PDA

Zobacz pełną wersję : Bezlustro DJI, L-mount i sprawa chińska.

OjTam
29-01-2025, 14:44
Wracając jeszcze do konieczności dogadywania się z Leicą.
Jeśli to prawda, to:
1. źle to wróży LMA (choć w sumie Leicę rozumiem, jakby nie było, to ich bagnet);
2. ploty na temat bezlustra DJI z własnym bagnetem nagle sporo sensu nabierają...

MstrG
29-01-2025, 14:58
Wracając jeszcze do konieczności dogadywania się z Leicą.
Jeśli to prawda, to:
1. źle to wróży LMA (choć w sumie Leicę rozumiem, jakby nie było, to ich bagnet);
2. ploty na temat bezlustra DJI z własnym bagnetem nagle sporo sensu nabierają...

Dziwnie to wygląda. Sigma robi obiektywy na inne bagnety. Jak DJI zrobi ML z własnym mocowaniem będąc LMA zrobi się jeszcze dziwniej. W tym wszystkim tylko Panasonica szkoda.

OjTam
29-01-2025, 15:00
DJI ich wykupi, problem rozwiązany.

PS. Właściwie DJI już ma swój bagnet. Nazywa się to DJI DL-mount, kryje pełną klatkę, jest dostępne na ich dronach i kamerkach gimbalowych.

MstrG
29-01-2025, 15:05
DJI ich wykupi, problem rozwiązany.

Myślisz, że po to przystąpili do LMA, aby zrobić podkład pod wykupienie? A na to Leica drobnym druczkiem dopisze, że DJI w korpusach wykorzystujących patenty Panasonica przez 10 lat będzie musiał używać ich bagnetu płacąc spore tantiemy :P

OjTam
29-01-2025, 15:10
To zaczną klepać puszki w dwóch odmianach.
Z małym zwrotem akcji: L-mount dostanie ograniczenia. :lol:

cdc
29-01-2025, 15:14
DJI ma Hasselblada.

Panasonic w 2023 miał 2,4% rynku aparatów z wym. optyką.
Dziedzictwo w foto Panasonic -wizerunek marki której nie pykło wejście w FF będą kupować?

OjTam
29-01-2025, 15:16
A czemu nie?
Zakładając oczywiście, że Panas ma jakiś patent (pixel-shift z rawami prosto z puszki? matryce organiczne? coś innego?) na którym będzie DJI zależało. ¯\_(ツ)_/¯

poste
29-01-2025, 15:25
Tych plotek, że DJI wprowadzi aparat było wiele i co i rusz wracają. Też mnie to zainteresowało

https://www.sonyalpharumors.com/is-it-true-or-wishful-thinking-will-dji-launch-a-new-mirrorless-camera-to-compete-more-directly-with-sony-canon-and-nikon/

W sumie dla mnie byłaby bomba, najlepiej mały i tani ff. Jeszcze niedawno wydawało się, że Chińczycy nie potrafią zrobić porządnego auta, a dziś...? Jedynie rynek aparatów cyfrowych może być dla nich trochę mało atrakcyjny, w sensie wielkości i perspektyw wzrostu. Koncerny lubią tabelki a rosnący rynek bardzo ładnie wypada na slajdach, kurczący się jakby słabiej ;)

OjTam
29-01-2025, 15:36
Samo DJI niejako potwierdziło, że będzie bezlustro.

Przy czym inne ploty mówią, że raczej nie "mały i tani" FF. Tylko flagowiec, albo coś innego z grubej rury.

grissley
29-01-2025, 15:40
Może będzie jak z DeepSeek - coś co rozjedzie konkurencję AFem, dynamiką, prędkością itp. Za pół ceny. Z firmwarem opensource ;)

OjTam
29-01-2025, 15:46
... do tego z zestawem Vitków (i innych chińskich szkieł), wbudowanym wyzwalaczem Godoxów (w końcu też chińczycy) i co tam jeszcze. Bo czemu nie. :p
Nerkę sprzedam, pilnie. xD

Wydzieliłem z tematu o Vitkach. Jednak dwie różne sprawy.

MstrG
29-01-2025, 16:20
Ja nawet kiedyś się zastanawiałem nad tym dlaczego żaden majfrend nie wszedł jeszcze na rynek ML.
Żeby tylko (o ile w ogóle się pojawi DJI ML FF) nie wyglądało to tak:

85615

OjTam
29-01-2025, 16:24
Próby były (YN kombinowało z m4/3), ale jakoś niewiele z tego wyszło.

