Zobacz pełną wersję : Mini PC - głównie do zdjęć, może i do video.
Wind Mill
29-01-2025, 19:49
Zakładam wątek nieco falstartem, jako że swoich rozkmin jeszcze do kupy nie zebrałem, ale skoro mamy pierwszy coming out, to:
Beelink SER9 lub SER8 (tańszy z Ryzenem 7 8845). SER9 wyposażony jest w Ryzen Ai 370 (32GB RAM, 1 TB dysk i wolny slot na kolejny dysk M2), który pod względem wydajności jest porównywalny z Apple M4. Sam mam kupiony kilka miesięcy temu SER8 i tak, jestem z niego zadowolony.
Poniżej 3K masz to:
https://www.bee-link.com/products/beelink-ser8-8845hs
Bez składania, minimalnie wydajniejszy, z W11Pro. Polecam, bowiem kilka miesięcy temu przeszedłem na niego - cichy, nie grzeje się, działa bezproblemowo. Masz możliwość wymiany RAMu, dodania dysku M2.
Michu możesz nieco więcej skrobnąć?
Jakiej konfiguracji używasz (dysk / RAM)?
Jaki podział RAMu (system / grafika)?
Jak ciężkie zdjęcia (rozdzielczość matrycy) obrabiasz, jakim softem?
Używasz ostatniego krzyku mody, czyli odszumiania AI?
Video też wchodzi na tapet?
W podstawowej konfiguracji Beelink SER8 ma SSD M2 1TB (plus wolny slot na drugi dysk M1) i 32GB RAMu. Zarówno dysk jak i RAM jest firmy Crucial.
Dostęp do dysku i pamięci jest bezproblemowy. Zwiększyłem RAM do 64GB i dodałem dysk 4TB.
Karcie graficznej przypisałem 8GB (można do 16GB), choć nie wykorzystuje nawet połowy tego. Nie wiem, jak by było w grach - nie jestem graczem.
Plusem całości jest filtr przeciw kurzowi - komputer zasyca powietrze od dołu i cały syf zostaje na nim. Producent zaleca okresowe czyszczenie i to się sprawdza» (nie wiem, jak wygląda Macmini po kilku miesiącach użytkowania).
Podczas pracy komputer jest chłodny, nie nagrzewa się, jest też cichy, wentylatory prawie niesłyszalne.
Z filmami nie mam do czynienia, więc się nie wypowiem. Pod względem wydajności zapewne, tak, jak pokazują testy - czyli okolice procesora Apple M3 Pro lub Intel i5 12600K.
Pracuję na oprogramowaniu SilkyPix i Affinity Photo, Designer - żadnych zastrzeżeń.
Nie odszumiam dedykowanym oprogramowaniem zdjęć, więc się nie wypowiem - wydajność AMD 780 jak na zintegrowaną kartę graficzną jest spoko, ale nie sądzę, by mogła stawać w szranki z dedykowanymi kartami z ostatnich 3 lat.
Przy czym - jeśli komuś zależy na możliwości podłączenia dedykowanej grafiki, to model Beelink GTi14 (procesor Ultra 9 185H) ma możliwość podłączenia (PCle x8) zewnętrznej karty poprzez stację dokującą Multi-Functional EX
Do tej pory wszystkie swoje komputery składałem sam. Ale stary już jestem, a miniPC ma więcej zalet niż wad - żre mało prądu, jest malutki, estetyczny i ma satysfakcjonującą wydajność. Do tego system W11 w wersji Pro.
Wygląda interesująco. Podasz link gdzie go kupiłeś?
Bezpośrednio u producenta:
Należy pamiętać o wyborze odpowiedniej wtyczki zasilania (UE).
Do ceny należy doliczyć podatek - Urząd Celny uśmiechnął się w tym przypadku o 137zł.
Wind Mill
30-01-2025, 10:01
Najśmieszniejsze, że Beelink nie sprzedaje kadłubków bez RAM i dysku, za to na Aliexpres są. Barebone jest lepszą opcją, jeśli myśli się o większej pamięci; fabrycznie oba sloty są zajęte.
Bezpośrednio u producenta:
Należy pamiętać o wyborze odpowiedniej wtyczki zasilania (UE).
Do ceny należy doliczyć podatek - Urząd Celny uśmiechnął się w tym przypadku o 137zł.
Dzięki za informację.
Czy mógłbyś podać jakie są zalety mini PC w stosunku do "tradycyjnego" PC
Właściwie już o tym pisałeś ale ciągle nie mogę się zdecydować czy warto go kupić.
A powoli nadchodzi czas na zmianę mojego PC.
Pomijam problem rozbudowy i wiecznej wymiany jego elementów.
Nie gram i w niewielkim stopniu obrabiam fotki.
U mnie komputer jest włączony przez 18 godzin.
Znalazłem trochę informacji w necie ale tam głównie rozpakowują przez 3/4 filmu i do tego gadają w obcym dla mnie języku. :(
Ja także mam SER8 u siebie od kilku miesięcy. Zdecydowałem się, gdyż oferuje sporą wydajność - zarówno w codziennej pracy, jak i przy obróbce zdjęć (Lightroom) i filmów (CapCut) - za całkiem niezłą cenę. I jest naprawdę mały, fajnie sobie leży pod monitorem i nie zajmuje mnóstwa miejsca.
Zalety:
mały
cichy, praktycznie jak laptop, w idle ledwo ledwo szumi
wydajny, zarówno w CPU jak i GPU
Wady:
dość mało portów USB, musiałem dołożyć mały hub, aby zmieścić wszelkie dongle klawiatury, myszy, itp.
potrafi się zawiesić na edycji w Lightroom, który zajmuje całość pamięci RAM i windows przestaje być komunikatywny; możliwe, że to sterowniki AMD
Generalnie kupiłem dla niezłego GPU nadającego się do Lightrooma. Trochę się zawiodłem problemem z zawieszaniem windows, gdy w Lightroom mam kilkadziesiąt zdjęć i korzystam z zakładki "Maski", przełączam się między zdjęciami, to szybko wyczerpuje się RAM. Muszę więc od czasu do czasu zrobić restart LR i da się działać :)
- Cisza podczas pracy;
- Mniejszy pobór prądu;
- Windows 11Pro w zestawie;
- Stosunkowo niska cena jak na wydajność;
- Zajmuje mało miejsca;
- Szybkie czyszczenie z kurzu.
Zauważyłem, że do tej pory, w składakach wymieniałem głównie RAM i dyski. Tutaj nadal mam taką możliwość.
Gdybym dzisiaj kupował, wahałbym się nad SER9 - ma znakomity procesor AMD Ai365, ale ma 32GB RAM wlutowane na stałe. Rozważałbym też MacMini M4, ale w tym przypadku, w tej samej cenie jest co prawda wyższa wydajność, ale nie ma możliwości rozbudowy pamięci.
Warto przyjrzeć się też innym producentom - np. Geekom robi jeszcze mniejsze komputery (przez co niestety chodzenie jest głośniejsze), dzięki czemu można je zamocować z tyłu monitora, jeśli monitor ma mocowanie VESA.
Beelink ujął mnie też szybką pomocą - miałem zapytanie tyczące ustawień BIOSu i reagowali bardzo sprawnie.
Moim zdaniem tego typu komputer kupują ludzie świadomi swoich potrzeb.
Wind Mill
30-01-2025, 11:47
Waldek, tu jest po polsku, wprawdzie bardziej o współpracy z zewnętrzną grafiką niż o mini PC samym w sobie.
Wydaje mi się, że na kanale gościa coś o samych komputerkach też znajdziesz.
https://www.youtube.com/watch?v=Ds-eyXlC1rs
Jeśli nie grasz w wymagające gry ("przeciętne" czy na średnich ustawieniach te komputerki śmiało ogarniają) ani nie obrabiasz zdjęć forsownie, to takie mini PeCe jest idealne.
W/w Beelink ma jeden z topowych laptopowych procesorów, zintegrowana grafika też niczego sobie - do tzw "zwykłego" użytku bardzo mocna maszyna.
Ja osobiście parę lat temu zacząłem myśleć o zmianie kompa, celowałem raczej w AiO. Ale, to razem z przemeblowaniem - w nowym umeblowaniu było by miejsce na dwa monitory.
Póki co przemeblowanie od
W tej chwili jako stacjonarkę używam 11...12-o letniego laptopa, leży pod półką z monitorem. Taka konfiguracja jest irytująca, gdy czasem trza użyć przycisku zasilania - i tu całe na biało wkracza mini PC.
Część portów i przycisk łatwo dostępne od frontu, małe to, dość wydajne - czego chcieć więcej?
paparapa
30-01-2025, 12:36
Waldek, tu jest po polsku, wprawdzie bardziej o współpracy z zewnętrzną grafiką niż o mini PC samym w sobie.
Wydaje mi się, że na kanale gościa coś o samych komputerkach też znajdziesz.
https://www.youtube.com/watch?v=Ds-eyXlC1rs
Jeśli nie grasz w wymagające gry ("przeciętne" czy na średnich ustawieniach te komputerki śmiało ogarniają) ani nie obrabiasz zdjęć forsownie, to takie mini PeCe jest idealne.
W/w Beelink ma jeden z topowych laptopowych procesorów, zintegrowana grafika też niczego sobie - do tzw "zwykłego" użytku bardzo mocna maszyna.
Ja osobiście parę lat temu zacząłem myśleć o zmianie kompa, celowałem raczej w AiO. Ale, to razem z przemeblowaniem - w nowym umeblowaniu było by miejsce na dwa monitory.
Póki co przemeblowanie od
W tej chwili jako stacjonarkę używam 11...12-o letniego laptopa, leży pod półką z monitorem. Taka konfiguracja jest irytująca, gdy czasem trza użyć przycisku zasilania - i tu całe na biało wkracza mini PC.
Część portów i przycisk łatwo dostępne od frontu, małe to, dość wydajne - czego chcieć więcej?
Co to jest twoim zdaniem forsowna obróbka?
Te małe komputery są bardzo ciekawą alternatywą dla blaszaków.
Mam teraz M4 i świetnie jest nie słyszeć wentylatorów.
Ma on zalety i wady. Jakoś radzi sobie z moim sposobem obróbki. No może nie do końca bo ostatnio jakby zwolnił i coraz częściej zaczyna się "zastanawiać".
Wolałbym chyba jednak takiego malucha z windą.
A możliwość włożenia dysków do obudowy jest wręcz bezcenne.
Jakby taki Beelink ogarniał soft do edycji zdjęć to pewnie bym się skusił z samej ciekawości.
Choćby żeby porównać do tego coś mam.
Możesz napisać co to znaczy "ogarniał soft do edycji zdjęć"?
Myślę, że obecnie zaczyna pojawiać się moda na miniPC za sprawą MacMini, jak i tego, że procesory niskonapięciowe, wykorzystywane do laptopów, mają zaskakująco dobrą wydajność.
W przeciwieństwie do Rufik (https://forum.nikoniarze.pl/members/98224-rufik)a nie mam żadnych problemów ze stabilnością, komp ani razu mi się nie zawiesił. Mam podpięte dwa monitory, żadnych problemów z zarządzaniem barwą - po prostu transparentne narzędzie pracy.
Dziękuję koledzy za informacje.
Nie szumi bo nie ma wentylatora czy wentylator jest ale rzadko się uruchamia?
Mój blaszak też był cichy przez 5 lat a teraz szumi jak ul.
