Zobacz pełną wersję : Zmiana z D90 na Z5
Cześć. Aktualnie fotografuję Nikonem D90, szkła 18-140 i 55-300 te typowe, apsc i nie polecane. Jestem amatorem entuzjastą, tkwiącym jeszcze w czasach analogowych. Ostatnio zestaw D90 plus te szkło 140 zaczął mi ciążyć na długich wędrówkach. Technicznie zaś brakuje mi odchylanego LCD i troszkę wyższego, realnego ISO. Tak dumałem i wymyśliłem sobie Z5 plus 28-200 4,5-6,3. Na taki zestaw od biedy mnie stać (poważny remont domu) Tak pełna klatka to dla mnie coś co w analogu mam od lat. Fotografuje krajobrazy, przyrodę, makro, okazjonalnie portrety i zdjęcia rodzinne. Wcześniej myślałem o D7200, lecz wagowo wyjdzie więcej niż D90. W domu jest D3200. ale nie lubię nim fotografować i nie wiem z jakiego powodu. Jak myślicie Z5 plus ten kitowy obiektyw 28-200 da radę do moich zastosowań?
Tak dumałem i wymyśliłem sobie Z5 plus 28-200 4,5-6,3. Na taki zestaw od biedy mnie stać (poważny remont domu)
Nie musisz się tłumaczyć, każdy ma jakieś swoje limity. No, może prawie każdy.;-)
Taki zestaw da radę na początek. Jeśli w przyszłości będzie Ci czegoś brakowało np. do portretu, to sam będziesz wiedział czego i zanabędziesz choćby 85/1.8 do tego celu, już nawet bez pytań. Z5 z tym kitem na początek wystarczy.
Wind Mill
22-01-2025, 22:48
...wymyśliłem sobie Z5 plus 28-200 4,5-6,3. ...
Jak myślicie Z5 plus ten kitowy obiektyw 28-200 da radę do moich zastosowań?
Masz na myśli obiektyw Z 24-200 czy F 28-200? Bo do drugiego to jeszcze adapter FTZ(II) by trza...
Zmiana dobra, ale czy będzie lżej? ;)
Z5 + 24-200 zapewne śmiało ogarnie wymienione tematy, poza makro oczywiście.
18-140 i 55-300 pewnie też makro nie robią, a 24-200 też sobie daje radę w zbliżeniach :) jak dla mnie decyzja dobra. Sam mam ten zestaw i jestem ogromnie zadowolony, ten obiektyw jest rewelacyjny, jeśli starcza światła :)
Schwefel
23-01-2025, 02:35
Technicznie zaś brakuje mi odchylanego LCD i troszkę wyższego, realnego ISO.
Z50+Z16-50+Z50-250
Na samych obiektywach masz -130g względem 24-200, VR nie tracisz a zakres bardziej uniwersalny. Na body -230g mniej względem Z5 i wymiary dużo mniejsze. Jeżeli chodzi o szumy to matryca jest z D500 i szumi porównywalnie do tej z D850, względem D90 to i tak będzie kosmiczny skok.
Cześć. Aktualnie fotografuję Nikonem D90, szkła 18-140 i 55-300 te typowe, apsc i nie polecane. Jestem amatorem entuzjastą, tkwiącym jeszcze w czasach analogowych. Ostatnio zestaw D90 plus te szkło 140 zaczął mi ciążyć na długich wędrówkach. Technicznie zaś brakuje mi odchylanego LCD i troszkę wyższego, realnego ISO. Tak dumałem i wymyśliłem sobie Z5 plus 28-200 4,5-6,3. Na taki zestaw od biedy mnie stać (poważny remont domu) Tak pełna klatka to dla mnie coś co w analogu mam od lat. Fotografuje krajobrazy, przyrodę, makro, okazjonalnie portrety i zdjęcia rodzinne. Wcześniej myślałem o D7200, lecz wagowo wyjdzie więcej niż D90. W domu jest D3200. ale nie lubię nim fotografować i nie wiem z jakiego powodu. Jak myślicie Z5 plus ten kitowy obiektyw 28-200 da radę do moich zastosowań?
Wagowo i rozmiarowo to niewiele zyskasz. Z5 jest cięższy od D90 :) Natomiast skok technologiczny z pewnością wart jest inwestycji. Z5 ma teraz dobre ceny wolałbym ją niż sugerowane wcześniej Z50.
Mam ten zestaw (z5 + z24-200) od 4 lat i sobie chwalę (poprzednio nikon d7200 + 18-105) . Tak jak pisali koledzy, to pewnych zastosowań z czasem możesz dokupić obiektyw.
Dziękuję za odpowiedzi. Z50 odrzuciłem, bo chciałem mieć pełną klatkę. Z drugiej strony jestem zaskoczony ogniskowymi obiektywów do tego aparatu. Analogowo na małym obrazku najmilejsza ogniskowa którą mam to 35.
Tak czy siak Z5 zakupiony, zobaczę jak mi się będzie sprawował. Rzeczywiście ciężkawy. Cieszę się z pełnej klatki i muszę przestawić na wizjer elektroniczny. Czy on będzie współpracował z SB-700? I pytanko czy naklejać coś na ten wyświetlacz?
Różne szkoły, ja tam proponuję coś nakleić na wyświetlacz. Do swojego kupiłem takie:
https://allegro.pl/oferta/szklo-hartowane-ochrona-lcd-do-nikon-z5-14168320286
Ładnie pasuje, na cały. No i majątku nie kosztuje :)
Będzie współpracował z SB700, chociaż nie wszystkie funkcje są dostępne. Zobacz do podręcznika na str. 661.
Na Zetkach nie będzie działało wspomaganie z lampy (predator). Z żadnej lampy, a nie tylko SB-700