Zobacz pełną wersję : Ograniczenia w lataniu dronami
Pięciu Polaków aresztowanych w Norwegii za latanie dronem w niedozwolonej strefie lub/i za skierowanie kamery w niedozwoloną stronę
Nie starczy mi pieniędzy na waszą kaucję:-D
paparapa
28-01-2025, 20:41
Pięciu Polaków aresztowanych w Norwegii za latanie dronem w niedozwolonej strefie lub/i za skierowanie kamery w niedozwoloną stronę
Nie starczy mi pieniędzy na waszą kaucję:-D
Chyba dwa lata temu dwóch panów odpaliło drona koło bazy marynarki wojennej w Bodø.
Musieli wspomóc trochę budżet Norwegii. Ale nie ą tak strasznie. Tylko po kilka keuro. :)
A tak marginesie, o czym chyba wiesz jeśli to prawda. Pomóc w Szwecji jest całkowity zakaz robienia zdjęć z powietrza.
Nie sprawdzałem tego, ale wszystko jest możliwe.
Pomóc w Szwecji jest całkowity zakaz robienia zdjęć z powietrza.
Nie sprawdzałem tego, ale wszystko jest możliwe.
Skoro Niemcy nie wpuścili samochodów od Google na ulice miast, to i w Szwecji mogą być restrykcje.
cz4rnuch
28-01-2025, 21:02
Z tymi Niemcami to już nieaktualne. W 2023 wpuścili.
Ostatnio trochę tych zatrzymań było, jakiś Chińczyk w centrum Oslo, potem gdzieś dalej. Szczerze mówiąc trochę mnie to śmieszy. Podejrzewam, że gdyby jakiś zawodowiec chciał coś sfotografować, to zrobiłby to tak, że nikt by go nie widział. Ci złapani to jacyś nieogarnięci amatorzy, gdzie im tam do ruskich szpiegów:) Dodatkowo ilość absurdalnych przepisów i ich interpretacji powoduje to, że czasem naprawdę się pogubić.
Tych pięciu złapano też w okolicach bazy NATO, siedziby kontrwywiadu i cyberbezpieczeństwa. Będą mieli na co robić. Strefa tam to nie jest zwykła strefa, gdzie nie wolno wlatywać. Tam obowiązuje tzw. Sensorforbud, czyli nawet jak dron jest poza strefą to nie można kierować kamery w stronę strefy. Do Szwecji już niedaleko:-D
cz4rnuch
28-01-2025, 21:21
...Ci złapani to jacyś nieogarnięci amatorzy, gdzie im tam do ruskich szpiegów:)W dzisiejszych czasach permanentnego ekshibicjonizmu nietrudno sobie wyobrazić scenariusz, że taki nierozgarnięty amator choćby i przypadkowo filmuje infrastrukturę krytyczną, potem ją wrzuca do soczjali a stamtąd te dane są wyłuskiwane przez szpiegów, boty, ruskie AI czy co tam jeszcze mają. Może to taki z lekka wydumany scenariusz, ale jednak możliwy.
paparapa
28-01-2025, 22:13
Ostatnio trochę tych zatrzymań było, jakiś Chińczyk w centrum Oslo, potem gdzieś dalej. Szczerze mówiąc trochę mnie to śmieszy. Podejrzewam, że gdyby jakiś zawodowiec chciał coś sfotografować, to zrobiłby to tak, że nikt by go nie widział. Ci złapani to jacyś nieogarnięci amatorzy, gdzie im tam do ruskich szpiegów:) Dodatkowo ilość absurdalnych przepisów i ich interpretacji powoduje to, że czasem naprawdę się pogubić.
Tych pięciu złapano też w okolicach bazy NATO, siedziby kontrwywiadu i cyberbezpieczeństwa. Będą mieli na co robić. Strefa tam to nie jest zwykła strefa, gdzie nie wolno wlatywać. Tam obowiązuje tzw. Sensorforbud, czyli nawet jak dron jest poza strefą to nie można kierować kamery w stronę strefy. Do Szwecji już niedaleko:-D
Jest coraz więcej dronów i ich właścicieli. Na Lofotach czy Senji czasem trudno nie rozjechać jakiegoś startującego czy lądującego. :)
W miastach to wiadomo że są obostrzenia. Kto robił uprawnienia to musi wiedzieć.
