Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z6III AF-S gorszy niż w Z6 przy słabym oświetleniu?

Mathis
21-01-2025, 19:50
Cześć!
Potrzebuję Waszej pomocy, bo Nikon Polska sądząc po pierwszej odpowiedzi na zgłoszenie raczej mi nie pomoże.
Pacjent to nowy Z6III który po ustawieniu: AF-S, punkt pojedynczy (nie pin) w warunkach 1/200s, 1.8, ISO4000/5000 ustawiając ostrość pompuje obiektywem jakby korzystał z detekcji kontrastu, zamiast z detekcji fazy co cholernie wydłuża czas ustawienia ostrości.
W identycznych warunkach z tym samym obiektywem Z6 i Z6II nie mają żadnego problemu z szybkim ustawieniem ostrości. Zachowuje się identycznie jak Z6/Z6II gdy przestawimy punk ostrości na PIN.

Nagrałem porównanie Z6+50/1.8Z vs Z6III+50/1.8Z gdzie widać i słychać jak ten drugi pompuje obiektywem nim potwierdzi ostrość.
W statycznej fotografii to by tylko irytowało, ale takie parametry trafiły mi się na ostatnim reportażu i korzystając z moich standardowych ustawień albo nie mógł złapać ostrości (bo ludzie się przesunęli) albo zrobione zdjęcie było z ostrością za/przed osobą. W tych samych warunkach Z6 i Z6II śmigają aż miło...

Czy któryś posiadać Z6III mógłby sprawdzić czy u niego też występuje taki problem? Nagranie jest z 50mm, ale testowałem to na wszystkich moich szkłach i występuje to na każdym.
Wydaje mi się, że moja sztuka jest walnięta, bo aż ciężko mi uwierzyć, że nikt przez prawie rok nie zwrócił uwagi na ten problem.
Testowałem różne ustawienia LV (d10), resetowałem aparat, nic więcej mi do głowy nie przychodzi?

Rzeczone nagranie:
https://youtu.be/VmdQQkqi1GI

Jacek_Z
21-01-2025, 21:21
Celowałeś w motyw w którym nie ma wcale kontrastu. Plus mało światła.
Mając bezlustro używam właściwie wyłącznie AF-C, to tak na marginesie. W lustrzankach przeważało u mnie stosowanie AF-S.

Mathis
21-01-2025, 23:11
Nie zmienia to faktu, że dużo starszy Z6 na tym samym obiekcie ostrzy bezproblemowo, a ma podobno słabszy AF.
Światła jakoś mega mało nie było, na niektórych salach mam dużo ciemniej i Z6/Z6II dały radę, Z6III poddał się na jednej z jaśniejszych sal.
Nikon Polska nie zajął stanowiska (uznali na tę chwilę, że potrzebna jest mikrokalibracja obiektywu...), dlatego szukam innych Z6III aby potwierdzić czy to mój egzemplarz uszkodzony czy jestem jedynym właścicielem Z6III który zauważył ten problem i mu przeszkadza.

Marek67
27-05-2025, 00:37
Witam,
Tydzień temu kupiłem Nikon Z6 III i mam ten sam problem. Posiadam również Z 6 i Z6 II i nie miałem z nimi tego problemu. Czy znalazłeś jakieś rozwiązanie albo czy ktoś ci coś poradził?
Mathis

pyetya
27-05-2025, 11:06
Witam,
Tydzień temu kupiłem Nikon Z6 III i mam ten sam problem. Posiadam również Z 6 i Z6 II i nie miałem z nimi tego problemu. Czy znalazłeś jakieś rozwiązanie albo czy ktoś ci coś poradził?
@Mathis (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=31411)

grubo - mam świeżo kupiony Z6 III (też tydzień temu), mam Z6. Mam N50 1.8S. Zrobię test u siebie.

jo44
27-05-2025, 11:09
Zrobię test u siebie.
A może lepiej zdjęcia...:lol:

pyetya
27-05-2025, 11:13
A może lepiej zdjęcia...:lol:
Normalnie ubaw po pachy. Tak jak Jacek Z - używam praktycznie samego AF-C, aparat dostałem w środę, dopiero w sobotę fotografowałem koncert - też na AF-C. A taki test można jaki widzimy u Mathisa wydaje się miarodajny - statyw, ten sam kadr, obiektyw, światło. Więc warto sprawdzić nie na zasadzie "wydaje mi się".

BambusZMikronezji
30-05-2025, 07:23
Można jeszcze próbować pisać do Nikon usa. Jeżeli w Polsce rozłożą ręce.

https://www.nikonproductsupport.com/s/contactsupport?language=en_US

USA to największy rynek foto na świecie lub jeden z największych tam trudniej się olewa klienta.

BeatX
30-05-2025, 08:55
Wiem, że trochę nie na temat ale ciekaw jestem jakby wypadł mój Fuji X-H2 w takim teście w bezpośrednim porównaniu do Z6III.
Autofocus (w trybie śledzenia AF-C) w aparatach Fujifilm to wiadomo, najniższa półka w branży ale chyba aż tak by nie pompował? [emoji28]
Przynajmniej nie z natywnymi szkłami.
Ciekawe.. byłem przekonany o całkowitej dominacji sprawności autofocus'a w bezlusterkowcach Nikon Z względem Fuji X.

Ale wychodzi na to, że jak to mawiają.. Trawa jest zawsze bardziej zielona u sąsiada za płotem.

mathu
30-05-2025, 09:45
Z ciekawości, w AF-C macie taki sam efekt? W testach Frosta tak pompuje wiele chińskich obiektywów a w AF-C zachowują się lepiej z jakiegoś powodu.

BeatX
30-05-2025, 11:01
Z ciekawości, w AF-C macie taki sam efekt? W testach Frosta tak pompuje wiele chińskich obiektywów a w AF-C zachowują się lepiej z jakiegoś powodu.

