PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat dla początkującego - D5500 czy...

kouczan
26-01-2025, 15:23
Dzień dobry wszystkim.
Szukam dla siebie aparatu do nauki fotografowania. Do tej pory robiłem zdjęcia jedynie telefonem (P30 i teraz Pixel) i dawno temu Lumixem FZ20. Chciałbym poprawić jakość zdjęć na wycieczkach krajoznawczych, czyli krajobrazy, architektura (zewnątrz, wewnątrz), jakiś portret rodziny przy okazji.
Żeby się przekonać czy to w ogóle dla mnie pożyczyłem od znajomego D60 i próbuje się wprawiać w robieniu zdjęć i obróbce RAWów. W związku z tym, że pewnie będę musiał go niebawem oddać poszukuję coś na stałe dla siebie. Co wiem po tych paru sesjach z D60 i kitowym 18-55:
- 55mm na końcu to dla mnie za mało
- potrzebuję sprzętu gdzie użyteczne ISO będzie dużo wyższe (słabo oświetlone wnętrza i fotografia nocą)
- nie chcę wydawać za dużo pieniędzy bo nie wiem czy mi to do końca siądzie, a i długa droga przede mną jeżeli chodzi o technikę.
Wymyśliłem sobie tego D5500 z obiektywem 18-105, dlatego, że pewnie poradzi sobie lepiej w gorszych warunkach oświetleniowych, mam nadziej, że 105mm pozwoli mi zrobić zbliżenie na jakiś detal architektoniczny lub na jakąś osobę bez naruszania jej przestrzeni no i jest w miarę lekki. Nie chcę wydawać na start więcej niż 1.5-2k.
Pytanie do was czy ma to sens? Może iść w inny system i bezlustro, albo w ogóle zmniejszyć budżet kupić jakieś zupełne entry level body i zainwestować w szkła?
Będę wdzięczny za sugestie.

cdc
26-01-2025, 15:38
D5500 były też sprzedawane z 18-140mm
-w budżecie też się zmieści.

thornlab
26-01-2025, 18:07
Ja wolałbym D7200, owszem może nie ma odchylanego ekranu ale wg mnie jest to lepsza opcja. Druga sprawa - może Ciebie to zdziwić ale ja np. robię często zdjęcia kitowym Nikkorem AF-P 18-55 i często jestem z nich bardzo zadowolony. Statyw bywa pomocny przy małej ilości światła.

kouczan
27-01-2025, 10:15
D5500 były też sprzedawane z 18-140mm
-w budżecie też się zmieści.

Czytałem opinie, że ten 18-105 jest jednak lepszy, dlatego zdecydowałem się na taki wybór.

Ja wolałbym D7200, owszem może nie ma odchylanego ekranu ale wg mnie jest to lepsza opcja. Druga sprawa - może Ciebie to zdziwić ale ja np. robię często zdjęcia kitowym Nikkorem AF-P 18-55 i często jestem z nich bardzo zadowolony. Statyw bywa pomocny przy małej ilości światła.

D7200 rozważałem na początku, ale raz że jest droższy, a dwa, że jest też cięższy. Statywu używam przy D60, ale szczerze mówiąc to zdjęcia telefonem z ręki po obróbce wychodzą lepsze (pewnie przez brak moich umiejętności), dlatego już dla siebie chciałem kupić coś nowszego, z obiektywem który będzie miał większy zakres ogniskowych. Boję się jedynie, że wydam 1.5k na sprzęt, którego później nie odsprzedam, a który jakościowo nie będzie wiele odbiegał od tego pożyczonego D60.

cdc
27-01-2025, 10:33
Może taniej znajdziesz D5300.

https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=5&add0=2114&add1=1935&add2=1793&add3=1656&add4=1373

poste
27-01-2025, 10:42
Czytałem opinie, że ten 18-105 jest jednak lepszy, dlatego zdecydowałem się na taki wybór.

To słabe opinie czytałeś. Co to znaczy lepszy? Mniejszy zakres, plastikowy bagnet i obiektyw za 200 złotych... to jak w opinii pewnego smakosza, że najbardziej smakuje mu kiełbasa zwyczajna, bo jest najtańsza :)

D7200 rozważałem na początku, ale raz że jest droższy, a dwa, że jest też cięższy. .

Cięższym aparatem łatwiej uzyskać nieporuszone zdjęcie z ręki, ale nieważne. Jak coś jest droższe, to często jest też lepsze ;)

Statywu używam przy D60, ale szczerze mówiąc to zdjęcia telefonem z ręki po obróbce wychodzą lepsze (pewnie przez brak moich umiejętności), dlatego już dla siebie chciałem kupić coś nowszego, z obiektywem który będzie miał większy zakres ogniskowych. .

