Zobacz pełną wersję : [ Viltrox ] VILTROX adapter EZ
Zapewnia płynną kompatybilność autofokusa między obiektywami z mocowaniem E i aparatami bezlusterkowymi Nikon z mocowaniem Z
Kompatybilny z wieloma trybami ustawiania ostrości, takimi jak AF-S/AF-C/AF-A/AF-F/MF
Pierścień przysłony umożliwia szybką regulację przysłony korpusu i obiektywu.
Adapter obiektywu wysyła sygnał EXIF do aparatu i wyświetla aktualne informacje na ekranie
W przypadku obiektywów obsługujących funkcję przeciwwstrząsową funkcja ta zostanie zachowana nawet po podłączeniu.
Przyjmuje konstrukcję przysłony zapobiegającej winietowaniu i niezakłócone wejście światła. Otwór pierścieniowy został zaprojektowany tak, aby pasował do rozmiaru CMOS, zapewniając niezakłócony dostęp światła, a jednocześnie zapewniając solidność i trwałość styków chipowych.
Pierścień adaptera ma tylko 4 mm grubości, jest niewielki i lekki – waży zaledwie 52,3 g/1,84 uncji.
Rozmiar: 68,9 × 68 × 12,1 mm
Waga: 52,3 g
Cena:
・196 euro
・168 dolarów
・860 juanów
85173
85174
E-Z_latest_compatible_list https://cdn.shopify.com/s/files/1/0104/0380/7298/files/E-Z_latest_compatible_list_20241030.pdf?v=1730257242
https://viltrox.com/pages/e-z?srsltid=AfmBOoreUILOlalrY_GVL_JmYSP9aKOu0zI5HX0d l5daAycp1WpmTTDN
https://www.amazon.pl/VILTROX-obiektywu-kompatybilny-obiektywem-bezlusterkowych/dp/B0DKJXDZ54
421,00 zł PLN https://viltrox.com/products/viltrox-e-z-af-lens-adapter/?ref=RvJ-OPWPaorCs
https://viltrox.com/cdn/shop/files/e-z-pc-10.png?v=1736215541
Czyli poniżej 100 Euro? Cena rewelacyjna. Chyba się skuszę
paparapa
11-01-2025, 16:37
Czyli poniżej 100 Euro? Cena rewelacyjna. Chyba się skuszę
Faktycznie cena bardzo dobra. Mam nadzieję że będzie lepszy od poprzedników.
Kupiłem jakiś czas temu adapter megadap, ale miał problemy z ogarnięciem AF-C . Działał AF-S ale najpewniej w środkowej części kadru.
Męczyłem go z tamronem 28-75/2.8.
Zwróciłem go bo prawie 300 euro za taką funkcjonalność to kiepski interes.
Wind Mill
12-01-2025, 17:06
Miłośnikom brakującego w NX DX standardowego jasnego zooma może się przydać. ;)
Dla kogoś, kto ma coś z bagnetu E/FE, to raczej pozycja obowiązkowa;)
Coś czuję, że najwięcej na tym wynalazku zyska Sigma;)
Jakie będzie wasze pierwsze szkło z bagnetu E/FE?
Michaelius
14-01-2025, 18:02
A mają jakieś fajne i tańsze niż Ztkowe 14-30 UWA w Soniakach ?
Przejrzałem wszystkie szerokie zoomy i nie ma takiego. Jak widać ten system Sony jest przereklamowany:) A miało tam być eldorado. Wszystko i tanio:)
https://www.optyczne.pl/index.html?producent=&obiektyw=all&typ=5&moc=25&szukaj=Wyszukaj&sort=
Tańsze może i nie, ale fajne by się znalazło.
So12-24/2.8 czy Sigmy 14/1.4 i 15/1.4, jak ktoś lubi rybki.
Czy 16-35/2.8 dla fanów.
