Zobacz pełną wersję : [ Nikon Nikkor Z ] Głośny autofocus Nikkor 50 mm 1.8 S.
swiatlocieniz9
08-02-2025, 16:51
Cześć, dokupiłem do obiektywu 24-120mm f/4 nowy obiektyw Nikkor 50 mm 1.8 S. Testuję go i jak w przypadku kitowego obiektywu nic nie słychać, tak tutaj dość głośno chodzi autofocus. To normalne? Niestety kupiłem go przez stronę Nikona i nie mam jak potwierdzić z kimś, że jest ok. Chyba, że ktoś z Was ma 50tkę i jest z Krakowa i mógłbym podejść porównać? Bo jak pójdę do dowolnego sklepu to pierwsze co to spytają mnie czy u nich kupowałem.
Tak, słychać 50 1.8s, 50 1.2 s też ;)
Pugilares
10-02-2025, 15:29
U mnie nic nie słychać.
swiatlocieniz9
11-02-2025, 01:12
Tak, słychać 50 1.8s, 50 1.2 s też ;)
Tak jak u mnie?
Czy to jest wg Was ok?
Podsyłam przykład na youtube. Jak coś to bajzel z powodu przeprowadzki :D
https://youtu.be/dDzYl6c82Vg
Pugilares
21-02-2025, 11:58
Nagrywasz na mikrofonach wbudowanych w korpus. Moim zdaniem nie ma siły, żeby było inaczej. Tzn. zawsze wewnętrzne mikrofony będą łapały pracę AF. Specjalnie założyłem teraz swój 50 1.8S, sprawdziłem i jest tak samo. Nie wierz nadmiernie w slogany reklamowe, że obiektyw ma bezgłośnie pracujący AF. Ma cichszy, niż w innych, starszych obiektywach.
Mam 24-120 f4 i jest cichutki. Jak podpialem nowke sztuke 50 1.8 to myslalem ,ze jest uszkodzony, tak glosno dziala af. Ale to chyba normalne..
Mam ten sam problem, nagrałem film z moim i właśnie wszedłem założyć temat i widzę że to popularne :D
W sklepie wybierałem między dwiema sztukami ale w ogóle nie zwróciłem uwagi na dźwięk AF więc ciężko mi powiedzieć czy druga sztuka była lepsza, bo według internetu trafiają się lepsze i gorsze.
Mój robi tak, najbardziej jest to słyszalne przy AF-C kiedy podąża za obiektem:
https://www.youtube.com/watch?v=Q3ufPiEvTko
(trzeba dać trochę głośniej)
Nie chodzi mi w tym momencie o klikanie przysłony tylko o ten dźwięk silniczka AF.
Wasze są głośniejsze/cichsze?
W trybie nagrywania video (bez wymuszania szybkiego AF przyciskiem) jest całkowicie bezgłośny więc chyba tak ma być...
swiatlocieniz9
15-03-2025, 14:46
Tak raczej musi być. Byłem na kursie i dałem gościowi, który siedzi ze 20 lat w branży, potestował i powiedział, że to normalne.
Na zewnątrz ja tego nawet nie słyszę, filmik jest wewnątrz mieszkania, gdzie jest absolutna cisza.
Jest to o tyle dziwne, że wielki 24-120 jest całkowicie bezgłośny.
swiatlocieniz9
15-03-2025, 15:27
Tam jest inny mechanizm z tego co się orientuję
BambusZMikronezji
16-03-2025, 18:11
Jest to o tyle dziwne, że wielki 24-120 jest całkowicie bezgłośny.
Mam oba tzn 24-120 i tą 50 tkę. Działają inaczej (odgłos pracy AF) i 50 jest chyba głośniejsza i dźwięczy mniej elegancko. Nie powiedziałbym jednak że 50 generuje jakiś okropny dźwięk. Nigdy to nie było dla mnie problemem. Dopiero teraz zwróciłem na to uwagę jak przeczytałem ten wątek. Ale ja nie filmuje więc nie rzuca się to u mnie w uszy.