Zobacz pełną wersję : Dziwna winieta?
Hej, od jakiegoś czasu w moim Nikonie Z5 pojawił się pewien problem. Co jakiś czas podczas tetheringu zdjęcia zgrywają się z taką dziwną winietą (gradientem od prawej strony w kierunku środka przy ujęciach pionowych). Problem pojawia się co któreś zdjęcie, ale wydaje mi się, że coraz częściej. Ostatnio nawet nie idzie przy tym pracować. Zastanawiam się, czy to problem z aparatem, kablem, czy Lightroomem, czy może z wyzwalaczem do lamp, nie mam pojęcia. Byłbym wdzięczny za pomoc, bo już sam nie wiem co robić.
Chyba najlepiej będzie jak wstawisz zdjęcie mające tę winietę.
Błyskasz, więc rozumiem to się dzieje na migawce mechanicznej?
Na zdjęciach poziomych też to występuje? Wtedy dół jest zaciemniony?
Zdjęcia wykonane jedno po drugim, raz winieta jest, raz nie.
85887
85888
- - - - kolejny post - - - - - -
Czy możliwe, żeby to był walnięty wyzwalacz Navigator X? Dla testów podpiąłem inny wyzwalacz (YN), lampę YN i reszta (3x Quadralite Move x300) w fotocelę i chyba problem nie występuje. Dziwna sprawa ;)
Na tych samych czasach masz zawsze ten efekt?
Navigator X coś się nie lubi z 1/250. Spróbuj wydłużyć.
Jeszcze lepiej, wymieniłem baterie w Navigator X i chyba jest lepiej, problem wystąpił tylko przy pierwszym zdjęciu, potem już działa. Jutro będę jeszcze testował i jak problem będzie dalej się powtarzał to tu wrócę ;)
Tak, te same czasy, zawsze mam 1/200s.
Mi to też wygląda na problem z błyskiem, nie z samym aparatem.
Na tych samych czasach masz zawsze ten efekt?
Navigator X coś się nie lubi z 1/250. Spróbuj wydłużyć.
Wydłużyć zarówno w ustawieniach (synchro z błyskiem), jak i czas migawki? Czy sam czas migawki? Oba te ustawienia mają być takie same?
Czas migawki. Jeśli nie pomoże, to chyba Navigator pada. Zasilasz z aku czy baterii?
Czas migawki. Jeśli nie pomoże, to chyba Navigator pada. Zasilasz z aku czy baterii?
Mam Navigator X Basic, zasilany z baterii/aku na zmianę. Myślałem, by kupić X2, ale nie wiem czy jest sens przy korzystaniu z 3-4 lamp.
Czyli w ustawieniach synchro z błyskiem zostawiam 1/200 a czas migawki tylko wydłużam tak?
Tak. Spróbuj nawet na 1/180.
A co do winiety wczoraj potestowałem, wymieniłem baterie w Navigatorze i teraz jest winieta tylko na pierwszym zdjęciu po włączeniu aparatu i wyzwalacza, potem już się nie pojawia.
Teraz ustawiłem 1/160 i cienie zniknęły całkowicie. Tylko czy mogę tak zostawić i błyskać zawsze przy 1/160? Bo mówią że się powinno ustawiać 1/200.
Pewnie, że możesz.
Jeszcze taki eksperyment, bardziej ku zaspokojeniu ciekawości: jeśli winieta po wymianie baterii występuje tylko na pierwszym zdjęciu, zobacz co się stanie, jak użyjesz przycisku Test (jeśli tego nie robisz, ofc).
Super, dziękuję bardzo za pomoc. No i tak, "przetestowanie błysku" przed pierwszym zdjęciem pomaga nawet przy 1/200, a wcześniej tego nie robiłem. Dzięki!