Michaelius
16-01-2025, 12:01
To jednak nie ma co kombinować trzeba zacisnąć zęby i zbierać na 14-30 :D
Ale fajnie że są rybki bo chyba w Z jeszcze długo nie doczekamy
Wind Mill
16-01-2025, 14:13
Rybki są od Chińczyków, na Zet. ;)
Adapter dotarł bez cła. Działa na nim Tamron 35-150/2-2.8 w wersji Sony i kilka oryginalnych obiektywów Sony. Ten pierwszy jest co prawna na bagnet Z, ale kolega ma wersję Sony, a potrzebuję go 2 razy w roku.
Lento Violento
09-02-2025, 14:01
A jest w ogóle jakaś reguła jeśli chodzi o naliczanie cła? Czy trzeba liczyć na szczęście?
Schwefel
09-02-2025, 14:47
Adapter dotarł bez cła. Działa na nim Tamron 35-150/2-2.8 w wersji Sony i kilka oryginalnych obiektywów Sony. Ten pierwszy jest co prawna na bagnet Z, ale kolega ma wersję Sony, a potrzebuję go 2 razy w roku.
A coś więcej? Bo, że działa to było wiadomo tylko czy działa AF-C jak na Sony czy OSS nie psuje zdjęć, czy działa stabilizacja matrycy i OSS? No i jak jest z prędkością AF względem body Sony.
Adapter dotarł bez cła.
Teraz podają cenę 514,00 zł PLN Tax included. https://viltrox.com/products/viltrox-e-z-af-lens-adapter/?ref=RvJ-OPWPaorCs
..........................................
Są jakieś filmiki
https://www.youtube.com/watch?v=nlzKeaL0MxQ
https://www.youtube.com/watch?v=sAjC_8TGf3w
A coś więcej? Bo, że działa to było wiadomo tylko czy działa AF-C jak na Sony czy OSS nie psuje zdjęć, czy działa stabilizacja matrycy i OSS? No i jak jest z prędkością AF względem body Sony.
AF-C działa. Więcej nie testowałem. Teraz jestem na feriach, bez adaptera
Jakbyś mógł, zrób porównanie rogów na UWA, natywnie i przez adapter.
Ciekaw jestem, jaka będzie różnica.
Ma ktoś może wrażenia z Viltroxa 135/1.8 do sony zamontowanym z tym adapterem do zetki?
Ivy Mike
19-02-2025, 23:47
Oj namieszał ten adapter, namieszał. Z jednej strony polecany Techart. Z drugiej znacznie tańszy Viltrox, czyli marka co do której sam nabrałem pewnego zaufania.
Nikonowski 14-30 ma mocną konkurencję w postaci Tamrona 17-28, który wychodzi znacznie taniej (niedano na amazonie za 2600) a sam adapter pozwala sporo skorzystać. Choć, podobnie jak ttb coś konkretnego ostatnio szukałem w systemie Sony i bez mitycznego eldorado.
Ivy Mike
19-03-2025, 23:12
TOP67 masz jakieś nowe przemyślenia na temat adaptera? Właśnie zamówiłem, za parę dni powinien być.
Jestem właśnie w Walencji, gdzie używam Tamrona 35-150 w wersji FE. Wszystko działa wyśmienicie.
Ivy Mike
21-03-2025, 00:11
Dzięki, szybko wysłali, przekonam się już jutro. To może być gamechanger dla Z f.
Ivy Mike
22-03-2025, 01:57
86796
Pan Chińczyk to jednak fachowiec jest. Dotarł, działa. O tej porze już nie ma obiektów do śledzenia, więc pewnie jutro go jeszcze przetestuję. Ale, pierwsza obserwacja jest taka, że ze stałką Viltroxa nie ma żadnych problemów.