D60 to jednak zabytek, jak masz dobre światło to dostaniesz ładne zdjęcie z puszki. W gorszych warunkach trzeba popracować a i tak czasem efekt będzie słaby. Tu dochodzimy do sedna. Żeby osiągnąć efekt zdjęcia przykuwającego wzrok, trzeba poświęcić chwilę czasu. Zrób zdjęcie w formacie NEF, wrzuć do programu do wywoływania zdjęć może być darmowy Nikona, Lightroom, itd. Warto też mieć sensowny monitor, żeby ocenić jak wygląda zdjęcie. W skrócie, musisz wykonać pracę za chińskich czy koreańskich programistów, bo w telefonie takie rzeczy są już zaprogramowane. Tylko że zdjęcie z telefonu dobrze wygląda na telefonie, na większym ekranie już nie koniecznie. Jeśli telefon ma być głównym miejscem prezentacji tych zdjęć, zostań przy telefonie, a te 1.5k dołóż do lepszego modelu z bardziej zaawansowanymi funkcjami foto.

. Boję się jedynie, że wydam 1.5k na sprzęt, którego później nie odsprzedam, a który jakościowo nie będzie wiele odbiegał od tego pożyczonego D60.

Będzie się różnił jakościowo, pytanie czy to wykorzystasz. Odsprzedać dasz radę, o ile kupisz sensownie, nie najtańszego grata i nie zestaw z tuzinem śmieciowych "gratisów" typu stare karty, marketowy statyw i torba za kilkadziesiąt zł.

kouczan
27-01-2025, 12:49
To słabe opinie czytałeś. Co to znaczy lepszy? Mniejszy zakres, plastikowy bagnet i obiektyw za 200 złotych... to jak w opinii pewnego smakosza, że najbardziej smakuje mu kiełbasa zwyczajna, bo jest najtańsza :)

Między innymi na tym forum i na optyczne.pl
Jaki więc obiektyw byś polecał na początek z założeniem, że chciałbym większą ogniskową niż 55mm. Czy ewentualnie lepszym rozwiązaniem byłyby 2 (kitowy 18-55 i ...)?

Jak coś jest droższe, to często jest też lepsze ;)

To jest oczywiste. Muszę wyznaczyć jednak sobie jakąś granicę budżetu, bo idąc tym tokiem rozumowania to kupię jakieś bezlustro za 10k, którego możliwości wykorzystam w 5%. Chcę kupić coś do nauki co będzie lepsze od pożyczonego D60 i telefonu, ale nie za miliony monet.

Zrób zdjęcie w formacie NEF, wrzuć do programu do wywoływania zdjęć może być darmowy Nikona, Lightroom, itd.

Zdjęcia robię w RAWach i uczę się je obrabiać w RawTherapy.

Tylko że zdjęcie z telefonu dobrze wygląda na telefonie, na większym ekranie już nie koniecznie. Jeśli telefon ma być głównym miejscem prezentacji tych zdjęć, zostań przy telefonie, a te 1.5k dołóż do lepszego modelu z bardziej zaawansowanymi funkcjami foto.

Dlatego chciałem kupić aparat i nauczyć się fotografii, bo co mi po milionie zdjęć ze smartfona jak chce je później wydrukować w formacie większym niż 9x13 i wychodzą wszystkie niedociągnięcia, albo otworzę je na ekranie monitora i jest kaszana. (Do tej pory fotografowałem P30 teraz Pixelem 8 z wykorzystaniem funkcji Pro lub aplikacji OpenCamera.)

cdc
27-01-2025, 13:13
Nie patrz na testy.
Jak potrzebujesz dłuższego -to 18-140mm.
Jak jeszcze dłuższego -to 18-200 VR.

brzezior
27-01-2025, 13:37
Proponuję poszukać D5300 i obiektyw 16-85
Do sprawdzenia co potrzebne, będzie optymalny i budżetowy.

poste
27-01-2025, 13:52
Między innymi na tym forum i na optyczne.pl
Jaki więc obiektyw byś polecał na początek z założeniem, że chciałbym większą ogniskową niż 55mm. Czy ewentualnie lepszym rozwiązaniem byłyby 2 (kitowy 18-55 i ...)?

...

Internetowymi opiniami można uzasadnić wszystko ;) N18-140 będzie optycznie zbliżony do 18-105, ale zakres ma zdecydowanie ciekawszy. Plus lepsza budowa. Do tego dodałbym N70-300 AF-P DX VR i to w sumie tyle, jeśli chodzi o tanie zakupy w tej grupie.

Długo używałem d7200 z Sigmą 17-50/2.8 plus różne 70-300 (w.w. jest najlepszy) i szeroki jasny kąt. Wszystko fajnie, tylko sporo dźwigałem, więc dobrze rozumiem o co chodzi. W pewnym momencie sprzedałem nawet S17-50 i zakładałem 18-55 af-p, ale wtedy miałem już ff Sony i DX Nikona używałem w zasadzie z tele.

Trudno mi coś doradzić z pewnością, że trafię w potrzeby. Z jednej strony d7200 to wciąż przyzwoity aparat, z drugiej koledzy piszą, że d750 bywa niewiele droższy. Tylko pytanie, co wtedy podpiąć, bo zoom FX będzie ciężki, więc o lekkim zestawie nie ma co mówić. Jeśli chodzi o jakość obrazka, to większych różnic między d5200/5300/5500 nie zobaczysz. Nocne zdjęcia czy wnętrza to wskazanie raczej na jaśniejszy obiektyw niż wyższe ISO.