Zobacz pełną wersję : Linux na biurku
Mimo to nie zachowujesz podstawowych zasad. Powinieneś wiedzieć, że instalowanie Windows w kolejności po Linuxie to proszenie się o kłopoty. I zawsze tak było.
Najpierw Windows, bo Linux dostosuje się do niego. Odwrotnie nie.
A co w takim razie zrobić jak ktoś ma Windowsa i linuxa które używa przez jakiś czas i z jakiegoś powodu trzeba przeinstalować Windowsa? To jak piszesz proszenie się o kłopoty.
Idealnie byłoby trzymać oba systemy na osobnych dyskach. SSD dzisiaj nie są drogie. Wtedy sektor rozruchowy dla obu z lilo/Grub na dysku z Linuxem. Odpinasz dysk z Win i nic się nie dzieje, Linux pracuje normalnie, odpinasz dysk z Linuxem i z Grub i nic się nie dzieje, Windows korzysta ze swojego MBR. Oba systemy na jednym dysku zachowują się podobnie, ale łatwiej jest uszkodzić MBR z Windy i trzeba go nadpisywać. Poza tym reinstalacja Windows może rozwalić partycje linuxowe.
I jeśli teraz musisz przeinstalować Windowsa, to jeśli mogę poradzić, zrób to na osobnym dysku. Akurat jest okazja i będziesz miał święty spokój na przyszłość. A miejsce po Win na starym dysku wykorzystasz jako NTFS dla danych do pracy w obu systemach.
grissley
12-02-2025, 00:00
Idealnie byłoby trzymać oba systemy na osobnych dyskach. Idealnie to wiadomo. Ale tutaj już linux był i było miejsce po windzie. No i ja nie pytałem jak to ogarnąć, bo ogarnąłem - napisałem przecież, że linux został ostatecznie jeszcze raz zainstalowany. Co dowodzi przyjazności linuxa ;) Wcześniej męczyłem się dwie (trzy? szybko zleciało) godziny bo nie chciało mi się wierzyć, że nie da się tego gruba łatwo/szybko ogarnąć. Wyszło na to, że reinstalacja jest jednak najszybsza.
Ligo ma rację w 110%.
Osobiście wymontowałem napęd CD z lapka i na to miejsce włożyłem SSD na Linuksa. Trzeba pamiętać że interfejs CD jest nieco wolniejszy od dedykowanego, ale śmiga ok.
Przeglądarki - używam Libre Wolf - 1300MB przy pięciu kartach w tym YT z muzyką w tle gra.
- - - - kolejny post - - - - - -
ps
z tym zamykaniem systemu, zobacz czy da to radę
https://variatkowo.pl/poradniki/windows/co-zrobic-aby-system-windows-zamykal-sie-szybciej/
grissley
12-02-2025, 01:03
Ligo ma rację w 110%.Ja myślę, że nawet 120%! ;)
ja nie pytałem jak to ogarnąć, bo ogarnąłem - napisałem przecież, że linux został ostatecznie jeszcze raz zainstalowany. Co dowodzi przyjazności linuxa ;) ... Wyszło na to, że reinstalacja jest jednak najszybsza.
Tak, reinstalacja może być najszybszym rozwiązaniem, jeśli się nie wie, jak ogarnąć.
Taki krzyk rozpaczy, ostateczność właśnie.;-)
Ja myślę, że nawet 120%! ;)
Nie ma takiego alkoholu. Chyba.;-)
:)
Były czasy gdzie 300% normy były pospolite.
Stąd te 110%.
cybulski
12-02-2025, 08:23
A co w takim razie zrobić jak ktoś ma Windowsa i linuxa które używa przez jakiś czas i z jakiegoś powodu trzeba przeinstalować Windowsa? To jak piszesz proszenie się o kłopoty.
Tak czy inaczej posiadanie dwóch systemów na jednym dysku, to w dłuższym terminie, jednak jest proszeniem się samemu na własne życzenie o kłopoty.
Jeśli jesteśmy z tym oblatani to sobie poradzimy a jesli nie to nie wiadomo jak będzie :D
Tak czytam o tych dwóch dyskach i się zastanawiam
Rozebrałem tego T480 i upewniłem się że SSD tkwi w zatoce dla 2,5 calowych dysków - czyli pewnie do sata jest podłaczony
Drugie złącze to podobno M2 NVME o rozmiarze 2242 - ciut drogawe sa te dyski ale taki 512
https://allegro.pl/kategoria/dyski-i-pamieci-przenosne-dyski-ssd-257335?string=dysk%20ssd%20m2%202242&admarketplaceevent=147961728998572032&mfadid=adm&stan=nowe
mógłbym w przypływie szaleństwa kupić
Doczytałem ze jest szansa na przeniesienie ustawień linuxa na nową instalację.
Tylko nie wiem jak krok po kroku dokonać takiej operacji
1 - Tak żeby winda była na dysku tym co jest
2 - linux był na nowym dysku
3 - partycje po starym linuxie zamienić na takie żeby systemy obydwa czytały ten dysk (exFAT?)
