Zobacz pełną wersję : Nie wiem co zrobiłem
Nie zgadza mi sie poziom czerni w DXO i PS w stosunku do tego co widzą inne programy (irfan view, fast raw wiever i przeglądarki)
Wygląda trochę jakby DXO i PS pracowały na bardziej płaskiej gammie a reszta na bardziej kontrastowej
Ten obrazek w DXO i PS jest zbyt jasny (powiedzmy że w czerniach i cieniach)
1
85647
Natomiast ten w DXO i PS jest taki jakbym chciał a w innych programach czernie nie mają prawie żadnych szczegółów
2
85649
Zdjęcie przypomina obraz Zdzisław Beksiński Pełzająca śmierć. Być może to jakieś ostrzeżenie. :grin::grin::evil:
Nie przełączyłem podgladu w tryb standard czyli sRGB - robiłem na wide gammut
cybulski
31-01-2025, 10:34
W dxo zapisujesz końcowe zdjęcie w sRGB czy jak?
Monitor masz sRGB czy szerszy?
No i jak masz ustawiony proofing w PS (jeśli tak to jak) oraz jaką przestrzeń roboczą? I czy korzystasz z opcji proofing do podglądu? Oraz w jakim profilu zapisujesz końcowe zdjęcie?
- - - - kolejny post - - - - - -
Na forum jest wątek o tym jak sobie poustawiać PSa, choć stary zasady są takie same https://forum.nikoniarze.pl/threads/164332-Ma%C5%82y-poradnik-o-%28nie%29-gubieniu-profili-ICC-w-czasie-obr%C3%B3bki-zdj%C4%99%C4%87
Jakiś czas temu zastanawiałem się aby zrobić nowy z aktualizacją aby pokazać po kolei co i jak ustawić pod monitor, wydruki, przestrzenie-profile itp
Mam podobnie - po edycji w PS-ie, kiedy przeglądam zdjęcie w innych programach wycięte są szczegóły w cieniach. Kończy się tak, że robię edycję w PS-ie, a przed wrzuceniem zdjęcia do netu konwertuję plik do tiff i edytuję cienie w staruszku Capture NX 2, wtedy jest ok. Monitor mam Eizo szerokogamutowy, skalibrowany, nad wszystkim czuwa ColorNavigator (od Eizo). Zdjęcia zrobione w AdobeRGB, przestrzeń robocza w PS-ie także Adobe RGB, nie stosuję proofingu. Nawet jeśli zmienię przestrzeń zdjęcia na sRGB, to otwierając je w PSie i zmianie przestrzeni roboczej na przestrzeń zdjęcia nadal będą różnice w prezentacji tego zdjęcia (w przestrzeni sRGB) w stosunku do innych programów (przeglądarek zdjęć, Caputre NX itd).
cybulski
31-01-2025, 18:06
Czy to oznacza, że każdy program w Windows interpretuje profile inaczej? Bo tu mówimy o Windowsach?
Tak w moim przypadku mówimy o programach na kompie z Windowsem. Tylko dziwne jest to, że różne programy obsługujące zarządzanie kolorem na tym samym komputerze i monitorze dają różne efekty dla tego samego pliku (zdjęcia).
grissley
31-01-2025, 21:53
Czy to oznacza, że każdy program w Windows interpretuje profile inaczej? Bo tu mówimy o Windowsach? Tak akurat jest chyba od zawsze?
cybulski
31-01-2025, 22:00
Profil monitora zazwyczaj nigdy dokładnie nie odpowiada standardowemu Adobe RGB, ani np sRGB. Każdy monitor ma swój i to ten profil dokładny monitora powinien być ustawiony a nie standardowe profile. Nie wiem dokładnie jak to jest w Windows z tym. Nie wiadomo też jak zachowują się sterowniki kart graficznych, no dużo tutaj w Windows jest znaków zapytania. Jak spotkam się z takim przypadkiem u siebie na macu to się przyjrzę, dotąd nie zauważyłem. Ale tak zdjęcia z Mac na Windows wyglądają zawsze lekko inaczej. Dla mnie wyznacznikiem jest wyświetlanie na macu i ewentualnie w iPhonie. To się ogólnie pokrywa.
Jak pisał Fafniak, wydaje się, że nie tyle chodzi o niuanse kokorystyczne, ale o pracę przwz programy w oparciu o różne krzywe gamma.
cybulski
31-01-2025, 22:29
No cóż, mnie też irytowało to, że nigdy nie mam pewności jak jest. Stąd była decyzja aby pozbyć się niepewności ad między innymi jasności/kontrastu na zdjęciach. Więc jest mac i monitor maca. Cóż mogę powiedzieć innego, chyba nic :)
Jak pisał Fafniak, wydaje się, że nie tyle chodzi o niuanse kokorystyczne, ale o pracę przwz programy w oparciu o różne krzywe gamma.
No więc mam wrażenie że takich różnic wcześniej nie było. To jest trochę tak jakby dxo i ps pracowały na gamie 2.0 a reszta 2.8
( Tak na odpierdziel się dane)
krzysztofz24
01-02-2025, 01:57
Zdjęcie przypomina obraz Zdzisław Beksiński Pełzająca śmierć. Być może to jakieś ostrzeżenie. :grin::grin::evil:
W pelni sie zgodze.
********a fota, jest moc! Pomiijjac calkowice oborbkowe rozkminy, to wybralbym 1, ewentualnei zastanwialbym sie czy nie zrobic cos pomiedzy 1 a 2 z tymi cieniami jako ideal.
Ale zdjecie jest kozak.
cybulski
01-02-2025, 07:06
Ja bym poszedł w czarną smołe :D
cybulski
01-02-2025, 08:18
No dobrze, a jak dajesz np do wydruku, to do czego wydruk jest bliższy jasnością, do tego co widać na ekranie?
W pelni sie zgodze.
********a fota, jest moc! Pomiijjac calkowice oborbkowe rozkminy, to wybralbym 1, ewentualnei zastanwialbym sie czy nie zrobic cos pomiedzy 1 a 2 z tymi cieniami jako ideal.
Ale zdjecie jest kozak.
Bo tak miało być, tylko w tym momencie muszę zgadywać jak to będzie wyglądać u innych ludzi.
Kurde... to wszystko na laptopie. Aż boję się zajrzeć na stacjonarny...
DXO ustawione na Standard (legacy)
eksport w srgb
85688
dokładnie ten sam JPG wygenerowany w DXO i wyświetlony w PS ma kosmicznie delikatne różnice:
85689
i nawet print sreeeny nie pokazują tego co było na ekranie po wgraniu na forum