I fakt, oby tak nie było, jak na memie...

PS. W 100% chińskim systemie ML widzę jeszcze jeden "drobny" (a właściwie spory) problem... Zna ktoś jakiś chiński zoom z AF?

grissley
29-01-2025, 17:21
Aż się prosi, żeby Japoński oligopol w fotografii złamać...
Ale chińskiego zooma z AF faktycznie nie kojarzę.

cdc
29-01-2025, 17:33
PS. W 100% chińskim systemie ML widzę jeszcze jeden "drobny" (a właściwie spory) problem... Zna ktoś jakiś chiński zoom z AF?

https://www.ceneo.pl/160482821?srsltid=AfmBOor6HvcDAE3A_NIU67grW6htXIVD 3JXN-fXX67WyM-vQt_3i4eTv

https://www.optyczne.pl/18663-news-Yongnuo_YN_12-35_mm_f_2.8-4_M.html

OjTam
29-01-2025, 17:36
O, proszę. Czyli przynajmniej teoretycznie YN potrafi. Chyba jedyny chińczyk...

cdc
29-01-2025, 17:38
https://sztvcmall.en.made-in-china.com/product/CTlUVsjhlDke/China-DC306L-Af-Front-and-Rear-Dual-Lens-Digital-Camera-Auto-Focus-16X-Zoom-Vlogging-Camera-for-Teens.html?pv_id=1iipbk36q86b&faw_id=1iipbkot1d7c

https://www.made-in-china.com/productdirectory.do?subaction=hunt&style=b&mode=and&code=0&comProvince=nolimit&order=0&isOpenCorrection=1&org=top&keyword=&file=&searchType=0&word=Af-Zoom

grissley
29-01-2025, 17:40
Ale tylko 4/3...

OjTam
29-01-2025, 17:42
Akurat bez znaczenia. O sam fakt istnienia chińskiego zoom z AF chodziło.
Choć, jak to mówią, jedna jaskółka wiosny nie czyni.

morzon
29-01-2025, 18:07
Ja nawet kiedyś się zastanawiałem nad tym dlaczego żaden majfrend nie wszedł jeszcze na rynek ML.
Żeby tylko (o ile w ogóle się pojawi DJI ML FF) nie wyglądało to tak:

85615

Jeśli wejdzie jakieś YN czy coś podobnej klasy to może być jak na memie, ale też nie do końca ten efekt, bo nikt po nich nie oczekuje pieseła z prawej strony spod ich ręki, tylko raczej czegoś mocno budżetowego i okrojonego. Jeśli to będzie DJI (które gdzieś tam pokątnie coś teasuje od jakiegoś czasu) to raczej nie spodziewałbym się wydmuszki (chyba, że na zasadzie że cokolwiek to będzie ale wersja Mark1 nie będzie jeszcze tak top notch dopieszczona i będą jakieś wady wieku dziecięcego). W sensie oni swoje sprzęty naprawdę dobrze ogarniają, mają już duże doświadczenie w rozmaitych typach urządzeń do rejestracji obrazu, większość produktów jest bardzo dopracowanych i przyjemnie się z nich korzysta, w wielu aspektach japońskie wypusty wyglądają jak skansen w porównaniu do nich (choćby appki na telefon i ogólnie łączność). Potencjał mają potężny, mogą spokojnie zaoferować (i już oferują) coś w prawie każdym rozmiarze matrycy - od 1calowych, przez m4/3, apsc, FF, aż do MF (w końcu mają Hassla pod dachem).

Natomiast osobiście nie spodziewałbym się typowego aparatu stricte pod fotografów, do zdjęć. W najlepszy wypadku coś dla hybrid shooters (nie wiem jaki byłby zgrabny polski odpowiednik?), czyli łączącego funkcjonalność foto+video, ale z większym naciskiem na video, bo w tym jednak mają największe doświadczenie, robią masę sprzętu akcesoryjnego pod kątem filmowania (gimbale, transmisja obrazu, lidar AF etc) i taki ruch byłby sensownym uzupełnieniem portfolio. Wydaje mi się, że jeśli się coś jednak pojawi to będzie bardziej w stylu BlackMagic Pocket, tylko może w bardziej ergonomicznym wydaniu, albo może jak Sony FX3/FX30 (którymi można jakoś tam zdjęcie zrobić, ale no...). Tak czy siak - mocno trzymam kciuki żeby coś wypuścili. Niekoniecznie musi to być coś co trafi w moje potrzeby, ale będzie to na pewno powiew świeżości i w końcu realna konkurencja dla japończyków, a wiadomo, że to zwykle pozytywnie wpływa na rozwój branży (zwłaszcza dla nas jako konsumentów, bo dla producentów niekoniecznie, niektórzy mogą przez to nawet wylecieć z rynku, ale to mnie ani ziębi ani grzeje).