Nie chce mi się bawić w poszukiwanie zródła hałasu bo i tak w tym roku pora na nowy.
Stąd ten dylemat.
Zaletą jest niewątpiliwie oddzielny zasilacz ale dla mnie to wada bo zajmie mi pół listwy sieciowej.
No nic. Będę myślał dalej.
To powinien być Beelink czy jakiś inny producent?
Ma wentylator i czasami się odpala.
Nie namawiam na żadnego producenta - Geekom odpadł ze względu na mniejsze rozmiary (i stąd problemy z chłodzeniem) inni ze względu na cenę (Gigabyte, Asus oferują w tej cenie jedynie barebone), Beelink oferuje markowe podzespoły (RAM i dysk Cruciala), do tego obudowa jest minimalistyczna i estetyczna.
Nie robiłem dogłębnego rozpoznania, może warto przyjrzeć się ofercie innych: GMKtec, Minisforum...
Wind Mill
30-01-2025, 16:06
Co to jest twoim zdaniem forsowna obróbka?....
Forsowna - ileś warstw w PS (nie używam PS czy LR, więc nie wiem ile to jest "dużo") plus wspomniane odszumianie AI.
Ja w sumie na tego rodzaju dupełko jestem już zdecydowany - jedyne co może wstrzymywać konie, do dedykowana grafika (jej brak).
Mam Topaz De Noise, i miło by było w pełni wykorzystać jego możliwości.
Gdzieś mi się o oczy obiło, ze Topaz nie potrafi (nie potrafił?) używać zewnętrznych kart graficznych - czy to TB4 (USB4) czy to Oculink.
Od dłuższego czasu nie aktualizuję Topaz'a, bo na lapku mam W8.1, a nowe wersje softu to już W10 czy W11. ;)
Pomijając Topaza i ewentualne video - z dyskretnej GPU nie skorzystam raczej.
Nikon Capture NX-D, jeśli wejdzie nowa puszka to Nikon NX Studio, do tego Nikon Capture NX2 - żaden z tych softów z osobnej grafy nie skorzysta (pomijam stanowisko wielo monitorowe o dużej rozdziałce).
Nieco rozkmin.
Grafika - dedykowana:
Z jednej strony rozwiązanie Beelink'a, ma wadę, dupełko rośnie, wydaje mi się, że taki zestaw dałbym radę postawić na półce obok monitora.
Z drugiej strony eGPU na Oculink (jeśli aktualny Topaz by zadziałał).
Grafika zintegrowana:
AMD czy Intel?
Z jednej strony, AMD Radeon wydajniejszy.
Z drugiej strony, moje "video" to eksport do VP09 (do wrzucenia na jutubę). Intel ma sprzętowy enkoder na pokładzie, AMD nie.
Strona 2,5 - Intel ma VP09 w krzemie, ale który soft to wykorzysta? :mrgreen: Do tej pory odpowiedzi nie wygooglałem.
RAM:
32 vs 64, szczególnie ze zintegrowaną grafą?
Procesor:
Ryzen czy Core i? Tu jest spora zagwozdka, bo przeglądając nieco testów mini PC i benchmarków procków, wychodzi na to że jedni rabini mówią tak, inni rabini mówią inaczej a trzecia grupa rabinów mówi, że to jeden pies.
Niewątpliwie trzecia opcja jest słuszna gdy mowa o mojej przesiadce - cokolwiek wybiorę będzie szybciej niż mam teraz.
Szybszy procek i grafika, szybszy RAM, NVMe zamiast SATA.
- - - - kolejny post - - - - - -
...Warto przyjrzeć się też innym producentom - np. Geekom...
Geekomy jakiś czas temu wpadły mi w oko, ale aktualnie dostępne modele odrzuciłem.
Dlaczego? Ano dlatego:
https://www.geekbuying.pl/img/product_description_gkb/6065/6065_6.jpg
Drugie SSD tylko SATA.
Wind Mill
30-01-2025, 16:47
...Nie szumi bo nie ma wentylatora czy wentylator jest ale rzadko się uruchamia?...
Niektóre modele wentylatory maja i dwa. Główny na radiatorze procesora i pomocniczy do chłodzenia RAM / SSD.
...Zaletą jest niewątpiliwie oddzielny zasilacz ale dla mnie to wada bo zajmie mi pół listwy sieciowej...
Niektóre Beelinki lub zapowiadany Minisforum AI X1 Pro ujmują mnie wbudowanym zasilaczem, do komputerka podłączasz kabel sieciowy (zasilający).
Jakoś mi się to bardziej podoba, niż pałętająca się dodatkowa kostka z zasilaczem.
85634
Np. ten - https://www.amazon.pl/Beelink-EQi12-komputer-podwójny-wyświetlacz/dp/B0BQ6N8GNT/ref=sr_1_2?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2Y9UJG5WKVZQ9&dib=eyJ2IjoiMSJ9.FL3vCkqC6kQ2xHx8qAkVlJ3zUeq54yj-qxvxY2Vj6mU.qnTjvdhK1qPmRkDoWyKWLm16KX-pU4HwxiAwtY5xs_A&dib_tag=se&keywords=mini+pc+beelink&qid=1738255119&refinements=p_123%3A253265%2Cp_n_operating_system_ browse-bin%3A27412988031%2Cp_85%3A20876009031%2Cp_n_featu re_sixteen_browse-bin%3A20900485031%7C20900486031%2Cp_36%3A150000-&rnid=21103154031&rps=1&s=electronics&sprefix=minipc+belink%2Caps%2C108&sr=1-2
Co o nim myślicie?? Trochę drogi.
Wind Mill
30-01-2025, 19:42
Dla mnie osobiście nie; ale to dla mnie. Do zastosowań "domowo-biurowych" za to wydaje się zupełnie wystarczający; fakt, że ta konfiguracja nieco drogo.
Waldek - ale na stronie Beelinka masz ten komputer za 1.100zł - https://www.bee-link.com/products/beelink-eqi12
paparapa
30-01-2025, 20:32
Np. ten - https://www.amazon.pl/Beelink-EQi12-komputer-podwójny-wyświetlacz/dp/B0BQ6N8GNT/ref=sr_1_2?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2Y9UJG5WKVZQ9&dib=eyJ2IjoiMSJ9.FL3vCkqC6kQ2xHx8qAkVlJ3zUeq54yj-qxvxY2Vj6mU.qnTjvdhK1qPmRkDoWyKWLm16KX-pU4HwxiAwtY5xs_A&dib_tag=se&keywords=mini+pc+beelink&qid=1738255119&refinements=p_123%3A253265%2Cp_n_operating_system_ browse-bin%3A27412988031%2Cp_85%3A20876009031%2Cp_n_featu re_sixteen_browse-bin%3A20900485031%7C20900486031%2Cp_36%3A150000-&rnid=21103154031&rps=1&s=electronics&sprefix=minipc+belink%2Caps%2C108&sr=1-2
Co o nim myślicie?? Trochę drogi.
Dysk SSD tylko do 2TB...
I USB C tylko do 10 Gb.
Poprzednio linkowany maił 40 Gb/s i jedno gniazdo lan ale 2.5 Gb/s.
Też miałem takie dylematy, kupiłem SER8 myśląc "a h***, to nie majątek i w razie wpadki się sprzeda nieco taniej" :) No i sprawdził się nieźle dla amatora. Nawet wczoraj zaaplikowałem w BIOSie nieco poprawione ustawienia dotyczące wiatraków (z forum ichniego) i teraz 80% czasu w ogóle się nie włącza. Jestem pod wrażeniem.
Jeżeli potrzebujesz, aby sprawdzić czasy odszumiania w LR czy Topaz, czy coś tam podobnego, to podrzuć RAWkę i ci to sprawdzę :)
paparapa
30-01-2025, 20:36
Waldek - ale na stronie Beelinka masz ten komputer za 1.100zł - https://www.bee-link.com/products/beelink-eqi12
Tam jest konfigurator i można sobie dogodzić. :)
Też miałem takie dylematy, kupiłem SER8 myśląc "a h***, to nie majątek i w razie wpadki się sprzeda nieco taniej" :) No i sprawdził się nieźle dla amatora. Nawet wczoraj zaaplikowałem w BIOSie nieco poprawione ustawienia dotyczące wiatraków (z forum ichniego) i teraz 80% czasu w ogóle się nie włącza. Jestem pod wrażeniem.
Jeżeli potrzebujesz, aby sprawdzić czasy odszumiania w LR czy Topaz, czy coś tam podobnego, to podrzuć RAWkę i ci to sprawdzę :)
Możesz pobraać RAWa z naszych RAWków od krecika.
Wtedy będzie łatwiej każdemu sobie porównać.
Fakt. Dzięki.
Skąd idzie przesyłka?
Były jakieś problemy przy zakupie?
Chyba zdecyduję się na ten co sam kupiłeś. - https://www.bee-link.com/products/beelink-ser8-8845hs?variant=46143080694002
Jakby co to u nas można go naprawiać na gwarancji?
Przepraszam za upierdliwe pytania ale tak to jest jak w szkole uczono nie tego języka co teraz potrzebny. :(
Ten wymóg ciszy to taki trochę fetysz jak konieczność by aparaty teraz były małe ;) Warto się ładować w takie małe pudełka, do których niewiele już później można włożyć, zmienić? Nie powiem ładnie wygląda ale ja (osobiście) wielkich korzyści tego nie widzę.
Nie chcę nikogo urazić ale nie rozumiem tego trochę. Chyba zbyt dawno nie miałem po prostu głośnego komputera :) Albo może za mało wzniosłe rzeczy robię na swoim. A jeszcze jak słyszę ludzie to kupują a później zaczyna się poszukiwanie jakichś pasujących podstawek, interface-ów by dało się podłączyć dodatkowy dysk czy co tam trzeba.
Jak "składaki" za głośne są przez te wszystkie gamingowe wentylatory, karty itp. może lepiej poszukać coś firmowego? Nie zawsze gotowce porażają parametrami ale najczęściej są solidne, działają dobrze itp.
Dzisiaj takie coś mi się wyświetliło na allegro:
https://allegro.pl/oferta/komputer-gamingowy-gms-game-master-series-amd-ryzen-5-radeon-graphics-17156344396
Nie chcę się kłócić czy jest lepszy od tego co omawiacie (pewnie nie :)) bo nie śledzę aż tak nowych generacji PC ale jakoś lepiej mi się widzi (mam zresztą starego HP i jestem z niego zadowolony do tej pory). Sporo do środka można wsadzić (dyski, ram), zwyczajowo w opór USB. I ma chyba możliwość włożyć karta gfx jak ktoś potrzebuje.
Forsowna - ileś warstw w PS (nie używam PS czy LR, więc nie wiem ile to jest "dużo") plus wspomniane odszumianie AI.
Jak wspomniałem, nie odszumiam.
Ale.
Aby sprawdzić, czy nie będzie się wywalał przy ciężkiej pracy - właśnie ściągnąłem sobie RAWy z Z9 i Fuji GFX100, wywołałem w SilkyPix (trochę muliło przy Fuji), następnie odpaliłem PS CS6 i wciągnąłem wyplute TIFFY, nadałem po kilka-kilkanaście warstw, to samo zrobiłem w Affinity Photo, do tego mam włączonego Bridga, przeglądarkę Edge z 20 oknami i Operę z 50 otwartymi oknami, oglądam coś na YT, mam otwartego Affnity Designera z kilkoma skomplikowanymi rysunkami wektorowymi, do tego przeglądarki FastRawViewer i Xnview. Odpalone dwa monitory, na przemian grzebię to tu, to tam i po pierwsze wentylatora nie słyszę, po drugie komp jest chłodny, po trzecie działa płynnie.