Ze "składanym" zoomem Sony już tak - generalnie trzeba najpierw go rozłożyć, tj. przekręcić do stanu rozłożonego, a dopiero później włączyć aparat. W innym przypadku jest problem. Podobnie też, jeśli w trakcie fotografowania przesunie się poza punkt chowania obiektywu - obraz w wizjerze staje się rozmyty, zamiast standardowego komunikatu o tym żeby go wysunąć, i nawet powtórne rozłożenie obiektywu nie pomaga. Nie ukrywam jest to trochę irytujące, bo nie kupiłem go żeby używać ze stałką która jest też pod Z, ale zależało mi właśnie na tym malutkim obiektywie 28-60. W Nikkorze 24-50 czasem brakowało tej dłuższej ogniskowej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, przejrzę sobie na spokojnie obiektywy Sony i będzie wiadomo czy jest coś, dla czego naprawdę warto posiadać taki adapter.
zeberek1
22-03-2025, 11:29
Ja kupiłem go do Zf i na razie tylko jednego obiektywu. Sigma C 50 2.0 śmiga na nim spoko aczkolwiek może AF nie jest jak w Nikkorach ale ez nie wiem jak on działa na Sony bo nie mam porównania.
Wind Mill
22-03-2025, 11:57
...Podobnie też, jeśli w trakcie fotografowania przesunie się poza punkt chowania obiektywu - obraz w wizjerze staje się rozmyty, zamiast standardowego komunikatu o tym żeby go wysunąć, i nawet powtórne rozłożenie obiektywu nie pomaga. Nie ukrywam jest to trochę irytujące...
Poważnie oczekujesz, że oprogramowanie aparatu marki Nikon będzie obsługiwało jakieś fikuśne opcje obiektywu (aparatu) marki Sony? :)
Nawet najmagiczniejszy adapter robiony z włosów dziewic o północy podczas pełni tego nie zapewni. ;)
Ivy Mike
22-03-2025, 12:38
Ale jaka to fikuśna funkcja? Skoro adapter pozwala na komunikację na linii korpus-obiektyw, to musi dostawać jakiś sygnał w momencie tej aktywacji obiektywu do pozycji roboczej. Nie żądam od niego żeby jakieś komunikaty dostarczał, ale zwyczajnie działał. A tutaj, była sytuacja kiedy po ustawieniu ogniskowej skrajnej 28mm (aparat ciągle w trybie pracy) nagle komunikacja zostaje zakłócona i nie mogę zrobić zdjęcia.
Aczkolwiek, to prawda, obiektyw fikuśny bo takich "składanych" jest mało. Ten jest bardzo fajny, bo ostry po domknięciu a bardzo niewielki. zeberek1 taki też miałem plan, żeby mniejszą/lżejszą 50-tkę podpiąć. Albo właśnie Sigmy, albo Sony. Niemniej, wygląda na to, że komunikacja ze stałkami bez bezbłędna.
paparapa
22-03-2025, 20:22
Poważnie oczekujesz, że oprogramowanie aparatu marki Nikon będzie obsługiwało jakieś fikuśne opcje obiektywu (aparatu) marki Sony? :)
Nawet najmagiczniejszy adapter robiony z włosów dziewic o północy podczas pełni tego nie zapewni. ;)
Ale gdyby do tego wszystkiego dodać kwiat paproci kwitnący tej jednej nocy to kto wie? :)
A na poważnie. Pchanie się w rozkładane obiektywy to zazwyczaj same kłopoty.
Ivy Mike
23-03-2025, 13:18
A możesz rozwinąć? Bo chodzi mi ciągle po głowie zakup Nikkora 24-50, żeby wrzucić go do torby, optycznie niezły a nic nie zajmuje/nie waży/nie kosztuje.
Przetestowałem ten adapter z Tamronem 35-150/2.0-2.8 i działał idealnie. Ale analogiczny Samyang już nie sprawował się tak dobrze.
Pierwszy problem, to raportowanie ogniskowej. Przy ustawieniu na 150 w Exif zapisywało się 135, a to ma znaczenie dla działania stabilizacji.
Drugi problem to AF. W momencie naciskania spustu obraz w wizjerze był ostry, ale po jego puszczeniu lekko się rozmydlał, przede wszystkim na większych odległościach. Zdjęcia też były czasami lekko nietrafione.
Zrobię jeszcze jedną próbę z Samyangiem 135/1.8.
paparapa
11-04-2025, 09:13
Przetestowałem ten obiektyw z Tamronem 35-150/2.0-2.8 i działał idealnie. Ale analogiczny Samyang już nie sprawował się tak dobrze.
