w pełnoklatkowego nikona Z5, albo Z6? Generalnie starczyło, by mi tylko na samo body, a natywne szkiełka bym kupował z czasem. Interesuje mnie przede wszystkim krajobraz i na tym bym się głównie skupiał. Jako użytkownik Nikona, Fuji i Sony biorąc pod uwagę, że uległeś już czarowi Fuji:razz:. Nigdy nie będziesz pewny czy jakikolwiek inny wybór niż Fuji jest dobrym wyborem. :smile:
paparapa
17-02-2025, 12:47
Jako użytkownik Nikona, Fuji i Sony biorąc pod uwagę, że uległeś już czarowi Fuji:razz:. Nigdy nie będziesz pewny czy jakikolwiek inny wybór niż Fuji jest dobrym wyborem. :smile:
Też nie możesz bez sprawdzenia być pewien. Czy spodoba ci się to, co Z5 wyprodukuje z wspomnianymi szkłami.
cybulski
17-02-2025, 12:54
Skoro XT2 i 10-24 pasuje to po co się pozbywać?
To jest dobry zestaw ciągle.
Też nie możesz bez sprawdzenia być pewien. Czy spodoba ci się to, co Z5 wyprodukuje z wspomnianymi szkłami. Sądzę, że proponując porównanie Nikona Z5 i Fuji Xt5 mocno ryzykujesz. ;)
Lukasz580
17-02-2025, 17:57
Skoro XT2 i 10-24 pasuje to po co się pozbywać?
To jest dobry zestaw ciągle.Ja już dawno do Żyda to opchnalem. Teraz mam f3 która potrzebuje serwisu i szkła do niej.
Wysłane z mojego motorola razr 40 przy użyciu Tapatalka
To najpierw popatrz na ceny natywnych obiektywów.
UWA do FF dla przykładu
https://www.ceneo.pl/135949133
https://www.ceneo.pl/150805459?srsltid=AfmBOoo0qzw7iwnnYBdkeqHlnMc6iV9T uveIb9Z0LairHWLnsC_SFUNX
https://www.ceneo.pl/140443286?srsltid=AfmBOoqeh_SxLV1tyDZZVV187CCNVAVC wRt9wVJQ7nGra1wMNoPdS66C
https://www.ceneo.pl/83891356?srsltid=AfmBOoqEQ29CR0xvWxoP4_JPUwRWvM6zV HZzG5D-RE4n9k-kDb6Af2my
https://www.ceneo.pl/134473086
https://www.ceneo.pl/139776020
https://www.ceneo.pl/75788631
Jeżeli patrzysz na look to oczywistym wyborem wydaje się Nikon Zf.
Jeżeli patrzysz na look to oczywistym wyborem wydaje się Nikon Zf.
Jest jeszcze Zfc, ale pod te Nikkory AIS fajnie by było mieć pełną klatkę, więc też bym skłaniał się w stronę Zf.
Zf ma świetną funkcję do obiektywów manualnych: split - screen display zoom. Przyznam, że nie wiem czy Zfc to ma, bo on nie był w kręgu mojego zainteresowania.
Siedziałem trochę w fuji - X-T2 i 10-24 to była dla mnie bajka. Najbardziej mi podchodził ten analogowy look. Rozmyślam ponownie nad kupnem XH2, albo X-T5, ale z drugiej strony już posiadam małą szklarnie Nikkor AIS 35 1.4 20 3.5 50 1.4 więc może pójść jednak w pełnoklatkowego nikona Z5, albo Z6? Generalnie starczyło, by mi tylko na samo body, a natywne szkiełka bym kupował z czasem. Interesuje mnie przede wszystkim krajobraz i na tym bym się głównie skupiał.
Jeśli starcza tylko na samo body to bierz to Z5 i rób zdjęcia tym co masz. Będą środki to dokupisz to co potrzebne. Straconego czasu nikt Ci nie zwróci.
Biorąc pod uwagę, że Twoje zainteresowania koncentrują się głównie na krajobrazach, odradzam zakup aparatu z popularnymi obecnie matrycami o rozdzielczości 24 milionów pikseli. Odradzam też zakup aparatu bez dokładnej analizy Twoich potrzeb, a już na pewno, bo szkoda straconego czasu.:shock: Swojego czasu wiele godzin spędziłem na giełdach fotograficznych w Łodzi ul. Piotrkowska 77 i w Warszawie na ul. Batorego, które to do dziś mile wspominam. To były miejsca, gdzie można było zapoznać się z różnymi aparatami, dokonać świadomego wyboru i skorzystać z cennych porad. Obecnie, w dobie licznych punktów sprzedaży sprzętu fotograficznego, zarówno nowego, jak i używanego, zachęcam do odwiedzenia takich miejsc. Wystarczy zabrać ze sobą kartę pamięci, wybrać interesujący Cię zestaw i zrobić kilka zdjęć. Efekty możesz obejrzeć na monitorze w sklepie lub w domowym zaciszu.