Menedżer zadań pokazuje zużycie 36GB RAM (przypominam, że zwiększyłem sobie pamięć do 64GB). Żadnego zwisu, blokady, resetu a komp pracuje nonstop od rana. Jedynie SilkyPix muli na plikach ze 100MB RAWów Fuji, ale ten program nie należy do szybkich.
Czy muliłby podczas odszumiania? Jeśli jest to kwestia zależności od karty graficznej, to bez wątpienia, ale przypominam, że koledzy w wątku obok dyskutują o karcie graficznej trzykrotnie droższej od tego całego komputera. Wiadomo - są różne priorytety.
paparapa
30-01-2025, 23:34
Ten wymóg ciszy to taki trochę fetysz jak konieczność by aparaty teraz były małe ;) Warto się ładować w takie małe pudełka, do których niewiele już później można włożyć, zmienić? Nie powiem ładnie wygląda ale ja (osobiście) wielkich korzyści tego nie widzę.
Nie chcę nikogo urazić ale nie rozumiem tego trochę. Chyba zbyt dawno nie miałem po prostu głośnego komputera :) Albo może za mało wzniosłe rzeczy robię na swoim. A jeszcze jak słyszę ludzie to kupują a później zaczyna się poszukiwanie jakichś pasujących podstawek, interface-ów by dało się podłączyć dodatkowy dysk czy co tam trzeba.
Jak "składaki" za głośne są przez te wszystkie gamingowe wentylatory, karty itp. może lepiej poszukać coś firmowego? Nie zawsze gotowce porażają parametrami ale najczęściej są solidne, działają dobrze itp.
Dzisiaj takie coś mi się wyświetliło na allegro:
https://allegro.pl/oferta/komputer-gamingowy-gms-game-master-series-amd-ryzen-5-radeon-graphics-17156344396
Nie chcę się kłócić czy jest lepszy od tego co omawiacie (pewnie nie :)) bo nie śledzę aż tak nowych generacji PC ale jakoś lepiej mi się widzi (mam zresztą starego HP i jestem z niego zadowolony do tej pory). Sporo do środka można wsadzić (dyski, ram), zwyczajowo w opór USB. I ma chyba możliwość włożyć karta gfx jak ktoś potrzebuje.
Domyślam się że do mnie adresowałeś swoje przemyślenia. :)
To co zalinkowałeś to dość stary staroć. Wolne interfejsy. Np SATA II czy USB 3.1.
Cóż mi po nich w tej ilości jak są tak wolne.
Mam szybką kartę CFexpres 512GB i nie chciałbym usnąć kopiując fotki na dysk w kompie. :)
Przyzwyczaiłem się do szybszych transferów w moim blaszaku i ciężko robić krok wstecz.
Twoja propozycja z sensownym dyskiem SSD kosztuje ca. połowę ceny maca M4.
Do tego nie pociągnie odzumiania w Lr bez RTXa w cenie powyżej 300 euro.
Wychodzi właściwie równowartość M4.
A M4 ma już wszystko poza większym dyskiem, i ogarnia w miarę Lra.
Jest mały i cichy.
I nie muszę robić magazynu nieskończoności wokół biurka. :)
Pracuję w dwóch lokalizacjach. i czasem muszę przewozić komputer. Wolę M4 wsadzić do "kieszeni" niż taszczyć się blaszakiem.
Toż to nawet rowerem mogę transportować kompa . :)
Najbardziej drażni mnie nie stałej głośności szum wentylatorów, tylko interwałowe zwiększenia obrotów w chwilach zapotrzebowania na mocy obliczeniową.
Nie zrozumiesz dopóki nie sprawdzisz jak to jest. :)
Ja w sumie na tego rodzaju dupełko jestem już zdecydowany - jedyne co może wstrzymywać konie, do dedykowana grafika (jej brak).
Mam Topaz De Noise, i miło by było w pełni wykorzystać jego możliwości.
Gdzieś mi się o oczy obiło, ze Topaz nie potrafi (nie potrafił?) używać zewnętrznych kart graficznych - czy to TB4 (USB4) czy to Oculink.
Od dłuższego czasu nie aktualizuję Topaz'a, bo na lapku mam W8.1, a nowe wersje softu to już W10 czy W11. ;)
Pomijając Topaza i ewentualne video - z dyskretnej GPU nie skorzystam raczej.
Nikon Capture NX-D, jeśli wejdzie nowa puszka to Nikon NX Studio, do tego Nikon Capture NX2 - żaden z tych softów z osobnej grafy nie skorzysta (pomijam stanowisko wielo monitorowe o dużej rozdziałce).
Nieco rozkmin.
Grafika - dedykowana:
Z jednej strony rozwiązanie Beelink'a, ma wadę, dupełko rośnie, wydaje mi się, że taki zestaw dałbym radę postawić na półce obok monitora.
Z drugiej strony eGPU na Oculink (jeśli aktualny Topaz by zadziałał).
Grafika zintegrowana:
AMD czy Intel?
Z jednej strony, AMD Radeon wydajniejszy.
Z drugiej strony, moje "video" to eksport do VP09 (do wrzucenia na jutubę). Intel ma sprzętowy enkoder na pokładzie, AMD nie.
Strona 2,5 - Intel ma VP09 w krzemie, ale który soft to wykorzysta? :mrgreen: Do tej pory odpowiedzi nie wygooglałem.
RAM:
32 vs 64, szczególnie ze zintegrowaną grafą?
Procesor:
Ryzen czy Core i? Tu jest spora zagwozdka, bo przeglądając nieco testów mini PC i benchmarków procków, wychodzi na to że jedni rabini mówią tak, inni rabini mówią inaczej a trzecia grupa rabinów mówi, że to jeden pies.
Niewątpliwie trzecia opcja jest słuszna gdy mowa o mojej przesiadce - cokolwiek wybiorę będzie szybciej niż mam teraz.
Szybszy procek i grafika, szybszy RAM, NVMe zamiast SATA.
Geekomy jakiś czas temu wpadły mi w oko, ale aktualnie dostępne modele odrzuciłem.
Dlaczego? Ano dlatego:
https://www.geekbuying.pl/img/product_description_gkb/6065/6065_6.jpg
Drugie SSD tylko SATA.
Największą zagadką jak dla mnie jest procek. A właściwie jak zniesie mój soft.
Mam Lrc, Ps, C1 i On1RAW.
Największy problem jest z Lrc a właściwie z jego odszumiaczem.
Reszta działa mi dobrze na M4...
Ale gdyby była możliwość kupienia takiego małego kompa o mocy obliczeniowej M4, a z windą to bym to zrobił.
No chyba że przejdę PureRAW DxO.
Domyślam się że do mnie adresowałeś swoje przemyślenia. :)
To co zalinkowałeś to dość stary staroć. Wolne interfejsy. Np SATA II czy USB 3.1.
Cóż mi po nich w tej ilości jak są tak wolne.
Mam szybką kartę CFexpres 512GB i nie chciałbym usnąć kopiując fotki na dysk w kompie. :)
Przyzwyczaiłem się do szybszych transferów w moim blaszaku i ciężko robić krok wstecz.
Twoja propozycja z sensownym dyskiem SSD kosztuje ca. połowę ceny maca M4.
Do tego nie pociągnie odzumiania w Lr bez RTXa w cenie powyżej 300 euro.
Wychodzi właściwie równowartość M4.
A M4 ma już wszystko poza większym dyskiem, i ogarnia w miarę Lra.
Jest mały i cichy.
I nie muszę robić magazynu nieskończoności wokół biurka. :)
Pracuję w dwóch lokalizacjach. i czasem muszę przewozić komputer. Wolę M4 wsadzić do "kieszeni" niż taszczyć się blaszakiem.
Toż to nawet rowerem mogę transportować kompa . :)
Najbardziej drażni mnie nie stałej głośności szum wentylatorów, tylko interwałowe zwiększenia obrotów w chwilach zapotrzebowania na mocy obliczeniową.
Nie zrozumiesz dopóki nie sprawdzisz jak to jest. :)
Ale gdyby była możliwość kupienia takiego małego kompa o mocy obliczeniowej M4, a z windą to bym to zrobił.
No chyba że przejdę PureRAW DxO.
Nie, nikogo konkretnie nie wskazuje. Dziwię się ogólnie, że to jakiś problem z tymi wiatrakami się zrobił. Bo w wiekszosci watkow komputerowych cisze wskazuja wszyscy jako nie wiadomo co. Może taki znak czasów :)
W moich zastosowaniach komputery jakie mam (mialem) nie hałasują. No dobra... moze słychać że szumi jak zapuszczę jakiś film w shotcut do wygenerowania. Ale mi to w niczym nie przeszkadza.
Nie namawiam nikogo do zakupu tego co zalinkowalem. Bardziej chodziło mi o wskazanie typu. Dalej wolałbym większą skrzynkę gdzie coś wejdzie. A takich rzeczy nie noszę (skad monitor wziąść w terenie ???), wolę laptop.
paparapa
31-01-2025, 07:21
Nie, nikogo konkretnie nie wskazuje. Dziwię się ogólnie, że to jakiś problem z tymi wiatrakami się zrobił. Bo w wiekszosci watkow komputerowych cisze wskazuja wszyscy jako nie wiadomo co. Może taki znak czasów :)
W moich zastosowaniach komputery jakie mam (mialem) nie hałasują. No dobra... moze słychać że szumi jak zapuszczę jakiś film w shotcut do wygenerowania. Ale mi to w niczym nie przeszkadza.
Nie namawiam nikogo do zakupu tego co zalinkowalem. Bardziej chodziło mi o wskazanie typu. Dalej wolałbym większą skrzynkę gdzie coś wejdzie. A takich rzeczy nie noszę (skad monitor wziąść w terenie ???), wolę laptop.
Po latach krwawicy dorobiłem się dwóch monitorów. Nawet trzech. :mrgreen:
Więc to akurat nie jest problemem.
Problemem była duża, ciężka ,nieporęczna, kurząca się skrzynia z mnóstwem kabli wokół.
Przerobiłem parę wariantów i obecny pasuje mi najbardziej.
Monitor mam postawiony na półce o wysokości 10cm. Pod nią mam komputer, zewnętrzny stacjonarny dysk USB, streamer, DAC i Dock SATA do dysków.
Nie mam teraz niczego wokół biurka. :)
Oczywiście też nie namawiam, wszak każdy miłuje swoje pomysły najbardziej. :)
Po latach krwawicy dorobiłem się dwóch monitorów. Nawet trzech. :mrgreen:
Więc to akurat nie jest problemem.
Problemem była duża, ciężka ,nieporęczna, kurząca się skrzynia z mnóstwem kabli wokół.
Przerobiłem parę wariantów i obecny pasuje mi najbardziej.
Monitor mam postawiony na półce o wysokości 10cm. Pod nią mam komputer, zewnętrzny stacjonarny dysk USB, streamer, DAC i Dock SATA do dysków.