Pierwszy problem, to raportowanie ogniskowej. Przy ustawieniu na 150 w Exif zapisywało się 135, a to ma znaczenie dla działania stabilizacji.
Drugi problem to AF. W momencie naciskania spustu obraz w wizjerze był ostry, ale po jego puszczeniu lekko się rozmydlał, przede wszystkim na większych odległościach. Zdjęcia też były czasami lekko nietrafione.
Zrobię jeszcze jedną próbę z Samyangiem 135/1.8.
Ciekawe czy Samyang poprawi te niedomagania aktualizacją...
Jak widzisz różnice w oby tych szkłach. Jest duża różnica w tym co są w stanie wyprodukować?
Ps.
Napisałeś obiektyw zamiast adapter.
Ciekawe czy Samyang poprawi te niedomagania aktualizacją...
Jak widzisz różnice w oby tych szkłach. Jest duża różnica w tym co są w stanie wyprodukować?
Ps.
Napisałeś obiektyw zamiast adapter.
Samyang 35-150/2.0-2.8 na Sonym działał dobrze, więc to nie problem obiektywu, tylko adaptera. Zresztą Megadap też miał z tym problemy.
Niezależnie od tego, Tamron daje lepszy obrazek, a w dodatku jest wersja na Z
Dzisiaj próbowałem dokonać aktualizacji firmware, ale poległem. Mam wersję 1.40, na stronie Viltroxa jest wersja 3.00, o której jest trochę głosów w sieci, że nie działa poprawnie. Poprawnie działa podobno wersja 2.10, ale tego pliku nie mogę znaleźć na stronie Viltroxa. Zwyczajnie boje się, że wersja 3.00 uwali mi adapter, a ja nie mam wcześniejszych, żeby ratunkowo downgrade zrobić.
Ktoś pomyślnie wgrał firmware 2.10 albo 3.00?
Viltrox EZ v.6.0 kupilem na Ali za 350 zl. Od razu wgralem firmware 4.11 tzn. najnowszą wersję wymuszającą IBIS.
Obecnie testuję adapter na trójcy Tamrona z Z5: 17-28, 28-75 i 70-180 f/2.8. Wszystkie szkła w pierwszej wersji kupiłem używane. Żadne z nich nie jest produkowane z mocowaniem Z i pewnie nie będzie.
Celowo wszystkie Tamrony kupiłem w wersji pierwszej bez stabilizacji. Wersje G2 nie dają gwarancji współpracy z adapterem. Dodam, że całą trójcę udało się nabyć za 6500 zł w świetnym stanie...
Za wcześnie na głębokie wnioski, ale nie zauważam istotnych problemów. Może 28-75 trochę poluje na AF w trybie AF-S ale w AF-C daje radę.
Teraz zamierzam kupić coś lekkiego klasy 85mm f/1.8 pod mocowanie Z lub pod Sony FE. Doradźcie co wybrać, bo stałek 85mm jest za dużo :)
Cena/jakość to Viltrox 85 mm f/1.8 mocowanie Z.
Teraz zamierzam kupić coś lekkiego klasy 85mm f/1.8 pod mocowanie Z lub pod Sony FE. Doradźcie co wybrać, bo stałek 85mm jest za dużo :)
W mojej ocenie najciekawszą obecnie propozycją pod bagnet Z jest Sirui AURORA 85/1.4
Niewiele większa oraz cięższa niż inne 85/1.8, a zawsze jest to zysk 2/3 działki EV, pierścień ostrości, uszczelnienia no i .. natywne mocowanie do bagnetu Z, czyli teoretycznie nie powinno być problemów z AF ;)
Znalazłem Viltrox AF 85mm f/1.8 STM Mark II Sony FE za 9 stówek. Zaryzykowałem. Adapter E-Z ze stałkami radzi sobie lepiej niż z zoomami. Dlatego jestem dobrej myśli i zdam relację, jak Viltrox E-Z radzi sobie ze "swoją" stałką. A szkiełko ma dobre opinie i jest odchudzone oraz ma tulipan, a nie okrągły pierścień. Oczywiście dla Nikon Z nie zrobili II generacji...