Za dużo oczekujesz. Nikt w ślepo nie bd stawiał systemu.
Formast Windy i instalacja. Potem Linux.
Sprawdź dyski - niektóre nagrzewają się do 80 st., lepiej kupić trochę wolniejszy z temp. max 60 st i dłuższą żywotnością.
Myślę że przesadzasz
https://www.youtube.com/watch?v=-1ACmCGmDQo
No to jak wiesz, to po co pytasz.
Po postawieniu Ci systemu miałbyś 1000 pytań do, po co sobie na kark sprowadzać to nieszczęście.
Zdziwiłbyś się co oznacza wielokropek w psychologi.
Ja to ciągle jestem zdziwiony
Tak, reinstalacja może być najszybszym rozwiązaniem, jeśli się nie wie, jak ogarnąć.
Taki krzyk rozpaczy, ostateczność właśnie.;-)
Nie ma takiego alkoholu. Chyba.;-)
Chyba jednak jest... ;)
https://www.dobreprogramy.pl/alcohol-120,program,windows,6628711184787073
Doczytałem ze jest szansa na przeniesienie ustawień linuxa na nową instalację.
Tylko nie wiem jak krok po kroku dokonać takiej operacji
1 - Tak żeby winda była na dysku tym co jest
2 - linux był na nowym dysku
3 - partycje po starym linuxie zamienić na takie żeby systemy obydwa czytały ten dysk (exFAT?)
Żadnych kombinacji. Zrób to raz, a dobrze.
Odepnij wszystko oprócz dysku pod Win i wrzuć świeże Windows. Chyba, że wolisz stare. Potem odepnij wszystko oprócz dysku pod Linuxa i daj nową instalkę. Ustaw Bios na uruchamianie z dysku z Linuxem. W Linuxie ustaw GRUB na uruchamianie systemu, który chcesz. Pod Windows sformatuj wolne miejsce jako NTFS. Oba systemy będą czytać wszystko i nie będą kolidować. Dziękuję, to na tyle...
cybulski
14-02-2025, 08:08
System operacyjny, taki czy inny, to tylko narzędzie, jak np aparat i obiektywy w fotografii.
Dla mnie ważniejsze co w danym systemie mogę łatwo zrobić, co będzie działać, że tak powiem "długoterminowo" dobrze, będzie współpracować ze sprzętem który mam, bez poświęcania na to za dużo czasu i energii :)
Energia to nie tylko moje zaangażowanie ale też np prąd który zużywa sprzęt, bo desktopów ani NASów nie wyłączam w ogóle, pracują 24 na dobę, wchodząc tylko w stan uśpienia gdy nieużywane.
Dlatego też nie tracę swego czasu za wiele np na aktualizacje, to się dzieje w czasie nocnym itp. W domu chcę sprzętu po prostu używać wydajnie zamiast nad nim się doktoryzować. Doktoryzowania mam już powyżej uszu w życiu nad różnymi tematami, przeszedłem ten etap i już nie mam takiej potrzeby.
Żadnych kombinacji. Zrób to raz, a dobrze.
Odepnij wszystko oprócz dysku pod Win i wrzuć świeże Windows. Chyba, że wolisz stare. Potem odepnij wszystko oprócz dysku pod Linuxa i daj nową instalkę. Ustaw Bios na uruchamianie z dysku z Linuxem. W Linuxie ustaw GRUB na uruchamianie systemu, który chcesz. Pod Windows sformatuj wolne miejsce jako NTFS. Oba systemy będą czytać wszystko i nie będą kolidować. Dziękuję, to na tyle...
Ale poczekaj...
Co mi szkodzi zrobić tak jak na tym filmie? Windows chodzi bez żadnego problemu. Usuwam z tego SSD linuxa i kupuję dysk SSD dla linuxa i dalej robie tak jak opisałeś.
Gdzie występuje jakieś niebezpieczeństwo ?
Po starcie Linuxa dzielisz dysk na 4 partycje. Musissz wiedzieć co robisz, bo Linux czyta partycje Windy, odwrotnie nie.
PS
Przynajmniej na 3 - sam Linux: min 70gb - Dane: reszta co zostało na dysku - i Swap 4GB.
Nie pamiętam tej czwartej. Zupełnie mi wyleciało z głowy.
Przypomniałem sobie, partycja rozruchowa - piszą że wystarczy 1.5 GB - niestety trzeba dać cut więcej , ze 3GB.
Po starcie Linuxa dzielisz dysk na 4 partycje. Musissz wiedzieć co robisz, bo Linux czyta partycje Windy, odwrotnie nie.
PS
Przynajmniej na 3 - sam Linux: min 70gb - Dane: reszta co zostało na dysku - i Swap 4GB.
Nie pamiętam tej czwartej. Zupełnie mi wyleciało z głowy.
Nie całkiem się z tobą zgodzę.
Ja znam podział na partycję główną czyli root, oznaczoną jako "/" partycję użytkownika czyli usera "usr". Oczywiście można zainstalować kilka partycji jak masz duży dysk.
Partycja "swap", czyli wymiany, tworzy się podczas instalacji Linuxa nie jako automatycznie. Jeżeli masz dużo pamięci Ram, możesz zniej zrezygnować.