Nie mam teraz niczego wokół biurka. :)
Oczywiście też nie namawiam, wszak każdy miłuje swoje pomysły najbardziej. :)
No chyba o to chodzi, by każdemu bylo najlepiej :)
Przemyślałem sprawę i mój sceptycyzm do sprawy najprawdopodobniej bieże się z niezrozumienia problemu :)
Aktualny komputer (podobny gotowiec HP jak zalinkowalem) mam już z 10 lat. Jedyne wiatraki w nim to na procesorze i zasilaczu. Przy moich pracach on jest praktycznie nie słyszalny. Ewentualnie zaczyna szumieć jak pisałem przy odpaleniu generowaniu gotowego filmu. Ale to sporadyczne prace u mnie. Jak ktoś ma pudło PC, które ma w sobie z 6 wiatraków w obudowie, kolejne na procesorze, na karcie gfx i zasilaczu to faktycznie - może to generować uciążliwy hałas samo z siebie. A jeszcze jak z czasem się zasyfi, zatrze :)
Dodatkowo te firmowe skrzynki też nie są duże. To bliżej 30 na 30 cm więc zgrabnie sobie leży na biurku. Na nim monitor miałem ustawiony. Nie jest to tower-owy kolos więc może też nie przemawia do mnie magia miniaturyzacji.
No a finalnie dla mnie np. ważne jest by miał dużo portów USB (nawet jak nie najszybszych). Aktualny ma z 10 jak nie więcej (6 z tyłu, 4 z przodu). Do tylnich podlączone mam: mysz, klawiaturę, drukarkę, skaner, stację dokującą do zewnętrznych HDD. A przód losowo obsługuje dodatkowy skaner, ładowanie zegarków/komórki, czytniki kart do aparatów. Byłbym niepocieszony jakbym miał 2-3 USB i tyle.
No dobra. Nie zaśmiecam dalej wątku o mini pc :) Ci co potrzebują ich pewnie i tak będą je woleli.
Ja mam duże pisi ;) z 6 wentyli w samej obudowie. Ale do momentu gdy nie puszczę testów to właściwie go nie słychać
Wind Mill
31-01-2025, 12:28
Ten wymóg ciszy to taki trochę fetysz jak konieczność by aparaty teraz były małe ;) Warto się ładować w takie małe pudełka, do których niewiele już później można włożyć, zmienić?...
Ja osobiście super ciszy nie wymagam, jak nie będzie głośniej od laktoka to wystarczy.
Spodziewam się, że mini PC które w końcu wybiorę może być i głośniejsze od wspomnianego Beelinka, szczególnie że nie omieszkam skorzystać z opcji w BIOS, zwiększenia TDP. ;)
Za to poza samym wyglądem bardzo mnie nęci mikrość obudowy - w pierwszym poście obcięło mi tekst - przemeblowanie mi się odwleka na greckie kalendy, zatem duże PeCe odpada. Nawet AiO (dwa monitory) odpadło; akurat dwa monitory do obróbki to przydatna rzecz.
Ale ale, czy ten wymóg wielkiej obudowy do której wiele można włożyć to nie jest przypadkiem fetysz? :mrgreen:
Pomijając dedykowaną grafikę, do mini PC nie ma czego i po co wkładać.
Hallo tu Ziemia, 2025 rok - dyski teraz są M2.
Do takiego dupełka 12x12 cm włożysz 2...3 NVMe (2...8 TB każdy); RAM'u pod korek (Ryzen 7 8845HS w tych p_i_erdolnikach, DDR5-5600 do 256GB).
Jest 2xUSBC(4) (40Gbps każdy), 2xUSB3.2, 2xUSB2.0 - jeśli komuś mało USB to dokłada stację dokującą czy hub USB4 i wsio hula i śmiga.
Po kiego mi wielka obudowa wypełniona powietrzem? ;)
Jak wcześniej wspomniano - to jest wybór dla świadomego użytkownika.
Wiedząc że przez X lat nie będę ruszał procka, dysków (poza dokładaniem), może zwiększę RAM (kupując na dzień dobry 64GB, nawet z integrą - bardzo wątpię, w pamięci zwiększanie) - po kiego płacić mi za możliwość rozbudowy, z której nigdy nie skorzystam, przy okazji się zagracając? ;)
A jeśli dedykowane GPU będzie must have, to nieco szybciej niż po USB4 (TB) zadziała po Oculink, są też dostępne sensowne obudowy na grafiki - to do kupy nadal będzie znacznie mniejsze od typowego blaszaka. :)
Jak się zdecydujesz i kupisz to napisz. Zmotywujesz mnie.
Bo Beelina to trochę sie boję kupować.
Nie wiadomo skąd i gwarancja też nie wiadomo przez kogo realizowana.
No tak się miotam jak ta ryba w sieci. :-D
Wind Mill
31-01-2025, 13:43
No ba, ja widząc że przede mną doktorat i rozkimy, zaczynam dłubać w laptopie, który ma zaraz iść w odstawkę.
Co do sieci - znam to uczucie. :mrgreen:
A co do źródła - podejrzewam, iż nabędę od majfriendów z Ali, od producenta lub z Amazon.com.
Wspominany Beelink SER8 na przykład, na Amazon.pl jest od pewnego czasu niedostępny, mimo iż jak najbardziej do kupienia gdzie indziej.
Część chińczyków zresztą ma sklepy europejskie, gdzie ceny są już z VAT czy cłem (podobnie na Amazon w USA).
Oczywiście - gwarancja to już inna pieśń. ;)
paparapa
31-01-2025, 18:51
Ale ale, czy ten wymóg wielkiej obudowy do której wiele można włożyć to nie jest przypadkiem fetysz? :mrgreen:
Pomijając dedykowaną grafikę, do mini PC nie ma czego i po co wkładać.
Hallo tu Ziemia, 2025 rok - dyski teraz są M2.
Do takiego dupełka 12x12 cm włożysz 2...3 NVMe (2...8 TB każdy); RAM'u pod korek (Ryzen 7 8845HS w tych p_i_erdolnikach, DDR5-5600 do 256GB).
Jest 2xUSBC(4) (40Gbps każdy), 2xUSB3.2, 2xUSB2.0 - jeśli komuś mało USB to dokłada stację dokującą czy hub USB4 i wsio hula i śmiga.
Po kiego mi wielka obudowa wypełniona powietrzem? ;)
:)
Dokładnie tak...
Po czorta wielka skrzynia :)
Wydaje mi się że jakieś opcje masz: https://www.bee-link.com/products/beelink-ser9-ai-9-hx-370
Konfiguracja wydaje się być bardzo mocna jak na takiego malucha.
Porównanie wydajności pomiędzy M4 a tym cudem mogłoby być ciekawe.
paparapa
31-01-2025, 23:43
Tiaaa intel czy and? oto jest pytanie.
Ten comp w linku jest ponoć trochę słabszy od mini m4.
Wind Mill
01-02-2025, 15:57
Ja mam tylko jedno pytanie w związku z tymi zintegrowanymi AI koprocesorami neuralnymi - jaki soft poza Teamsami, Copilotami i innym gunwem z MS to wykorzysta? Gry też pomijam, korzystają z jakichś opcji oferowanych przez najnowszy zintegrowany Radeon.
Może z czasem, gdy neural się jakoś ustandaryzuje, wejdą biblioteki API czy czego tam, to i "nasz" soft do zdjęć to zacznie wykorzystywać.
Na razie w cenie masz premię za nie za bardzo przydatną funkcjonalność.
Pomimo powyższych słów czekam także na premierę Minis Forum AI X1 Pro z AMD Ryzen AI 9 HX 370. Wygląda obiecująco - tylko za jaką cenę?
Pierwsze wypusty z tym SoC mają wlutowaną pamięć - co samo w sobie nie jest złe, gdyby oferowali obok 32 GB także 64 GB - w X1 maja być znów gniazda SODIMM.
Ja mam tylko jedno pytanie w związku z tymi zintegrowanymi AI koprocesorami neuralnymi - jaki soft poza Teamsami, Copilotami i innym gunwem z MS to wykorzysta? Gry też pomijam, korzystają z jakichś opcji oferowanych przez najnowszy zintegrowany Radeon.
Może z czasem, gdy neural się jakoś ustandaryzuje, wejdą biblioteki API czy czego tam, to i "nasz" soft do zdjęć to zacznie wykorzystywać.
Na razie w cenie masz premię za nie za bardzo przydatną funkcjonalność.
Topaz AI chociażby - takie info z sieci mam " uses the Apple Neural Engine and also uses the AMD Ryzen AI neural processor"
Wind Mill
01-02-2025, 16:24
O, to by było elegancko. Ale, zobaczymy czy także dla mnie - ja mam DeNoise; z tego co googlnałem, to oni teraz się koncentrują na nowym sofcie (kombajn Photo AI) - i starsze traktują per noga. ;)
Odrobina "AMD Ryzen AI" jest także w Ryzen 7 8845HS, co to siedzi we wspomnianym na początku Beelink SER8.
DaVinci też korzysta z rdzeni AI, jakby co.
Topaz AI chociażby - takie info z sieci mam " uses the Apple Neural Engine and also uses the AMD Ryzen AI neural processor"
U mnie na SER8 (Ryzen 7 8845HS) w Topaz Photo trial podczas odszumiania mam 0% użycia NPU, korzysta tylko z GPU. Tak pokazuje windowsowy manager zadań.
U mnie na SER8 (Ryzen 7 8845HS) w Topaz Photo trial podczas odszumiania mam 0% użycia NPU, korzysta tylko z GPU. Tak pokazuje windowsowy manager zadań.
Zależy co ustawisz w konfiguracji Topaz'a. U mnie jest opcja wyboru pomiędzy CPU / GPU / NPU (jeżeli komputer posiada).
Druga sprawa jest taka, że czasami GPU jest szybsze od NPU,i u Ciebie może tak być.
paparapa
01-02-2025, 23:03
Chyba "najlepszym" testem jest mimo wszystko odszumianie w Lr.
Program podaje szacowany czas i można sprawdzić czy nie kłamie. :)
Zależy co ustawisz w konfiguracji Topaz'a. U mnie jest opcja wyboru pomiędzy CPU / GPU / NPU (jeżeli komputer posiada).
Hmmm, aż spojrzałem w ustawienia Topaza i...nie mam wyboru NPU:
85843
Ale windows 11 radośnie raportuje, że mam NPU
85844
85845
P.S. Da się jakoś ustawić wielkość obrazka w ramach [ ATTACH ]?
Hmmm, aż spojrzałem w ustawienia Topaza i...nie mam wyboru NPU:
No widzisz. Trudno mi się odnieść, nie znam oficjalnej listy NPU obsługiwanych przez Topaza, nawet nie wiem czy takowa istnieje.
Napisałbym do supportu w tej sprawie, masz już screenshot to im wyślij, zobaczymy co powiedzą - sam jestem ciekawy ;-)
PS. Ciekawe jest to że AMD na swojej stronie oficjalnie pisze o Topazie: https://www.amd.com/en/products/software/ryzen-ai-software.html
https://www.youtube.com/watch?v=IudlEiChedc
Wind Mill
04-02-2025, 00:19
Hmmm, aż spojrzałem w ustawienia Topaza i...nie mam wyboru NPU...
...PS. Ciekawe jest to że AMD na swojej stronie oficjalnie pisze o Topazie...
Może trza coś z AMD zainstalować, soft lub sterownik? Topaz świeży i płatny? Może wersja free jeśli niepłatny nie obsługuje, może aktualizacja tę opcje załapie?