Odwrotnie. Na N nie ma pierwszej generacji.
I tamrony 17-28/28-75/70-180 f/2.8 G1 też są, oczywiście. Jako nikkory.
Masz rację.
W sumie to sporo zainwestowałem w moj eksperyment. W przypadku porażki wystarczy dokupić jakies używane A7.
Viltrox 85/1.8 Z to odpowiednik drugiej wersji z Sony
Oczywiście dla Nikon Z nie zrobili II generacji...
[...] Viltrox 85/1.8 Z to odpowiednik drugiej wersji z Sony [...]
Oczywiście macie rację. To ja wprowadziłem w błąd.
Masz rację.
W sumie to sporo zainwestowałem w moj eksperyment. W przypadku porażki wystarczy dokupić jakies używane A7.
Nie panikuj, mam Viltroxa 85mm f1.8 ver 1 i spoko działa z adapterem. :mrgreen:
W kontekście całości wątku, to napiszę pewnie coś oczywistego.
Z waszych obserwacji i testów wynika, że adapter sprawdza się lepiej lub gorzej z różnorodnymi szkłami z bagnetami FE i E. Dotyczy to obiektywów zarówno Sony, jak i innych marek. Nie znalazłem istotnych, dyskwalifikujących wad.
Lista zgodności zamieszczona na stronie producenta jest skromniejsza niż stan faktycznej użyteczności.
Oferta cenowa i ilościowa pełnoklatkowych obiektywów dla Nikon Z w porównaniu do Sony FE jest mniej atrakcyjna (zarówno na rynku pierwotnym i wtórnym).
Mówiąc wprost - decydując się na adapter i serię szkieł FE zyskujemy większy rynek wyboru i niższe ceny. Ryzykujemy ewentualne niezgodności. Dla amatora to może mieć znaczenie.
I ostatnia rzecz. Szkło FE podłączysz do Nikona i do Sony (jak kiedyś go kupisz), a szkło Z tylko do Nikona :)
Do tego po necie ciekawa plota chodzi, jakoby Sigmy na FE zaadaptowane na N/Z miałyby działać z soniaczowymi TC...
Ale czy to prawda...
Dojechal Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE. Bajka! Jestem w szoku, gdy widzę na f/1.8 ostro od rogu do rogu na pełnej klatce.
Adapter daje radę jakby go nie było... Obiektyw używka igła z flltrem Marumi Exus Circular PL 72mm za 900 zł. Miałem farta ?
Tylko po co, skoro jest natywny Viltrox i kilkanaście innych o tej ogniskowej.
...Lista zgodności zamieszczona na stronie producenta jest skromniejsza niż stan faktycznej użyteczności.
Oferta cenowa i ilościowa pełnoklatkowych obiektywów dla Nikon Z w porównaniu do Sony FE jest mniej atrakcyjna (zarówno na rynku pierwotnym i wtórnym).
Szkło FE podłączysz do Nikona i do Sony (jak kiedyś go kupisz), a szkło Z tylko do Nikona :)
Tak
Tak, ale zobacz, że w stopce do Sony masz te same szkła, które masz z natywnym mocowaniem Z. Czyli nie wybrałeś nic z oferty tanich chińczyków. Często to mówię, że szeroka oferta tego czego się nie chce nie ma znaczenia dla konkretnego fotografa.
Tak
Z tym, że jeżeli ktoś jest zdecydowany na przesiadkę na body Nikon Z i odpuszcza sobie korpusy Sony to bym sugerował kupować szkła z natywnym mocowaniem Z.
Dojechal Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE. Bajka!
Adapter daje radę jakby go nie było...
Mogłeś brać z natywnym Z bo w stopce nie widzę body Sony.
No chyba, że te pare stów robi różnicę.
Przede wszystkim chcę podziękować za pomoc i rzeczową dyskusję.