Biorąc pod uwagę, że Twoje zainteresowania koncentrują się głównie na krajobrazach, odradzam zakup aparatu z popularnymi obecnie matrycami o rozdzielczości 24 milionów pikseli. Odradzam też zakup aparatu bez dokładnej analizy Twoich potrzeb, a już na pewno, bo szkoda straconego czasu.:shock:
Pewnie, można w nieskończoność analizować, myśleć, czekać na nowszy model, składać pieniądze i za kilka lat może coś kupić. Finalnie można przejść w rozsądną opcję "niekupowania" (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319106-Ochrona-UV-potrzebna/page13?p=4326909&viewfull=1#post4326909). Tak, mi straconych okazji by było szkoda.
Odradzasz 24Mpx, to jakie wg Ciebie jest minimum?
Nie chcę wchodzić za głęboko w sytuację finansową autora, jak stać go aktualnie tylko na body to jaki jest cel kupowania XT-5? Blisko kwotowo jest już Zf, który świetnie się dogada z posiadanymi szkłami AIS. 20/3.5 ogarnie krajobraz. 35/1.4 i 50/1.4 ogarną resztę.
Jeśli są fundusze tylko na Z5 i nie wiadomo kiedy będą kolejne na obiektywy to ja bym kupił to Z5 i bawił się tymi manualami.
Kolejna opcja to odkupienie X-T2 i 10-24, skoro to co dawał to była bajka. Tylko wtedy AIS nie pokaże całego swojego potencjału.
Wind Mill
18-02-2025, 18:50
Taaa, bierz 45Mpix, potem worek pieniędzy na szkła które tę rozdzielczość wykorzystają i drugi worek na komputer i pamięci masowe, które te pliki udźwigną. :)
KadryZpodróży
18-02-2025, 19:52
24Mpix w zupełności wystarczają do 99% zastosowań. Zawsze można skorzystać z obecnego oprogramowania :mrgreen:
cz4rnuch
18-02-2025, 20:42
...Może polecasz aparat widniejący w tym artykule? Jaką ma matrycę?Aparat jak aparat, ale ten statywo-taboret (i jeszcze chyba z klapą od kibla) to mistrzostwo świata. A artykuły jak ten powyżej jak najbardziej trzeba przytaczać. Taka generatywna paplanina to przyszłość i trzeba się zacząć do tego przyzwyczajać :)
Pytanie o publikowanie zdjęć. Jeżeli do netu to 24 Mpx to aż nadmiar. Powiększenia w rodzaju A4 i nieco większe też spoko. Jeżeli wielkość wystawowa to faktycznie lepiej 45 Mpx.
W epoce softu typu Topaz, PS itp mozna nawet odpuścić sobie 45 Mpx. Sam się zastanawiam czy tak nie zrobić. Starając się mieć super wydruki w formacie 70x100 cm (B1).
cybulski
19-02-2025, 07:44
24 mpix jest wystarczające.
Mam trzy aparaty 24mpix, 30mpix i 45 mpix.
Przyzwyczaiłem się do 30mpix i jest to wygodne ale nie żeby konieczne.
Jeśli przy robieniu zdjęć kadruje się tak, żeby potem nic nie wycinać to 24mpix jest wystarczające. A do netu to świat i ludzie.
Wiadomo, też że w budżęcie Z5 nie ma specjalnie opcji aby kupić coś z większą ilością pikseli, trzebaby szukać w używkach. Tych cen nie znam specjalnie bo chyba wchodzą tylko Sony z literką R i Z7 lub Canon R (30mpix).
Jako że to post w innych systemach, Canon R obecnie tanie są używki. Można znaleźć dobry stan za 3tys. A było nie było to 30mpix.
Ale wybór bezlustra to nie tylko koszt body, to też potem obiektywy a w Canonie szkła kosztują. Z drugiej strony tańsze są EFy ale to przez przejściówkę, co działa bdb no ale robi się rozmiar.
Opcją do Z5 może być coś z Sony. W tej cenie będzie a7iii ale wiadomo jest to już leciwy sprzęt. Mnie niektóre rzeczy denerwują w a7iii, patrzę na to z perspektywy np Canona R. Czuć że a7iii to "starsza generacja" niż Canon R.
Ja bym nie kombinował i brał te Z5 autorze wątku :) Najważniejsze jest popatrzenie sobie w systemy jakie chcemy szkła i ile to kosztuje w każdym z nich. Bo większość kasy powinno się wydać na szkła a nie na body :)
A gdyby autor wątku chciał ponownie kupić sobie XT2 + 10-24 to za komplet używek w dobrym stanie kupi to za około 4-4.5 tys aktualnie. Chyba trudno będzie skompletować taki zestaw (body plus szeroki zum f4) w pełnej klatce w tej kwocie.