Topaz trial v3.4.4, jak pisałem wcześniej. Sterowniki mam wszystkie od AMD, pokazywałem na screenach, że windows wyraźnie widzi NPU.
Dałem post na forum ichnim i dostałem odpowiedź w stylu "great idea for dev team", więc to wsparcie NPU to chyba dopiero powoli zaczynają dewelopować: https://community.topazlabs.com/t/additional-support-npu-ai-processing/87024/2
Topaz trial v3.4.4, jak pisałem wcześniej. Sterowniki mam wszystkie od AMD, pokazywałem na screenach, że windows wyraźnie widzi NPU.
Dałem post na forum ichnim i dostałem odpowiedź w stylu "great idea for dev team", więc to wsparcie NPU to chyba dopiero powoli zaczynają dewelopować: https://community.topazlabs.com/t/additional-support-npu-ai-processing/87024/2
To jeszcze wrzuć na to forum link do tego wideo: https://www.youtube.com/watch?v=IudlEiChedc
I ten screenshot z niego, gdzie ich szef działu AI zachwala jak procesory AMD z funkcją AI przyspieszają działanie ich oprogramowania. A to wideo ma już ponad rok. To co tu się kurde dzieje?
85892
Wind Mill
04-02-2025, 13:00
...To co tu się kurde dzieje?...
AI
Anonymous Indian.
Wind Mill
05-02-2025, 16:18
...potrafi się zawiesić na edycji w Lightroom, który zajmuje całość pamięci RAM i windows przestaje być komunikatywny; możliwe, że to sterowniki AMD...
R̶A̶M̶ m̶a̶s̶z̶ f̶a̶b̶r̶y̶c̶z̶n̶y̶ (̶3̶2̶G̶B̶)̶ c̶z̶y̶ z̶m̶i̶e̶n̶i̶a̶łe̶ś n̶a̶ w̶i̶ęk̶s̶z̶y̶?̶
Edyta: no przeca na screenshot z Menedżera zadań widać. :mrgreen:
Ile z tego na grafikę?
paparapa
05-02-2025, 17:44
Wydaje mi się że jakieś opcje masz: https://www.bee-link.com/products/beelink-ser9-ai-9-hx-370
Konfiguracja wydaje się być bardzo mocna jak na takiego malucha.
Porównanie wydajności pomiędzy M4 a tym cudem mogłoby być ciekawe.
Trochę poszperałem w temacie tych "kurdupli".
A zwłaszcza tego z linku i jest spora rzesza niezadowolonych klientów.
Dopóki nie ma obciążenia jest ok. Ale jak trzeba więcej mocy to jest gorąco i głośno. Ponoć.
Dodatkowo w różnym czasie po zakupie zaczynają pojawiać się zwiechy. Z krótkich robią się długie....
I wymiana na inną sztukę.
To mi przypomina już odległą czasowo przygodę z mini kompem Nuc.
Włączył mi się sygnał ostrzegawczy. Na razie wystarczy mi ten którego mam . Cenowo w sumie wychodzi porównywalnie.
Siadam w pierwszym rzędzie i patrzę co się będzie działo. :)
R̶A̶M̶ m̶a̶s̶z̶ f̶a̶b̶r̶y̶c̶z̶n̶y̶ (̶3̶2̶G̶B̶)̶ c̶z̶y̶ z̶m̶i̶e̶n̶i̶a̶łe̶ś n̶a̶ w̶i̶ęk̶s̶z̶y̶?̶
Edyta: no przeca na screenshot z Menedżera zadań widać. :mrgreen:
Ile z tego na grafikę?
Mam zamiar zmienić jedną 16GB na 32GB, aby w sumie mieć 48GB.
Jeżeli chodzi o przydział RAM dla GPU, to o dziwo najlepiej mi się sprawdza ustawienie "Auto". Zazwyczaj wtedy przydziela 384MB i zwiększa, jeżeli jest potrzeba. Dobrze to działa z LR.
Trochę poszperałem w temacie tych "kurdupli".
A zwłaszcza tego z linku i jest spora rzesza niezadowolonych klientów.
Dopóki nie ma obciążenia jest ok. Ale jak trzeba więcej mocy to jest gorąco i głośno. Ponoć.
Dodatkowo w różnym czasie po zakupie zaczynają pojawiać się zwiechy. Z krótkich robią się długie....
I wymiana na inną sztukę.
To mi przypomina już odległą czasowo przygodę z mini kompem Nuc.
Siadam w pierwszym rzędzie i patrzę co się będzie działo. :)
Ja też przed zakupem szperałem i też chciałem odpuścić. Ale potem stwierdziłem "raz kozie śmierć" i spróbuję :) Wybrałem firmę, która teoretycznie zadbała o dobrą budowę i chłodzenie sprzętu. Póki co jestem zaskoczony jak to jest chłodne pod obciążeniem, zaś mały tuning ustawień wentylatora zrobił ciszę. So far so good. Dziś bym brał model SER9 ze względu na większą moc wbudowanego radeona 890M.
Wind Mill
05-02-2025, 19:14
Mam zamiar zmienić jedną 16GB na 32GB, aby w sumie mieć 48GB....
A to będzie dobrze banglać? Coś mi się kołacze, że 2x to samo powinno być; ale mogę się mylić.
paparapa
05-02-2025, 20:08
Jeżeli chodzi o przydział RAM dla GPU, to o dziwo najlepiej mi się sprawdza ustawienie "Auto". Zazwyczaj wtedy przydziela 384MB i zwiększa, jeżeli jest potrzeba. Dobrze to działa z LR.
Ja też przed zakupem szperałem i też chciałem odpuścić. Ale potem stwierdziłem "raz kozie śmierć" i spróbuję :) Wybrałem firmę, która teoretycznie zadbała o dobrą budowę i chłodzenie sprzętu. Póki co jestem zaskoczony jak to jest chłodne pod obciążeniem, zaś mały tuning ustawień wentylatora zrobił ciszę. So far so good. Dziś bym brał model SER9 ze względu na większą moc wbudowanego radeona 890M.
To co, pochwalisz się jak szybko edszumia w LR ten twój ulubieniec?
Nie ma problemu, zapodaj proszę RAWa [emoji846]
paparapa
05-02-2025, 22:03
Nie ma problemu, zapodaj proszę RAWa [emoji846]
Aby było prościej proszę o odszumieniu RAWa z RAWków.
319340-Zabawa-w-RAWki-3-2025 (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319340-Zabawa-w-RAWki-3-2025)
Na jednym RAW-ie próbka będzie mało miarodajna. Proponuję zgromadzić co najmniej 10 i zapodać hurtem.;-)
cybulski
05-02-2025, 22:14
M4 24/512
odszumianie DXO HighQuality z NAS z exportem na dysk
NEF 2s (10 tych samych NEFów 19sek)
DNG 3s
Odszumianie DXO DeepPrime XD2s z NAS z exportem na dysk
NEF 7s (10 tych samych NEFów 58sek)
DNG 6s
Wiatrak nawet się nie ruszył.
paparapa
05-02-2025, 22:45
A u mnie w takiej samej konfiguracji w PureRaw 3 XD2 8sek.
cybulski
06-02-2025, 08:49
M4 24/512
odszumianie DXO HighQuality z NAS z exportem na dysk
NEF 2s (10 tych samych NEFów 19sek)
DNG 3s
Odszumianie DXO DeepPrime XD2s z NAS z exportem na dysk
NEF 7s (10 tych samych NEFów 58sek)
DNG 6s
Wiatrak nawet się nie ruszył.
Odszumianie na M4 w LR (tutaj nie ma podawanego dokładnego czasu odszumiania w LR a można tylko po czasie utworzenia plików się zorientować)
jeden NEF około minuta
pięć NEFów pierwszy powstał o 7.43 a ostatni 7.46 więc 3 minuty na 4 NEFy.
Czasy odszumiania więc w LR są zdecydowanie dłuższe niż w DXO na najwyższym odszumianiu. LR szacuje odszumianie jednego NEFa na 1 minutę a 5 NEFów na 5 minut.
cybulski
06-02-2025, 09:28
Jestem ciekawy jak te czasy wyglądają na takim mini pc. Czy to jest coś porównywalnego? DXO i LR.
paparapa
06-02-2025, 10:04
Odszumianie na M4 w LR (tutaj nie ma podawanego dokładnego czasu odszumiania w LR a można tylko po czasie utworzenia plików się zorientować)
jeden NEF około minuta
pięć NEFów pierwszy powstał o 7.43 a ostatni 7.46 więc 3 minuty na 4 NEFy.
Czasy odszumiania więc w LR są zdecydowanie dłuższe niż w DXO na najwyższym odszumianiu. LR szacuje odszumianie jednego NEFa na 1 minutę a 5 NEFów na 5 minut.
Jestem ciekawy jak te czasy wyglądają na takim mini pc. Czy to jest coś porównywalnego? DXO i LR.
W LR czasy szacowane są są generalnie dłuższe od faktycznych.
DxO jest wydajniejsze, a "bonusem" jest to że od razu aplikuje korekty obiektywów.
Mam nadzieję, że kolega którego prosiłem o przetestowanie berlinka poda wynik i będzie jasne jak procki AMD wykorzystują AI.
Oczywiście w jakimś przybliżeniu.
cybulski
06-02-2025, 10:07
W LR czasy szacowane są są generalnie dłuższe od faktycznych.
DxO jest wydajniejsze, a "bonusem" jest to że od razu aplikuje korekty obiektywów.
Mam nadzieję, że kolega którego prosiłem o przetestowanie berlinka poda wynik i będzie jasne jak procki AMD wykorzystują AI.
Oczywiście w jakimś przybliżeniu.
Tu też chyba ciężko porównać jak ma się odszumianie w LR do opcji w DXO.
Czy to bliżej tego podstawowego odszumiania HQ czy też bliżej DeepPrime w sensie jakości ?
Mnie tam się nie bardzo chciało w to wnikać na poziomie pikseli, na pewno są bardziej doświadczeni w takich porównaniach.
Wind Mill
06-02-2025, 10:09
Na moje 4 oczy czasy będą słabe, tam gdzie moc obliczeniowa AI ma znaczenie - z tego co googlnąłem RTX 4060 ma 242 AI TOPS, Ryzen 7 8845HS ma 16 NPU TOPS ( Beelink SER8 ) - zakładam, że to ten sam (porównywalny) parametr.
Jeszcze kwestia powyższego przykładu - jak soft wykorzystuje to co jest dostępne w krzemie.
To całe AI w tych AMD to jak wspomniałem wcześniej, Copiloty i inne MS gunwa.
paparapa
06-02-2025, 10:22
Na moje 4 oczy czasy będą słabe, tam gdzie moc obliczeniowa AI ma znaczenie - z tego co googlnąłem RTX 4060 ma 242 AI TOPS, Ryzen 7 8845HS ma 16 NPU TOPS ( Beelink SER8 ) - zakładam, że to ten sam (porównywalny) parametr.
Jeszcze kwestia powyższego przykładu - jak soft wykorzystuje to co jest dostępne w krzemie.
To całe AI w tych AMD to jak wspomniałem wcześniej, Copiloty i inne MS gunwa.
Też mam takie obawy. Coś nikt się za bardzo nie chwali w necie jaki jest szybki w temacie który nas interesuje. :)
Tu też chyba ciężko porównać jak ma się odszumianie w LR do opcji w DXO.