Linux odczytuje poszczególne partycje jako "drzewo" jeżeli chcesz odczytać jakiś plik nie musisz wchodzić na inną partycje.
Podczas instalacji Linux ważniejsze jest wskazania gdzie ma być MBR, w pierwszym sektorze dysku czy na partycji głównej. czyli "/".
Jeżeli masz zainstalowanego Windowsa, wybranie "w pierwszym sektorze dysku" uniemożliwi uruchomienie Windowsa.
Ja mam tylko jedną partycje, ale to ja. Tak trochę ryzykuję ale też nie jestem początkującym uzytkownikiem systemu i nie wiem co to ten Windows.;-);-);-)
Ja mam tylko jedną partycje, ale to ja. Tak trochę ryzykuję ale też nie jestem początkującym uzytkownikiem systemu i nie wiem co to ten Windows.;-);-);-)
Na poprzedniej stronie dałem linka do video który pokazuje jak usunąć linuxa z dysku na którym jest windows - możesz obejrzeć i ew. powiedzieć jakie są ew. zagrożenia?
Ale poczekaj...
Co mi szkodzi zrobić tak jak na tym filmie? Windows chodzi bez żadnego problemu. Usuwam z tego SSD linuxa i kupuję dysk SSD dla linuxa i dalej robie tak jak opisałeś.
Gdzie występuje jakieś niebezpieczeństwo ?
Obejrzałem kawałek, ale typ za mocno kombinuje.
Jeśli chcesz usunąć Linuxa, wchodzisz pod Disk Management w Windows, tam usuwasz, albo formatujesz partycje linuxowe i tyle. Nie wiem, co masz porobione z sektorem MBR w Win, ale lepiej przygotuj się na jego nadpisanie/odświeżenie.
grissley
14-02-2025, 17:31
Jeśli chcesz usunąć Linuxa, wchodzisz pod Disk Management w Windows, tam usuwasz, albo formatujesz partycje linuxowe i tyle. A nie będzie się GRUB/LILO pultał potem i ciągle wyświetlał? Po staremu załatwiało się to chyba komendą fdisk /mbr, ale to już chyba od *nastu lat nieaktualne (?).
No właśnie nie wiem, co tam jest porobione. Ale GRUB-a po formacie już nie będzie. Komenda fdisk /mbr działała mi na Win7 i na nowszych też powinna.
W domu chcę sprzętu po prostu używać wydajnie zamiast nad nim się doktoryzować.
Właśnie o tym piszę. Zrób raz, a dobrze, chociaż to akurat nie było do Ciebie.
To są podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy.;-) Wtedy wszystko działa jak trzeba, peryferia, drukarki, skanery tak samo jak pod Windą, bez doktoryzowania się. A samą instalację najlepiej zostawić systemowi pozwalając na ustawienia domyślne i będzie Ok. Przy dobrze postawionym systemie i raz skonfigurowanym na początku, od dwóch lat jest u mnie stabilny jak skała, nie ma potrzeby nic tam grzebać, ani też wchodzić do Windows.
To wszystko jest proste, jak budowa cepa dla kogoś, kto choć raz stawiał dowolny system.
Przypominam tylko podstawowe zasady, jak kolejność instalacji i np. fakt, że niektóre rzeczy lepiej zrobić pod natywnym systemem, jak formatowanie NTFS pod Windows.
fafniak pytał o ext2 i nie, tego systemu plików nie używamy, bo nie jest indeksowany, za to podatny na awarie. Używa się NTFS w Windows, a Linux ustawia sobie swój BTRFS, nowoczesny system stosowany w serwerach.
ja się pytałem o partycję którą widziałyby i windowsy i linux - tak żeby obydwa mogły na tej partycji operować- czasem przenosić dane. Teraz mam kartę SD do tego ;) ale to słabe rozwiązanie. Ten ext2 tak mi sie przyplątał. Przecież może być inny
Dlatego dyski formatuj jako NTFS, natywne dla Win, a przenośne to jak chcesz. Linux czyta wszystko (prawie).
snee , masz rację. Dawno nie reinstalowałem Linuxa - nazwy mi wyleciały.
Fafniak, boot systemu wchodzisz w instalator Linuxa najlepiej z pendriwe (przycisk `dell lub F12`) , dzielisz nowy dysk nazwami (możesz sobie też testowo odpalić linuxa i sprawdzić czy i jak działa, bez instalacji) tak jak napisał snee i jak napisałem wielkościami.
Jakie możliwe scenariusze. No skasujesz sobie Windows i pies zderchł. Linux czyta windę, winda nie czyta Linuxa.
Rozpisz sobie to na kartce papieru i wspomagaj się podczas instalacjii.
Jak napisał łigo, raz zrobisz potem już pamiętasz.