A możesz zdradzić w jakiej okolicy była ta akcja z tą nieszczęsną piątką? Granica ze Szwecją długa a warto wiedzieć kiedy nie patrzeć w tą konkretną stronę.
W dzisiejszych czasach permanentnego ekshibicjonizmu nietrudno sobie wyobrazić scenariusz, że taki nierozgarnięty amator choćby i przypadkowo filmuje infrastrukturę krytyczną, potem ją wrzuca do soczjali a stamtąd te dane są wyłuskiwane przez szpiegów, boty, ruskie AI czy co tam jeszcze mają. Może to taki z lekka wydumany scenariusz, ale jednak możliwy.
Metod jest mnóstwo.
Np. amerykańskie tajne bazy na bliskim wschodzie namierzono w "Strawie" bo komandosi musieli rano pobiegać ze swoimi Garminami i zamieścić na strawie swoje aktywności.
I jakiś mały ludek z wywiadu po drugiej stronie kurtyny przed kompem zauważył, że w jakimś opuszczonym przez Boga miejscu jacyś amerykanie biegają w kółko niczego. :mrgreen:
Granica ze Szwecją długa a warto wiedzieć kiedy nie patrzeć w tą konkretną stronę.
To akurat jest proste - nie patrzeć wtedy, kiedy tamci patrzą...;-)
Metod jest mnóstwo.
Np. amerykańskie tajne bazy na bliskim wschodzie namierzono w "Strawie" bo komandosi musieli rano pobiegać ze swoimi Garminami i zamieścić na strawie swoje aktywności.
Nie tylko na Bliskim Wschodzie, u nas też jest afera, bo na lotniskach wojskowych w PL piloci i technicy nie tylko z Polski, ćwiczą sobie biegając i zapisują to wszystko na Strava, łącznie z nazwiskami/ksywami. To jest ogólnodostępne i każdy osintowiec może sobie łatwo dojść, kto tam jest, ilu, co robią, kiedy itd... A po tym można dojść do grafików, miejsc zamieszkania, czy rodzin. A to już nie są żarty.
I dlatego:
potem ją wrzuca do soczjali a stamtąd te dane są wyłuskiwane przez szpiegów, boty, ruskie AI czy co tam jeszcze mają. Może to taki z lekka wydumany scenariusz, ale jednak możliwy.
...to nie jest żaden wydumany scenariusz. Niestety.
Tych pięciu złapano też w okolicach bazy NATO, siedziby kontrwywiadu i cyberbezpieczeństwa. Będą mieli na co robić.
A u nas luzik: jakiś idiota filmuje odloty i przyloty na Jasionce i puszcza to na YT. I nikomu to nie przeszkadza.
Zdarzenie miało miejsce w Bærum w okolicach Oslo. Zresztą nasi też o tym pisali
https://www.pap.pl/aktualnosci/pieciu-polakow-aresztowanych-w-norwegii-po-naruszeniu-zakazu-uzywania-dronow
Widzę, że już ich puścili bo po analizie drona okazało się, że jednak nie latali nielegalnie.
Wind Mill
28-01-2025, 22:47
A u nas luzik: jakiś idiota filmuje odloty i przyloty na Jasionce i puszcza to na YT. I nikomu to nie przeszkadza.
Szczególnie, że większość tych lotów możesz śledzić na żywo na Flightradar24, to co komu ma przeszkadzać spotting?
Ciekawy wątek poboczny się zrobił. Pozwólcie, że go wydzielę, tylko nie wiem jeszcze do jakiego działu dać.
Do rozmowy możemy dorzucić nasz Art. 616a.
Ciekawy wątek poboczny się zrobił. Pozwólcie, że go wydzielę, tylko nie wiem jeszcze do jakiego działu dać..
