Zobacz pełną wersję : Ładowarka USB do aparatu - jaka?
Ivy Mike
03-02-2025, 02:41
Zacznę temat od fajnego cytatu z reddita:
That’s the beauty of USB C - it replaced a plethora of dongles and cables with one „standard“ - now we have identically looking cables and outlets which cover very different subsets of the standard and it’s entirely impossible to tell what a USB C plug and cable does by just looking at it.
A przechodząc do rzeczy: polecacie jakąś małą ładowarkę do aparatów, albo podpowiecie jakiej powinienem szukać? Bo już zgłupiałem.
Mam uniwersalną ładowarkę GreenCell, i wszystko nią ładuje - ale, zgrzyt wystąpił przy Canonie R8. Nie działa. Podobnie było jak testowałem Nikona Zf - również, za słaba (nawet wyjście "quick" 18W). Co ciekawe - Nikon Z6 II, z tą samą baterią EN-EL15c śmiga bez problemu nawet na słabszych.
Poradziłem sobie z ładowarką do laptopa (65W) ale aparaty raczej tylu nie potrzebują. I wyczytałem że wystarczy kupić ładowarkę Power Delivery i problem zniknie. Tylko jaką? Ktoś pisał że 25W starczy, inny że używa 30W, itd. A z kolei wożenie ładowarki tylko do akumulatorów foto to dodatkowy bagaż.
Od razu kieruję to samo pytanie odnośnie powerbanku - też wystarczy funkcja PD i będzie działał?
Te moce w tych ładowarkach są często gęsto oszukane bo zbyt szybko sie nagrzewa i odłącza to PD
Nie do aparatu, ale do laptopa kupiłem ładowarkę Baseus 65 W. Ma dwa USB-C i jedno USB-A. Oryginalna ładowarka lapka ma moc 90 W, ale ta kupiona daje radę tylko dłużej trwa ładowanie. Mam też kabel z pomiarem mocy i te 65 W jest pobierane tylko przez pierwsze kilka minut ładowania, potem pobór mocy spada.
Ivy Mike
04-02-2025, 00:44
Dobrze wiedzieć że tak to działa. Pomyślę właśnie o takiej, bo zmieściłaby się w torbie do laptopa z jakimś kablem. Mój Lenovo ma 65W, więc teoretycznie 45W powinna hulać.
Schwefel
04-02-2025, 00:56
Tylko weź pod uwagę, że zasilacz pracujący na pełnej mocy długo nie pociągnie, a chińskie z mocami podanymi z D to w szczególności.
To, że pełna moc jest podawana tylko przez kilka minut może świadczyć o przegrzaniu.
A przechodząc do rzeczy: polecacie jakąś małą ładowarkę do aparatów, albo podpowiecie jakiej powinienem szukać? Bo już zgłupiałem.
taką mam, mała, daje rady ładować nikona z7II i jednocześnie telefon
https://www.x-kom.pl/p/648961-ladowarka-do-smartfonow-unitek-gan-66w-qc-30-pd-2x-usb-c-usb-a.html
przy czym najważniejsze jest to "Po podłączeniu urządzeń do obu portów USB-C maksymalna moc wyjściowa na każdym porcie to 30 W. Ładowanie przez jeden port USB-C i jeden USB-A daje maksymalnie 45 W w pierwszym i 18 W w drugim. Podczas ładowania trzech urządzeń naraz, pierwszy port USB typu C oferuje maksymalnie 30 W, a drugi port USB-C i USB-A - 18 W." więc inne ładowarki jeśli chcesz użyć to muszą na wyjściu mieć te 45W albo i więcej
A jeszcze sobie przypomniałem, że niektóre ładowarki mimo odpowiedniej mocy mają za małe napięcie do ładowania aparatu, więc na to też należy zwrócić uwagę, żeby nie było te 5-7 voltów tylko więcej 9 a niektórzy piszą że nawet 12V
Tak czytam co tu się pisze, i trochę się dziwię, ale dobra, bez komentowania wpisów powyżej napiszę tylko jak to wygląda u mnie
Do ładowania aparatów (wszystko jedno jakiej firmy) używam kilku (nastu) ładowarek USB-C z PD. Dlaczego tak dużo ładowarek? Bo producenci ich tyle dają, mam kilka od Apple (z każdym Macbook'iem Pro przychodzi nowa), do tego kilka zakupionych na Amazon kombajnów od 100 do 200W z 4-6 wyjściami, które są w gniazdach w każdym pokoju w domu, po jakieś mniejsze podróżne. Tych oryginalnych które przyszły z aparatami np. z Z9 nawet nie rozpakowałem, nie miałem potrzeby
Powiem szczerze wszystkie działają dobrze i nigdy nie było problemów z małą mocą, brakiem ładowania, i czy przegrzewaniem się (no kurde nawet oryginalna ładowarka Apple 120W też się robi ciepła i jest to normalne).