poste
29-01-2025, 21:59
DJI ma w sumie kamerę/aparat aps-c Zenmuse X7 do drona. Nazywają to Super 8mm, jakieś mm nawet więcej od aps-c. Tylko patrząc na ceny tych szkiełek do drona
https://store.dji.com/pl/list/camera-drones?tab=101&sort=recommendation&page=1&category=101%3D101.207.303%3B102%3D102.202.309&from=store_homepage
to raczej dużego zbytu nie będzie, gdyby miały być do aparatu aps-c bez modyfikacji. Przynajmniej nie w tych cenach. ;)

poste
29-01-2025, 23:01

Nie jedyny. Laowa robi ze 2 ciemne zoomy uwa i Meike zooma rybkę pod aps-c... czyli wyzwania dla af nie ma ;)

OjTam
29-01-2025, 23:13
Nie jedyny. Laowa robi ze 2 ciemne zoomy uwa i Meike zooma rybkę pod aps-c... czyli wyzwania dla af nie ma ;)Ale ani laowa ani meike af nie mają...

poste
29-01-2025, 23:23
Ups, chyba nie doczytałem pytania :(

OjTam
29-01-2025, 23:26
Najwyraźniej...
Chińskich zoomów bez AF znalazło by się coś więcej, Laowa chyba ze 3 ma. Ale, no właśnie, bez AF.

Zastanawiam się nad tym, bo widziałem gdzieś info, że dużo trudniej ogarnąć algorytmy AF do zoomów, niż stałek i Chińczykom to nie idzie. No i coś w tym jest, skoro jest więcej chińskich stałek f/1.2 AF, niż dowolnych chińskich zoomów z AF...

paparapa
30-01-2025, 00:31
DJI ma w sumie kamerę/aparat aps-c Zenmuse X7 do drona. Nazywają to Super 8mm, jakieś mm nawet więcej od aps-c. Tylko patrząc na ceny tych szkiełek do drona
https://store.dji.com/pl/list/camera-drones?tab=101&sort=recommendation&page=1&category=101%3D101.207.303%3B102%3D102.202.309&from=store_homepage
to raczej dużego zbytu nie będzie, gdyby miały być do aparatu aps-c bez modyfikacji. Przynajmniej nie w tych cenach. ;)

Rynek obiektywów do dronów rządzi się trochę innymi prawami. Nie jest to produkcja na tyle masowa, tak że mogą sobie pozwolić na maksymalne śrubowanie ceny.
Zwłaszcza że drony z wymienną optyką nie kosztują parę centów. :)

Najwyraźniej...
Chińskich zoomów bez AF znalazło by się coś więcej, Laowa chyba ze 3 ma. Ale, no właśnie, bez AF.

Zastanawiam się nad tym, bo widziałem gdzieś info, że dużo trudniej ogarnąć algorytmy AF do zoomów, niż stałek i Chińczykom to nie idzie. No i coś w tym jest, skoro jest więcej chińskich stałek f/1.2 AF, niż dowolnych chińskich zoomów z AF...

Skopiują stare lustrzankowe. :)

OjTam
30-01-2025, 01:08
Skopiują stare lustrzankowe. :)

A wiesz... Może się mylę, ale sądzę, że jakby to było rozwiązaniem, już dawno by tak zrobili.

poste
30-01-2025, 01:20
Wąskim gardłem mogą być sensory, tych jak wiadomo DJI samo nie produkuje (przynajmniej nie spotkałem się z taką informacją). Czyli jakaś firma od sensorów musiałaby wpuścić konkurencję ;)

cdc
30-01-2025, 01:24
DJI ma FF z 45 Mpix

https://enterprise.dji-ars.pl/produkty/zenmuse-p1/

Ligo
30-01-2025, 01:27
Wąskim gardłem mogą być sensory, tych jak wiadomo DJI samo nie produkuje (przynajmniej nie spotkałem się z taką informacją). Czyli jakaś firma od sensorów musiałaby wpuścić konkurencję ;)
Tylko kto? Stany nie, Tajwan nie, Japonia też nie. Korea?