Tylko nie nazwij go zupełnie od czapy, jak poprzedni...:roll::wink:
cz4rnuch
28-01-2025, 23:04
Szczególnie, że większość tych lotów możesz śledzić na żywo na Flightradar24...Nie znam ogólnie sprawy, i tym bardziej na spottingu się nie znam, ale tak sobie myślę, że na flightradar24 nie znajdzie się tych bardziej pikantnych szczegółów, np. zdjęć tego co się tymi samolotami przewozi. Może nie u tego tajemniczego jegomościa, ale jakby ktoś dysponował odpowiednim sprzętem to kto wie? To sytuacja trochę podobna (moim zdaniem) do tej jaka była stosunkowo niedawno na granicy z Białorusią. Wtedy admin od nas, który chyba pracuje w straży granicznej też tu apelował, by nie fotografować i nie umieszczać w necie przemieszczających się jednostek. Ale czy do kogoś to trafia? Gdy u mnie w mieście co jakiś czas całe dywizje USArmy się przepakowują to media bardzo chętnie o tym piszą. Nawet niczego nie zdradzę jak napiszę, że sobie to wszystko z ulicy można oglądać, nawet bez lornetki. I nikt się tym za bardzo nie martwi. A dwa kroki dalej jakieś sto metrów w linii prostej od portu w którym znajduje się stocznia marynarki wojennej swój port ma "chińczyk". I też fajnie.
Trochę bez sensu teraz, ja to pisałem w dziale dronowym gdzie koledzy pokazują zdjęcia z Norwegii:-)
Proponuję jednak zmienić tytuł na jakiś ogólny np. co wolno i nie wolno lub nie powinno się fotografować itd..
Tylko nie nazwij go zupełnie od czapy, jak poprzedni...:roll::wink:
Poprzedni temat został zainspirowany tym od czego to się zaczęło. Nie ja pierwszy użyłem słowo "alergia" (jak się domyślam o to Ci chodzi). Nie wiem po co się tłumaczę. Możesz tam się wypowiedzieć na temat tamtego tytułu. Po co to robić tutaj?
Wydzieliłem. Mam nadzieję, że zaspokoiłem Twoje tytułowe oczekiwania.
- - - - kolejny post - - - - - -
Trochę bez sensu teraz, ja to pisałem w dziale dronowym gdzie koledzy pokazują zdjęcia z Norwegii:-)
Proponuję jednak zmienić tytuł na jakiś ogólny np. co wolno i nie wolno lub nie powinno się fotografować itd..
Temat jest ciekawy, bo prawo się zmienia tak samo jak sytuacja geopolityczna. Warto mieć aktualną wiedzę co gdzie można.
paparapa
28-01-2025, 23:26
Zdarzenie miało miejsce w Bærum w okolicach Oslo. Zresztą nasi też o tym pisali
https://www.pap.pl/aktualnosci/pieciu-polakow-aresztowanych-w-norwegii-po-naruszeniu-zakazu-uzywania-dronow
Widzę, że już ich puścili bo po analizie drona okazało się, że jednak nie latali nielegalnie.
O dzięki.
Ciekawe, ciekawe. Jak w takim razie panom udało odpalić drona, skoro aplikacja do kontroli drona z tego co wiem, ma mapę stref zabronionych.
Chyba że coś pokręciłem. :)
W każdym razie teoretycznie aplikacja nie powinna im zezwolić na start. Gdyby coś gmerali w dronie na pewno nie wyszli by tak szybko.
Chyba że to był "kontrola " czujności ochrony bazy. :mrgreen:
Dron niepotrzebny kiedy ma się google maps:-D
85601
Dron niepotrzebny kiedy ma się google maps:-D
Przypomniała mi się sytuacja, gdzie administrator dworca mówi o zdjęciach wentylacji i zagrożeniu atakiem terrorystycznym, a takie zdjęcia są ogólnodostępne.
https://youtu.be/CGZeZjga0rc?si=-LhGmawx2w4e8Pt0
Audyt obywatelski pokazuje właśnie te absurdy, może w dość denerwujący sposób, ale jednak. Ochroniarze emeryci się odpalają bo chłop filmuje idąc publicznym chodnikiem. Filmuje tak tajne obiekty, że aż zapomniano otoczyć je wysokim nieprzezroczystym płotem:-)
Audyt obywatelski pokazuje właśnie te absurdy, może w dość denerwujący sposób, ale jednak. Ochroniarze emeryci się odpalają bo chłop filmuje idąc publicznym chodnikiem. Filmuje tak tajne obiekty, że aż zapomniano otoczyć je wysokim nieprzezroczystym płotem:-)
Dodatkowo filmuje nie kryjąc się z tym.
Jeśli ktoś by nie chciał zostać zauważony, to wystarczy postawić auto z włączoną kamerką samochodową, aby mieć zarejestrowany ruch pieszych i samochodów. Samemu w tym czasie zrobić obchód wokół obiektu z miniaturową kamerą lub nawet z okularami wyposażonymi w kamerę. Wszystko to nie wzbudzając podejrzeń.
