PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Przejściówka z Nikon F na Sony

morzon
11-02-2025, 20:54
Cześć, czy ktoś używał i może polecić jakiś adapter żeby zamocować szkła z lustrzankowego nikona na Sony FF? Przeglądałem na necie, ale jest tego od groma i nie wiem czy czymś istotnym się różnią, na coś szczególnego powinienem zwrócić uwagę? Szkła to tiltshifty, więc nie potrzebuję przeniesienia AF (jeśli w ogóle są przejściówki, które to zapewniają). Ceny większości między 100-200zł, ale czy to ma jakieś znaczenie czy tańsza czy droższa? Albo może są jakieś totalne padaki, które lepiej omijać?

fafniak
11-02-2025, 21:16
Wiem że ciężko będzie uwierzyć w to co piszę.
Ja padłem gdy okazało się że adapter CANON-SONY chyba firmy K&F ( dokupiłem do IRIX 11mm f4) powoduje pogorszenie ostrości na brzegach kadru. Piszę brzegi, ale powiedzmy że 1/5 po lewej i prawej była mydlana.
Tak mnie to zaskoczyło ze zacząłem sprawdzać zdjęcia zrobione w salonie przy pomocy przejściówki sigmy. I tam było świetnie. Przestawiałem back-focus (to szkło ma taką opcję) ale to nic nie dało.
Kupiłem przejściówkę sigmy. Problem się rozwiązał :)
Ani jedna ani druga przejściówka nei ma elementów optycznych. Jak dlaczego. NIE MAM pojęcia.
Pomijam oczywistości takie jak nie pokrywanie się płaszczyzn mocowań i luzy po zamontowaniu ;)
Piszesz tilt /szift... i dlatego opisałem mój przypadek. Krawędzie będą istotne :)

Ligo
11-02-2025, 21:25
Ceny większości między 100-200zł, ale czy to ma jakieś znaczenie czy tańsza czy droższa?
Przelotka wchodzi mechanicznie w tor optyczny, więc to musi być precyzyjnie wykonane. Dlatego tylko firmówki, za które trzeba zapłacić. Nie ma zmiłuj się...

poste
11-02-2025, 21:35
Mam K&F. Są z symulacją przesłony lub bez. Nie badałem ostrości ale nie zauważyłem żeby coś nie grało.

morzon
11-02-2025, 21:58
Wiem że ciężko będzie uwierzyć w to co piszę.
Ja padłem gdy okazało się że adapter CANON-SONY chyba firmy K&F ( dokupiłem do IRIX 11mm f4) powoduje pogorszenie ostrości na brzegach kadru. Piszę brzegi, ale powiedzmy że 1/5 po lewej i prawej była mydlana.
Tak mnie to zaskoczyło ze zacząłem sprawdzać zdjęcia zrobione w salonie przy pomocy przejściówki sigmy. I tam było świetnie. Przestawiałem back-focus (to szkło ma taką opcję) ale to nic nie dało.
Kupiłem przejściówkę sigmy. Problem się rozwiązał :)
Ani jedna ani druga przejściówka nei ma elementów optycznych. Jak dlaczego. NIE MAM pojęcia.
Pomijam oczywistości takie jak nie pokrywanie się płaszczyzn mocowań i luzy po zamontowaniu ;)
Piszesz tilt /szift... i dlatego opisałem mój przypadek. Krawędzie będą istotne :)

No tak, właśnie tego się boję, dlatego pytam czy któreś lepiej omijać. U Ciebie była lipa z K&F, a u poste jest okej, więc pytanie czy to kwestia egzemplarza/rozrzutu jakościowego, czy konkretnego modelu (bo tych KF też jest chyba kilka). Jakby był jakiś taki ewidentnie DOBRY to chętnie dopłacę, ale takich jak robiła sigma do canona to chyba niestety nie ma w wersji nikonowej, a przynajmniej nie obiło mi się do tej pory o uszy...

Przelotka wchodzi mechanicznie w tor optyczny, więc to musi być precyzyjnie wykonane. Dlatego tylko firmówki, za które trzeba zapłacić. Nie ma zmiłuj się...

Okej, tylko które to są to firmówki w takim przypadku? Bo chyba ani nikon, ani sony czegoś takiego nie klepią, więc zostają chińczyki typu K&F, Viltrox, Meike, ale który z nich jest tym dobrym? :D

fafniak
11-02-2025, 22:21
Postaram sie znaleźć
Bo gdzies ją wpieprzyłem i nie wiem gdzie

- - - - kolejny post - - - - - -

Mam
commilite
do canon-sony
Z obiektywem macro działa ok.
(na własny użytek wymyśliłem terię że dłuższe szkła bardziej leca środkiem przejściówki - jakieś podstawy optyczne to to ma ale glowy bym za to nie dał ;) )

Zdjęcia proszę
86044

86045

Ty chcesz pracować na tilt/shift i coś czuję nosem że moze powstać podobny problem