Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie z babolem ?

Marianov
20-01-2025, 10:08
Witajcie, czy to może być efekt przypadkowego kopnięcia statywu, widać do u dołu z lewym roku :) ? Zdjęcie z przed paru laty w oczekiwaniu na perseidy :)

85434

zbyk
20-01-2025, 13:34
jak dla mnie to zdjęcie to bat na ateistów, ewidetnie widać, że stwórca też się nudził w oczekiwaniu i zaczął się bawić w połącz kropki :D

Marianov
20-01-2025, 22:25
Nie no poważnie. Kopnąłem w statyw ?

spiritus
20-01-2025, 23:12
Przecież ewidentnie widać, że UFOki mieli jakieś GP na zamkniętych torach :D

paparapa
21-01-2025, 00:04
jak dla mnie to zdjęcie to bat na ateistów, ewidetnie widać, że stwórca też się nudził w oczekiwaniu i zaczął się bawić w połącz kropki :D
zbyk w oczekiwaniu na co? :)
Piszę o stwórcy.

zbyk
21-01-2025, 01:24
Zakładałem, że perseidy... może miał być armageddon, ale wpisał już w eksela perseidy i się potem nudził

Marianov
21-01-2025, 23:04
No i się nie dowiem co było prawdziwą przyczyną :( Gdzie pytać ?

spiritus
22-01-2025, 17:16
No i się nie dowiem co było prawdziwą przyczyną :( Gdzie pytać ?

A nie miałeś jakiegoś filtra założonego na obiektyw? Może rysy na nim załamały światło w taki sposób i połączyły gwiazdy.
Te połączenia są dziwnie idealne generalnie więc kopnięcie w statyw to raczej nie jest.

Masz jakieś inne zdjęcia z tego okresu?

Marianov
26-01-2025, 09:41
Tak, to klatka przed ...

85524

i tu po tym zdjęciu co niby kosmici robili wyścigi ...

85525

i

Marianov
27-01-2025, 22:30
Żadnego filtra nie było.

Wujot
28-01-2025, 12:57
Marianov
Efekt na pewno nie powstał z kopnięcia statywu. Wtedy miałbyś linie równoległe na całym zdjęciu.
Poza działaniem celowym nie potrafię sobie wyjaśnić tego rodzaju zjawiska...

A nie miałeś jakiegoś filtra założonego na obiektyw? Może rysy na nim załamały światło w taki sposób i połączyły gwiazdy.
Te połączenia są dziwnie idealne generalnie więc kopnięcie w statyw to raczej nie jest.

Masz jakieś inne zdjęcia z tego okresu?

Jak spojrzysz na NEF to te "połączenia" nie są idealne.

MstrG
28-01-2025, 13:05
Marianov
Efekt na pewno nie powstał z kopnięcia statywu. Wtedy miałbyś linie równoległe na całym zdjęciu.

Jak spojrzysz na NEF to te "połączenia" nie są idealne.

Ja kilka razy wchodziłem w ten wątek i też starałem się rozszyfrować co mogło się stać przy założeniu, że to nie było celowe działanie.
Dla mnie "połączenia" (asteryzm?) stworzyły T-Rexa. Widzę wielki łeb i małe łapki ;)

Zbyszek
28-01-2025, 17:40
No właśnie. Ktoś mógł sobie zrobić kawał. Wystarczy miniaturowa LEDowa latarka (np. w postaci breloka) i dowcip gotowy.
Było ciemno i nikt nic nie zauważył a aparat zarejestrował .... UFO. ;)

Wujot
28-01-2025, 23:43
No właśnie. Ktoś mógł sobie zrobić kawał. Wystarczy miniaturowa LEDowa latarka (np. w postaci breloka) i dowcip gotowy.
Było ciemno i nikt nic nie zauważył a aparat zarejestrował .... UFO. ;)

tylko, że jednak te łamane są wyraźnie skorelowane z gwiazdami. Zbyt bardzo aby mógł być ten mechanizm...

Zbyszek
29-01-2025, 17:15
tylko, że jednak te łamane są wyraźnie skorelowane z gwiazdami. Zbyt bardzo aby mógł być ten mechanizm...

Właśnie te dwa zdjęcia wstawione później z których jedno jest zrobione przed a drugie po, sugerują że jest całkiem inaczej.
Te punkty świetlne połączone liniami nie występują na tych zdjęciach a to oznacza że to nie są gwiazdy.

zbyk
29-01-2025, 23:31
Dron? 8 znaków

Wind Mill
30-01-2025, 13:26
Dron? 8 znaków

No właśnie, różne przypuszczenia miałem (Może świetlik? No nie,takie skoki?), dron wydaje się odpowiedzią. ;)

Sam mam podobne zdjęcie i myślałem by na forum się zapytać, może znajdę. Tylko u mnie z jednej latarni "leje" się światło, podczas gdy reszta wygląda na nie poruszoną.