Zobacz pełną wersję : [ Tamron ] Tamron 35-150/2.0-2.8 jako podstawowy obiektyw
Cześć Wszystkim, podepnę się pod wątek bo też szukam czegoś pod fotografię amatorską i zastanawiam się nad obiektywem stałka czy zoom, ale chyba jako pierwszy będzie zoom. Mam na myśli Tamrona 35-150 f2-2,8 Nikon Z, i pytanie co o nim myślicie, czy lepiej coś innego
Jako obiektyw na co dzień,
czy do specjalnych zastosowań?
Cześć Wszystkim, podepnę się pod wątek bo też szukam czegoś pod fotografię amatorską i zastanawiam się nad obiektywem stałka czy zoom, ale chyba jako pierwszy będzie zoom. Mam na myśli Tamrona 35-150 f2-2,8 Nikon Z, i pytanie co o nim myślicie, czy lepiej coś innego
Zależy od własnych preferencji, do czego to ma być. Jako jeden uniwersalny to może się okazać, że 35mm to za wąsko. Jednak do typowych portretów czy ogólnie zdjęć na zewnątrz najczęściej jest to bardzo dobry wybór.
Moim zdaniem nie ma jednoznacznej definicji fotografii amatorskiej, więc lepiej gdybyś doprecyzował co chcesz fotografować. Tamron 35-150/2-2.8 wypuszczono jakieś 4 lata temu i interesowali się nim fotografowie ślubni. Zastępuje kilka stałek, f2 względem f2.8 w pewnych warunkach robi dużą różnicę a wagę ponad 1kg i filtr 82 mm pewnie można zaakceptować. Cena powiedzmy 2-3 szkieł stałoogniskowych podobnej klasy też ok. Natomiast do takiej fotografii wszystkiego po trochu w moim odczuciu są ciekawsze obiektywy, choćby Nikkory 24-120/4S, 24-200 czy 28-75/2.8. Mają one przede wszystkim szerszy kąt widzenia, co jest zasadniczo bardziej uniwersalne, ponadto światłosiła f2 czy f2.8 jest potrzebna raczej tym, którzy już wiedzą czego szukają ;)
paparapa
31-01-2025, 18:31
24-120 to chyba najbardziej optymalny wybór w takim wypadku.
Albo nawet 24-70/4. Do ciężkiego i dużego obiektywu można się zniechęcić w codziennym użytkowaniu, jeśli nie potrzeba jakichś konkretnych właściwości w konkretnych sytuacjach.
paparapa
31-01-2025, 22:12
Mi w 24-70 zawsze za krótko. :)
Jak zapnę 24-120 lub 24-200 to jest duży komfort bo jednym szkłem prawie wszystko można zrobić.
Nie mam też uczulenie na "duże". A te szkła mz nie są duże.
Duże i ciężkie to były np Pentacony. :)
...Duże i ciężkie to były np Pentacony. :)
A matko. To były armaty.
cybulski
01-02-2025, 07:23
To jest duże, ciężkie szkło.
Jako obiektyw codzienny do fotografii amatorskiej trudno mi go sobie wyobrazić.
Lepszym wyborem jest wg mnie do tego celu Z 24-120/4 (połowa wagi tamrona) plus jakaś stałka.
Michaelius
03-02-2025, 11:26
Lepiej 24-120/4 te 24 to już jest naprawdę fajny szeroki kąt i spokojnie można z nim jechać jako z jedynym obiektywem.
Ten tamron jest super, ale tak jako daily szkło to imo zbyt duży i ciężki. Robi robotę i można świetne rzeczy z niego wyciągnąć, ale tak na co dzień to raczej będzie zniechęcał do noszenia i używania. W tej cenie to jak wyżej - wybrałbym 24-120/4 + np 50 1.8S.
BambusZMikronezji
12-02-2025, 13:39
Zgodził bym się z przedmówcami. Tamron tak ale jeżeli już dokładnie wiesz czego chcesz. Moim zdaniem dobry wybór do fotografii wnętrz i w kiepskim świetle. Na codzień prawdopodobnie lepszym wyborem będzie Z24-120 f4 szkoło bardziej niż przyzwoite. Braki światła w sytuacjach krytycznych nadrobisz podbiciem iso. Z24-120 to prawdopodobnie zaraz po „topowym” Z24-70 f2.8 najlepszy uniwersalny zoom nikona. Dużo lżejszy i tańszy od tego tamrona