Czy to bliżej tego podstawowego odszumiania HQ czy też bliżej DeepPrime w sensie jakości ?
Mnie tam się nie bardzo chciało w to wnikać na poziomie pikseli, na pewno są bardziej doświadczeni w takich porównaniach.
To inne programy i inne podejście do tematu.
Różnice jak dla mnie właściwie pomijalna. Można dostrzec jak komuś się nudzi jakieś różnice... Tylko po co? :)
DxO ma dla mnie tą zaletę że mogę kilka zdjęć np z karty pamięci przepuścić przez niego a on załatwi import do Lr czy innego programu.
.
cybulski
06-02-2025, 10:26
DxO ma dla mnie tą zaletę że mogę kilka zdjęć np z karty pamięci przepuścić przez niego a on załatwi import do Lr czy innego programu.
.
Jak to robisz ?
Jak mierzycie czasy? Stoperem w ręku czy może LR gdzieś to podaje?
Jak ustawić siłę odszumiania w LR (denoise amount) - na 50?
cybulski
06-02-2025, 10:29
Jak mierzycie czasy? Stoperem w ręku czy może LR gdzieś to podaje?
Jak ustawić siłę odszumiania w LR (denoise amount) - na 50?
Zrób na standardzie żeby było cokolwiek wiadomo.
Jak zrobisz np 5 takich samych nefów to po czasie pierwszego i ostatniego odszumionego da się mniej więcej dojść ile zajęło odszumienie 4 nefów, to nie apteka.
DSC_2056.dng oraz DSC_2056.NEF z wątku https://forum.nikoniarze.pl/threads/319340-Zabawa-w-RAWki-3-2025
Denoise amount = 50
LR Classic v14.1.1
Pojedyncza sztuka:
DNG - około 45 sek
NEF - około 45 sek
Wentylator wskoczył na niskie obroty, CPU się nudzi, NPU się nudzi, za to GPU na 100% pracowało.
Zaraz uruchomię test na 10 takich samych DNG i zapodam wyniki...
Dla 10 szt tych samych NEF jest to czas około 7m10s.
cybulski
06-02-2025, 12:53
Czyli widać że LR to ryba czy na windows czy na macu, jeden pies. Nic nie jest w stanie mu pomóc :D
A może ktoś podać wynik dla takiego RTX 40xx czy 30xx?
Ciekawy jestem, czy dużo to moje pudełeczko odstaje :)
paparapa
06-02-2025, 13:21
Jak to robisz ?
PureRaw 3 ma taką opcję że wykonuje eksportu. A Lr łaskawie otwiera okno importu i folia jest w Lr do dalszej zabawy.
Zresztą PR 3 może chyba działać jako wtyczka. Nie za bardzo pamiętam. :)
Dziękuję bardzo.
Czyli ca. jak M4 tylko bez efektów "wiatrakowych".
Ciekawe czy będzie stabilnie w czasie się zachowywał . Czy może wylezą stare kaprysy "windziarza" i zacznie się czkawka.
Czyli widać że LR to ryba czy na windows czy na macu, jeden pies. Nic nie jest w stanie mu pomóc :D
Gruntowne sprzątanie w kodzie. Ale komu by się chciało skoro nowe maszyny to jako tako ogarniają.
A po drugie mogą w ten sposób wygenerować nowe problemy.
Wolą walczyć z ty co znają, niż tym co może przyjść. :)
Ale jest opcja, że robi swoją robotę 10 razy dokładniej
Niestety nie mogę ci pomóc bo mój blaszak ulega powolnemu rozkładowi...
Znaczy rozbieraniu. :)
Proszę bardzo. Twój test zapuszczony na 4090.
DSC_2056.dng oraz DSC_2056.NEF z wątku https://forum.nikoniarze.pl/threads/319340-Zabawa-w-RAWki-3-2025
Denoise amount = 50
LR Classic v14.1.1
Pojedyncza sztuka:
DNG - około 45 sek
NEF - około 45 sek
.
U mnie poniżej 4 sekund na zdjęcie.
U mnie 29 sekund na całość.
Ale jest opcja, że robi swoją robotę 10 razy dokładniej
Skłaniałbym się bardziej ku temu właśnie. Z tym że stosunek czasu do dokładności jest tu raczej logarytmiczny a nie liniowy.
Ja bym powiedział że robi swoją robotę 2 razy dokładniej i to zajmuje te 10 razy więcej czasu.
Wind Mill
06-02-2025, 14:55
No nie, jak już powyżej napisano - z konkretną GPU to śmiga. ;)
cybulski
06-02-2025, 15:11
No nie, jak już powyżej napisano - z konkretną GPU to śmiga. ;)
strzelanie do wróbla wymaga armaty tak to mniej więcej widzę w przypadku LR.
Wind Mill
06-02-2025, 15:17
Nie, no oczywiście, 45 sekund vs 4 sekundy nie robi żadnej różnicy.
Szczególnie jak masz kilkaset...tysiąc zdjęć z jednej sesji (na przykład strzelanych z interwałometrem) do odszumienia.
:)
Tu jest fajny wątek:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/315042-Odszumianie-AI-w-PS-i-LR
cybulski
06-02-2025, 15:23
Muszą jeszcze popracować nad oprogramowaniem aby zbliżyć się do DXO z tymi czasami. Skoro jeden program robi to szybko a drugi się wlecze (M4). Wieczorem to sobie nawet sprawdzę jak jest z tą jakością odszumiania na różnych opcjach DXO vs LR, czy LR robi coś faktycznie lepiej, w necie piszą, że niekoniecznie.
Najwięcej na raz export odszumianie robiłem 500 rawów w DXO, normalnie działając na innym programie równolegle. W LR sobie tego nie wyobrażam na sprzęcie który mam.
Nie, no oczywiście, 45 sekund vs 4 sekundy nie robi żadnej różnicy.
Szczególnie jak masz kilkaset...tysiąc zdjęć z jednej sesji (na przykład strzelanych z interwałometrem) do odszumienia. Oczywiście różnica jest drastyczna. Tylko że w tym przypadku otrzymujesz 3 komputery (SER8) w cenie samej karty graficznej. To nie są zawody - chodzi o to, by dopasować sprzęt pod swoje potrzeby, dlatego bardzo dobrze, że pojawiło się takie zestawienie, wnioski każdy wyciągnie sam.
cybulski
06-02-2025, 20:45
To co dodatkowo dla mnie jest niewygodne, (LR nie używam) a wyszło mi to przy teście szybkości odszumiania, odszumianie z AI w LR generuje osobnego rawa DNG, więc wynikowo są dwa pierwotny i odszumiony.
Rozumiem, że komuś zapewne jest to potrzebne, ale dla mnie jako użytkownika DXO jest to mega dziwne rozwiązanie.
Jesli dłubię w rawie w DXO, mam ustawiony tryb odszumiania to wynikowy plik wybieram dowolnie, czy to jpg, tiff czy dng z całą edycją (czy też tylko np dng z odszumianiem i korekcją optyczną jako opcja)
No nie wiem, co podejście do tego LR to mnie odrzuca od tego programu, chyba że czegoś nie umiem ustawić :D
paparapa
06-02-2025, 20:54
To co dodatkowo dla mnie jest niewygodne, (LR nie używam) a wyszło mi to przy teście szybkości odszumiania, odszumianie z AI w LR generuje osobnego rawa DNG, więc wynikowo są dwa pierwotny i odszumiony.
Rozumiem, że komuś zapewne jest to potrzebne, ale dla mnie jako użytkownika DXO jest to mega dziwne rozwiązanie.
Jesli dłubię w rawie w DXO, mam ustawiony tryb odszumiania to wynikowy plik wybieram dowolnie, czy to jpg, tiff czy dng z całą edycją (czy też tylko np dng z odszumianiem i korekcją optyczną jako opcja)
No nie wiem, co podejście do tego LR to mnie odrzuca od tego programu, chyba że czegoś nie umiem ustawić :D
Lr zakłada buduje strukturę katalogów. I "musi" pokazać znajdujące się w nim oryginał i efekt działania "denoisera".
W DxO nie musisz chyba importować zdjęcia. Można wziąć dowolną fotkę bez importu. I dlatego pokazuje tylko ten wynikowy plik.
Mnie bardziej wkurza import zdjęć do Lr czy C1.
cybulski
06-02-2025, 20:58
Lr zakłada buduje strukturę katalogów. I "musi" pokazać znajdujące się w nim oryginał i efekt działania "denoisera".
W DxO nie musisz chyba importować zdjęcia. Można wziąć dowolną fotkę bez importu. I dlatego pokazuje tylko ten wynikowy plik.
Mnie bardziej wkurza import zdjęć do Lr czy C1.
Nie no import to dla mnie porażka, zupełnie tego nie rozumiem po co to.
Te wszystkie kroki tylko wydłużają i komplikują proces - importy, drugie odszumione rawy, jakaś baza, więcej zabawy w program niż pracy z fotami.
A przypadkiem LR ten cloud'owy to nie pracuje bezpośrednio na folderach/plikach?
Tylko że w tym przypadku otrzymujesz 3 komputery (SER8) w cenie samej karty graficznej. To nie są zawody - chodzi o to, by dopasować sprzęt pod swoje potrzeby, dlatego bardzo dobrze, że pojawiło się takie zestawienie, wnioski każdy wyciągnie sam.
Dokładnie o to chodzi. Ja 99% czasu na tym komputerze pracuję w zupełnie innym fachu niż foto/video. Wystarcza mi wtedy połowa wydajności CPU (2-3 rdzenie) w zupełności, zaś GPU byleby uciągnęło obraz na 2 monitory: 4K+2K. Ale przychodzi dzień, że zrobię parę zdjęć moim dzieciom (w zasadzie to nawet dwie drużyny piłkarskie młodzieżowe) i potrzebuję w miarę sprawnej obróbki w LR czy podobnym. I to GPU w maleństwie wtedy zapewnia tą sprawność przy obróbce 10-20 zdjęć :) Idealny stosunek koszt/możliwości dla mnie.
Gdybym siedział w foto więcej, to bym zdecydowanie poszedł w Mac Mini czy PC+GPU z prawdziwego zdarzenia.
Wind Mill
06-02-2025, 21:57
rufik Michu
Zapomniałem o jeszcze jedną rzecz zapytać. Windows w Beelinku jest legitny?
Bo u niektórych chińczyków z tym różnie jest, system zainstalowany ale klucz trza se dokupić u gejtsów.
Co też może nie być aż takie złe, bo razem z Win dostajesz wgrane sterowniki, z dostępem do których u majfriendów różnie bywa. ;)
Dokupujesz w MS klucz i jest lege artis.
Z chinolami trza uważać - takie Ace Magic jak wiadomo z doniesień do Win dodaje spyware. ;)
Windows jest legalny, nic nie dokupowałem, bez problemu dodałem Beelinka do swojego konta Microsoft.
Tak, legalny, aktywuje się bez problemów.
Ja poprosiłem na forum o klucz (bo w BIOS nie jest zapisany) i dostałem bez problemów - zrobiłem pełny reinstall od zera, takie zboczenie zawodowe [emoji846]
Sterowniki ze strony AMD, jak brakowało to że strony Beelink.
Witam
[QUOTE=Wind Mill;4325963]A to będzie dobrze banglać? Coś mi się kołacze, że 2x to samo powinno być; ale mogę się mylić.
Masz rację.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dual_channel
Mimo, że pamięci będzie więcej, to taki podział pamięci nie spowoduje szybszej pracy komputera. Wręcz odwrotnie.