Możesz tam się wypowiedzieć na temat tamtego tytułu. Po co to robić tutaj?
Bo jedno się z drugim wiąże?
Chodzi mi o to, że w tytule poprzedniego wątku emisje CO2 i co za tym idzie handel nimi za ciężkie miliardy dolarów zostały wymieszane z teoriami spiskowymi, gdy jedno do drugiego ma się zupełnie nijak.
Tutaj też wyszło to średnio, bo za pół roku przyjdzie ktoś nowy, przeczyta nagłowek "Pięciu Polaków aresztowanych..." i pomyśli: -A co mnie obchodzą jakieś stare historie z pięcioma Polakami...
Nie to, że tylko krytykuję, ale jak już jest coś nowego, to niech to ma ręce i nogi. Chyba, że zamierzasz i tak zaraz zamknąć te nowe tematy.
Ciekawe, ciekawe. Jak w takim razie panom udało odpalić drona, skoro aplikacja do kontroli drona z tego co wiem, ma mapę stref zabronionych.
Chyba że coś pokręciłem. :)
Obiło mi się o uszy, że niedawno, a nawet bardzo niedawno zaktualizowano soft w jakichś chińskich w dronach celowo likwidując strefy zabronione na terenie Europy. Szczegółow nie pamiętam, ale chyba coś w tym jest...
Obiło mi się o uszy, że niedawno, a nawet bardzo niedawno zaktualizowano soft w jakichś chińskich w dronach celowo likwidując strefy zabronione na terenie Europy. Szczegółow nie pamiętam, ale chyba coś w tym jest...
DJI wyłączył, ale na terenie USA. Małe odgryzienie się za sankcje, jakimi oberwali.
Skoro tak mówisz, to pewnie tak było.
Otóż to.
Do rozmowy możemy dorzucić nasz Art. 616a.
Można dorzucić też Paragraf 22.8-)
Bo jedno się z drugim wiąże?
Chodzi mi o to, że w tytule poprzedniego wątku emisje CO2 i co za tym idzie handel nimi za ciężkie miliardy dolarów zostały wymieszane z teoriami spiskowymi, gdy jedno do drugiego ma się zupełnie nijak.
Tutaj też wyszło to średnio, bo za pół roku przyjdzie ktoś nowy, przeczyta nagłowek "Pięciu Polaków aresztowanych..." i pomyśli: -A co mnie obchodzą jakieś stare historie z pięcioma Polakami...
Nie to, że tylko krytykuję, ale jak już jest coś nowego, to niech to ma ręce i nogi. Chyba, że zamierzasz i tak zaraz zamknąć te nowe tematy.
Czyli chodzi o wątek Dziura ozonowa, emisja CO₂ i teorie spiskowe (https://forum.nikoniarze.pl/threads/319294-Dziura-ozonowa-emisja-CO%E2%82%82-i-teorie-spiskowe).
Przecież to Ty "emisje CO2 i co za tym idzie handel nimi za ciężkie miliardy dolarów" porównałeś do "wydumanej dziury ozonowej". To ma się czy nie ma się nijak? Jaki jest cel pisania o tym tutaj? Porusz kwestię tytułu tam.
za pół roku przyjdzie ktoś nowy, przeczyta nagłowek "Pięciu Polaków aresztowanych..." i pomyśli: -A co mnie obchodzą jakieś stare historie z pięcioma Polakami...
Czemu nie dokończyłeś tytułu? Skoro kogoś szukającego info o tym gdzie można latać dronami nie zainteresuje taki tytuł, to też nie zainteresuje go inny. To tylko tytuł i jak temat się rozwinie to przecież nie ma problemu go zmienić. Czy zaraz się przyczepisz do tytułu " Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM" gdzie aktualnie poruszany jest temat DeepSeek?
Nie mam zamiaru tłumaczyć się dalej ze swoich decyzji. Nie pasuje tytuł, zaproponuj inny. Zmienimy. Nie widzę problemu.
W temacie: rok temu w Grecji też był przypał:
https://turystyka.wp.pl/polacy-aresztowani-w-grecji-nie-wiedzieli-ze-robia-cos-zlego-6980668119956448a
Wind Mill
29-01-2025, 11:44
Nie znam ogólnie sprawy, i tym bardziej na spottingu się nie znam, ale tak sobie myślę, że na flightradar24 nie znajdzie się tych bardziej pikantnych szczegółów, np. zdjęć tego co się tymi samolotami przewozi. Może nie u tego tajemniczego jegomościa, ale jakby ktoś dysponował odpowiednim sprzętem to kto wie?...