Moim zdaniem dowolna ładowarka z PD wystarczy, byle miała te 100W, o mniejszej mocy bym nie kupował bo po co? Rozmiarowo to i tak są maleństwa,
Jedna rzecz na którą warto zwrócić uwagę to moc ładowania na jedno wyjście. Czasami producent robi ładowarkę o mocy sumarycznej mocy 100W która ma 4 wyjścia, ale nawet jak się podłączy tylko jedno to maksymalna moc jest i tak tylko np. 40W bo taki jest limit mocy na wyjście.
PD to chyba 20 albo 21V o ile pamiętam
Moja 100W ładowarka nie jest w stanie naładować laptopa do końca. chyba tylko do 60%
Są ładowarki które deklarowany czas są w stanie utrzymać tylko przez jakiś czas
A sa takie które nie potrafią obsługiwac poszczególnych standardów ładowania
Są ciekawe kanały na youtube... z testami i pomiarami
Moja 100W ładowarka nie jest w stanie naładować laptopa do końca. chyba tylko do 60%
Nie spieram się ale to może być kwestia laptopa (ustawień) a nie ładowarki. Wszystkie moje laptopy od Apple ładują się tylko do 80% (na oryginalnych ładowarkach) chyba że ręcznie z menu wymuszę ładowanie do pełna.
To normalne, ma na celu przedłużenie żywotności baterii kiedy laptop jest używany głównie na biurku i podłączony do zasilania.
Mojego lapka ładowarka PD 65 W ładuje pod korek, tylko trwa to nieco dłużej niż na oryginalnej 90 W. Co więcej zdarzało mi się jednocześnie tą ładowarką ładować telefon i lapka i to nie raz. Oba urządzenia się naładowały, wszystkie trzy przeżyły ładowanie.
Może nie podłączyłbym jej do włączonego laptopa w fabryce, który ma ładowarkę 230 W, ale do wyłączonego jak najbardziej. Oryginalna ładowarka tego ostatniego też jest ciepła na tyle, że grzeje sobie nią czasem dłonie.
Nie spieram się ale to może być kwestia laptopa (ustawień) a nie ładowarki. Wszystkie moje laptopy od Apple ładują się tylko do 80% (na oryginalnych ładowarkach) chyba że ręcznie z menu wymuszę ładowanie do pełna.
To normalne, ma na celu przedłużenie żywotności baterii kiedy laptop jest używany głównie na biurku i podłączony do zasilania.
to są 2 różna sprawy te 80% w celu ochrony baterii
A zupełni einną sprawą jest to ładowanie do 60% (tak około) procent. Nie wiem dlaczego tak jest
cybulski
04-02-2025, 19:35
PD standard https://www.usb.org/usb-charger-pd
w PD jest ważne też jaką komunikację daje odbiornik. Wszystko może zepsuć np nie certyfikowany kabel usbc.
Tam jest komunikacja dwustronna. PD np nie można przedłużać bo nie zadziała poprawnie.
Ivy Mike
31-03-2025, 02:05
Jako że ładowarkę kupiłem, to się podzielę:
SJÖSS Ikea, PD, 45W daje radę bezproblemowo, i jest malutka. Wziąłem wersję z 2 wyjściami, żeby móc podładować smartfon/tablet na wyjeździe.
Ale, sprawdziłem w sklepie także 30W, taką z jednym gniazdem, za 30zł, i bezproblemowo ładowała. Kabel też z Ikei - bardzo lubię ich kable, długo służą, za jakieś kilkanaście złotych.