PDA

Zobacz pełną wersję : Sprawdzona karta pamięci dla D850 na rok 2025

matiF
10-01-2025, 20:37
Cześć wszystkim!

Stało się. Wraz z nowym rokiem, w dobie bezlusterkowców, zakupiłem swoją wymarzoną lustrzankę – Nikona D850. Śmiejcie się ze mnie, mi to nie przeszkadza 😉
Proces zakupowy trwał prawie 2 lata. Jak ostatnio miałem w rękach (przez 2 tygodnie) D800 to niestety spodobały mi się szczegóły i decyzja jakoś szybko nastała 😛

Przechodząc do rzeczy: jaką sprawdzoną kartę pamięci QXD lub CFexpress polecacie? Szukam czegoś, co będzie kompatybilne z D850 i niezawodne. Używałem dotychczas kart CF Lexar i nigdy nie miałem z nimi problemów, więc chętnie poznam wasze doświadczenia.
64GB-128GB wystarczy.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam!

paparapa
10-01-2025, 21:17
Na pewno lexar będzie dobry pod warunkiem że będzie oryginalny, a nie przemalowany w jakimś mniej lub bardziej znanym miejscu.

matiF
10-01-2025, 22:05
Kart w podejrzanych miejscach nie kupuję, więc mam nadzieję, że będzie OK.
Lepiej CFExpress czy QXD? Wybaczcie, tak drążę, ale to obce mi technologie :-)

brzezior
10-01-2025, 22:42
Ja do mojej D850 kupiłem taką i działa bez zarzutu.85197
Kosztuje coś około 600 PLN

A jest teraz nawet za 500 w promocji z czytnikiem
https://fotoplus.pl/akcesoria-foto-video/karty-pamieci?filtr=55,449

matiF
10-01-2025, 23:02
Perfecto, señor, gracias!
Właśnie patrzę - 449zł za 128GB, 499zł za 512GB z czytnikiem w cenie... Nie ma co dalej szukać. Dobra cena.
Jeszcze nie tak dawno za CF 32GB płaciłem ok. 200zł...

Pugilares
20-02-2025, 02:37

Właśnie dzisiaj przyszła do mnie ta karta, która jest na zdjęciu, czyli Lexar CFexpress Silver 512GB kupiona w Foto-plusie z czytnikiem Lexar w promocji. Zapuściłem BlackMagic Disk Speed Test na tej karcie podłączonej do mojego Maca Studio przy pomocy tego właśnie czytnika Lexar USB 3.2 gen. 2. Test wykazał zapis 460 MB/sek, odczyt 350 MB/sek., więc daleeeko od deklarowanych wartości. Kiedy włączę w moim Z6II tryb H* to bufor zapycha się tak samo, jak na zwykłej karcie SD.

Pugilares
20-02-2025, 02:38

Właśnie dzisiaj przyszła do mnie ta karta, która jest na zdjęciu, czyli Lexar CFexpress Silver 512GB kupiona w Foto-plusie z czytnikiem Lexar w promocji. Zapuściłem BlackMagic Disk Speed Test na tej karcie podłączonej do mojego Maca Studio przy pomocy tego właśnie czytnika Lexar USB 3.2 gen. 2. Test wykazał zapis 460 MB/sek, odczyt 350 MB/sek., więc daleeeko od deklarowanych wartości. Kiedy włączę w moim Z6II tryb H* to bufor zapycha się tak samo, jak na zwykłej karcie SD.

P.S. Pózniej przetestowałem tą samą kartę na drugim czytniku, czyli Lexar RW510 i wynik zapisu 790 MB/sek., odczytu 730 MB/sek.

matiF
20-02-2025, 22:07
U mnie czytnik leży jeszcze nierozpakowany, niestety - różne przypadki losowe - i nie miałem okazji jeszcze sprzętu poużywać.
W czasie, kiedy szukałem karty to wyczytałem w necie, że w korpusach np. D czy Z natywnie obsługujących XQD mimo aktualizacji oprogramowania do obsługi CFexpress, wydajność tejże będzie gorsza niż przy teoretycznie wolniejszych XQD. Nie robiłem żadnych testów, więc nie jestem w stanie tego potwierdzić i powiedzieć ile w tym jest prawdy. Sam XQD to już praktycznie wymarły format, ciężko znaleźć coś w rozsądnej cenie. Możliwe, że będę miał szansę sprowadzić Nikonowską kartę XQD 120GB (prawdopodobnie produkcji Sony), więc może z ciekawości się skuszę na zakup i przetestowanie. Powstrzymać mnie może jej koszt - ok. z 800zł trzeba dać najmarniej - i zdrowy rozsądek :)

Schwefel
21-02-2025, 00:08
P.S. Pózniej przetestowałem tą samą kartę na drugim czytniku, czyli Lexar RW510 i wynik zapisu 790 MB/sek., odczytu 730 MB/sek.
Nie patrz na prędkości teoretyczne, bo 1750MB/s jest nie do zrobienia na USB 3.2 gen. 2, które w teorii ma 1250MB/s, a w praktyce jak jest 700MB/s to jest dobrze.

Pugilares
21-02-2025, 02:55
Jasne, nie mniej jednak po zainwestowaniu tych paru groszy w CFexpress nie poczułem, żeby ta inwestycja dała mi jakieś korzyści. Rozumiem, że stosowanie kart CFe ma sens w kamerach, przy filmowaniu na wysokim klatkarzu i bitrate, bo karty SD zwyczajnie nie wyrabiają się, przegrzewają. Przy fotografowaniu korzyć z CFe wydaje mi się nieodczuwalna. Być może gdy zrobię 10 tys. zdjęć na jednej sesji i będę kopiował na komputer, wtedy się przekonam, że jest szybciej :-)
Na razie i tak zdjęcia z karty kopiuję zwykle na dysk Lacie D2 Pro, który wyciąga w zapisie niewiele więcej, niż tania karta SD Samsung Pro Plus w odczycie.

Zbyszek
21-02-2025, 20:47

Nie wiem co to za kartę kupiłeś ale ja też mam CFexpress Lexara i w porównaniu do SD (też bardzo szybki Sandisk) różnica jest kolosalna. Przy średnio szybkiej serii na D850 z kartą SD bufor zapychał się bardzo szybko a z Lexarem było to bardzo trudne.

Schwefel
21-02-2025, 23:27
Różnica jest dramatycznie duża. Przy pierwszym styku z XQD w D500 (Sony 32GB) jak zapełniłem serią podstawową kartę i przeszło na SD (Sandisk Expreme Pro) to myślałem, że aparat zepsuł się. A XQD to tylko 400MB/s zapisu. W D850 z racji ogromnych RAWów problem jeszcze bardziej było widać, więc przeszedłem na CF Express, bo tańsze i szybsze niż wymierające XQD.

BambusZMikronezji
27-02-2025, 08:05
Też mi się wydaje że coś nie tak jest z kartą kolegi. CFexpress jest znacznie szybszy od SD niezależnie od typu SD.

Pugilares
07-03-2025, 03:50
Już wiem - było ustawione maksimum w serii na 24. Po zmianie na 200 - na tyle pozwala najwięcej Z6II - mogę ciągnąć serię cały czas. Nie sprawdzałem, czy dociągnie na H* do 200, bo szkoda mi migawki, ale napewno dłużej niż z kartą SD.

Schwefel
07-03-2025, 04:10
bo szkoda mi migawki, ale napewno dłużej niż z kartą SD.
A na elektronicznej nie możesz sprawdzić?