Też argument - z tym, że gdyby ktoś chciał utrzymać tajemnicę, to przeładunki nie odbywały by się tak na widoku. A jeśli baza nie była by otoczona murem, to wokół była by strefa zakazu.
Taj aj w sytuacji, od której ten wątek się zaczął - ktoś naruszył zabronioną strefę. ;)
esperal, kiedyś mi się obiło o oczy, że obywatele Rosji mają zakaz latania dronami w Norwegii. Wiesz coś o tym?
paparapa
29-01-2025, 12:34
Jest soft alternatywny bez stref, ale nieoficjalny i nielegalny.
A skoro sprawdzili logi w dronie i wypuścili "domniemanych szpionów" to chyba była akcja "propagandowa".
Cały czas zaostrzane są regulacje w tej kwestii, a najchętniej wielu by zlikwidowało coś takiego jak drony.... ale prywatne. :)
@esperal (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68909), kiedyś mi się obiło o oczy, że obywatele Rosji mają zakaz latania dronami w Norwegii. Wiesz coś o tym?
Zabronić im picia wódki, a nie dronowania. :)
Zabronić im picia wódki, a nie dronowania. :)
Może taki był zamysł, że chcieli zabronić im drinowania. Zaszło nieporozumienie, wszak na klawiaturze "o" jest obok "i". Przecież teraz nie zmienią, bo to by głupio wyglądało.
paparapa
29-01-2025, 13:37
Może taki był zamysł, że chcieli zabronić im drinowania. Zaszło nieporozumienie, wszak na klawiaturze "o" jest obok "i". Przecież teraz nie zmienią, bo to by głupio wyglądało.
Tak Norweski to bardzo trudny język więc na styku real translator mogło pójść coś nie tak. :)
esperal, kiedyś mi się obiło o oczy, że obywatele Rosji mają zakaz latania dronami w Norwegii. Wiesz coś o tym?
Zgadza się, mają zakaz obywatele i firmy. Ja tak z wyglądu trochę jak ruski, więc też mam obawy:grin:
Zgadza się, mają zakaz obywatele i firmy. Ja tak z wyglądu trochę jak ruski, więc też mam obawy:grin:
To oni mają świetną podkładkę pod legitymowanie i zawijanie na dołek każdego "obcego" droniarza. Sprawdzanie obywatelstwa może trwać godzinami ;)
To oni mają świetną podkładkę pod legitymowanie i zawijanie na dołek każdego "obcego" droniarza. Sprawdzanie obywatelstwa może trwać godzinami ;)
W tym kraju policja ma prawo wylegitymować człowieka bez wyraźnego powodu niestety, nie ma tu znaczenia narodowość. W Polsce policjant musi mieć podstawę do legitymowania i jeśli taka nie zachodzi to można zgodnie z prawem odmówić wylegitymowania się. W kraju nad Wisłą zwykły szary obywatel ma w tym względzie większe prawa, niż tu:wink:
jurkarol
29-01-2025, 17:18
Szczególnie, że większość tych lotów możesz śledzić na żywo na Flightradar24, to co komu ma przeszkadzać spotting?
Ale jest sporo lotów których nie widać na flightradar
To tylko tytuł i jak temat się rozwinie to przecież nie ma problemu go zmienić.
Ok, już się nie odzywam, nie moja broszka.
gdyby ktoś chciał utrzymać tajemnicę, to przeładunki nie odbywały by się tak na widoku.
W sensie, że przez dziurę w płocie można zobaczyć, co akurat dowieźli?
Ja tak z wyglądu trochę jak ruski, więc też mam obawy:grin:
To tłumaczy, czemu w kasku chodzisz.
W tym kraju policja ma prawo wylegitymować człowieka bez wyraźnego powodu niestety, nie ma tu znaczenia narodowość. W Polsce policjant musi mieć podstawę do legitymowania i jeśli taka nie zachodzi to można zgodnie z prawem odmówić wylegitymowania się. W kraju nad Wisłą zwykły szary obywatel ma w tym względzie większe prawa, niż tu:wink:
Praktyka w PL jest niestety zupełnie inna
https://bip.brpo.gov.pl/pl/content/rpo-policja-obywatel-legitymowanie-uniemozliwianie-czynnosci-kgp-odpowiedz
https://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,31514019,policjanci-weszli-do-banku-zwrocic-20-zlotych-zatrzymali-dyrektorke.html
Trochę mnie straszycie, bo Norwegię z dronem mam cały czas w planach.