To było pytanie do mnie, czy jak? ;)

mathu
31-05-2025, 00:37
To było pytanie do mnie, czy jak? ;)

Do posiadaczy Z6 III w tym w wątku.

Jacu
31-05-2025, 00:59
Czy któryś posiadać Z6III mógłby sprawdzić czy u niego też występuje taki problem? Nagranie jest z 50mm, ale testowałem to na wszystkich moich szkłach i występuje to na każdym.

Z ciekawości wziąłem swojego Z6III i ten sam obiektyw Nikkor Z 50 1.8, ustawiłem te same parametry i faktycznie, też mam taki sam efekt. Chociaż wydaje mi się, że minimalnie mniejszy niż u Ciebie, lub nieco krótszy czasowo. Natomiast w drugim moim aparacie Z5, nic takiego nie występuje. Wydaje mi się, że z Twoim aparatem jest wszystko ok, to chyba kwestia oprogramowania. Ten typ chyba tak ma. Ja jakoś nigdy na to nie zwróciłem uwagi.

Jacek_Z
31-05-2025, 01:09
Można jeszcze próbować pisać do Nikon usa. Jeżeli w Polsce rozłożą ręce.

https://www.nikonproductsupport.com/s/contactsupport?language=en_US

USA to największy rynek foto na świecie lub jeden z największych tam trudniej się olewa klienta.
Tylko co ten list może załatwić? Aparat z naszej dystrybucji? No to niestety naprawa gwarancyjna tylko w Europie. Przynajmniej tak było za czasów lustrzanek i zapewne jest tak dalej.

Fotograma
20-06-2025, 23:17
Niedawno przesiadłem się z D700 i N 24-70 2,8 ED na Z6iii i FTZ II. Pierwsze moje zdziwienie to to, że aparat nie ustawia ostrości na "pełnej dziurze" Jeśli mamy ekspozycję na przykład z przysłoną F 8 to przymyka do 5,6 ustawia ostrość i dopiero przed wyzwoleniem zamyka do F8. Jeśli mamy poniżej 5,6 do przymyka od razu do ustawionej wartości . Podobno jest to normalne. Ja, przyzwyczajony do pracy AF-S na D700 i ostrzeniu w ułamku sekundy, chciałem zrobić to samo na Z6 iii i wielkie zdziwienie "pompowanie". Wniosek - stary obiektyw, FTZ, brak dopasowania. Pożyczyłem N 24-70 F4 S i to samo. W trybie AF-C zjawisko pompowania nie występuje i praktycznie 100% trafione. Nawet w dość ciemnej sali i przy szybkim tańcu. W trybie AF-C z N 24-70 2,8 ED słychać tylko pracę silnika. Mam kilku znajomych z Z7 i Z8 i nikt z niech nawet nie zauważył, że aparat przymyka przysłonę do 5,6. W lustrzance od razu to by było zauważalne, a tu elektroniczny wizjer utrzymuje stałą jasność.

Marek67
23-06-2025, 16:06
Ja swojego z6 III oddałem bo w porównaniu do z6 i z6II które również posiadam afs w z6III jest tragiczny. Wolę zakupić kolejnego z6 II

Jacek_Z
23-06-2025, 17:13
Kto używa w bezlustrach AF-S??? W lustrzankach to dla mnie była norma, ale w bezlustrach to straciło sens. Przestaw się.
AF-S stosowałem na okrągło, bo mi tak było łatwo przekadrowywać. Bo pola AF w lustrzankach FF były tylko w centrum, a te po bokach i tak było daleko od brzegu kadru i w dodatku gorzej trafiały. Teraz nie ma sensu przekadrowywać, bo pola AF są na całej powierzchni a punkt trzyma tak dobrze, że można aparatem machać, a AF i tak trafia i to na płytkich portretowych GO.

Marek67
23-06-2025, 17:57
nie przekadrowuje tylko przesuwam punkt af a skoro w aparacie jest afs to ma działać.

Jacek_Z
23-06-2025, 18:20
Punkt AF sam się przesunie, tylko "oznacz cel" ;) Zapomnij o używaniu AF tak jak w lustrzankach. Ja to nie wiem czy teraz bym użył AF-S do czegokolwiek, włącznie z ustawieniem ostrości na reprodukcji zrobionej na stoliku albo przy krajobrazie robionym nawet ze statywu. Używam albo AF-C albo Manuala (np macro - nie zawsze, produkty na stoliku bezcieniowym, astrofotografia itp). AF-S przestał istnieć.

fotek
23-06-2025, 21:40
Jestem po ślubie.....Dałem radę, ale dużo lepsze fotki ze starego d7100.....Z6III gubi ostrość w ciemniejszych salach. Lampa SB-5000 -czyli najnowsza , nie wspomaga AF wysyłając czerwona wiązkę......Tylko aparat wysyła niebieską-To nic nie daje. Podobno tak jest w bezlusterkowcach.
Aparat gubi ostrość i tyle. Jaka kalibracja obiektywu???
Napisz jakie masz szkło?

Mathis
20-01-2026, 11:49
Na sali w Z6III tylko AF-C, AF-S nie masz szans na trafienie.

Ja się przestawiłem, AF-C na stałe i można pracować, AF-S pompuje jak tylko ma ciemniej. Ale Z8 dokładnie tak samo ustawia ostrość i nowsze Sony na tym samym motywie i ustawieniach tak samo.

WKW
07-02-2026, 20:02
Sprawdziłem Z6III na 35/1,8 i się potwierdza to co piszecie, ale np: na 24-120/4 było już wszystko w porządku brak pompowania. Pytanie czy to dotyczy może oprogramowania tylko stałek u Nikona?