DJI ma FF z 45 Mpix
No i czyje te sensory?

OjTam
30-01-2025, 01:35
Z forum DJI:

avengine Posted at 11-10 08:40
Well DJI really make good sensor, is that also made in China too?

We appreciate your kind feedback. Yes, these sensor is manufactured in China. Thank you for your valued support.

Przynajmniej dronowe sami sobie robią. Mogą też współpracować z Omnivision.

poste
30-01-2025, 08:55
Z tego co wiem DJI wykorzystuje patenty i części wielu dostawców. Na pewno matryce pakują od Sony, czy jeszcze innych dostawców? A że produkowane w Chinach to nic dziwnego. Japończycy w Chinach produkują też obiektywy, co nie czyni ich "chińskimi ". Nie widzę tu jakiegoś spisku, że ktoś im nie sprzeda matryc itd. Ale nie kupią w takich cenach, żeby aparaty wypuścić za bezcen, choć nie miałbym nic przeciwko;)

MstrG
30-01-2025, 08:55
Powiem więcej, ten P1 ma globalną migawkę.

paparapa
30-01-2025, 10:36
Ten obszar to dość dobry i bezpieczny poligon dla testowania nowych sensorów. Może producenci mają dużo nowych projektów czekających na wdrożenie. . Jest projekt, nie wiadomo jakiej fazie, sensora organicznego.
Ktoś w końcu musi włożyć to w puszki i "rozdać" ludziom do testowania. Bo tylko testowanie w normalnym cyklu użytkowym jest najbardziej wiarygodne.
Oczywiście wiąże się to z ogromnym ryzykiem. Być może C, N czy S nie kwapią się do wzięcia ryzyka takiej próby na siebie.
Mogłoby się to się skończyć poważnym nadszarpnięciem wizerunku.
A w państwie środka jest to możliwe bez większych perturbacji.
Oczywiście to co napisałem może być" trzecią" prawdą, bo elektronika w Chin ach stoi na coraz wyższym poziomie.
I może poczuli się już na siłach aby wejść w kolejny sektor,. A potem go przejąć:)

Wydaje mi się że ludziom tam chce się jeszcze pracować w przeciwieństwie do tych z Europy którzy czekają na socjal.
I to jest duży potencjał. A jeszcze jak go trochę "naoliwić" odpowiednią ideologią... :)

Wind Mill
30-01-2025, 15:36
...No i coś w tym jest, skoro jest więcej chińskich stałek f/1.2 AF, niż dowolnych chińskich zoomów z AF...
Mało tego - jest więcej chińskich stałek f/1,2 niż stałek f/1,2 właściwego producenta aparatów / obiektywów. ;)

OjTam
30-01-2025, 15:40
Ba-dum-tssss... Kińczyk potrafi.

cdc
30-01-2025, 15:49
Elektronikę opanowali,

ale żaden z chińskich producentów obiektywów do aparatów [obiektywów DJI nie znam]
nie daje dobrych powłok przeciwodblaskowych [Samyang -też nie].

Wind Mill
30-01-2025, 16:27
I tu jest pytanie - nie potrafią czy nie chcą? Chyba na Optycznych ktoś w komentarzach podnosił kwestię, iż w ich kulturze flary i odblaski są pożądane.

MstrG
30-01-2025, 16:33
I tu jest pytanie - nie potrafią czy nie chcą?

Nie chcą bo nie potrafią ;)
Tak poważnie to myślę, że to kwestia zapotrzebowania. Pewnie też dużo łatwiej jest zaprojektować stałkę z AF, niż zoom.

cdc
30-01-2025, 16:42
Z tą ich kulturą to jakiś żart.

Jakoś starają się robić elektronikę pod zachodnią kulturę.

https://www.optyczne.pl/578.9-Test_obiektywu-Viltrox_AF_75_mm_f_1.2_Odblaski.html -dramat

Zresztą flary to nie jedyny problem.
https://www.optyczne.pl/upload2/295179_sam35-150odbl17.jpg -z ostatniego testu [Koreańczyk]

Wind Mill
30-01-2025, 17:37
Nie chcą bo nie potrafią ;)....
Ja tylko o powłokach pisałem, nie o zoom. ;)

Z tą ich kulturą to jakiś żart.