Ogólnie to coraz więcej stref z zakazami i lepiej nie będzie :(
Schwefel
30-01-2025, 09:55
Ale jest sporo lotów których nie widać na flightradar
Nie ma, każdy lot jest widoczny na jakimś radarze a wszystkie Jumbo są widoczne na FR24 łącznie z dokładnym miejscem zatrzymania na płycie. Spotterów gówno interesuje co dany samolot przywozi bo robią go w locie albo w czasie kołowania. Stań sobie na rondzie za lotniskiem i masz kilkanaście lawet i TIRów dziennie do nagrania chociażby z kamerki samochodowej.
Akurat Rzeszów to piękny przykład patologi gdzie amerykańskie wojsko myśli, że jest w Iraku i może sobie zastraszać miejscowych karabinami.
Nie ma, każdy lot jest widoczny na jakimś radarze a wszystkie Jumbo są widoczne na FR24 łącznie z dokładnym miejscem zatrzymania na płycie.
Teraz może i tak, ale w poprzednich latach różnie z tym bywało. ;)
Mieszkam pod zachodnim podejściem na Jasionkę. Ile razy było, że słychać samolot (albo w nocy lampki widać), a na FR24 czy AirNav nic, to nie zliczy.
A jak jeszcze dzień pochmurny był, to już w ogóle.
I raz na jakiś czas pojawiał się komunikat o ćwiczeniach.
Do tego śmigła po nocach, pewnie wojo/AT ćwiczy(ło).
Wind Mill
30-01-2025, 16:33
...Nie mam zamiaru tłumaczyć się dalej ze swoich decyzji. Nie pasuje tytuł, zaproponuj inny. Zmienimy. Nie widzę problemu...
Mi kolokwialnie pisząc nie chce się kopać z koniem (bez obrazy ;) ), ani takich dyskusji nie uważam za celowe, ale tu faktycznie tytuł wątku jest nieco niefortunny.
Bo w "ostatnio dodanych" wygląda nieco od czapy:
85633
Nie wiem, "Ograniczenia w lataniu dronami"?
Ja wiem - piszesz całe zdanie, ma sens. A tu na bocznym pasku nieco przeinaczone kwiatki.
Sam właśnie to zauważyłem na swoim nowym wątku - widoczny na pasku tytuł może sugerować, iż w wątku mają być głównie zdjęcia mini PC. :mrgreen:
Mi kolokwialnie pisząc nie chce się kopać z koniem (bez obrazy ;) ), ani takich dyskusji nie uważam za celowe, ale tu faktycznie tytuł wątku jest nieco niefortunny.
Bo w "ostatnio dodanych" wygląda nieco od czapy:
Nie wiem, "Ograniczenia w lataniu dronami"?
Ja wiem - piszesz całe zdanie, ma sens. A tu na bocznym pasku nieco przeinaczone kwiatki.
Sam właśnie to zauważyłem na swoim nowym wątku - widoczny na pasku tytuł może sugerować, iż w wątku mają być głównie zdjęcia mini PC. :mrgreen:
Tak, też to zauważyłem. Generalnie początkowo wątek miał być głównie o tej sytuacji w Norwegii, później pomyślałem o rozszerzeniu go o dalsze ograniczenia. Nie wiem czy ten temat będzie długo w "ostatnio aktywnych", aby to robiło różnicę, ale też zacząłem się zastanawiać nad tytułem jak patrzyłem na tę tabelkę. Ja myślałem nad czymś chwytliwym typu "Droniarze aresztowani - to mogłeś być Ty", "Areszt za latanie dronem", lub już całkiem normalnie "Dron a prawo".
//edit
Tytuł zmieniony.
Nie ma, każdy lot jest widoczny na jakimś radarze a wszystkie Jumbo są widoczne na FR24 łącznie z dokładnym miejscem zatrzymania na płycie. Spotterów gówno interesuje co dany samolot przywozi bo robią go w locie albo w czasie kołowania. Stań sobie na rondzie za lotniskiem i masz kilkanaście lawet i TIRów dziennie do nagrania chociażby z kamerki samochodowej.
