Zobacz pełną wersję : Zestaw do czyszczenia obiektywów.
swiatlocieniz9
05-02-2025, 15:05
Siema, co polecacie do czyszczenia obiektywu?
Próbowałem najpierw jakąś uniwersalną nasączoną ściereczką wyczyścić filtr, potem mikrofibrą i teraz mam smugi, za cholerę nie mogę tego doczyścić. Wygląda jak upaćkane tłustym płynem + jakieś odbarwienie na tym filtrze, która znika, ale muszę sporo doczyścić.
Takie coś znalazłem: https://allegro.pl/oferta/duzy-zestaw-do-czyszczenia-obiektywow-aparatow-optyki-4w1-k-f-plyn-gruszka-12758638268
spirytus ipa, lekko rozcieńczony lub dobry płyn do czyszczenia okularów plastikowych
chemik74
05-02-2025, 21:01
spirytus ipa, lekko rozcieńczony
Generalnie odradzam, chyba że masz dostęp do izopropanolu o wysokiej czystości. Za parę złotych można kupić, to np.:
https://www.cyfrowe.pl/carl-zeiss-2x-plyn-czyszczacy-i-sciereczka-z-mikrofibry-18x18cm-p.html
Schwefel
05-02-2025, 23:03
Odradzasz bo?
jurkarol
05-02-2025, 23:49
Ipa ładnie rozpuszcza farbę i plastik
Ipa ładnie rozpuszcza farbę i plastik
od kilku lat czyszczę szyby plastikowe, używam do spryskiwacza w aucie, do odtłuszczania lakieru przed woskowaniem i naklejkami, chyba coś pomyliłeś
chemik74
06-02-2025, 00:28
Jeżeli nie jest dobrze oczyszczony to może zawierać aceton, który akurat niektóre tworzywa sztuczne nadgryza z mniejszą lub większą łatwością. Z kolei czysty może zawierać związki aromatyczne jako przeciwutleniacze. Do czyszczenia klawiatury, szyb w samochodzie się nadaje, ale takiego, który jest sprzedawany w marketach do optyki nie użyłbym. Zresztą, z dwóch buteleczek płunu Zeissa (wzmiankowanego wcześniej), kupionych w 2022 zużyłem do tej pory 1/3 jednej.
Siema, co polecacie do czyszczenia obiektywu?
Próbowałem najpierw jakąś uniwersalną nasączoną ściereczką wyczyścić filtr, potem mikrofibrą i teraz mam smugi, za cholerę nie mogę tego doczyścić. Wygląda jak upaćkane tłustym płynem + jakieś odbarwienie na tym filtrze, która znika, ale muszę sporo doczyścić.
Takie coś znalazłem: https://allegro.pl/oferta/duzy-zestaw-do-czyszczenia-obiektywow-aparatow-optyki-4w1-k-f-plyn-gruszka-12758638268
Polecam te ściereczki do optyki K&F Concept (w pomarańczowych opakowaniach) , są naprawdę rewelacyjne jeżeli chodzi o czyszczenie optyki. Używam ich od dłuższego czasu i nie chcę żadnych innych. Sterylnie zapakowane, niezwykle delikatne dla optyki, a przede wszystkim skuteczne. Nie wypowiem się na temat tego płynu, ale myślę, że powinien być ok. K&F Concept robi naprawdę fajne i solidne rzeczy.
Polecam te ściereczki do optyki K... naprawdę rewelacyjne... Sterylnie zapakowane, niezwykle delikatne
A może być sprana bawełna na grzbiecie i niezbyt świeży chuch? Bo takiego zestawu używam od dawna i sprawdza się, jak nic innego..
Schwefel
06-02-2025, 01:27
Jeżeli nie jest dobrze oczyszczony to może zawierać aceton, który akurat niektóre tworzywa sztuczne nadgryza z mniejszą lub większą łatwością. Z kolei czysty może zawierać związki aromatyczne jako przeciwutleniacze. Do czyszczenia klawiatury, szyb w samochodzie się nadaje, ale takiego, który jest sprzedawany w marketach do optyki nie użyłbym. Zresztą, z dwóch buteleczek płunu Zeissa (wzmiankowanego wcześniej), kupionych w 2022 zużyłem do tej pory 1/3 jednej.
