PDA

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie PC i NAS do obróbki zdjęć na Mac'u

m_a_g
09-02-2025, 22:56
W dniu dzisiejszym po raz pierwszy obrabiałem zdjęcia na Mac'u z wykorzystaniem PC i NAS
W sumie głupi jestem że wcześniej na to nie wpadłem, no ale lepiej późno niż wcale.
W każdym razie - wróciłem do domu, miałem kilka tysięcy zdjęć do przepuszczenia przez Denoise AI, więc wrzuciłem to wszystko na PC, przepuściłem przez ACR, wyniki pracy (DNG) zapisane na NAS... i spokojnie dalej można było się bawić na Mac'u.
Oszczędziło mi to ładnych kilka godzin.
Muszę to jeszcze przemyśleć, ale chyba pod tym kątem właśnie będę rozbudowywał moją domową infrastrukturę komputerową.
Mac jest znakomity do pracy ze zdjęciami, nie muszę się martwić o kolor, natomiast mój PC zbudowany pod kątem grania jest dużo szybszy przy odszumianiu AI.
Wnioski są takie: trzymam mój MacStudio tak długo jak Adobe na nim płynnie działa i spokojnie obrabiam sobie na nim zdjęcia, natomiast w takich sytuacjach jak dzisiaj że mam dużo plików do odszumiania zwyczajnie wspomogę się PCtem, który będę z czasem rozbudowywał lub wymieniał na nowszy.
Przy używaniu NAS do przechowywania zdjęć oraz pakietu Adobe, jest to prosty i bezbolesny proces, nie wymagający żadnego kombinowania.

cybulski
09-02-2025, 23:07
Ja powiem szczerze że dla mnie to lipa ten LR z tym tworzeniem DNG po odszumianiu i dalej obróbka.
Odkrylem to przy robieniu testu.
Powiem tak, dziwię się tym co się męczą z LR.
DXO jest wg mnie o niebo lepszy we wszystkim. Mam oba jakby co bo LR jest w tym abonamencie, więc nie jest tak że go nie znam. Znam bo robie w nim zdjęcia wnętrz ze względu na łatwiejsze prostowanie. To chyba jedyna zaleta nad DXO (chyba nie mam tego modułu ViewPoint). Poza tym same minusy LR ma. Gorsze czasy no i te osobne odszumione DNG, masakra czasowa i w workflow.

Ja mam odwrotnie, tylko selekcja w Windows w FastStone a potem wszystko na Macu. I też wszystko z NAS.

m_a_g
10-02-2025, 00:11
Ja powiem szczerze że dla mnie to lipa ten LR z tym tworzeniem DNG po odszumianiu i dalej obróbka.

No widzisz, natomiast dla mnie to rewelacja. To że Adobe mi wypluwa odszumione "rawy" czyli DNG bardzo mi pasuje, i jest w zasadzie bardzo spójne i sensowne z mojego punktu widzenia.
Najpierw odszumianie, dostajemy DNG już bez szumu i możemy z tym robić co nam się podoba tak jakby to był oryginalny plik RAW. Czego chcieć więcej?

PS. LR nie używam wcale - wyłącznie ACR, to tak gwoli ścisłości. Ale to chyba na jedno wychodzi.

cybulski
10-02-2025, 00:13
No widzisz, natomiast dla mnie to rewelacja. To że Adobe mi wypluwa odszumione "rawy" czyli DNG bardzo mi pasuje, i jest w zasadzie bardzo spójne i sensowne z mojego punktu widzenia.
Najpierw odszumianie, dostajemy DNG już bez szumu i możemy z tym robić co nam się podoba tak jakby to był oryginalny plik RAW. Czego chcieć więcej?

PS. LR nie używam wcale - wyłącznie ACR, to tak gwoli ścisłości. Ale to chyba na jedno wychodzi.

DXO też ma tą opcję że do DNG się wyrzuca odszumione i z korekta obiektywu, ale nie jest to konieczny krok. Cała edycję można zrobić z odszumianiem od razu. Jest wybór tak albo tak jak kto woli.

No nie do końca, ACR to typowa zabawa na jednym rawie (chyba, tak tylko używam ), LR to raczej masówka.

Gdy nie muszę to LR nie tykam, ACR tak ale to trochę inna para kaloszy dla mnie. Tak czy inaczej DXO zastępuje mi to co umożliwia LR lub ACR, tak samo przechodząc do PS w tle jest albo DNG albo tiff.
Jednak 90% przypadków to w ogóle nie przechodzę do PS, DXO spokojnie starcza z większością tego co chcę zrobić.

cybulski
10-02-2025, 01:18
Dodam, że u mnie było tak że LR z NAS na Windowsie pracował niezbyt płynnie. DXO trochę lepiej. Dopiero na Macu oba programy są w porządku przy pracy z NAS. PS na obu jest płynny. Tłumaczę to tym że szczególnie do LR mam po prostu za słaby sprzęt z Windowsem. Co śmieszniejsze Windowsowy zestaw był droższy niż mój M4 mini.

m_a_g
10-02-2025, 15:19
Już odchodząc od kwestii oprogramowania, bardziej chodziło mi o to że można swój sprzęt do grania wykorzystać pracy ze zdjęciami na Mac'u. Chyba jest więcej ludzi na forum którzy mają mocny PC do grania i jakiś Mac do zdjęć, może komuś ta idea się przyda.

cybulski
10-02-2025, 15:26
Tak, mając rawy na NAS, w zasadzie żaden system desktopowy nie ogranicza skoro można używać obu naraz Win/Mac.