Akurat Rzeszów to piękny przykład patologi gdzie amerykańskie wojsko myśli, że jest w Iraku i może sobie zastraszać miejscowych karabinami.
a co Ty piszesz :)
Rodzice mieszkają na podejściu do lądowania samolotów 15km od Jasionki.
Cięzkie transportowe lecą tak nisko, że czasami aż drży od przelotu. Nie pamiętam, aby te duże, najbardziej wrażliwe z cięzkim sprzętem dla ukrainy były na FR czy innej stronie. Serio, słychać ale nie sprawdzisz info.
Później widać tylko kolumny samochodów ciężarowych jadących w kierunku granicy.
Wind Mill
30-01-2025, 20:20
Cóż, w Gdańsku takie akcje w większości przypadków są anonsowane z wyprzedzeniem, dane ogólno dostępne (Flightradar, FlightAware i te pe). :)
Oczywiście, tutaj jest "nieco" mniejsza rotacja takich lotów niż w Rzeszowie. ;)
Ponieważ pracuję w miejscu z takim widokiem przez okno:
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=66325&d=1663272357
to mam dość dokładną orientację, co na GDN ląduje i startuje. ;)
Palców jednej ręki potrzeba chyba na 2..3 lata, by zliczyć omawiane okazje, nieobecne na FR24. ;)
Przez kilka miesięcy, może rok po wybuchu wojny na Ukrainie na FR było widać transportowce wojskowe i czarterowane na pełnej trasie z USA, samoloty zwiadu elektronicznego, tankowce czy drony zwiadowcze nad Morzem Cz. Teraz? Bardzo rzadko coś widać. Czy ruch się zmniejszył? Wątpię. Można oczywiście sprawdzić, poobserwować.
Jestem za pełną wolnością fotografowania co się chce i kiedy chce. Pełniejszą niż przepisy, które teraz obowiązują. Jednak wrzucanie live wojskowych samolotów w Rzeszowie to jednak ktoś powinien stuknąć się w głowę. Choćby z tydzień poczekać albo w ogóle pomyśleć o możliwych konsekwencjach, daty pousuwać czy cokolwiek.
Obawiam się niestety, że jakiś akt dywersji czy terrorystyczny najłatwiej w tej chwili zrobić za pomocą drona. Jeśli coś takiego nastąpi, coś spektakularnego, prawdopodobnie na lata zapomnimy o dronach dla zabawy w większości miejsc.
Schwefel
31-01-2025, 20:56
Jednak wrzucanie live wojskowych samolotów w Rzeszowie to jednak ktoś powinien stuknąć się w głowę.
To może stuknij w głowę korporacje, które to umożliwiają, META, TIKTOK, TELEGRAM i inni. Przy poziomie inwigilacji i AI dla nich blokada w oparciu o lokalizację, słowa kluczowe czy kształt samolotu to jak zabranie lizaka dziecku.
A i całe szczęście, że całą robotę odwalają cywilne samoloty, bo z takim poziomem zamordyzmu to będziemy mieli PRLbis albo drugie Chiny.
Obawiam się niestety, że jakiś akt dywersji czy terrorystyczny najłatwiej w tej chwili zrobić za pomocą drona. Jeśli coś takiego nastąpi, coś spektakularnego, prawdopodobnie na lata zapomnimy o dronach dla zabawy w większości miejsc.
Możesz próbować ale najwidoczniej nie wiesz co stoi na lotnisku. Rosja dokładnie wie i dlatego żaden atak nie zostanie wykonany.
Serio, słychać ale nie sprawdzisz info.
Serio sprawdzę.
Nie chodzi o konkretnie celowany atak. Z pewnością nie ja go też będę próbował. Tej wiedzy szpiegowskiej RU też bym nie demonizował, nie wszystko widać z satelity i nie wszędzie da się powiesić satelitę. Wystarczy, że dron pojawia się w okolicy lotniska i operacje są wstrzymywane. Obawiam się, choć to pesymizm i spekulacje, że najprościej będzie wprowadzić kolejne zakazy. Obym nie miał racji.
Ps. Korporacje właśnie dostały zielone światło na wolną amerykankę w kwestii "wolności słowa", niestety rozumianego też jako zgoda na sianie dezinformacji, więc z takiego stukania ich w głowę wiele nie wyniknie.