Jakoś starają się robić elektronikę pod zachodnią kulturę...

A możesz podać przykład elektroniki pod ich kulturę, która do naszej kompletnie nie przystaje?
Jeśli nie, to znaczy że nie muszą się nic starać - po prostu robią elektronikę.

Bo o blikach i flarach to konkretnie pisano - że w dalekiej Azji takie coś jest oznaką szczęścia i sprzyjania przez bóstwa.
A takich obiektywów mogą u siebie więcej sprzedawać, niż w USA i EU razem wziętych.

cdc
30-01-2025, 17:49
Dużo zdjęć stamtąd oglądałem
i nie zauważyłem blikowej manii.

Od kiedy Chińczycy narzucają nam swoje upodobania
i nie dostosowują swoich produktów pod nasze upodobania?

Wind Mill
30-01-2025, 18:10
...Od kiedy Chińczycy narzucają nam swoje upodobania...
Od zawsze, dlatego nazywają siebie Państwem Środka; reszta to barbarzyńskie peryferie. To, że ostanie 200 lat byli w lekkim dołku nie znaczy nic wobec całej historii. ;)

cdc
30-01-2025, 18:21
Byłeś w Chinach,
wiesz jaką elektronikę [i nie tylko] tam sprzedają -czego nie ma u nas,
wiesz co ma wspólnego żarcie u Chińczyka na zachodzie z tym co jest u nich?

Bzdurna teoria z tymi odblaskami.

Wind Mill
30-01-2025, 19:29
No to jaką i czego nie ma u nas?

OjTam
12-02-2025, 18:28
Nie DJI, nie L-mount, ale sprawa chińska.

Chodzą ploty, że TTa ma coś nowego pokazać na CP+. Coś całkiem nowego, nie obiektyw czy akcesorium. Bezlustro?

morzon
12-02-2025, 20:27
Nie jest to brand po którym spodziewałbym się czegoś spektakularnego.

OjTam
12-02-2025, 23:11
No właśnie... Tylko zastanawia to coś całkiem nowego, z kategorii, w jakiej jeszcze nie mają produktów.
Jakiś adapter z elektroniką? Małpka? Kamerka sportowa? Klisze?

Cóż, do CP+ jeszcze 2 tygodnie, różnie ploty i przecieki będą krążyć.

OjTam
26-02-2025, 17:47
Nie jest to brand po którym spodziewałbym się czegoś spektakularnego.

Może i nic spektakularnego, ale za to zabawnego/ciekawego.

https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/TTartisan-retro-styled-instant-camera-1.jpg

Aparat natychmiastowy w retro stylówce. Czad. :lol: <- bez szydery.

morzon
26-02-2025, 19:02
No cóż...

86353

OjTam
12-03-2025, 13:50
Zarówno DJI jak i sprawa chińska.
Viltrox wypuścił linię szkieł Raze AF na DJI DL-mount.
16 mm f/1.8,
24 mm f/1.8,
28 mm f/1.8,
35 mm f/1.8,
50 mm f/1.8,
85 mm f/1.8.
Są to już istniejące Vitki, pozbawione wszystkich elementów sterujących. Całe sterowanie idzie ze strony korpusu.

MstrG
12-03-2025, 14:02
Większość by się ucieszyła z Viltroxa na L-mount ;)
Może to początek współpracy? Czy może DJI robi to poza L-Mount Alliance, bo to jednak DL-mount?

paparapa
12-03-2025, 20:52
Większość by się ucieszyła z Viltroxa na L-mount ;)
Może to początek współpracy? Czy może DJI robi to poza L-Mount Alliance, bo to jednak DL-mount?

No ma pewno by się ucieszyli. Przyzwoitych szkieł w dobrej cenie nigdy za wiele.
Ale obawiam się w tym temacie niezadowolenia ze strony Sigmy. :)

MstrG
12-03-2025, 21:21
No ma pewno by się ucieszyli. Przyzwoitych szkieł w dobrej cenie nigdy za wiele.
Ale obawiam się w tym temacie niezadowolenia ze strony Sigmy. :)

W sumie nie wiemy jaki tam jest podział władzy odnośnie takich decyzji.
Przy założeniu, że Sigma jest przeciwna:
- jeśli każdy z członków ma prawo veta to faktycznie może być wtedy pozamiatane
- jeśli głosowanie jest demokratyczne i każda firma ma jeden głos to będzie łatwiej, choć wtedy Sigma może starać się wpływać na innych
- jeśli decydują tylko założyciele to tak samo Panasonic i Leica mogą nie być do końca przekonani do kolejnych producentów optyki. Wpuścili jednak Samyego, więc szansa jest. Ciekawe czy Tamron próbował ;)
Dodatkowo założyciele mogą mieć też większą władzę i ich głosy mogą być inaczej liczone, mogą też mieć np. więcej członków w radzie.