Panowie, ja się tylko bawię fotografią, ciągle dokładam i szukam kompromisu, który da mi jednocześnie trochę radości, jakości a nie zabije mnie finansowo. Nie aspiruję do roli eksperta, za to chętnie czytam, co piszecie.
Kiedyś niekomeryjnie fotografowałem siatkówkę, oczywiście wszystko co się działo w rodzinie, jakieś eventy, namiętnie publikowałem na foto.moon - do momentu śmierci tego miniportalu.
W fotografii cyfrowej (pomijając kompakty) zaczynałem od kilku Olympusów 4/3, potem w 2013 przesiadłem się na DX Nikona i tu doszedłem do d7100.
W zeszłym roku dokupiłem Z50 i FTZII, żeby wykorzystać te szkła DX, które miałem. Bardzo lubię ergonomię oraz menu Nikona i samą markę.
Pełna klatka od zawsze była moim niespełnionym marzeniem, gdyż moją fotograficzną przygodę zaczynałem na analogach z NRD. Jednak cena, wielkość i ciężar optyki do FX skutecznie mnie zniechęcały przez te wszystkie lata.
Po zakupie Z50 dostrzegłem, że optyka dla Z systemu nie musi być wcale ciężka i wielka. Pozostała kwestia ceny. O ile body FX okazało się osiągalne za niecałe 3k to nikonowska Z-optyka do FX każe za siebie słono płacić. I tu poszukałem rozwiązania, o którym pisałem Wam wcześniej.
Nie wykluczam przesiadki na Sony. Wymiana body Z5 na jakieś A7 to nie jest wielka inwestycja. Nawet dokupienie A7 na próbę. Zaoszczędziwszy sporo, dzięki zakupowi używanej optyki FE, mam teraz alternatywę bezbolesnego przejścia z N do S, jeśli tylko mi się zachce.
Jak pisałem wcześniej: FE założysz do Z a odwrotnie już nie :)
Zdaję sobie sprawę, że moje eksperymenty i tak są bez znaczenia w wielkim świecie fotografii. Za to dają mi sporo radości i satysfakcji.
Z 5 wymień na Z5 II. A7 to minimum od wersji III, choć ten aparat długo się "budzi" do życia. Niby niuans, ale każdy mój sprzęt działał niemal natychmiast. Długie wybudzanie jest wkurzające, niestety bezlustra szybko się usypiają.
Z 5 wymień na Z5 II. A7 to minimum od wersji III, choć ten aparat długo się "budzi" do życia. Niby niuans, ale każdy mój sprzęt działał niemal natychmiast. Długie wybudzanie jest wkurzające, niestety bezlustra szybko się usypiają.
Dzięki za pomoc! Wezmę to pod uwagę przy ewentualnych nowych decyzjach.
Zastosowanie tego adaptera w praktyce... hmmm :roll:
https://blog.interfoto.eu/2025/09/09/nikon-z9-obiektywy-sony-e-przez-adapter-viltrox-e-z-na-koncercie-w-okuniewie-czyli-troche-foci-troche-frustracji/
Witam
Ciekawi mnie, czy przy zmianie obiektywu, aparat był wyłączony i po zmianie włączony, czy też cały czas był działał?
PozdrawiaM.
Zapytaj w komentarzu albo zadzwoń do Interfoto, dowiesz się u źródła.
jak już robił test, to szkoda, że megaadapta też nie sprawdził, tam chyba użytkownicy tak nie narzekają.
PS. Trochę nie w temacie, samego adaptera, ale to co zwróciło moją uwagę, to zdjęcia umieszczone w recenzji... Autor tyle pisze o optycznej perfekcji i wspaniałym body, cudna plastyka i obrazek. A foty? Jakby mama telefonem na jasełkach dzieciaki fotografowała... Może się nie znam i nie powinieniem krytykować, ale zwykle jak czytam/oglądam recenzje i są one podparte ładnymi zdjęciami, to jakoś staje się wiarygodniejsza.
EDIT:
jak sobie temat jeszcze przemyślałem, to ten test w ogóle jest do bani. Nie jest wspomiane o tym, czy jeśli adapter zostanie zapięty na obiektywie, to będzie działać lepiej, może problem jest nie tylko na styku adapter/obiektyw?