Ligo
ok...
a tu usuwanie ubuntu (na ubuntu jest ten mint oparty ?)
https://youtu.be/mQyxtWrUNlE?si=yv3BBMPVBH_YisEW
Nie wiem, na pewno oba są oparte na Debianie, ale u mnie się nie sprawdziły, bo za trudne w konfiguracji.:)
Natomiast ten filmik to chyba z cyklu "Jak skomplikować sobie życie". Pracę na partycjach zawsze robiłem myszką w Disk Management, nie było po co wchodzić do terminala DOS.
W ogóle podchodzicie do Linuxa bardzo skomplikowanie. Wybieracie trudniejsze opcje. Jeżeli Ubuntu i Mint jest skomplikowany to można wybrać prostrze distra, jest tego mnóstwo.
Fedora i Opensuse to nie są najłatwiejsze opcje. a środowisko graficzne. Dlaczego od razu KDE(Cinnamon)? Dlaczego nie jakieś prostrze? Dlaczego programy instalowane w terminalu a nie z GUI?
Jeżeli zainstalowało się MBR Linuxa na partycji głównej a nie w pierszych sektorach dysku to zformatowanie partycji linuxowej usunie Linuxa z dysku.
W Grub Linuxa kolejność startu systemów jest odwrotna do kolejności instalowania. Na dysku mam dwa systemy Linux, starszy i nowszy. Pierwotnie startował najpierw nowszy a potem starszy, jeżeli go wybrałem.
Starszy musiałem reinstalować i on zaczął startować pierwszy. Przywróciłem programowo (customizer) kolejność startu.
Linux jest bardzo łatwym systemem, jeżęli ma się trochę wiedzy informatycznej i nie oczekuje się wodotrysków. Trzeba też odejść od przyzwyczajeń Windowsowych, bo to jest trochę inny system.
I najważnie na koniec, system musi działać jak najprosciej i wygodnie dla użykownika.
W ogóle podchodzicie do Linuxa bardzo skomplikowanie. Wybieracie trudniejsze opcje. ...
...Fedora i Opensuse to nie są najłatwiejsze opcje. a środowisko graficzne. Dlaczego od razu KDE(Cinnamon)? Dlaczego nie jakieś prostrze?
No właśnie nie, staram ułatwiać sobie życie.:)
Dla mnie openSUSE i inne redhato-podobne, a jeszcze z graficznym KDE są znacznie łatwiejsze, może dlatego, że zaczynałem od Mandrake i w miarę ogarniam pakiety rpm na konsoli, ale z drugiej strony jak dotąd w openSUSE nie użyłem jej, bo wszystko się robi w okienkach, jak w Windzie i dlatego jest bezproblemowo.
A z ciekawości - próbowałeś narzędzie YAST z SUSE? Łatwiej zarządzać już chyba nie można.
No właśnie nie, staram ułatwiać sobie życie.:)
Dla mnie openSUSE i inne redhato-podobne, a jeszcze z graficznym KDE są znacznie łatwiejsze, może dlatego, że zaczynałem od Mandrake i w miarę ogarniam pakiety rpm na konsoli, ale z drugiej strony jak dotąd w openSUSE nie użyłem jej, bo wszystko się robi w okienkach, jak w Windzie i dlatego jest bezproblemowo.
A z ciekawości - próbowałeś narzędzie YAST z SUSE? Łatwiej zarządzać już chyba nie można.
Nie używam Suse. A zaczynałem Mandriwą. Fajne distro ale zależności przy niektórych instalacjach programów potworne i czasem trudne do odnalezienia.
Mandriva była następcą Mandrake i szkoda, że już się nie rozwija. Ale SUSE jest bardzo podobny i ma się znakomicie. Nie wiem, jak w Debiano-podobnych, ale tu już nie ma problemów z zależnościami, instalujesz soft jednym klikiem jak .exe w Windzie.
jurkarol
14-02-2025, 23:32
Wczoraj sobie zainstalowałem open suse na VM, no i nie wiem co. wszystko poszło okej i... nie przyjmuję mi danych logowania. Złe hasło złe hasło. Normalnie zgłupiałem. Zainstalowałem jeszcze raz iso i nadal nie wchodzi.. będę miał zabawę
jurkarol
14-02-2025, 23:33
Ligo
ok...
a tu usuwanie ubuntu (na ubuntu jest ten mint oparty ?)
https://youtu.be/mQyxtWrUNlE?si=yv3BBMPVBH_YisEW
Jak ubuntu może być odparty na mint albo vice versa?? Chyba złe pytanie
To jeszcze sprawdź, czy logujesz się jako admin/root, czy user?
jurkarol
14-02-2025, 23:37
To jeszcze sprawdź, czy logujesz się jako admin/root, czy user?
No właśnie chyba tutaj coś pomieszałem bo zrobiłem jednego użytkownika admina
Może jeszcze sprawdź sumy kontrolne instalki na pendrajwie dla pewności.
Za dużo wiedzy przekazujecie. Można się tego systemu wystraszyć. fafniak zainstaluj sobie POP OS, albo Zorin.
Proste i przyjazne dystrybucje.
Trzerba być świadomym, że linux nie bd współpracował ze starszyni kartami graficznymi GForce , z Intelem i Radeonem bez problemu.