Wiemy, że nic nie wiemy ;)

Prędzej zobaczymy Sigmę na Zetkach FX czy Viltroxa na L-mount?

paparapa
12-03-2025, 21:47
W sumie nie wiemy jaki tam jest podział władzy odnośnie takich decyzji.
Przy założeniu, że Sigma jest przeciwna:
- jeśli każdy z członków ma prawo veta to faktycznie może być wtedy pozamiatane
- jeśli głosowanie jest demokratyczne i każda firma ma jeden głos to będzie łatwiej, choć wtedy Sigma może starać się wpływać na innych
- jeśli decydują tylko założyciele to tak samo Panasonic i Leica mogą nie być do końca przekonani do kolejnych producentów optyki. Wpuścili jednak Samyego, więc szansa jest. Ciekawe czy Tamron próbował ;)
Dodatkowo założyciele mogą mieć też większą władzę i ich głosy mogą być inaczej liczone, mogą też mieć np. więcej członków w radzie.

Wiemy, że nic nie wiemy ;)

Prędzej zobaczymy Sigmę na Zetkach FX czy Viltroxa na L-mount?

Sytuacja na rynku pokazuje że są w tym towarzystwie układziki.
Każdy producent chce produkować i sprzedawać jak najwięcej.
I gdyby mógł to by to robił.
Widać są w tym towarzystwie przekonywujący hamulcowi. :)

Można się zapytać czy będą kiedykolwiek dostępne?
Czasami mam wątpliwości.

MstrG
12-03-2025, 21:54
Sytuacja na rynku pokazuje że są w tym towarzystwie układziki.
Każdy producent chce produkować i sprzedawać jak najwięcej.
I gdyby mógł to by to robił.
Widać są w tym towarzystwie przekonywujący hamulcowi. :)

No niestety jak wszędzie. Każdy chce zarobić, aby się rozwijać lub choćby przetrwać na rynku.

Można się zapytać czy będą kiedykolwiek dostępne?
Czasami mam wątpliwości.

W sumie słuszne spostrzeżenie :D

MstrG
20-03-2025, 17:00
Zastanawialiśmy się kto to ma dołączyć do LMA. Wyjaśniło się - SIRUI.

86782

paparapa
20-03-2025, 18:54
Tiaaa, ciekawe czy będą aktywnie działać? Czy raczej jak Samyang będą cichutko siedzieć i ani mru mru. :)

OjTam
20-03-2025, 19:16
Jedną Aurorą i workiem średnich APS-C LMA nie zawojują. xD

paparapa
20-03-2025, 20:47
Jedną Aurorą i workiem średnich APS-C LMA nie zawojują. xD

Może komuś z alliance przyszło do głowy aby te firmy klepały szkiełka z napisem Leica, Panasonic itd.
Byłoby taniej. :)

OjTam
20-03-2025, 20:48
Zakładając, że już tego Tamron nie robi. :p

W końcu całkiem spory przychód T ma ze szkieł OEM.

paparapa
20-03-2025, 21:39
Zakładając, że już tego Tamron nie robi. :p

W końcu całkiem spory przychód T ma ze szkieł OEM.

Może Tamron chce już za dużo za swoją robociznę.
W końcu to poważna firma. :)

OjTam
06-04-2025, 21:25
https://www.optyczne.pl/upload2/299308_br.jpg

Ludki w komentarzach spekulują, że te stożki mogą oznaczać kąty widzenia. Chiński UWA zoom się kroi? AF? MF? FF? APS-C?

PS. Znaczki nad stożkami oznaczają "Twój nowy....?"

paparapa
06-04-2025, 22:55
https://www.optyczne.pl/upload2/299308_br.jpg

Ludki w komentarzach spekulują, że te stożki mogą oznaczać kąty widzenia. Chiński UWA zoom się kroi? AF? MF? FF? APS-C?

PS. Znaczki nad stożkami oznaczają "Twój nowy....?"

Przecie małe ludki nie ogarniają zoomów. ;)
To tylko komplet stałek do filmowania....