Tak luźna uwaga. Sytuacja co do zasady podobna, mianowicie przyoszczędziłem i kupiłem jako zapas nieoryginalną baterię Newell. Wszystko działało normalnie do którejś z kolejnych aktualizacji. Aparat od czasu do czasu grzecznie zaczął pytać, czy kontynuować pracę z tą baterią. Wciskam OK, dalej robi normalnie zdjęcia. Ale jak fotografuję przyrodę, to ten niewinny komunikat i sekunda na przyciśnięcie OK powoduje, że mogę stracić zdjęcie. Taka sytuacja zdarzyła mi się może raz czy dwa na setki sytuacji zdjęciowych. Czy to dyskredytuje zamiennik? Dla osób nie fotografujących szybkich akcji pewnie nie. Dla mnie też raczej nie, bo używam go sporadycznie i w 99% przypadków noszę "na wszelki wypadek". Przy czym ja nie tracę pieniędzy ani reputacji, jeśli nie zrobię zdjęcia ;) Ale zgrzyt jednak jest.
zeberek1
17-09-2025, 07:01
Ja cały czas się zastanawiam nad Tamronem 70-180 G2 do zestawu z tym adapterem. Siedział by na nim praktycznie na stałe. Ale raczej nie kupię go bez wcześniejszego przetestowania. Puszka to Z8. Gdyby nie to że nadal nie pojawia się ten obiektyw z bagnetem Z tak jak 28-75 G2 którego już posiadam i bardzo sobie chwalę to dylematu by nie było.
Ja cały czas się zastanawiam nad Tamronem 70-180 G2 do zestawu z tym adapterem. Siedział by na nim praktycznie na stałe. Ale raczej nie kupię go bez wcześniejszego przetestowania. Puszka to Z8. Gdyby nie to że nadal nie pojawia się ten obiektyw z bagnetem Z tak jak 28-75 G2 którego już posiadam i bardzo sobie chwalę to dylematu by nie było.
A nie lepiej kupić Nikkora 70-180 ?
zeberek1
18-09-2025, 17:07
A nie lepiej kupić Nikkora 70-180 ?
Teoretycznie tak ale to jednak jest podobno trochę słabsza optyka niż w Tamronie G2. A matryca w Z8 jednak coś wymaga od szkła…
Teoretycznie tak ale to jednak jest podobno trochę słabsza optyka niż w Tamronie G2. A matryca w Z8 jednak coś wymaga od szkła…
Nawet gdyby w Nikkorze była słabsza optyka niż w Tamronie G2, to tak czy owak poważnie bym się zastanowił.
Przy wyborze pomiędzy obiektywami o identycznym zakresie ogniskowych i podobnym świetle, przewaga natywnego systemowego szkła vs. Tamrona, kundelka z innego systemu + adapter Viltorx czyli firmy trzeciej do tego też nieautoryzowanej (!) jest bezdyskusyjna i nie wiem jak ten drugi zestaw musiałby być lepszy optycznie abym go w ogóle rozważał...
zeberek1
19-09-2025, 07:34
Kolego m_a_g bardzo możliwe że masz jednak w tym dużo racji!
Sądzę, że pojawi się T70-180/2.8 w wersji G2 do Nikona. Czekaj, jeśli kadry nie uciekają
zeberek1
19-09-2025, 08:55
Sądzę, że pojawi się T70-180/2.8 w wersji G2 do Nikona. Czekaj, jeśli kadry nie uciekają
Dla mnie nie jest to akurat sprawa na już. Mam jeszcze 70-200 FL na FTZ II tak że spokojnie. W 70-180 celuję głównie ze względu na rozmiar i wagę.
Aktualizację oprogramowania układowego w wersji 4.4
Dodano kompatybilność z aparatem Nikon ZR
Dodano obsługę obiektywu Sigma 35mm f/1.2 II ART DG
https://viltrox.com/pages/adapter-ring-firmware-update-guide?ref=RvJ-OPWPaorCs