Sytuacja się skomplikowała :(
Po przyjrzeniu się moim zdjęciom, z mojego laptopa, uświadomiłem sobie że z tym złączem coś jest nie tak :
86113
Ma wycięcie B-key (już to wyszukałem) - to złaczeM2 które można wykorzystać do ssd ale....)
Znalezienie takiego SSD nie jest proste
86114
tylko gdzie taki dysk dostać ??? :
86115
@fafniak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901)
A co to za laptop? Chodzi o model. Jakie ma złącza USB?
Bo być może prostsza opcja to wspomniana przeze mnie wcześniej instalacja na dysku SSD w kieszeni USB.
https://allegro.pl/oferta/obudowa-dysku-hdd-kieszen-na-dysk-sata-2-5-usb-3-0-13316981345
To naprawdę nieźle działa. Mnie nawet kusi instalka na zewnętrznym dysku M2.
SanDisk Extreme Portable 4 TB.
Na USB 3.2 ma przepustowość 970 MB, czyli prawe 2x taką jak wewnętrzny dysk SSD na SATA.
Mam też już sprawdzony jeden starszy dysk SSD SATA 240 GB w kieszeni USB i też niczego sobie.
Kolejność startu dysków ustawiasz sobie w BIOS.
@fafniak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901)
A co to za laptop? Chodzi o model. Jakie ma złącza USB?
Bo być może prostsza opcja to wspomniana przeze mnie wcześniej instalacja na dysku SSD w kieszeni USB.
https://allegro.pl/oferta/obudowa-dysku-hdd-kieszen-na-dysk-sata-2-5-usb-3-0-13316981345
To naprawdę nieźle działa. Mnie nawet kusi instalka na zewnętrznym dysku M2.
SanDisk Extreme Portable 4 TB.
Na USB 3.2 ma przepustowość 970 MB, czyli prawe 2x taką jak wewnętrzny dysk SSD na SATA.
Mam też już sprawdzony jeden starszy dysk SSD SATA 240 GB w kieszeni USB i też niczego sobie.
Kolejność startu dysków ustawiasz sobie w BIOS.
Thinkpad t480
Jednak jeżeli mam być szczery, to nie pojmuję wchodzenia w dodatkowe dyski podpinane na kablu. To jest zaprzeczenie idei laptopa.
To jest coś co widzę u makowców, wiem dlaczego to robią i nie pojmuję tego że potrafią tego bronic ;)
Sytuacja się skomplikowała :(
Ma wycięcie B-key (już to wyszukałem) - to złaczeM2 które można wykorzystać do ssd ale....)
Znalezienie takiego SSD nie jest proste
tylko gdzie taki dysk dostać ??? :
Kupisz bez problemu. To są wszystkie dyski SSD M.2 z interfejsem SATA.
https://www.x-kom.pl/g-5/c/1779-dyski-ssd.html?f7020-format=147757-m.2&f7021-interfejs=147479-sata
Kupisz bez problemu. To są wszystkie dyski SSD M.2 z interfejsem SATA.
https://www.x-kom.pl/g-5/c/1779-dyski-ssd.html?f7020-format=147757-m.2&f7021-interfejs=147479-sata
to nie jest interfejs sata (przynajmniej tak wynika z kilkunastu stron które przejrzałem)
Tylko uważaj i nie kup dysku mSATA bo właśnie zauważyłem że x-kom do kategorii M.2 wrzucił też mSATA. :twisted:
Chyba że coś źle zrozumiałem
to nie jest interfejs sata (przynajmniej tak wynika z kilkunastu stron które przejrzałem)
Jeśli to jest złącze M.2 z kluczem B to powinno mieć interfejs SATA.
Chyba że coś źle zrozumiałem
No to daj fotkę tabliczki znamionowej tego laptopa.
Chyba ci wszyscy co pisali że złacze dla WWAN (no bo to jest takie złacze M2) da radę wsadzić SSD to chyba coś przesadzili....
86116
Ale z drugiej strony DELL pisze wyraźnie o "drive"
No to daj fotkę tabliczki znamionowej tego laptopa.
Hmmm nie ma pod spodem chyba że zaklejone przez naklejkę "sklepową"
sorka - zaraz będzie
Jak ubuntu może być odparty na mint albo vice versa?? Chyba złe pytanie
Linux Mint jest oparty na Ubuntu LTS (obecnie na 24.04), Natomiast Linux Mint LMDE jest oparty na Debianie.
Zapomniałem że pod bateria jest
86117
No właśnie chyba tutaj coś pomieszałem bo zrobiłem jednego użytkownika admina
Podczas instalacji, Linux oczekuje podania haseł w dwóch momentach, jako admin (to nie jest user) i potem usera. Hasła usera używa się przy logowaniu, hasła roota używa się np. dla zmia w systemie, instalcji plików systamowych.
Nie zalecane jest korzystanie z systemu (korzystanie z internetu) z pozycji roota. Można ustawić to samo hasło dla usera i roota ale czytaj wczesniej.
Być może system oczekiwał innego hasła niż podałeś.
Mint oparty jest na Ubuntu (możno instalować programy z rypozytorium Ubuntu, ważna tylko wersja distra) a Ubuntu oparty na Debianie (programy jak wcześniej).