OjTam
06-04-2025, 23:08
Serio?
Kolejne stałki do filmowania?

To kij z nimi.

paparapa
06-04-2025, 23:31
Serio?
Kolejne stałki do filmowania?

To kij z nimi.

Żartuję sobie, bo cały czas był przekaz, że małe ludki nie ogarniają zoomów.
W zasadzie niczego nie ogarniają. Ale właściwie prawie wszystko produkują dla siebie i koncernów zachodnich. :)
Jeszcze chwila i pewnie będą jakieś chińskie volkswageny i inne gadżety.

Myślę, że faktycznie zbliża się czas kiedy wystrugają w bólach tego zooma.
I albo będzie śmiesznie, albo będziemy zbierać szczękę z podłogi. :)

RMC
07-04-2025, 09:56
No mogliby w końcu jakiegoś zooma wymyślić. Próbuję co jakiś czas (na różnych aparatach) przekonać się do stałek i zawsze kończy się tak samo - ciągle mi coś nie pasuje :)

morzon
07-04-2025, 10:26
Oczywiście, że chinczyki (choćby DZO czy Laowa) robią zoomy, na dodatek świetne jakościowo, tyle, że pod zastosowania filmowe (więc i bez AF), znacznie droższe niż większość szkieł z podobnego zakresu foto (ale też z innymi wymogami), więc takie pisanie, że nie potrafią w zumy to delikatnie mówiąc brak rozeznania w tym co się dzieje na rynku.

OjTam
07-04-2025, 10:51
W "nie potrafią w zoomy" chodzi właśnie o brak chińskich zoomów z AF. Jest dosłownie 1.
I o ile wiadomo, że optycznie Chińczycy radzą sobie z zoomami, problem tkwi w samym AF.
Nie radzą sobie z softem, z tego, co się nieoficjalnie mówi...

OjTam
22-08-2025, 20:56
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2025/08/005IlVnfgy1i4mmivnfkqj30uo14wtg4.jpg

Podobno f/1.4, jakiś znany Chińczyk (Viltox? Laowa?).
Czyżby Chińczycy w końcu ogarnęli zoomy z AF?

poste
23-08-2025, 08:18
Taka moja bezpodstawna spekulacja, może to nie zoom a coś w rodzaju Dual focal length?
Historycznie takie rozwiązanie miała np. Konica. Moim zdaniem zoom f1.4, na dodatek z af jest nierealny, zwłaszcza dla producenta bez doświadczenia. Albo ktoś palnął z tym f1.4 jak to w plotkach, albo zastanowiłbym się nad jakimś sposobem przełączania między dwoma zakresami.

Ps. Taka Sigma A 28-45 waży prawie 1 kg, ma filtr 82 mm, a jest "tylko" 1.8.

OjTam
03-09-2025, 14:26
... nie zoom a coś w rodzaju Dual focal length?

Są głosy, że właśnie coś takiego.

I luźna plota. 15.09 DJI pokaże swój aparat? LMA niby.

Trzymam kciuki, żeby coś z tego wyszło. I z grubej rury poproszę.

paparapa
03-09-2025, 14:54
Są głosy, że właśnie coś takiego.

I luźna plota. 15.09 DJI pokaże swój aparat? LMA niby.

Trzymam kciuki, żeby coś z tego wyszło. I z grubej rury poproszę.

To byłoby fajnie...
Przewietrzyło by się trochę w tej stajni. :) A może i otrzeźwiło panów prezesów.
Bo potencjał w "tym" kraju jest niesamowity.

OjTam
03-09-2025, 19:55
Plotka/gdybanie.
Puszka filmowa, odpowiednik/konkurent Sony FX3, kolejny po przeciekniętych Canon C50 i Nikon ZR... Ech...

paparapa
03-09-2025, 21:00
Plotka/gdybanie.
Puszka filmowa, odpowiednik/konkurent Sony FX3, kolejny po przeciekniętych Canon C50 i Nikon ZR... Ech...

No tak nie mogą przecież wywrócić wszystkiego do góry nogami.
Sigmie się nie udało z foveonem... :)
Panasonicowi z organicznym sensorem...
To czemu ma się udać DJI. Mają robić drony i nie podskakiwać.

Na marginesie. Ciekawe jak by sobie radził S1rII z organicznym sensorem. :)

morzon
03-09-2025, 22:01
No tak nie mogą przecież wywrócić wszystkiego do góry nogami.
Sigmie się nie udało z foveonem... :)
Panasonicowi z organicznym sensorem...
To czemu ma się udać DJI. Mają robić drony i nie podskakiwać.