PozdrawiaM.
Ciekaw jestem, czy któyś z producentów MiniPC użyje nowego procesora AMD Ryzen 9 Ai Max+ 395. Wyniki wyglądają bardzo obiecująco, nie wiadomo niestety, co z ewentualną ceną.
https://www.notebookcheck.pl/Analiza-AMD-Ryzen-AI-Max-395-Strix-Halo-ma-konkurowac-z-Apple-M4-Pro-Max-z-16-rdzeniami-Zen-5-i-iGPU-na-rowni-z-laptopem-RTX-4070.964053.0.html
Hm, przypuszczam, że właściwym pytaniem jest nie "czy" a "kiedy". ;)
Wind Mill
19-02-2025, 22:51
Tez sobie nieśmiało pomyślałem, zanim się na coś zdecyduję, to Strix Halo się pojawi w mini OC i problem decyzyjny będzie z głowy. :mrgreen:
Mam też nadzieję, że jak już wejdzie i jeśli z wlutowanym RAM to będzie opcja 64GB. ;)
Wind Mill
21-02-2025, 13:28
Ciekaw jestem, czy któyś z producentów MiniPC użyje nowego procesora AMD Ryzen 9 Ai Max+ 395...
Nie typowe mini PC, ale małe: HP Z2 G1a
Tu piszą od 1299 USD, wiosną. Od, czyli najsłąbszy Ryzen AI Max PRO 380 z Radeon 8040S ino nie piszą ile ramu (64?).
https://liliputing.com/hp-z2-mini-g1a-is-a-workstation-class-mini-pc-with-amd-strix-halo-and-up-to-96gb-graphics-memory/
Hm, przypuszczam, że właściwym pytaniem jest nie "czy" a "kiedy". ;)
Strach się bać zadawać pytanie: po ile? ;)
Wind Mill
21-02-2025, 22:21
I typowe mini PC w zapowiedzi i w wycieku:
https://www.gmktec.com/blog/gmktec-a-global-leader-in-ai-mini-pcs-unveils-the-amd-ryzen-ai-max-395
https://www.notebookcheck.net/AMD-Strix-Halo-powered-Asus-mini-PC-spotted-online.953595.0.html
paparapa
22-02-2025, 10:32
Jestem ciekaw w jakim kierunku to pójdzie. Ten dwu kilowy "potworek" wygląda ciekawie.
Wind Mill
26-02-2025, 15:24
...Strach się bać zadawać pytanie: po ile? ;)
Tez sobie nieśmiało pomyślałem, zanim się na coś zdecyduję, to Strix Halo się pojawi w mini OC i problem decyzyjny będzie z głowy. ...
Może jednak lepiej nie czekać? :mrgreen: I brać GMKTec EVO-X1, jest dostępny z 64GB / 1TB? Jak dobrze kojarzę, to GhostKeyboard na jutubie podkręcił w nim LPDDR5X'a do 8000 (z 7500) i banglało.
"...Pierwszy zestaw posiada układ AMD Ryzen AI Max 385 (8C/16T Zen 5) oraz 32 GB RAM LPDDR5X-8000. Drugi wariant zakłada wybór procesora AMD Ryzen AI Max+ 395 (16C/32T Zen 5) oraz 64 GB RAM LPDDR5X-8000, natomiast trzeci ma ten sam układ Strix Halo, ale sparowany ze 128 GB pamięci. Ich podstawowe ceny wynoszą odpowiednio 5749 złotych, 8359 złotych oraz 10 479 złotych..."
https://www.purepc.pl/framework-desktop-niewielki-zestaw-komputerowy-z-procesorami-amd-ryzen-ai-max-395-oraz-ryzen-ai-max-385
Wprawdzie to dość nietypowa, specyficznie konfigurowalna maszynka, za co się płaci; ale owa składanie klocków chyba aż tak zeny by nie windowało? ;)
paparapa
26-02-2025, 21:26
Może jednak lepiej nie czekać? :mrgreen: I brać GMKTec EVO-X1, jest dostępny z 64GB / 1TB? Jak dobrze kojarzę, to GhostKeyboard na jutubie podkręcił w nim LPDDR5X'a do 8000 (z 7500) i banglało.
"...Pierwszy zestaw posiada układ AMD Ryzen AI Max 385 (8C/16T Zen 5) oraz 32 GB RAM LPDDR5X-8000. Drugi wariant zakłada wybór procesora AMD Ryzen AI Max+ 395 (16C/32T Zen 5) oraz 64 GB RAM LPDDR5X-8000, natomiast trzeci ma ten sam układ Strix Halo, ale sparowany ze 128 GB pamięci. Ich podstawowe ceny wynoszą odpowiednio 5749 złotych, 8359 złotych oraz 10 479 złotych..."
https://www.purepc.pl/framework-desktop-niewielki-zestaw-komputerowy-z-procesorami-amd-ryzen-ai-max-395-oraz-ryzen-ai-max-385
Wprawdzie to dość nietypowa, specyficznie konfigurowalna maszynka, za co się płaci; ale owa składanie klocków chyba aż tak zeny by nie windowało? ;)
GMKTec EVO-X1 nie wygląda źle.
Można podłączyć zewnętrzna grafikę. A to może dodać mu skrzydeł. :)
paparapa
17-03-2025, 00:41
I co, namyśliłeś się z tym "maluchem"?
Wind Mill
17-03-2025, 01:42
Na razie czekam na premierę (i cenę) czegoś na Max+ 395. EVO-X2 na przykład, druga połowa maja.
paparapa
17-03-2025, 10:16
To już za chwilę. Jestem ciekaw jak to zadziała.
Wind Mill
17-03-2025, 11:20
Mam nadzieję, że zbytnio nie skoncentrują się na "mini" - 140W TDP wymaga co nieco do chłodzenia. ;)
Wind Mill
18-03-2025, 17:47
Może pece z autografem pani prezes AMD? :mrgreen:
86722
https://www.gmktec.com/blog/%F0%9F%8E%89amd-ceo-dr-lisa-sus-autograph?spm=..article_abd2d686-f922-4b92-9e22-aa6c1f5bcaef.article_1.1
Tu trochę większe obrazki:
https://videocardz.com/newz/gmktec-evo-x2-mini-pc-with-amd-ryzen-ai-max-395-strix-halo-apu-officially-presented
Co mi się nie podoba:
- zapewne cena (z tym trza poczekać do premiery 18 maja) :mrgreen:
- wygląd - X1 ładniejszy na obrazkach; za tym że to może być dopiero prototyp a nie jednostka z masowej produkcji
Co mi się podoba:
- gniazdo kart SD
- przycisk trybu wentylatora (czyli wydajności / mocy zapewne)
- nie starali się na siłę upchać w format 4x4 cala
To co ETA PRIME miał w rękach (prototyp) (https://www.youtube.com/watch?v=xo9T8SlBUaI) wygląda z lekka inaczej (sądząc po alokacji portów chociażby):
86723
Wind Mill
30-03-2025, 01:26
Równowartość 2 066 USD, od 7 kwietnia przedsprzedaż w Chinach.
Z VAT koło 10 000 PLN. :shock:
Y yy yyy, to może wersję z 64 GB RAM? :mrgreen:
https://www.technetbooks.com/2025/03/gmktec-evo-x2-mini-pc-ryzen-ai-max-395.html
Na osłodę, śrebrna wersja chyba lepiej wygląda (na obrazku) od złotej? ;)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgcYDixTIs0iE0RDXMoQLH_9gMHOWbzHR_AlDUlBpssh 0OjQv2g13uJBXCo3cDCr2y0VwO9ZeZsWip-B0ebUqFekZDI2fmumMnmStNjRSnkEZ4fDaggjOKG3Aqu0cTLFT _oJqhcU64TkJZ98lU4fm8cF9k79pYry3UXWZxlXv5T6N3OFswr oKxKkJqDF83/s388/2.jpg
Wind Mill
30-05-2025, 15:42
A może Ryzen AI Max+ 395 od HP?
Tylko niecałe 16 000 zł za 64GB + 2TB. :mrgreen:
https://www.kaufland.pl/product/534600428/
GMKtec oferuje kompa z tym procesorem za 5.700PLN, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by kupować u germańskiego oprawcy.
Przy okazji - Beelink wypuścił podstawkę pod Maca mini z jednym lub dwoma dyskami:
https://www.bee-link.com/products/beelink-mate-mini-dock
Wind Mill
30-05-2025, 22:13
Ja wolałem nieco dopłacić i mieć spokój z celnikami / agencjami celnymi (VAT) - gdyby jeszcze to dupełko miało gdzieś dodatkowo polegiwać, to bym się zeźlił. ;)
64 GB RAM / 1 TB SSD:
88233
I tak towar zapewne ruszał z Shenzen.
Jeśli ktoś chce się pośmiać, to polecam lekturę; obrazki "robią wrażenie". :mrgreen:
https://www.gmktec.com/blog/evo-x2-shipping-update-compensation-plan?spm=..blog_66eab61a-6786-4f9b-8d91-d3355ad5c25f.blog_1.1&spm_prev=..index.footer_1.1
88232
To jest najdurniejszy zakup, jaki w życiu wykonałem; durność szczególna w tej branży.
Preorder (na ostatnią chwilę) z ceną niższą o 100 EUR ustrojstwa, którego jeszcze nikt nie miał w ręku. :mrgreen:
Nie tylko producent komputerka (a wpierw płyty głównej - to samo MoBo występuje w kliku innych wynalazkach) mógł dać ciała (nieco dał, o czym później), ale także owe AMD może mieć nieznane jeszcze przypadłości.
Cóż, dokonałem na sobie samym incepcji, i trza było zaspokoić chcicę. :mrgreen:
Nieco większe od MiniPC, za to mniejsze od typowego SFF.
88234
88235
88236
88237
Na obrazkach powyżej sobie leży, ale robocza pozycja to na stojąco. Kłaść można albo do góry nogami (wlot powietrza dla chłodzenia SoC'a będzie wtedy u góry) albo na jakichś wysmerfowanych dystansach, i wtedy dwie farelki zasysają powietrze od dołu.
88238
88239
Spodziewałem się sporej cegły, ale zasilacz jest całkiem zgrabny. Zasługa "technologii GaAs".
88240
88241
Nie byłbym sobą, gdybym na chwilę nie odłożył obowiązków służbowych, i nie zajrzał do środka dupełka.
Podstawa to zmierzyć przedział na SSD, musiałem się tez przekonać czy dobrze z dotychczas dostępnych materiałów video wnoszę, iż ten 120mm wentylator to tylko RGB świecidełko, bo w tej konstrukcji to nie ma on szans czegokolwiek chłodzić. :mrgreen:
Radiatory do SSD już zamówione. ;)
88244
88242
I największa słabość - wcześniej wspomniane dwie małe chińskie farelki:
88243
Z pierwszych doniesień - układ chłodzenia jest zbyt słaby na cichą pracę przy pełnej wydajności. Jeszcze nie odpaliłem ustrojstwa, więc nie wiem jak to głośno będzie.
Niektórym się bardziej grzeje innym mniej, może kwestia aplikacji pasty termoprzewodzącej, jak podejrzewają ludkowie.
Framework na przykład zastosował znacznie większy radiator z jednym wentylatorem 120mm - ale to preorder z dostawą w 3-im kwartale no i większy gabaryt. Coś za coś. ;)
Co do naszej konstrukcji - jestem pod wrażeniem jej nie do końca przemyślenia.