Zapomniałem że pod bateria jest
No więc wygląda na to że jest to Key B tak jak napisałeś wcześniej.
Ten standard zgodnie z informacjami np. na tej stronie: https://en.wikipedia.org/wiki/M.2
powinien obsługiwać następujące interfejsy: SATA, PCIe ×2, USB 2.0 and 3.0, audio, UIM, HSIC, SSIC, I2C and SMBus
Mamy tutaj interfejs SATA więc tak jak napisałem wcześniej dyski M.2 z interfejsem SATA powinny działać.
Będą działać też inne moduły nap. WAN itp.
Jest tylko jedno zastrzeżenie że producenci laptopów nierzadko nie trzymają się standardów i może być tak że tego interfejsu SATA nie podłączyli.
Myślę że to by trzeba sprawdzić żeby mieć pewność.
Ale jak zobaczysz na złącze SATA to ono ma dwa wycięcia. Oczywiście wejdzie w to złącze ale "brakować" będzie kontaktu kilku styków na wysokości drugiego wycięcia
Bardzo cenna uwaga: `Jest tylko jedno zastrzeżenie że producenci laptopów nierzadko nie trzymają się standardów "
Taki Dell ma w d.. użytkkowników .
hasło może być 1 logujesz się potem na roota przez
$ sudo -i
hmmm
strona suportu lenovo do T480
86119
86120
86121
Ale jak zobaczysz na złącze SATA to ono ma dwa wycięcia. Oczywiście wejdzie w to złącze ale "brakować" będzie kontaktu kilku styków na wysokości drugiego wycięcia
I wszystko się zgadza. To są dyski z Key B+M tak żeby pasowały do obu standardów. W miejscu gdzie "brakuje" styków są sygnały niepotrzebne dla dysku. Może tam być np. USB.
Gniazda z Key B i M mają interfejs SATA ale Key M ma też interfejs PCIe dla NVMe którego nie posiada Key B.
Czyli jak rozumiem musiałbym szukać dysku nvme z podœojnym złączem
jurkarol
15-02-2025, 13:52
Podczas instalacji, Linux oczekuje podania haseł w dwóch momentach, jako admin (to nie jest user) i potem usera. Hasła usera używa się przy logowaniu, hasła roota używa się np. dla zmia w systemie, instalcji plików systamowych.
Nie zalecane jest korzystanie z systemu (korzystanie z internetu) z pozycji roota. Można ustawić to samo hasło dla usera i roota ale czytaj wczesniej.
Być może system oczekiwał innego hasła niż podałeś.
Mint oparty jest na Ubuntu (możno instalować programy z rypozytorium Ubuntu, ważna tylko wersja distra) a Ubuntu oparty na Debianie (programy jak wcześniej).
Tak zrobiłem, to nie pierwsza instalacja Linuxa... tak że nie wiem, może byłem zaspany ;)
Czyli jak rozumiem musiałbym szukać dysku nvme z podœojnym złączem
NIEEEE!! :shock: Nie napisałem tak. Wiem że to trochę zamotane.
Masz szukać dysku SSD w formacie M.2 i interfejsie SATA. Nie może to być NVMe bo to jest dysk Key M.
Te NVMe mają jedno wcięcie. Te z SATA mają dwa wcięcia.
Przykładowo taki: https://www.x-kom.pl/p/1106868-dysk-ssd-wd-480gb-m2-sata-ssd-green.html
jestes pewny?
Bo np. jest :
https://allegro.pl/oferta/dysk-128gb-ssd-kioxia-tlc-m-2-2242-pci-ex4-nvme-17145708047
Problem polega na tym że szlajając się po róznych stronach gdzieś wyczytałem że to nie SATA
nie wiem już mam namieszane w głowie strasznie
Napisałem że to jest zamotane.
Trzeba czytać opisy dysków i tam jest napisane jaki ma interfejs.
Ten dysk z allegro jest B+M z NVMe co jest wyjatkiem albo błędem w opisie.
Jedno jest pewne. Złącze M.2 Twojego laptopa ma Key B a ta wersja na 1000% nie obsługuje NVMe więc musisz kupić taki z SATA.
Tylko w sklepach jest tylko jakiś transend. Do którego mam średnie zaufanie
Linkowałem powyżej WD-ka na x-kom: https://www.x-kom.pl/p/1106868-dysk-ssd-wd-480gb-m2-sata-ssd-green.html
No niestety 2242 rozmiar niestety
Wolałbym chyba tę obudowę na kabelku, którą Peter pokazywał. Skoro makówkowcy bujają się z kabelkami, to chyba ujmy nie przynosi.;-)
Za dużo wiedzy przekazujecie.
Co jak co, ale takiego zarzutu w odniesieniu do mnie, to jeszcze nie słyszałem.:mrgreen:
Wind Mill
15-02-2025, 20:31
https://www.kingston.com/pl/industrial-ssd/m2-2242-sata?capacity=512gb&form%20factor=m.2%202242&interface=sata&nand=tlc
Tu mają na stanie 512GB i 256GB:
https://pl.rs-online.com/web/p/dyski-ssd/2711615
https://pl.rs-online.com/web/p/dyski-ssd/2711614
Coś się forum chrzani.