Lukasz580
19-02-2025, 10:56
Panowie możemy nie robić spamu? Pogadajcie sobie o tym na PW :)
Dziękuje wszystkim za rady i zdecydowałem się postawić na Z5. Wiem ze gęsta matryca może wiele dać, ale nie przewiduje na razie drukowania zdjęć wiec będę rzeźbił w tym na co mnie stać ;) a, że kupowałem szkiełka AIS właśnie pod krajobraz i pochodne to zaoszczędzę sporo na dedykowanych obiektywach, bo po cholere mi AF do widoczków?
Czy mógłbyś napisać, czemu wybrałeś szkła AiS do fotografowania krajobrazu?
Ps. Mam 24/2 AiS, muszę przewietrzyć :)
Lukasz580
19-02-2025, 11:52
Czy mógłbyś napisać, czemu wybrałeś szkła AiS do fotografowania krajobrazu?
Ps. Mam 24/2 AiS, muszę przewietrzyć :)
Jednym z moich marzeń to było mieć Nikona F3HP + szklarnie no i tak zacząłem sobie to gromadzić właśnie trochę pod kątem widoczków, trochę tak uniwersalnie, a naszła mnie ochota znowu posiadać cyfrę to stwierdziłem, że nie będę wydawał kilka tysiecy cebulionów na dedykowane szkła, bo to samo mogę oblecieć tymi starociami. W planach jeszcze 85 1.4, 105 1.8 Vojtuś 58 1.2 (bo nokton za dużo kosztuje)
Ogólnie w planach miałem do wykorzystania tylko F3, ale niestety muszę ja na serwis oddać, by mi wymienili dźwignię włączania aparatu, wymienili mi pokrętło zmiany czasu, albo dorobili mi ogumienie do tego. Musiałbym jeszcze zamówić inny wizjer, muszlę oczną, soczewki korekcyjne (bo uj tam już widzę :P) skaner do negatywow i wyszło to by mnie mniej wiecej tyle samo ile Z5 z drugą baterią, kartą pamięci i adapterem. Więc wolę na razie cyfrę kupić i bawić się manualnymi szkłami a z czasem jak się dorobię na fotografii i będę sprzedawał fotografie ziemnioka za milion eurosów po sztuce to wezmę się za analogową.
Jednym z moich marzeń to było mieć Nikona F3HP + szklarnie no i tak zacząłem sobie to gromadzić właśnie trochę pod kątem widoczków, trochę tak uniwersalnie, a naszła mnie ochota znowu posiadać cyfrę to stwierdziłem, że nie będę wydawał kilka tysiecy cebulionów na dedykowane szkła, bo to samo mogę oblecieć tymi starociami. W planach jeszcze 85 1.4, 105 1.8 Vojtuś 58 1.2 (bo nokton za dużo kosztuje)
Ogólnie w planach miałem do wykorzystania tylko F3, ale niestety muszę ja na serwis oddać, by mi wymienili dźwignię włączania aparatu, wymienili mi pokrętło zmiany czasu, albo dorobili mi ogumienie do tego. Musiałbym jeszcze zamówić inny wizjer, muszlę oczną, soczewki korekcyjne (bo uj tam już widzę :P) skaner do negatywow i wyszło to by mnie mniej wiecej tyle samo ile Z5 z drugą baterią, kartą pamięci i adapterem. Więc wolę na razie cyfrę kupić i bawić się manualnymi szkłami a z czasem jak się dorobię na fotografii i będę sprzedawał fotografie ziemnioka za milion eurosów po sztuce to wezmę się za analogową.
Pamiętaj, aby wklepać dane obiektywów w body, bo inaczej nie będzie działać IBIS z tego co pamiętam. Dostosuj też pod swoje preferencje Focus Peaking.
Napisz po jakimś czasie jak się sprawuje i czy jesteś zadowolony.
Który adapter chcesz kupić?
Lukasz580
19-02-2025, 13:19
Który adapter chcesz kupić?
K&F Concept - mam od nich adapter M39/Fuji X i sobie chwaliłem
K&F Concept - mam od nich adapter M39/Fuji X i sobie chwaliłem
W sumie do tych manuali faktycznie nie potrzebujesz FTZ od Nikona.
Też mam K&F, ale do M42. Ze swojej strony polecam.
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=85108&d=1736275027
Rozumiem, czyli w zasadzie sentyment. Sukcesów finansowych oczywiście życzę :)
Ps. Jak trafisz okazyjnie kita np. 24-50 to śmiało bierz do codziennej fotografii bez worka szkieł ;) Te nowe popierdółki potrafią zaskoczyć jakością, a do krajobrazu to nie trzeba jakichś fajerwerków.
grissley
19-02-2025, 17:01
zdecydowałem się postawić na Z5.Miłej zabawy. Nowy gadżet to zawsze qpa frajdy :D