Nie spotkałem się z takim, który miałby opis niedokładnie oczyszczony. Od lat używam Kontakt IPA Plus albo Cleanser IPA do elektroniki i optyki i żadnych problemów, o których piszesz nie miałem. Przy cenie 18zł za litr nie ma konkurencji.
jurkarol
06-02-2025, 08:48
Mnie ipa rozmazal przyciski od szyb w samochodzie, więc się obawiam.
Chusteczki do czyszczenia okularów się nadają, były były miękkie
A może być sprana bawełna na grzbiecie i niezbyt świeży chuch? Bo takiego zestawu używam od dawna i sprawdza się, jak nic innego..
+1
Ale zdarza się że jakieś tłustości osiądą na szkle i wtedy jakiś spiryt się przyda.
Spiryt od dobrego bimbrownika 96% dobrze się sprawdza
swiatlocieniz9
11-02-2025, 20:25
Zamówiłem to:
https://www.cyfrowe.pl/carl-zeiss-2x-plyn-czyszczacy-i-sciereczka-z-mikrofibry-18x18cm-p.html
i to:
https://allegro.pl/oferta/duzy-zestaw-do-czyszczenia-obiektywow-aparatow-optyki-4w1-k-f-plyn-gruszka-12758638268
akurat mi brat przetarł czymś i został ślad i płyn z pierwszego linku + załączona sciereczka, która nie zostawia włosów idealnie zadziałała, wystarczyło przetrzeć 2x i wyschło od razu, idealnie czyste. A gruszką usunąłem kurz. Na razie płyn polecam.
Spiryt od dobrego bimbrownika 96% dobrze się sprawdza
Na pewno do uchlania się :D ewentualnie badziewnego szkła ;)
A czy kolega wypróbował? I jakie to jest "badziewne szkiełko"?
A czy kolega wypróbował? I jakie to jest "badziewne szkiełko"?
Nie piję alkoholu ani innych świństw :) Badziewne to te, których nie szkoda ;) Bez specjalnych powłok na optyce itp.
Kolego po pierwsze chodziło mi o to czy próbowałeś czyścić obiektywy :-D
No ale głodnemu zawsze chleb na myśli.
Kolega co założył temat nie sprecyzował o jakie obiektywy chodzi, może te badziewne 8)
Kolego po pierwsze chodziło mi o to czy próbowałeś czyścić obiektywy :-D
No ale głodnemu zawsze chleb na myśli.
Kolega co założył temat nie sprecyzował o jakie obiektywy chodzi, może te badziewne 8)
Ale to Ty "dzwonisz" skoro masz takie doświadczenia :D Preferuję bardziej sprawdzone rozwiązania. Co do "badziewnych" obiektywów to dla mnie logiczne, że chodzi o te, których cena jest porównywalna lub niższa od dobrego filtra :) Typu kit itp.
Dobrego dnia (z bimbrem czy bez) ;)
Teraz wszystko musi być "specjalne", "dedykowane" itp ;) ;) :)
chemik74
12-02-2025, 13:21
Bo jak coś jest do wszystkiego to jest jak klej uniwersalny;)
Takie czasy ;) :D Chociaż okulary najchętniej wycieram do slipek (oczywiście nie tych, które mam na sobie) - dobry i skuteczny materiał :)
Kwestia świadomości, przeważnie wszystkie środki czyszczące są na bazie alkoholu.
Co poniektórzy muszą mieć dedykowane :-D
Mam sonara 2.8/180 i nie tylko ,które czyszczę spirytem 96% a nie BIMBREM8). Widać majty słabo się sprawdzają w czyszczeniu okularów :-D
Powłoki antyrefleksyjne bez zmian.