"Database error
The Nikoniarze.pl database has encountered a problem."
Chyba któryś z przyszłych Linuxiarzy w swoich próbach wszedł za głęboko.;-)
A no to jest mały problem. Tutaj nie poradzę.
A no to jest mały problem. Tutaj nie poradzę.
Zobacz jeszcze to :
86136
86137
86138
i to co wyświetlało sie na stronie lenovo :
86139
86140
Co ciekawe dzisiaj już ten archiwalny wpis nie pojawia się przy tym moim komputerze...
Coś się forum chrzani.
"Database error
The Nikoniarze.pl database has encountered a problem."
Chyba któryś z przyszłych Linuxiarzy w swoich próbach wszedł za głęboko.;-)
Sorki zrobiłem format C
;)
https://www.kingston.com/pl/industrial-ssd/m2-2242-sata?capacity=512gb&form%20factor=m.2%202242&interface=sata&nand=tlc
Tu mają na stanie 512GB i 256GB:
https://pl.rs-online.com/web/p/dyski-ssd/2711615
https://pl.rs-online.com/web/p/dyski-ssd/2711614
Ceny dość wysokie - musiałbym być pewny że zadziała :)
Zobacz jeszcze to :
Nie zadziała bo to jest NVMe.
Tak sobie myślę że jak nic sensownego nie znajdziesz to zostaje ten Transcend.
Dla mnie Transcend jest pewniejszy niż Kingston. Dla mnie też nie jest to producent pierwszego wyboru, ale "jak się niema co się lubi to się lubi co się ma".
Tak sobie myślę że jak nic sensownego nie znajdziesz to zostaje ten Transcend.
Dla mnie Transcend jest pewniejszy niż Kingston. Dla mnie też nie jest to producent pierwszego wyboru, ale "jak się niema co się lubi to się lubi co się ma".
Sorki zrobiłem format C
;)
Tak myślałem, ale już nie chciałem palcem wskazywać...;-)
Nie potrafię znaleźć realnego monitorowania temperatury CPU i SSD i wyświetlania ich na pasku zadań. Tzn. cpu to jeszcze znalazłem ale dysków SSD już nie.
Może ktoś podpowie?
Druga sprawa.
Mam już windowsa na podstawowym dysku
Linuxa na osobnym dysku (niestety ten dysk jest używany i już dwa razy zniknął mi z komputera. Przeczyściłem styki na płycie i łytce SSD - teraz sprawdzam)
Gdzie sa pliki startowe (z wyborem co ma zostać uruchomione)
Bo jak mi zniknął linux to ten wybór się nie pojawił tylko automatycznie wgrywał sie windows ?
cybulski
20-02-2025, 10:23
Nie potrafię znaleźć realnego monitorowania temperatury CPU i SSD i wyświetlania ich na pasku zadań. Tzn. cpu to jeszcze znalazłem ale dysków SSD już nie.
Może ktoś podpowie?
?
nie czytasz moich postów (pewnie zablokowałeś) i nie oglądałeś filmu jak dostosować pulpit, tam te opcje były. Wszystko jest do ustawienia.
moze tak być ze do dysków ssd trzeba znaleźć jakiś aplet ale trzeba pamietać że kazda taka pierdoła chodząca w tle zabiera ileś zasobów, pytanie czy jest to na 100% potrzebne.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/319325-Linux-na-biurku/page15?p=4326206&viewfull=1#post4326206
Może ktoś podpowie?
https://www.hwinfo.com/about-software/
https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
Gdzie sa pliki startowe (z wyborem co ma zostać uruchomione)
Bo jak mi zniknął linux to ten wybór się nie pojawił tylko automatycznie wgrywał sie windows ?
Na dysku z Linuxem.
No niestety ten dysk dodatkowy na którym zainstalowałem linuxa - pojawia się i znika losowo :(
Zwracam go
Zamówiłem ten sata transcenda - może zadziała. (podobno na t480s działa)
To jaką w końcu wybrałeś dystrybucję?
[QUOTE=Zbyszek;4328035]https://www.hwinfo.com/about-software/
https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
Te programy są dla Windows i nie działają na pasku zadań.
[QUOTE=fafniak;4327979]Nie potrafię znaleźć realnego monitorowania temperatury CPU i SSD i wyświetlania ich na pasku zadań. Tzn. cpu to jeszcze znalazłem ale dysków SSD już nie.
Może ktoś podpowie?