Żeby się dostać do owego 120mm wentylatora (niby od SSD), należy rozbebeszyć całe ustrojstwo. :mrgreen:
Odkleić taśmy od farelek, odkręcić wentylatorki, zdemontować radiator (tak tak, będzie trza go wyczyścić z pasty i termo padów, takoż SoC, RAM i obwody zasilania), odkręcić od chassis płytę główną i dopiero mamy dostęp do wentylatora.
WTF? :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=HMTy3jQc39A
No i fakt że łopatki wentylatora w praktyce mielą powietrze w miejscu, nie mogę z tego. :)
Pierwszą myślą było zamówić sobie własną custom made pokrywę, z wlotem na wysokości SSD i wylotem na wentylatorze; wtedy trza zaślepić wszystkie fabryczne otworki w czarnym chassis.
Kosztowne DYI. :mrgreen:
Wind Mill
25-09-2025, 03:47
...a trzecia grupa rabinów mówi, że to jeden pies.
Szybszy procek i grafika, szybszy RAM, NVMe zamiast SATA....
Nie wiem czy to CPU, czy to GPU, czy to RAM, ale różnicę widać. Znaczy się, człowiek nie zdążył zobaczyć. :mrgreen:
Było (oprócz Topaza także konfig zabytkowego laktoka):
90572
Jest:
90573
Odszumiane przycięte do 15MPix zdjęcie z Z50.
Prawie 3 minuty vs około 2 sekund. :shock:
paparapa
25-09-2025, 12:51
To tylko pogratulować. :)
A jak wygląda to pod względem szumu wentylatorów?
Jak bardzo słychać i czy ich praca jest jednostajna czy zmienna w czasie.
Czy krótkie zapotrzebowanie na móc rozkręca momentalnie wentylatory?
Wind Mill
25-09-2025, 13:52
W tym akurat modelu i egzemplarzu to kiepsko wygląda, szczególnie iż dupełko stoi obok monitora. A tak naprawdę póki co obok i przed monitorem, jeszcze nie w docelowym miejscu tylko prowizorycznie po lewo od mouse pada. Czyli tuż pod uchem można rzec. ;)
O tyle znośne, że charakter szumu jest akceptowalny, ale jego natężenie w szczycie i fluktuacje już mnie z lekka drażnią. Do tego potrafi się odpalać bez specjalnego obciążenia z mojej strony (może załapałem minera? ;) )
Stąd na tapecie jest wymiana chłodzenia (i związana z tym wymiana obudowy). Pewnie na greckie kalendy się zadzieją, daleko mam obecnie do DIY.
Gdybym kupował w tej chwili, to z tym Ryzenem 395 Max+ brałbym albo Beelinka (póki co tylko 128GB RAM, 2000USD bez groszy) albo płytę od Framework.
Oba rozwiązania jak dla mnie mają pewną wadę - od frontu tylko USB-C 10 Gbps, 40 GB tylko od zaplecza. Może do przeżycia z jakimś hubem USB-C 4, ale to znów coś się pląta po biurku. ;)
Za to Beelink ma 2 RJki i to 10 G, Framework jedną za to 5 GBps.
Beelink ma lepiej pomyślane chłodzenie, mimo zastosowania "farelek"; u siebie chcąc użyć w pionie VC (komory parowej) musiałbym ją mieć customizowaną - nie wiem czy ktokolwiek na świecie takie rzeczy w rozsądnych pieniądzach robi dla osób fizycznych.
Standardowe VC do rozstawu mocowania coolera 75x75mm mógłbym użyć, gdyby dupełko lezało, ale wtedy wszystkie opisy gniazd były by do góry nogami. :mrgreen:
paparapa
26-09-2025, 12:16
W tym akurat modelu i egzemplarzu to kiepsko wygląda, szczególnie iż dupełko stoi obok monitora. A tak naprawdę póki co obok i przed monitorem, jeszcze nie w docelowym miejscu tylko prowizorycznie po lewo od mouse pada. Czyli tuż pod uchem można rzec. ;)
O tyle znośne, że charakter szumu jest akceptowalny, ale jego natężenie w szczycie i fluktuacje już mnie z lekka drażnią. Do tego potrafi się odpalać bez specjalnego obciążenia z mojej strony (może załapałem minera? ;) )
Stąd na tapecie jest wymiana chłodzenia (i związana z tym wymiana obudowy). Pewnie na greckie kalendy się zadzieją, daleko mam obecnie do DIY.
Gdybym kupował w tej chwili, to z tym Ryzenem 395 Max+ brałbym albo Beelinka (póki co tylko 128GB RAM, 2000USD bez groszy) albo płytę od Framework.
Oba rozwiązania jak dla mnie mają pewną wadę - od frontu tylko USB-C 10 Gbps, 40 GB tylko od zaplecza. Może do przeżycia z jakimś hubem USB-C 4, ale to znów coś się pląta po biurku. ;)
Za to Beelink ma 2 RJki i to 10 G, Framework jedną za to 5 GBps.
Beelink ma lepiej pomyślane chłodzenie, mimo zastosowania "farelek"; u siebie chcąc użyć w pionie VC (komory parowej) musiałbym ją mieć customizowaną - nie wiem czy ktokolwiek na świecie takie rzeczy w rozsądnych pieniądzach robi dla osób fizycznych.
Standardowe VC do rozstawu mocowania coolera 75x75mm mógłbym użyć, gdyby dupełko lezało, ale wtedy wszystkie opisy gniazd były by do góry nogami. :mrgreen:
Tego się spodziewałem. Miałem kiedyś małe mini PC w którym wentylatory wyły jak szalone do momentu aż biedaczysko wyzionęło ducha. :)
Teraz podchodzę dość sceptycznie do takich konstrukcji. Nie mówię, że to złe rozwiązanie, ale.... :)
W wypadku Twojego kompa w oczy rzuca się, że priorytetem nie było odprowadzanie ciepła, a możliwość zastosowania uniwersalnej płyty głównej.
Ja chciałbym taki "wynalazek" z radiatorami umieszczonymi na boku konstrukcji w pionowym ułożeniu znacznie poprawiającym efektywność chłodzenia.
Konstrukcja mogłoby być nawet w formacie pionowym. Nie widzę sensu "wbijania' się w nowego mini kompa który właściwie jest obliczeniowo
odpowiednikiem mojego blaszaka.
Zwłaszcza od czasu kiedy kupiłem maca M4.
Nie jestem wielbicielem macowa. Ale cisza jaką mam teraz na moim stanowisku pracy jest bezcenna. Nie mam ochoty więcej męczyć się z hałasem systemu chłodzenia modulowanym obciążeniem.
Nawet za cenę trochę mniejszej wydajności.
Zresztą widzę, że aplikacje na macowa i windowsa nie pracują jednakowo. Często te pierwsze działają płynniej.
Dodatkowym problemem jest to, że ledwo odpaliłeś tego kompa już chodzą Ci po głowie myśli co w nim przerobić i jak go usprawnić...
Z mojego punktu widzenia to nie do przyjęcia. Z racji czasowej ale też i finansowej.
Po roku "makowania" jedyną rzeczą nad jaką się zastanawiałem jest zwiększenie pojemności dysku ssd.
Ale to szukanie dziury w całym.
Gdy nie używam edytorów wymagających importu zdjęć. Dysk 512 GB całkowicie mi wystarcza.
Zdjęcia "trzymam" na dyskach ssd w zewnętrznym hubie zapewniającym transfer identyczny z wewnętrznym dyskiem.
Więc na razie przyglądam się i kibicuję.
Może wspomniane problemy zostaną rozwiązane i wrócę na łono jedynego słusznego systemu. :)
.
Wind Mill
29-09-2025, 00:12
...Dodatkowym problemem jest to, że ledwo odpaliłeś tego kompa już chodzą Ci po głowie myśli co w nim przerobić i jak go usprawnić...
To nie tak - myśli pojawiły się jeszcze zanim dostałem to w ręce, nie mówiąc o odpaleniu. :mrgreen:
Pierwsze relacje użytkowników plus filmik z demontażu, jeszcze zanim komp do mnie dotarł, takie myśli wzbudziły.
Z tej między innymi przyczyny dupełko przez dwa miesiące się kurzyło; po co je instalować skoro ma iść do przeróbki? ;)
Do tego przez ten czas nie miałem istotnych potrzeb "obliczeniowych", plus niechęć do dłubania w sofcie (instalacje) kolejnego kompa - takoż Evo se leżakowało.
Ale, pod koniec sierpnia miałem potrzebę obrazowania AI, to i komputerek trza był odpalić.
...Może...wrócę na łono jedynego słusznego systemu. :) .
P...e gejtsy! :mrgreen:
Dopiero co pisałem że z hałasem nie jest najgorzej, a tu masz; od wczoraj wieczorem w iddle diabelstwo zaczęło hałasować, w sensie że zaczęło być je słychać.
Na wykresie w Task Manager widać iż NPU robi na 30...60%, czego wcześniej nigdy nie widziałem, do tego nieco RAM (to akurat mnie nie bolało, póki co dużo go mam) i jeszcze dziś nieco dyskiem mielił.
No tu już mnie zdrzaźniło.
I teraz najlepsze - p...e gejtsy: Copiloty i inne ejaje, certyfikowane komputery z NPU o jakiejś minimalnej ilości TOPS'ów potrzebnej do uzyskania certyfikatu COPILOT - a w Task Manager nie widać jakie procesy używają NPU!!! :mrgreen:
Widać CPU, można se włączyć by było widać GPU - ale NPU ni chu chu! Po innych objawach (RAM, dysk, GPU) wyszło iż to WorkloadsSessionHost.exe w liczbie bardzo mnogiej.
Z tego co wygooglałem, najgorzej mieli ludki z laptopami na bateriach - cholerstwo robi Mikroszit jeden wie co, nic co użytkownikowi do szczęścia nie jest potrzebne, ale energię z baterii ciągnęło.
Gdy wydawało mi się, że jestem bliski ubicia cholery (edycja rejestru - co ciekawe, u mnie właściwych do tego pozycji w rejestrze nie było) - cholera sama zgasła, w sensie że przestała żreć; bo na liście procesów widnieje.
Co ciekawe (jak donoszą wyniki googlania), problem pojawia tylko na kompach z rdzeniami NPU po którejś z ostatnich aktualizacji Winzgrozy. :mrgreen:
Wind Mill
21-04-2026, 07:51
...A jak wygląda to pod względem szumu wentylatorów?...
Z Noctua NF-A12x25 G2 PWM bardzo zacnie - znaczy się póki co brzmi zacnie, bo wygląda wcale, że nie wygląda :mrgreen: - ale to tylko szkic, proof of concept.
Oczywiście właściwym i docelowym konceptem jest wymiana coolera, ale po drodze, skoro i tak zanabyłem do niego Noctuę, to co szkodzi spróbować jak to działa z chińskim coolerem i z premium fanem? ;)
Obrazki chyba samo objaśniające. "Pomiar" głośności to Decibel X na Samsungu - nie chodziło o dokładne bezwzględne wartości, a o złapanie różnic.
Edyta: pomiar głośności z odległości 50cm; czyli niemal bliskie pole, ale także niewiele mniej niż dystans do mini PC na biurku.
95303
--
95304
--
95305
--
95306
--
95307
--
95308
--