Mając matryce FF od lat, mają oprogramowanie, mają potężny knowhow, w video siedzą głęboko od dość dawna. Kwestia przepakowania tego do trochę innej puszki i gotowe.

paparapa
03-09-2025, 23:04
Mając matryce FF od lat, mają oprogramowanie, mają potężny knowhow, w video siedzą głęboko od dość dawna. Kwestia przepakowania tego do trochę innej puszki i gotowe.

A "pozostali" z radością im przyklasną i ustawią się z uśmiechem na twarzy w kolejce po nowe matryce. :)

morzon
04-09-2025, 00:18
Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli.

cz4rnuch
04-09-2025, 11:07
Ja bym nie skreślał dji jeśli ta plotka o pro kamerze okaże się prawdą, szczególnie, że branża video nie jest firmie obca. Ta firma nie boi się nowych rynków czego przykładem może być np. ich nowy silnik do rowerów elektrycznych. To jest ich zupełny debiut w tej materii i już zaproponowali coś co nie dość, że lżejsze to parametrami miażdży topowe konstrukcje np. od boscha. A przecież video firma stoi od dawna. Tak czy inaczej idą ciężkie chwile dla sony. FX3 jeszcze stosunkowo niedawno nie miało żadnej konkurencji a tu nagle Canon daje z grubej rury, Nikon coś kombinuje z RED i jeszcze taka plotka o chińczykach. Prezesom od sony może to lekko podnieść ciśnienie.

paparapa
04-09-2025, 14:10
Ja bym nie skreślał dji jeśli ta plotka o pro kamerze okaże się prawdą, szczególnie, że branża video nie jest firmie obca. Ta firma nie boi się nowych rynków czego przykładem może być np. ich nowy silnik do rowerów elektrycznych. To jest ich zupełny debiut w tej materii i już zaproponowali coś co nie dość, że lżejsze to parametrami miażdży topowe konstrukcje np. od boscha. A przecież video firma stoi od dawna. Tak czy inaczej idą ciężkie chwile dla sony. FX3 jeszcze stosunkowo niedawno nie miało żadnej konkurencji a tu nagle Canon daje z grubej rury, Nikon coś kombinuje z RED i jeszcze taka plotka o chińczykach. Prezesom od sony może to lekko podnieść ciśnienie.

Na pewno prezesom to nie na rączkę. :)
Tam drzemie ogromny potencjał i czekam jak to się rozwinie.
Przykładem mogą być inne branże.

OjTam
22-01-2026, 02:10
Zdjęcie pochodzi z weibo, z konta Insta360 i przedstawia... No właśnie, co?
Czyżby mityczny chiński EVIL?
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2026/01/Insta360-mirrorless-camera-rumors.jpg

Za PR.

paparapa
22-01-2026, 20:59
Nie przypomina Ci to trochę Nikona ZR?

OjTam
22-01-2026, 21:40
https://www.nikon.pl/globalassets/digizuite/202114-en-zr_back-vF47738639663.png/OptimizelyDesktopWebP

Chyba tylko ogólnym konceptem i wyświetlaczem na przegubie...

¯\_(ツ)_/¯

OjTam
04-02-2026, 15:40
Ten aparat od Insta360 może mieć matrycę 4/3, prawdopodobnie tą samą, co w OM1. Tylko pytanie, czy to będzie bezlustro m4/3, czy bardziej zaawansowana małpka?

cdc
04-02-2026, 16:27
F1.8 to raczej nie jest zoom przy tej wielkości matrycy

no chyba że tak jak w LX100 / D-Lux.

OjTam
12-03-2026, 22:12
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2026/03/Screenshot-2026-03-12-at-13.18.30.png

paparapa
12-03-2026, 23:53
No jak to panie....
Przecież oni w AF nie umieją. :)

OjTam
12-03-2026, 23:59
Czy umieją, czy nie, okaże się koło lata. :D

paparapa
13-03-2026, 01:19
Czy umieją, czy nie, okaże się koło lata. :D

Napewno umieją. Tylko istotne jest, jak dobrze.... :grin:

OjTam
16-04-2026, 21:04
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2026/04/Insta360-mirrorless-interchangeable-lens-camera-with-MFT-mount-2.webp

95193

jednak małe bezlustro w m4/3.