Do monitorowania temperatór w systemie Linux służą np. programy:
1. lm-sensor (uruchamiany z terminala)
2. psensor (tem psiada gui)
3. może być też conky
Progrmy są dostępne w repozytoriach.
cybulski
25-02-2025, 16:39
E tam macie problemy szkolne typu jak zainstalować system czy tam jakąś temperaturę wyświetlać :)
Już bym zrozumiał gdyby to było coś interesującego ....
https://youtu.be/GBR6pHZ68Ho?si=-IMsSrObsOZG-mMV
Carlos_lo
25-02-2025, 22:40
Lr na tym chodzi?;)
cybulski
25-02-2025, 22:55
Lr na tym chodzi?;)
To jest wydaje się chyba dość świeży temat. Syn mnie na to nakierował (mlx, ollama)
To chyba nie jest typowy klaster (jakie są możliwe w Linux)
[QUOTE=fafniak;4327979]Nie potrafię znaleźć realnego monitorowania temperatury CPU i SSD i wyświetlania ich na pasku zadań. Tzn. cpu to jeszcze znalazłem ale dysków SSD już nie.
Może ktoś podpowie?
Do monitorowania temperatór w systemie Linux służą np. programy:
1. lm-sensor (uruchamiany z terminala)
2. psensor (tem psiada gui)
3. może być też conky
Progrmy są dostępne w repozytoriach.
Dziękuję
Jakoś nie potrafię przeprowadzić instalacji w linux MINT
Moż ektoś step by step mi to wytłumaczyć ?
Jakoś nie potrafię przeprowadzić instalacji w linux MINT
Moż ektoś step by step mi to wytłumaczyć ?
Otwierasz "centrum sterowania", znajdujesz "synaptic" (musisz podać hasło użytkownika).
Znajdujesz program do instalacji, wybierasz go, zaznaczasz, że go chcesz instalować a następnie klikasz na "zastosuj" i to wszystko.
Możesz też zainstalować przy pomocy "menadżera opragramowania" też w "centrum sterowania". W tym programie hasło użytkownika podajesz jak zażąda program.
'To są instalacje w trybie graficznym, najłatwiejsze do opanowania.
To co opisujesz (pomijam synaptic - ktorego u mnie chyba nie ma) dotyczy sytuacji gdy menadzer oprogramowania wykrywa w repozytoriach taki soft
Mój nie wykrywa
Ściągnąłem paczkę skompresowaną z tej strony co podałem i co dalej ?
Synaptic instaluje się oblikatoryjnie podczas instalacji systemu.
A przypomnij mi jaką masz wersję systemu.
Witam, w wykazie Linux Mint nie ma Synaptic, aby go mieć musisz skonfigurować dodatkowo repozytoria oprogramowania, program do instalacji i usuwania oprogramowania, nie używam Minta, to nie powiem jak on się nazywa, ale jest to odmiana Debiana, więc Synaptic jest do zainstalowania. Tylko uważaj, bo jak sobie zaczniesz instalować z dwóch różnych programów, to może być wielkie "bum". Jeżeli masz problemy z tym systemem to zainstaluj sobie Ubuntu, prowadzi Cię za rękę.
Podałem dwa rozwiązania . Jeżeli niemaożliwe jest jedno to trzeba spróbować drugiego.
Na płycie instalacyjnej Minta 22.1 jest "menadżer plików" i z niego można zainstalować np. psensor.
A swoją drogą, cały czas powtarzam działać najprościej jak się da a nie zaczynać od fajerwerków.
Intalowanie programów przy pomocy terminala to wyższa szkoła jazdy.
A tak w ogóle to Mint jest bezpośrednio oparty na Ubuntu, na Debianie jest oparty Mint LMDE to trochę inne distro.
Na Mincie można instalować programy z Ubuntu i Debiana, ale czy wszystkie da się zainstalować to inna polka iwyższa szkoła.
cybulski
08-04-2025, 06:28
sudo apt-get install
Nie wiem dlaczego w moim poście z pytaniem nie jest zawarty link do strony z której ściągałem program - dziwne... (być może nacisnąłem tylko CTRL + V bez shifta....)
https://github.com/artpixls/ART/releases
I teraz dla linuxowyxh debili takich jak ja
To jest tak naprawdę folder z programem ale spakowany.
Rozpakowujemy go i umieszczamy tam gdzie nam pasuje.
Po czym najeżdżamy kursorem na przycisk "Menu" na pasku zadań i wciskamy prawy przycisk myszy. Pokazuje się " Konfiguracja" - klikamy
Pokazuje się okno z możliwością wyboru "PANEL/ MENU"
klikamy na menu
Jest tam opcja "otwórz EDYTOR MENU"
Klikamy
Wchodzimy w lewej kolumnie w opcje grafika i klikamy
po prawej stronie jest opcja "nowy element"
klikamy
wpisujemy nazwę pod którą ma pojawiać sie w menu
W opcji poniżej jest POLECENIE - to jest po prostu wybór folderu w którym jest umieszczony dany program który ściągneliśmy (w moim przypadku zostawiłem go w pobranych- na razie) znajdujemy folder i klikamy na program
Zaznaczyłem użyj dedykowanego GPU
i tyle - wychodzimy z tego okienka
To fajnie, że udało Ci się zainstalować spakowany program z githuba. :mrgreen:
Powtarzam do znudzenia, nie lepiej zrobić to prościej, ze sprawdzonych repozytoriów i gdzie jest gotowa do instalacji paczka.:razz:
Wysłano z Mint 19.3
A ja pisałem że nie znajduje mi tego programu. Pisałem o tym